Lasten oikeus vanhempiinsa tehohoidossa – Osallistu adressiin

Luin äsken Iltalehden sivuilta pienestä 3-vuotiaasta Annista, joka joutui kohtamaan kuoleman yksin. Ilman äitiä ja isää, ilman ketään tuttua ja turvallista. Päädyin Leijonaemojen blogiin, josta tämä uutinen on saanut alkunsa. Blogissa kerrottiin erittäin koskettavasti ja pysäyttävän rehellisesti Annin ja Juhon tarina ja tämä todella sai minutkin ajattelemaan, millaista vääryyttä pienet lapset joutuvat joskus kokemaan, vanhemmista nyt puhumattakaan. En voi muuta kuin itkeä, olen niin surullinen. Pieni tyttö ja ihan yksin peloissaan, en voi käsittää… 🙁

Lasten oikeus vanhempiinsa tehohoidossa

Lasten oikeus vanhempiinsa tehohoidossa

Alla oleva teksti lainattu adressista:

VANHEMMILLE MAHDOLLISUUS OLLA LÄSNÄ LAPSEN LUONA VUOROKAUDENAIKOIHIN KATSOMATTA LAPSEN OLLESSA HOIDOSSA K9 OSASTOLLA

Me allekirjoittaneet vaadimme, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Lastenklinikoiden teho-osaston vierailukäytäntöjä muutetaan.

Tällä hetkellä käytössä on kaksi teho-osastoa K7 ja K9, jotka ovat samantyyppiset osastot. K7 on vastasyntyneiden teho-osasto, jossa hoidetaan keskosena syntyneitä lapsia sekä täysikäisiä vauvoja, jotka tarvitsevat tehostettua hoitoa. K9 on ns. isojen lasten teho-osasto. Molemmissa hoidetaan vaikeissa tilanteissa olevia lapsia. Lapset ovat usein hengityskoneessa ja myös operaatioita suoritetaan osastojen yhteydessä. K7:lla perheet voivat viettää mahdollisimman paljon aikaa lastensa luona, käytännössä aina paitsi silloin, kun lapselle tehdään toimenpiteitä.

Osasto K9:llä vanhemmillekin on tarkat vierailuajat. Ne ovat klo 8.00-9.00, 13.30-15.00, 16.00-19.00, 20.30-22.00. Ammattitaitoinen henkilökunta takaa parhaan mahdollisen hoidon, mutta vanhempiensa rakkautta ja turvaa lapsi saa ainoastaan vanhemmiltaan. Toivommekin että osastojen käytäntöjä yhtenäistettäisiin perhekeskeisimmiksi ja että viimeistään uuteen lastensairaalaan rakennettaisiin sellainen teho-osasto, joka sallii vanhempien läsnäolon lapsensa hoidon aikana. Yksityishuoneet ovat standardikäytäntö eurooppalaisessa tehohoitosuosituksissa. Tällöin esimerkiksi vanhempien ei tarvitse lähteä pois lapsensa luota kun toiselle potilaalle tehdään toimenpiteitä. Nykyinen epäinhimillinen käytäntö jossa tehohoitopotilaita sijoitetaan samaan tilaan on vastoin suosituksia.

Usein vakavasti sairaan lapsen sairaalaelo kestää viikkoja, kuukausia tai jopa vuosia. Tämä on vanhemmille ja lapsille hyvin kuormittavaa. Se mitä toivomme on, että perheet saisivat ainakin viettää nämä rankimmat ajat yhdessä.

* * *

Ohessa linkki blogitekstiin, joka selittää asian tarpeellisuuden: Annin ja Juhon muistolle – Leijonaemojen Blogi. Lapsen kuolema on aina tragedia mutta se, että lapsi joutuu kuolemaan tehohoidossa ilman vanhempiaan ja läheisiään on täysin tarpeetonta. Pyydän teitä rakkaat lukijat, että osallistuisitte adressiin jossa pyydetään muuttamaan lastenosasto K9:n toimintatapaa: adressit.com/lasten_oikeus_vanhempiinsa_tehohoidossa


Comments are closed.