Asiaa turhan tavaran karsimisesta

Tunnustaudun melko minimalistiseksi ihmiseksi ja olen vuosia tehnyt romun raivaustyötä kotonamme. Lopputuloksena avara, tilava ja helposti hallittavissa oleva oma rakas koti, jossa on hyvä olla ja ladata akkuja. Tämän johdannon tarkoitus on valaista teille, että minäkin olen sortunut joskus hamstraamiseen ja pihiin ajattelutapaan. Naurattaa tuo pihiys, sitä siis olin kyllä, mutta aivan väärällä tavalla. Onneksi se oli kuitenkin lyhyt vaihe elämässäni, mutta kaapin täytettä ehti kertymään pienen kylän tarpeisiin sinä aikana.

Asiaa turhan tavaran karsimisesta

Entinen tavarahamsteri tunnustaa syntinsä

En vieläkään tiedä mikä johti siihen, että aloin hamstraamaan tavaraa kaappeihin ja törsäämään hirveitä summia yksittäisesti halpoihin ja turhiin asioihin ja esineisiin. Ostin paljon kaikkea, lähes mitä tahansa, kun vaan halvalla sai.

En raaskinut koskaan ostaa niitä juttuja, joista olin haaveillut, vedoten kalliiseen hintaan ja siihen ettei ”ole varaa”. Ristiriita muodostuikin siitä, että ostelin suuremman läjän halpaa ja turhaa rompetta hinnaltaan arvokkaampien unelmien tilalle. Saman summan köyhdyin joka tapauksessa, mutta en itse sitä silloin tajunnut. Tärkeintä oli, että sain PALJON kaikkea uutta ja ihanaa.

Halpa ei ole todellakaan aina huonoa, mutta minun tapauksessani näin oli. Ja monesta halvasta tavarasta tulee yhteenlaskettuna erittäin kallis lasku. Shoppailu lähti itseltäni täysin lapasesta, voin jälkiviisaana näin sanoa. Toimintani oli niin idioottimaista, että vieläkin hävettää.

Entinen tavarahamsteri tunnustaa syntinsä - Kiire on tavarahamsterin pahin vihollinen

Kiire on tavarahamsterin pahin vihollinen

Vuosi 2008 oli minulle valaistumisen aikaa. Aika oli kortilla työkiireiden vuoksi ja siivouksesta oli muodostunut vaivalloinen taakka. Säilytystilaa oli yllin kyllin, mutta kun jokainen kaappi ja hylly tursusi roinaa, ei mistään tullut mitään.

Muistan eräänkin kerran, kun ostin viinipullon lisäksi myös pullonavaajan, todetakseni kotona, että meillä oli niitä jo neljä entuudestaan. Samalla mentaliteetilla olen ostellut myös kosmetiikkaa ja pesuaineita – onkohan meillä? Ei meillä varmaan ole… otetaan sitten varmuudeksi. Näin kerrytin kylpyhuoneen kaappiin 18 puolillaan olevaa shampoota ja toisen mokoman hoitoaineita.

Vaatepuolella naurettavinta hamstrausta oli, kun ostin alennusmyynneistä neljä isoa pussillista toppeja ja paitoja. Joukossa oli myös täysin väärän kokoisia ja hirveän värisiä. MIKSI – kysynpähän vaan…

Elämäntapamuutos sai alkunsa sekasotkusta

Elämäntapamuutos sai alkunsa sekasotkusta

Kyllästyin totaalisesti loputtomalta tuntuvaan sotkuun ja epäjärjestykseen. Olen aina pitänyt kaappini tiptop-kunnossa, mutta kun tavaraa on ylettömän paljon kahden aikuisen ihmisen tarpeisiin, ei kaappi-kaaokseltakaan voi täysin välttyä. En edes minä, joka olen pilkunviilaaja ja värijärjestysmaanikko.

Olin ahdistunut kotona ollessani ja tekemättömien kotitöiden lista kasvoi ja kasvoi. Elimme puolisen vuotta niin, että imuri surahti kerran kahdessa viikossa ja vain isoimmilta kulkureiteiltä. Ei tullut kuuloonkaan alkaa nurkkia nuohoomaan.

Myös astiat olivat kokolailla aina tiskikoneessa – koneesta käyttöön ja käytöstä koneeseen. Kaikki matot vietiin varastoon, kun ei niitäkään jaksanut kunnolla puhdistella. Ja sohva toimi vaatekaapin jatkeena, kun itse kaappiin ei enää yksinkertaisesti mahtunut mitään.

Asiaa turhan tavaran karsimisesta

Asiaa turhan tavaran karsimisesta

Yhteistuumin päätimme aloittaa karsimisen – ensin minun romppeistani ja sitten miehen. Paljon lähti tavaraa ja vaatetta yhden viikonlopun aikana ulos ovesta ja ainuttakaan en ole koskaan kaivannut takaisin.

Meillä onneksi toimii todella hyvin tavarankierrätys perheen ja ystävien kesken. Meillä oli varsinainen avoimien ovien-viikonloppu, kun tavara vaihtoi omistajaa. Ja ne mitkä eivät kelvanneet kenellekään menivät hyväntekeväisyyteen. Olen tosi laiska myymään mitään ja tärkeintä olikin saada nopea startti tuolle karsimisurakalle, jotta se ei tyrehdy heti alkuunsa. 🙂

4 vinkkiä romun raivaukseen - Näin pääset alkuun

5 vinkkiä romun raivaukseen – Näin pääset alkuun

Alla 5 vinkkiä romun raivaukseen, joiden avulla pääset alkuun:

1. Järjestä aikaa urakan aloitukseen

Järjestä aikaa urakan aloitukseen edes yksi kokonainen päivä tai mieluiten koko viikonloppu. Tarvitset työrauhan ja mahdollisimman vähän ulkoisia häiriötekijöitä. 300 neliöistä kotia ei saa viikonlopunkaan aikana täysin raivattua, mutta alle 100 neliöisen kodin jo saakin, jos on oikein toimelias.

2. Varaa riittävästi laatikoita ja jätesäkkejä

Varaa riittävästi laatikoita ja jätesäkkejä. Suosittelen hyödyntämään raivauksesta myös pienempiä muovipusseja kaikenlaiselle tilpehöörille. Lisäksi tarvitaan maalarinteippiä sekä tussi, jolla kirjoitetaan laatikoihin ja säkeissä käytettäviin maalarinteippeihin mitä ne sisältävät.

3. Mieti etukäteen minne laitat lähtevät tavarat

Mieti jo etukäteen minne laitat lähtevät tavarat, huonekalut ja vaatteet. Hankkiudutko niistä eroon kertaheitolla vai säilytätkö niitä väliaikaisesti jossakin. Itse en suosittele tilapäistäkään säilytystä, koska kaaos ei katoa, jos esimerkiksi eteinen on täytetty pussukoilla ja nyssäköillä. Myös varasto on huono vaihtoehto. Tavarat tuppaavat jäämään sinne ikiajoiksi ja tila loppuu sieltäkin joskus.

4. Hankkiudu tavaroista eroon mahdollisimman nopeasti

Turhista roippeista kannattaakin yrittää päästä eroon mahdollisimman nopeasti. Esimerkiksi Pelastusarmeija tulee hakemaan sovitusti kotiovelta suuremman kasan tavaraa, ellei tahdo kirpputorille niitä viedä. Hakupäivän voi sopia jo ennen karsinnan aloittamista. Se nopeuttaa homman edistymistä, kun on ulkopuolisen tahon asettama aikaraja valmiina.

5. Aloita yksi huone kerrallaan

Aloita yksi huone kerrallaan. Näin vältät yleisen kaaoksen, joka syö voimavarat heti ensi kättelyssä. Makuuhuone on yleensä se helpoin huone aloitukselle, koska tavaraa on siellä todennäköisesti vähiten. Makuuhuoneessa säilytettävistä vaatteista on oman kokemukseni mukaan kaikista helpoin luopua ja siksi startti onnistuu vauhdikkaasti. Siirry seuraavan huoneen kimppuun vasta sitten, kun edellinen on kunnossa.

Tavaran karsimisen A B C

Tavaran karsimisen A B C

Vaihe A

Ota esille kolme erillistä laatikkoa tai pussia, riippuen siitä, onko kyseessä pehmeä vai kova turhake.Vaatteet, kengät, liinavaatteet sekä lelut saa helpoiten jätesäkkeihin. Muut tavarat laatikoihin ja risat roinat roskiin.

Vinkki: Kaupoista voi hakea ilmaiseksi banaanilaatikoita, jotka kestävät hyvin painoa.

Vaihe B

Tyhjennä kaappien ja laatikoiden sisältö lattialle ja ala lajittelemaan tavaroita kolmeen eri kategoriaan. Kerää lisäksi roskat suoraan roskikseen. Puhdistussuihke ja siivousliina olisi hyvä olla käden ulottuvilla, jotta kaapin voi tyhjennyksen jälkeen pyyhkäistä nopeasti puhtaaksi.

  • JÄÄ – Säästettävät siististi takaisin kaappeihin
  • HÄVITÄ – Pois lähtevät omaan pussiin / laatikkoon
  • EHKÄ – Epäröintiä aiheuttavat omaansa
  • ROSKIIN – Risat ja nuhruiset, ei kierrätykseen kelpaavat

Kun laatikot ja pussit täyttyvät, sulje ne välittömästi ja vie pois huoneesta mieluiten sellaiseen paikkaan jossa ne eivät ole tiellä, mutta kuitenkin näkösällä, jotta niistä hankkiutuu myös eroon. Ainoa poikkeus on EHKÄ-pino, joka käydään läpi vielä toistamiseen.

Merkkaa laatikoihin ja pusseihin tussilla maalarinteippiä apuna käyttäen mitä sisältävät, minne ovat menossa sekä päivämäärä.

Vaihe C

Kun homma on tehty, käy vielä uudelleen läpi EHKÄ-pino vielä edellistäkin kierrosta kriittisemmin. Lopuksi sulje pussi / laatikko ja vie esimerkiksi varastoon odottamaan uutta käsittelyä 6-12 kuukauden päähän.

Huom! Jos vain mahdollista, kannattaa pyytää hyvä ystävä tai sukulainen apuun karsimiseen. Ulkopuolinen mielipide on usein valaiseva ja hyödyllinen, kunhan he eivät ole itse hamstereita! 🙂

Siirry seuraavaan huoneeseen ja toista vaihteet A, B ja C viimeiseksi kohteeksi jäävää varastoa unohtamatta.

Sisustusblogi Omakotivalkoinen

Toista urakka puolen vuoden päästä

Mitä enemmän turhaa tavaraa saa pois, sen enemmän sitä tahtoo vähentää. Voit toistaa tämän urakan vaikka puolen vuoden välein. Takaan, että toisen tai kolmannen karsimiskerran jälkeen kaapeissa on hyvin tilaa, kaikelle tarvittavalle on oma paikkansa ja kodin perustyöt, kuten siivous on huomattavasti mielekkäämpää ja nopeampaa.

Karsiminen toimii myös hyvänä säästökeinona, kun tilan tuntu lisääntyy, ei sitä tahdo täyttää. Väkisinkin alkaa harkitsemaan ostoksiaan tarkemmin. 🙂

Isot tsempit kaikille teille, joilla turhista tavaroista eroon pääseminen on ajankohtaista. Jos uskonpuute pääsee iskemään työn tuoksinassa niin tarjoan vertaistukea kommenttiboksini kautta!


Comments are closed.