Parketin lakkapinnan poisto

Tätä tietoa ja mahdollisuutta olen odottanut usean vuoden! 🙂 Löysin eilen sellaisen aineen jolla saa vanhasta parketista poistettua niin maali- kuin lakkapinnankin, ja vielä ilman hiomista. Itse aine tuskin on kovin hellävarainen, mutta käsittelynä tämä on parketin kannalta paljon hellempi toimenpide kuin hionta.

Minulta on toivottu useasti vinkkejä ja apua kellastuneen tammiparketin uudistamiseen, mutta minulla ei ole ollut tarjota muuta kuin perinteiset vaihtoehdot maalaaminen peittomaalilla tai hionta ja öljysävytys. Meidän omaa parkettia ei kannata lähteä edes hiomaan, sillä se on tehdaslakattu ja siksi normaalia vaikeampi hiontakohde. Yksikään tarjouspyyntööni vastanneista remonttiliikkeistä ei suositellut hiontaa meidän lattialle, eikä myöskään päälle maalaamista.

Tässä olisi potentiaalinen keino, miten vanhasta lakatusta tai maalatusta parketista saa pinta-aineet kuorittua pois ja puhdas puupinta mahdollistaa uuden pintakäsittelyn esim valkoisella öljyllä.

Liberon Stripper maalin- ja lakanpoistoaine

 

5171061989ac615a3900000c.jpg

5171067289ac615a39000011.jpg

5171067389ac619b3900000c.jpg

Riittoisuudesta en löytänyt mainintaa mistään, se on uskoakseni riippuvainen lattian pintakäsittelystä ja käsittelykerroksista. Pakkauskoot ovat melko pienet, vaihtoehtoina on vain 0,5L ja 1L purkit. Villinä veikkauksena aineen koostumuksen huomioon ottaen uskoisin että yhden makuuhuoneemme lakkapinnan poistamiseen menee 1,5-2L tätä ainetta. Hintataso on siis huomattavasti edullisempi kuin hionta ammattilaisen toimesta, sillä litran purkki Stripperiä maksaa noin 25 euroa. 🙂

Tätä todellakin haluan päästä kokeilemaan ja jos se toimii luvatulla tavalla myös meidän lakatussa parketissa, on meidän lattia pelastettu! 🙂 Ei tarvitse vaihtaa uutta parkettia, eikä asentaa vanhan parketin päälle laminaattia. Win-win tilanne kaikinpuolin siis. 🙂

Ja jotta asia on kunnolla loppuun asti mietitty, olemme jo katsoneet uuden pintakäsittelyaineen valmiiksi. Tietenkin sillä edellytyksellä etä tuo Stripper toimii ja saamme kaiken lakkapinnan irroitettua parketista.

Liberon Bloom valkoinen lattiaöljy

517108b489ac619b39000011.jpg

Tällä valkoisella lattiaöljyllä saisimme oman parketin sävytettyä vaaleaksi, ellei jopa hyvin valkoiseksi. Samalla lattiaan tulisi sellainen kaunis satiininen pinta tämän nykyisen superkiiltävän lakkapinnan tilalle. 🙂

Tämä aine on kalliimpaa kuin Stripper, 2,5L purkki maksaa noin 80 euroa. Uskoisin että yhdellä purkilla saa makuuhuoneen kokoisen lattiapinnan käsiteltyä ainakin yhden kerran, ellei jopa hieman ylikin. Tästäkään en löytänyt tarkkoja riittoisuustietoja netistä ja joudun turvautumaan rautakaupan ammattitaitoon. 🙂

Onko teillä kenelläkään tietoa tai kokemusta tuosta Liberonin Stripperistä??? Itselleni se on ihan uusi tuttavuus, vaikka tuotteena se on ollut markkinoilla jo jonkin aikaa. Toivon niin kovasti että tuo aine toimisi meidän parketilla ja tekisi tehtävänsä. Yksi purkki on pakko ostaa testiin ja toivoa parasta. 🙂

(Kuvat ja lainaukset: Liberon.fi)

EDIT! Lisään vielä tähän ihan selvyyden vuoksi, että minulla ei ole vielä omaa kokemusta tästä Stripperin poistotehosta miltään pinnoilta. Pääasiassa tätä käytetään entisöitäville huonekaluille. Olen niin utelias että tahdon todellakin kokeilla tämän Stripperin tehon omalle lattialle (pieneen kohtaan ensin tietysti). 😀 

EDIT 2: Kokeiltu on ja ei onnistunut meidän parketin lakkapinnan poisto tällä konstilla. :/ Lakka kyllä irtosi, mutta sitä jäi sellaisina ohuina haituvina parkettiin, jolloin olisi joka tapauksessa pitänyt suorittaa huolellinen hionta. :/

Miia / Oma Koti Valkoinen - -

13 kommenttia “Parketin lakkapinnan poisto

 1. Eikös tuo Liberon Stripper maalin- ja lakanpoistoaine ole tarkoitettu lähinnä huonekaluille? Lattiapinta on vähän eri juttu 😉

  1. artesaani: On kyllä. 🙂 Mutta lakattua parkettiakin on kuulemani mukaan käsitelty tällä hyvällä menestysellä. Ei tosin ole tietoa oliko tehdaslakka vai ei. Itse ajattelin kuitenkin kokeilla pieneen kohtaan, sillä sen sitten tietää. 🙂

 2. Nyt Miia jäitä hattuun! Stripper on maalinpoistopainetta, mutta se on tarkoitettu lähinnä kalusteisiin. Isoja lattiapintoje en kyllä sillä lähtisi käsittelemään. Maalinpoistoaine poistaa yhden lakka/maalikerroksen kerrallaan ja tehdaslakatussa lattiassa kerroksia on jopa 7. Joten menekki on lähempänä 10 l. Lisäksi aine tehoaa vain yhteen kerrokseen kerralla kunnolla, jolloin purkaksi sulanut aine maali kaavitaan pinnalta pois. Maalinpoistoaineet ovat myös todella myrkyllisiä ja niiden käyttö tulee tapahtua hyvin tuuletetussa tilassa. Ihokontaktia ei saisi tulla. Maalinpoistoaine kuulostaa helpolta tavalta välttää hionta, mutta kokemuksen syvällä rintaäänellä, se ei todellakaan sitä ole. Jotta uusi pintakäsittely ei kuoriudu pois saman tien, tulisi pinta käsittelyn jälkeen pestä siten, ettei hitustakaan ainetta jää pintaan, muuten uusi käsittely kuplii irti. Näissä lattia tapauksissa AINUT tapa toimia on valitettavasti hionta. Mikäli päätyisitte peittomaalaamaan vanhan parketin, ei vanhaa lakkaa tarvitse poistaa alta kokonaan. Pinta vain pestään ja karhennetaan hiomalla hyvin ennen maalausta.

  1. Tuija: On pääasiallisesti huonekaluihin ja niiden entisöintiin tarkoitettu. Tätä on kuulemma käytetty myös lakatulla parketilla hyvällä menestyksellä. Itse olen niin utelias että tahdon kokeilla itse millainen on lopputulos yhden vaikuttavan kerroksen ja kaapimisen jälkeen. Tietenkin pieneen alueeseen ensin. :)<br />
   <br />
   Tässä linkki tarkempiin tuotetietoihin ja käyttöohjeisiin, jos olet kiinnostunut:<br />
   <br />
   <a rel="external nofollow" href="http://www.liberon.fi/cms/node/20&quot; target="_blank">http://www.liberon.fi/cms/node/20</a&gt;

 3. Tehdaslakatulle parketille ei riitä yksi käsittelykerta. Joudut todennäköisesti tekemään käsittelyn kolmeen neljään kertaan jotta kaikki lakka saadaan kaavittua pois. Suosittelen kaavintalastan lisäksi käymään lattiapinnan läpi karhealla teräsvillalla kauttaaltaan jokaisen poistokerran yhteydessä. Hyvästä ilmanvaihdosta on huolehdittava, suosittelen hengityssuojaimen käyttöä. Lattia pitää pestä erittäin hyvin ennen sävytetyn öljyn sivelyä lattiaan. Anna lattian rauhoittua vuorokausi tai kaksi pesun ja öljyämisen välissä. Tämä ei ole mahdoton suunnitelma mutta varaudu että aikaa menee paljon enemmän kuin päälle asennetun laminaatin asentamisessa. Varaudu myös siihen, että kustannus on ainakin tuhannen euron luokkaa jos kaikki lattiapinnat käsittelet. Tämä ei ole edullinen ratkaisu. Laminaatin saat halvemmalla.

  1. Raimo T: Kiitos ohjeistuksestasi! :)<br />
   <br />
   Ykkösvaihtoehtona on aina ollut vanhan parketin uudelleen sävytys sellaisella tavalla että se on kestävä ja pitkäikäinen. Päällemaalaus peittävällä maalilla ei sen vuoksi ole vaihtoehto. Laminaatin päälleasentaminen on tähän mennessä ollut ainoa keino sekä säilyttää vanha parketti että vaihtaa lattian väriä. Tätä meidän parkettia ei kukaan keneltä on kysytty ole suositellut hiomista eikä varsinkaan haluttu antaa minkäänlaista takuuta työnjäljestä tai onnistumisesta. Eli riskit on suuret että parketti hioutuu rikki kun lakkaa on niin paljon ja paikka paikoin lakkakerrokset ovat jo kuluneet. :/<br />
   <br />
   Odotukset on tietysti korkeat, mutta realismi on kyllä tallella. Ajattelin ostaa yhden pienen purkin kokeeksi tuota Stripperiä ja katsoa mitä sillä saa aikaan. Jos ei se tehoa tai tuo toivottua lopputulosta niin sitten lätkäisemme laminaatin lattiaan kuten olemme muutenkin jo päättäneet. Pakko on kuitenkin saada tietää, olisi edes mahdollista saada oma parketti uudistettua, se olisi tärkeintä ja paras vaihtoehto kaikista, maksoi mitä maksoi. :)<br />
   <br />
   Toivottavasti olet kuulolla, kun teen kokeilupostauksen Stripperistä ehkä ensi viikolla. 🙂 Jos sinulla olisi antaa lisää ohjeita. 🙂 Kiitos vielä!

 4. Minä kanssa olisin hieman vastaan parketin käsittelyä tuolla aineella. Jos sattuisitkin saamaan tuolla sen lakan kokonaan irti, sitä menee todella paljon! Ja sen jälkeen joutuisit vielä hiotuttamaan lattian, ennen uudelleen käsittelyä. Sitte se pintakäsittely sillä lattiaöljyllä… siitä tulee kaunis pinta, mutta sen kulutus on myös aika runsas. Käsiteltävän pinnan on oltava ehdottoman puhdas lakkajämistä (eli hiottava olisi!) Paljon yksinkertaisempaa ja helpompaa olis ja mahdollisesti myös hintaluokaltaan samaa olisi laittaa uusi lattia.

 5. Minä käsittelin tuulikaapin ja eteisen valkoiseksi maalatun parkettilattian Liberonin Stripperilla ja maali lähti ainakin irti tosi hyvin. Kaavin sen muovisella lastalla jota rautaliikkeen myyjä suositteli. Lattian käsittelin kirkkaalla lakalla puhtaalle parkettipinnalle ja onnistui hyvin. Stripped haisee kyllä mutta hyvällä tuuletuksella haju hälvenee muutamissa tunneissa lähes kokonaan. Lakka haisi paljon enemmän ja pidempään. Kokeile pieneen kohtaan ensin ja katso mitä parkettisi lakkapinnalle tapahtuu. Eihän sitä tiedä ennen kuin kokeilee. Minä pidän peukkuja että se onnistuu ja saisit vanhan parkettinne sävytettyä. Se on kuitenkin laatuparketti mikä teillä on ja olisi tuhlausta vaihtaa se uuteen parkettiin tai piilottaa muovilattian alle. Kyllä aito on aina aito.

 6. Olen poistanut (sisä)hirsiseinistä lakkaa tuolla aineella, ja se on TODELLA työlästä. Ainetta saa lutrata aikalailla, että edes itse aikaisemmin kuultavasti seinälle lätkitty lakka irtoaa, saati lattiassa oleva lakka. Aine siis kuplii ja irroittaa tällä tavalla maalin, mutta jotta irroitat aineen ja maalin lattiasta, sinulla pitää olla siihen teräslasta, joka pahimmassa tapauksessa jättää tosi hurjat jäljet lattiaan. Minä putsasin n. kahden neliön seinää useamman tunnin ja sen jälkeen vielä hioin seinät hiomahiirellä, eli todella työlästä oli ja puhutaan kuitenkin tuoreesta lakasta ja seinäpinnasta (joka siis suht pehmeää verrattuna lattiaan). Mutta kannattaahan se kokeilla pienelle alalle, mutta en jaksa kyllä uskoa että veisi pintaa pois. Lisäksi lakka on todella kallista, ja minulla ei riittänyt läheskään purkissa ilmoitettu määrä per neliö. Mutta tsemppiä! 🙂

 7. Hmm, taas siellä ei oo luettu postausta kunnolla &gt;:(<br />
  Mieki tajusin, että Miia kokkeilee ensin pienelle alueelle miten aine tehoaa heän lattiaan..ja tajusin, että Miialla realiteetit kohillaan, tuohan on vaan testi!! Hemmetin lukihäiriöiset &gt;:(<br />
  Siellä taas lukijat, jokka haluaa päästä vähällä (laiskat) mutta isolla rahalla jakelee neuvoja…Mie ainaki oon sitä mieltä että ku ite tekkee ja kokkeilee, son kaikkein parasta..osasinkohan kirjottaa mitä tarkotin 🙂 eli siis mieki mielummin teen ite entä maksan hunajaa muille 🙂 Siitä saa mielettömän nautinnon jo itte tekemisestä omasta käenjälestä nih! :)<br />
  <br />
  Minusta ainaki on hienoa että uskallat kokkeilla kaikkea mahollista, jotta saat sen unelmien valkosen lattian &hearts; Hyvähyvä &hearts;<br />
  ja tsemppiä ja mahtavaa mieltä 🙂 ja mukavaa urakkaa, jos testi onnistuu ja alat koko kodin lattian käsittelleen &hearts;<br />
  <br />
  Meillä kans oli hirviä urakka ku mm. maalasin parissa (2) päivässä!!! 101m2 talon paneelikatot tasasen vitivalkosiksi katot, ja ihan vaan siksi nuin KIIREellä ku meille tuli välittäjä 🙂 ja se kehu meän käenjälkeä joka paikassa ja ideoita miten saatu kasaritalo nykypäivään…nousipa hintaki 25.000 ja ite kulutettu muutoksiin huomattavasti huomattavasti vähemmän, joten suosittelen tekkeen ite ja suunnittelleen ja pohtiin ja pähkäileen pähkäileen edullisimpia mutta erittäin päteviä ratkasuja, son kaikkein parasta remonttijuttua se! :)<br />
  <br />
  Tajuskohan kukkaan mitä tarkotan ku niin äkäsenä täällä kirjottelen :D<br />
  <br />
  Hyvä Miia! &hearts; ja vielä tsemppiä ja mukavaa projektia &hearts;

 8. Mä olen ajatellut käyttää juurikin tuota Stripperiä kun meinasin tuunata meidän tummanruskeat ikkunankarmit valkoisiksi. Mietin pitkään miten ne saisi parhaiten putsattua vanhasta maali- ja lakkakerroksesta ja pelkkä hiominen ei oikein inspannut. Voisin kuvitella, että ihan ikkunalasin läheisyyteen saattaisi jäädä tummaa maalia ja ikkunapinnan naarmuuntuminenkin mietitytti. Sitten löysin Stripperin, täytyy toivoa, että toimii! 🙂 Toivottavasti toimii myös teidän lattiaan!! Tsemppiä! 🙂

 9. Mieheni on rakennusmies joka työkseen remontoi sisätiloja. Hän sanoi että tuolla Stripperillä ja metallisella kaapimella saa poistettua myös tehdaslakan parketista ja puulattioista. Käsittelykertoja tarvitaan ainakin kolme, ainetta kuuluu paljon. Lopputulos on vaivan arvoinen jos lakan poistaa huolella ja käsittelee lattian lopuksi öljyllä. Mieheni on sävyttänyt parketteja tuolla Bloomin valkoisella öljyllä ja se on yksi parhaista sävyllisistä lattiaöljyistä. Jos haluat lattiasta kokonaan valkoisen kuten ne laminaatit joista olet kirjoitellut, pitää öljyä laittaa ainakin kaksi tai kolme kerrosta. Yksi kerros ei vielä riitä. Mies suosittelee ammattilaista tuohon projektiisi, ihan jo sen vuoksi että lakka varmasti saadaan irti kokonaan. Välihionta on myös tehtävä mutta se on kevyt ja nopea tehdä. Ei tarvitse hiomakonetta eikä laikkaa. Käsipelillä onnistuu ja puupölyä ei paljon tule. Puukitti pitää olla myös, koska jos parketissa on koloja tai reikiä ne pitää korjata ennen öljyämistä. Muuten niihin alkaa tarttumaan likaa käytössä. Laitan sinulle sähköpostia jos haluat jutella mieheni kanssa tästä. Asumme pk-seudulla joten hän voisi tulla joku ilta vaikka katsomaan sinun lattiaa. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *