Syväluotaus omiin sisustustavoitteisiini

Tein pientä mietintää siitä, mitkä ovatkaan omat tavoitteeni meidän kodin sisustamisessa. Elän yleensä hetkessä, vaikka pidänkin mielessäni sen että sisustuksen on tarvittaessa toimittava myös vuosien päästä. Pyrin valikoimaan sekä pitkäikäisiä ja ajattomia valintoja, sekä toteuttamaan hetkellisiä mielitekoja. Näiden yhdisteleminen on joskus vaikeaa ja siksi onkin hyvä jäsennellä ajatuksia siitä, millainen haluan kodin olevan vuoden kuluttua. 🙂

1. Valoisuus ja valkoisuus

Tämä on minulle yksi tärkeimmistä elementeistä ellei jopa tärkein. Valkoinen on ehdottomasti edelleen suosikkivärini ja haluan kodin yleisilmeen olevan vielä vaaleampi kuin mitä se nyt on. Lattian uusimisella saadaan suuri muutos aikaan, ja luulen että jo se pelkästään tekee kotiin toivomani lopputuloksen. 🙂

Uskon että korkeakiiltoinen valkoinen on tullut jäädäkseen ja sen suosio saa perinteisemmät mittasuhteet mattavalkoisen rinnalla. Kiiltävän valkoisessa on paljon sellaisia hyötyjä, joita mattavalkoisessa ei ole. Heijastava pinta tuo illuusion tilavammasta kodista ja myös valon määrä tuplaantuu. Tämä on minusta erinomainen puoli kiiltovalkoisessa, varsinkin pienissä kodeissa ja varsinkin pimeässä pohjolassa jossa valoa ei koskaan ole liikaa. <3 

2. Vähäeleisyys ja yhdisteltävyys

Haluan kalusteiden olevan hyvin ajattomia ja helposti yhdisteltävissä erilaisiin sisustustyyleihin. Kaapit saavat olla vetimeettömiä ja eleettömiä jokaisessa huoneessa, sohvat ja sängyt muotokieleltään virtaviivaisia. Sisustustyyliä on siten helppo vaihdella pienesineillä ja tekstiileillä.

3. Materiaalit

Korkeakiiltovalkoisen edut luettelinkin jo tuossa aikaisemmin. Muiden materiaalien osalta tahdon helppohoitoisuutta ja aitoutta, valkoisesta väristä tinkimättä.

Nahka: Nahkasohva on tullut jäädäkseen, enkä osaa kuvitella meille enää kankaista sohvaa koskaan. Vaikka sohva joskus vaihtuisikin, niin valkoinen nahka pintamateriaalina ei tule vaihtumaan. <3 

515ea95ec98c7ea84e00003b.jpg

Silkki: Silkki on ylellinen ja kaunis materiaali eikä oman kokemukseni mukaan ole vaikea hoitoinen. Ostin ensimmäisen silkkiverhoni jo 2009 ja edelleen olen sitä mieltä että silkkiverhot ovat kauneimmat mahdolliset verhot mitä olla saattaa, ainakin meidän kodissa ja sisustuksessa. <3

Pellava: Tämä uusin ihastukseni pellava on kyllä kaiken kehun arvoinen materiaali, erityisesti liinavaatteissa. Näin talviaikaan se lämmittää nukkujaa ja uskon että kesällä pääsen kokemaan sen viilentävän vaikutuksen. 🙂 Kauniskin se on, ja konstailematon. Vaikka en ryppyisyydestä ole liiemmin ennen pitänyt niin nyt on pakko myöntää että ryppyiset pellavalakanat ovat suloisia. 🙂

Puuvilla: Laadukas puuvilla on loistava materiaali kaikkeen. Itse tykkään silkinpehmeästä tiheän lankaluvun puuvillakankaasta eniten. Myös kivipesty karkeampi puuvilla on kaunis ja miellyttävä, hieman pellavan näköinen mutta pehmoisempi. <3

Untuva: Untuvapeittoihin ja -tyynyihin siirtymisen jälkeen en osaa edes kuvitella paluuta ontelokuitutäytteisiin. Untuva sekä hengittää että lämmittää, ja pysyy kuohkeana vuodesta toiseen.

515ea788c98c7e9a2300002d.jpg

Muovi: Minusta muovikin on aito materiaali, siinä missa massiivipuu, nahka yms, kunhan sen on tarkoituskin edustaa muovia ja tuote on selkeästi muovinen. Kartellin kirkkaat kalusteet ovat tästä hyvä esimerkki. Keinonahka taasen ei kuulu tähän omaan kategoriaani vaikka keinonahkainen divaanimme onkin kaunis ja ihana. <3

515ea76ec98c7e9a23000028.jpg

Teräs: Teräksiset esineet ovat kautta aikojen kiinnittäneet huomioni. Tähän kotiin muuttaessamme 2006 pidin enemmän mattaharjatusta teräksestä, mutta nykyisin kiiltävä pinta on enemmän omaan makuuni. Varsinkin teräksen ja korkeakiiltovalkoisen yhdistelmä on minusta upea, tavaroiden ja kalusteiden muotoilusta riippuen joko maskuliininen tai feminiininen yhdistelmä. <3

515ea753c98c7e915d00001b.jpg

Lasi: Kirkas lasi on aina kaunista. Jokaisen kodin peruselementti, jota löytyy niin talon rakenteista, astioista, pienesineistä ja jopa huonekaluista. 

515eaa3bc98c7ea62900006a.jpg

Unelmani olisi, että joskus elämässäni olisi sellainen tilanne että kaikki polyesterit ja keinokuidut olisi korvattu aidoilla materiaaleillä. Niin kodin sisustuksessa kuin omassa vaatetuksessanikin. Sihen on kuitenkin pitkä matka vielä. 🙂

Inno-sisustusohjelmassa oli vuonna 2009 aivan mieletön muutoskohde ns. poikamiehen valtakunnasta, joka oli lattiasta kattoon kokonaan valkoinen. Kalusteet olivat muodoltaan hyvin futuristiset ja tilasta oli tehty hyvin tekninen piilotettuine musiikkijärjestelmineen yms. Tämä on edelleen yksi suurista omista inspiraatioistani, valitettavasti en löytänyt teille kuvia tästä kohteesta ja vanhoihin Inno-jaksoihin ei enää pääse katsomaan. Höh. Omaan kotiin haluaisin samanlaista futuristista henkeä, johon pehmeyttä toisin seinäpinnoilla ja tekstiileillä. Tulevassa keittiössä on käytetty esikuvana tätä Innon kohdetta ja toivon että se muuttaa koko kodin ilmeen kerta heitolla. 🙂

Pienesineiden osalta tahdon tehdä selkeää vähennystä. Runsaampi tyyli on nyt viimein koettu ja on aika palata pari harppausta taaksepäin. Kauniita esineitä on paljon ja niitä on kiva ihastella, mutta itse viihdyn paremmin hieman minimalistisemmin sisustetussa tilassa. Nyt kun tuokin vaihe on kokeiltu, niin tiedän taas hieman paremmin mikä itseäni mielyttää. 🙂 Tähän alankin jatkossa kiinnittämään enemmän huomiota, koska olen perso pientavaralle ja niitä on niin helppo ostella. 😀

Struktuuriseinää tehdessäni minulle selvisi myös, että seiniä todellakin kannattaa hyödyntää sisustuselementteinä. Uudessa ja valmiissa makuuhuoneessa on palaset loksahtaneet paikoilleen ja kaikki huoneen parhaat puolet on käytetty hyödyksi. Hohtava seinäpinta toimii sekä sisustuksellisena katseenvangitsijana että korostaa huoneen valoisuutta auringon paistaessa huoneeseen. Kalusteita on selkeästi vähemmän kuin ennen, kaapistokin vaihtui matalaan. Silti huoneessa on tunnelmaa eikä siinä ole sitä keskeneräisyyden tunnetta, mikä usein on meidän kotona vallinnut ja minua vaivannut. 🙂

515d3c60c98c7ea704000020.jpg

515d3c4fc98c7e4f01000012.jpg

Valaistus on meillä tärkeässä asemassa, olenhan suuri lamppufani. 🙂 Joidenkin mielestä meillä on liikaa valaisimia, mutta minusta määrä on juuri nyt optimaalinen. Varsinkin makuuhuoneessa on jokaisella valaisimella tärkeä tehtävänsä tunnelmanluomisessa ja viihtyvyydessä. Kattovalaisinta käytän vain siivotessa, eli katossa oleva suuri kristalliplafondi on lähinnä kaunistus. 🙂

515ead54c98c7e575500004c.jpg

Tälläisiä ajatuksia ja tavoitteita on minulla sisustamisen suhteen. 🙂 Seuraavan vuoden aikana keskitynkin enemmän isojen linjojen kuntoon saamiseen ja koitan jättää pienen piiperryksen ja kauniit esineet hieman sivuun. Niiden kanssa menikin loppuvuosi oikein antoisasti jo. 😀 Nyt kun luottamus omiin maalauskykyihinkin kasvoi, ajattelin olohuoneen puolelle tehdä myös struktuuriseinän. Sitä millaisen seinän teen, en vielä tiedä. Värisävyt kuitenkin pysyvät suhteellisen samoina, eli vaaleanharmaalla linjalla todennäisesti mennään seinien kanssa jatkossakin. En kuitenkaan tätä kiveen kirjoita, sillä haaveilen myös kokovalkoisesta kodista, joka olisi valkoinen aivan kauttaaltaan seiniä myöten. Pidän siis kaikki vaihtoehdot avoimina toistaiseksi ja odotan rauhassa seuraavaa inspiraatiopuuskaa. 🙂

Aurinkoista päivää kaikille! <3

(Kollaasikuvat: Stockmann)

19 kommenttia “Syväluotaus omiin sisustustavoitteisiini

 1. Upea kirjoitus, valloittava ja hurmaava aukikirjoitus &hearts; &hearts; Sie osaat kirjoittaa niin tyylikkäästi 🙂 …toisi kuin ite… 😀 Mulla on sama linjaus nykyään, että suurilla elementeillä mennään, paitsi jostain syystä en osaa sanoa ei:tä muumimukeille 😀 <br />
  Ihanaa iltaa siulle ihana, rutistus &hearts; &hearts;

 2. Tämä oli erittäin mielenkiintoinen postaus! 🙂 Hyvin samoilla linjoilla olen kanssasi.:) Ja helposti minäkin sorrun pienen ihanan sisustustavaran keräämiseen ja koti alkaa täyttyä huomaamatta.=P Olispa vähän enemmän neliöitä mitä täyttää.=D<br />
  <br />
  Aurinkoista viikonloppua! =)

  1. Jemina: Pitkään meiltä puuttui lähes kaikki pientavara joka olisi ollut esillä. Viime vuonna kun koti alkoi muuten olla kivan näköinen, aloitin piensisustamisen joka hieman riistäytyi käsistä loppu vuodesta. 😀 Olisipa vaan, isompi koti olisi ihana. &hearts; Näin viime yönä itseasiassa unta että ostettiin meidän seinänaapurin koti ja yhdistettiin se tähän nykyiseen. :)<br />
   <br />
   Aurinkoista viikonloppua sinulle myös! &hearts;

  1. Takerrun nyt vähän tähän kommenttin. Meillä on ollut sekä tässä nykyisessä että edellisessä kodissa lattiamateriaalina laiminaatti. Molemmat laiminaatit ovat olleet kulutuskestävyydeltään korkeinta luokkaa ja muutenkin sieltä laminaattien paremmasta päästä (eikä siis niitä Bauhausin 10€ neliö tavaraa). Siitä ei kuitenkaan kalliimmankaan laminaatin kanssa pääse mihinkään, että kyse ei ole aidosta puusta. Kyllä sen vaan jokapäiväisessä elämässä huomaa (kovuus, kylmyys, jäljet, äänet jne.). Näistä syistä ja monen vuoden kokemuksella emme aio tulevaan taloomme laminaattia hankkia. Jos Miia arvostat noin suuresti luonnonmateriaaleja, suosittelen harkitsemaan todella tarkoin laminaatin asennusta nykyisen parketin päälle. Ehkä parketin hionta ja vahaus vaaleammaksi olisi kuitenkin parempi vaihtoehto?

  2. Hirveän usein ehdotetaan tuota vanhan parketin hiontaa ja uudelleenkäsittelyä. Todellisuudessa olen törmännyt todella moneen tapaukseen, jossa alan ammattilainen ei ole sitä suositellut. Rahallisesti on ollut aika sama, hiooko ja käsitteleekö vanhan parketin vai ostaako uuden laminaatin ja asennuttaa sen (ammattilaisen tekemänä), myös aika lailla sama työmäärä olisi ollut molemmissa tapauksissa, joten ammattilaisen puolueellisuuttakaan ei voi syyttää. Ei se hiontakaan ole mikään varma juttu, koska yllätyksiä voi tulla työn edetessä – parkettipaloja voi irrota ja jopa rikkoontua, jolloin uusien sopivien (sekä kokoisten että väristen!) löytäminen voikin olla aika kinkkinen juttu.<br />
   <br />
   Itse olen ehkä aika avarakatseinen niin laminaatin kuin muovin ja muiden materiaalien suhteen ja suhtaudun kriittisesti sen perinteisen puun ihannointiin varmaan sen takia, että olen joskus saanut vähän liikaa olla tilassa, jossa on tyyliin lattiasta kattoon ja kalusteita myöten kaikki oranssiin taittuvaa mäntyä 😀 .

 3. Mielenkiintoinen postaus, jossa on monta hyvää pointtia. Verkkokalvoilleni on myös syöpynyt se samainen Innon jakso. Se oli oma suosikkini kaikista näkemistäni kys. ohjelman jaksoista. Lopputulos oli siinä aivan mahtava. <br />
  <br />
  Omasta kodista löytyy myös silkkiverhoja – vanhimmat taitaa olla jo vuodelta 2005 tai 2006. Niiden väri on ehkä jo hieman haalistunut auringossa, mutta käyttökelpoiset ovat edelleen. Stockmannilta hankitun silkkisen päiväpeittomme jouduimme valitettavasti heittämään parin kolmen käyttövuoden jälkeen pois. Silkki on kuitenkin materiaalina niin arka, että kangas ei kestänyt peiton painoa vaan repeili jatkuvasti saumakohdista. Nyt käytössä on Lexingtonin tähtipäiväpeitto, jossa onneksi on myös pesumahdollisuus.<br />
  <br />
  Itsekään en ole ihastunut keinonahkaan enkä kankaaseen sohvamateriaalina. Silti houkuttaisi hankkia Innovationin splitback-sohva valkoisessa keinonahassa. Sitä kun ei valitettavasti saa aidolla nahalla. Kys. sohvan keinonahka tuntuu kuitenkin yllättävän laadukkaalta ja voihan sen sohvan aina vaihtaa uuteen, jos ei kestäkään käytössä.

  1. Mardel: Sinäkin muistat sen jakson! &hearts; &hearts; &hearts; Oli kyllä niin loistavasti toteutettu. &hearts;<br />
   <br />
   Silkkiverhot on minusta hintansa väärtejä ja vaikka aluksi ostinkin kaksi verhoa testiin ja olin aivan varma että ne on pilalla puolessa vuodessa, niin ei. Hyvin ovat pysyneet kunnossa ja puhtainakin. :)<br />
   <br />
   Innovationin splitback on kivan näköinen, en edes tajunnut että se on keinonahkaa. Olen aina luullut että se on aitoa ja olen ihmetellyt kun hinta on niin edullinen. 🙂 Keinonahkakin on nykyään niin laadukasta että kestää varmasti pitkään uudenveroisena, kenties jopa pidempään kuin aito nahka joka kuitenkin vuosien varrella tuppaa patinoitumaan. 🙂

 4. Upea kirjoitus! 🙂 Ja ikinä ei ole valaisimia liikaa! 🙂 Meillä on yksi plafondi olohuoneessa (eikä muita valaisimia) ja mulla menee hermot pimeyteen. 😀 Olen miettinyt lattialamppujen hankintaa, mutta ne ovat toistaiseksi jääneet vain haaveeksi. Tässä 50-luvun lopulla rakennetussa vuokrakaksiossa asuessa on tullut kiinnitettyä paljon huomiota valaisinten ja sähköpistokkeiden paikkoihin. Sähköpistokkeita on aivan liian vähän nykyiseen tarpeeseen, eikä noista valaisinten paikkojakaan voi oikein kehua. 😀 Haaveissa onkin että sitten kun joskus tulevaisuudessa ehkä rakennetaan talo, niin siinä kiinnitetään äärimmäisen paljon huomiota tuollaisiin pieniin asioihin, joilla on loppupeleissä paljon väliä. :D<br />
  <br />
  Anteeksi pitkä kommentti. 😀 Pakko vielä sanoa että sulla on upea sisustustyyli ja pidin siitä että, monien negatiivisista kommenteista siihen huoneiden vaihtoon, pidit pintasi 🙂 Ikävää ettei se toteutunut, mutta ehkä silläkin on joku tarkoituksensa 🙂

  1. Soffe: Meilläkin saisi olla enemmän pistokkeita, vaikka niitä on ihan hyvin ja talo on 2000-luvulla valmistunut. Sähkösuunnittelu on ehdottoman tärkeää, sillä sen huomaa jos se on tehty päin peetä. :D<br />
   <br />
   Kiitos kivasta kommentistasi! &hearts; &hearts; &hearts; Olen aikamoinen jästipää ja kun jotain olen päättänyt niin pysyn kannassani niin kauan kunnes vastalause oikeasti kolahtaa. 🙂 Edelleen minua harmittaa suuresti ettei siitä suunnitelmasta tule mitään, mutta toivotaan että epäonni sen suhteen kääntyy iloksi tulevaisuudessa. 🙂

 5. Ihana postaus! Itse pidän todella pitkälle samoista teemoista kuin sinä, korkeakiilto valkoinen, kirkasta lasi ja muovi jne. Harmi kun niitä Innon jaksoja ei enää näe 🙁 <br />
  <br />
  Ainiin, se uusi maalattu seinä on aivan mahtava, jotenkin ihanan &quot;pehmeän&quot; oloinen. Mitä luulet toimisiko tuo hohto-maali tilassa jossa ei ole ikkunaa, vai tarvitseeko se luonnon valoa hohtaakseen?

 6. Kiva postaus, hyvin samoilla linjoilla materiaalivalintojen suhteen 🙂 Hauska että löytyy muitakin, jotka jaksavat innostua kunnon luonnonmateriaaleista. Itse olen jo monta vuotta ostanut kaiken luonnonkuituisena (silkki, puuvilla, pellava ja tietysti nahka). Muuntokuidut menettelevät, jos tuote muutoin on täydellinen. Jopa muovista ollaan samoilla linjoilla: jos muovi sopii käyttötarkoitukseen ja on itsetarkoituksellisesti muovia niin miksei :)<br />
  <br />
  Erityisesti silkki ja nahka ovat minulle tärkeitä materiaaleja: en koskaan osta laukkua tai kenkiä, jotka eivät olisi nahkaa. Korkeintaan muutamat kangaskengät löytyy kenkähyllyltä, ja nekin puuvillaa. Sohvat ja nojatuolit aion aina ostaa nahkaisina, tämän opin jo äidiltäni joka aina valitsi olohuoneeseen nahkasohvat. Tai aina ja aina, vain kerran minun elinaikanani on olohuoneen sohvat vaihdettu, ja edellisetkin olivat silloin vielä hyvässä kunnossa 🙂 Suosittelen muuten kokeilemaan tukevaa raakasilkkiä sisustuksessa, esimerkiksi tyynynpäällisissä: aivan upea mattahimmeä kiilto, todella sileänpehmeä tuntu ja upea pintarakenne. Raakasilkki toki saattaa myös tuoksua silkiltä voimakkaammin kuin käsitellympi silkkikangas 🙂

 7. Moi<br />
  <br />
  hienoa jälkeä…jäi kiinnostamaan tuo struktuuriseinä ja sen teko. voisitko valoittaa asiaa esim mailitse tai tähän ketjuun eli millä maaleilla ja millä työskentelytavalla. kiitos 🙂

  1. jonppa: Pohjana oli Tikkurilan sävyllä Laasti sävytetty Tunto Hieno struktuuripinnoite, jonka telasin seinään ja leveällä pensselillä sudin ristikkäiskuviot kosteaan maaliin (työstöalue tunto hienolla telan ja pensselin vetojen kanssa on 1x1m osioissa). Maalin kuivuttua sudin pintaan Tikkurilan hopeista helmiäislasyyriä, joka toi kauniisti esiin Tunto Hienon rouhean pinnan. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *