Analyysi ja tehtävä – Tammen ja valkoisen symbioosi

Tänään sain erään henkevän ja mieltä avartavan keskustelun seurauksena idean perin skandinaavisesta ja vähäeleisestä sisustuksesta, jossa päävärinä olisi valkoinen ja tehosteena hieman tammea. Useissa suomalaisissa kodeissa lattiamateriaalina taitaa edelleen olla tammiparketti, joka meiltäkin löytyy. Osa suosii edelleen perinteikästä tammea sisustuksessa, osa tahtoo siitä eroon. Itse kuulun jälkimmäiseen ryhmään. 🙂

51730d1889ac61aa20000007.jpg

Jo vuosia sitten kun sisustustrendeihin ilmestyi tummat lattiapinnat (kuten merbau, pähkinä, wenge yms.), halusin vaihtaa meidän tavallisen tammiparketin pähkinäksi. Pähkinäinen vaihe sisustuksessa meni omalta osaltani ohi kokonaan vajaassa kolmessa vuodessa. Tässä ajassa emme onneksi ehtineet tekemään lattialle mitään muutoksia. Tilalle muutti valkoinen lattiahaave, joka on enemmän ja vähemmän kulkenut mielessäni niin pitkään etten enää edes muista milloin ja missä se alkoi. 🙂 

51730bc989ac61381f000007.jpg

Osa teistä lukijoista on sitä mieltä että tammiparkettimme pitäisi jättää ennalleen tuomaan lämpöä muutoin valkoiseen sisustukseen. Osa on taas ehdottomasti sitä mieltä että lattia ei sovi muun kodin ilmeeseen (tässä olette totisesti kyllä olleet oikeassa) ja se pitäisi korvata vähintäänkin toisen värisellä lattiavaihtoehdolla. Itse olen ollut vaihtamisen kannalla nyt reilut 6-vuotta, jonka aikana koti on käynyt läpi neljä täysin erilaista sisustustyyliäkin. 🙂

51730d3789ac618b1f000002.jpg

Minulle kuitenkin esitettiin tänään hyvin vaikea kysymys, johon en osannut vastata ja se sai miettimään syitä mitkä tekevät tammiparketista tai tammen väristä yleensäkin minulle punaisen vaatteen ja suurimman syyllisen siihen että sisustus ei toimi yhteen ja soita samaa säveltä. 😀 Kysehän ei oikeasti ole siitä että tammen värissä tai tammiparketissa olisi mitään vikaa, tai ainakaan itse en osannut mainita syitä mitkä tammesta tekisi jotenkin vähempiarvoisia ja huonompia kuin pähkinä, koivu tai valkoinen puu. Vaikeiden kysymysten lisäksi minulle annettiin tehtävä, jossa minun pitää yrittää rakentaa sisustus sillä tavoin että tammiparketti on osa suurta kokonaisuutta. Vaikeaa. 🙂

51730bfc89ac619622000002.jpg

Tässä oma tapani sisällyttää tammiparketti tiiviiksi osaksi valkoista sisustusta – ne pienet ja suuret asiat!

Tammiparketti isona lattiapintana on jo niin hallitsevassa asemassa, että käyttäisin sisustuksessa suuria valkoisia mattoja, kuten olen tehnytkin. Iso valkoinen Pappelina ruokapöydän alle, valkoinen pienempi Pappelina eteiseen, iso valkoinen matto olohuoneeseen ja omat sängynvierusmatot riittävän suurina molempiin makuuhuoneisiin. Mattoihin en laittaisi mitään muuta väriä kuin valkoista, kuviointeja ei laisinkaan jotta tila pysyy rauhallisena 3-sauvaisen tammiparketin kanssa.

Itse suosin omassa kodissa väripari-ajattelua, eli tahdon että kaikilla “poikkeustapauksilla” on oma parinsa saman silmänkantaman sisällä. Parketin kaveriksi olisi siis saatava väripari, jotta tammiparketti olisi kunnolla integroituna osaksi sisustukseen eikä olisi irrallinen ja kokonaisuudesta poikkeava kuten tähän asti on aina ollut. 🙂 Tammea olisi siis tuotava sisustukseen lisää, ou nou ja kauhistus. 😀

5172fc9e89ac61671f000002.jpg

Tammi on oikeasti mielettömän kaunis puulajike enkä pidä sitä rumana tai epäsopivana muualla kuin omassa kodissani. Siksi yritin ajatuksen tasolla irrottaa itseni tästä kodista ja kuvitella että kyseessä on ystäväni koti, jonka olen saanut sisustaakseni. Tyylillisesti tämä kuvitteellinen ystäväni antaa minulle vapaat kädet, mutta värityksen osalta on rajoitteita – päävärin pitää olla valkoinen ja tammi täytyy olla selkeä osa kokonaisuutta. 

Mietin pitkään tammensävyisiä kalusteita ja kolusin läpi monta nettikauppaa ja inspiraatiokuvaa. Tulin siihen tulokseen, että tammea lisätään vain pari pientä ja sopivaa ripausta sinne tänne. 🙂 Vähemmän on enemmän!

– Keittiön puolella olevalle seinähyllylle lisäisin kollaasissa olevan Georg Jensenin teräksisen säästönorsun pienien tammisten pikku norsujen kera. Myös Iittalan tammipohjainen Vitriini sopisi katseenvangitsijaksi hyllylle.

– Valkoiselle ruokapöydälle laittaisin Iittalan tammisen Aalto-alustan ja siihen päälle esim kirkkaan Aalto-maljakon hieman pienemmässä koossa jotta tammen väri tulee hyvin esille.

– Keittiön tasolle laittaisin muutaman teräksisen Georg Jensenin säilytyspurkin, jossa tammen värinen kansi (nämä minulla muuten onkin keittiössä parhaillaan). 

– Eteisen päätyseinälle laittaisin yhden tai kaksi tammista Muuto Dots-seinäripustinta, kolmen valkoisen joukkoon. 

– Olohuoneeseen riittää esim tammenvärinen puinen iso tarjotin, jonka laittaisin rahin päälle laskutasoksi.

Näillä pienillä asioilla saisin sidottua tammiparketin osaksi muuta sisustusta, eikä lattia olisi ehkä enää niin kovin hirveä, ehkä. 😀

Tämä on kyllä harkitsemisen arvoinen asia, koska saisimme säästettyä laminaattiin menevän summan ja sijoitettua sen johonkin tarpeellisempaan. En kuitenkaan usko että 6-vuoden mietteet ja lattiaa koskevat värinvaihtotoiveet mihinkään katoaisivat. 🙂 Lupasin silti avoimin mielin miettiä ja harkita vakavasti tätä asiaa ja laittakaa tekin ajatuksia tulemaan kommenttiboksiin. Millainen suhde sinulla on tammeen värinä ja materiaalina, ja onko perinteinen ja totuttu tammiparketti jo ehdottoman out of style? 🙂

(Kuvat omasta kodista blogitaipaleen alkumetreiltä, kollaasikuvat Stockmann)

56 kommenttia “Analyysi ja tehtävä – Tammen ja valkoisen symbioosi

 1. Nyt kuulostaa hyvältä suunnitelmalta. Kokovalkoinen on ehkä vähän kylmä, ainakin mun mielestä, ja tammi toisi siihen vähän lämpöä. Juuri noilla sun mainitsemilla pienillä jutuilla muussa sisustuksessa saisi luotua sen tammilattian ja muun sisustuksen yhtenäisyyden. Ja olkoon in tai out niin oma mielipide kannattaa aina pitää mukana ja tehdä se mikä itsestä (ja ehkä vähän kukkarostakin ;D) hyvältä tuntuu. Ja sillä lattian valkoiseksi muuttamatta jättämällä rahamäärällähän saisi vaikka Eva Soloa! 😀 Mukavia sisustushetkiä!

  1. Johanna: Itse olen niin monta vuotta toitottanut itselleni että tammiparketti on kauhea. En edes enää tiedä onko se todella vai onko tuo ajatus vain juurtunut päähäni. 🙂 Niin vaikeita kysymyksiä tänään sateli ja hämmästyin itsekin koska minulla ei ollutkaan vastausta valmiina siihen miksi koen että tammi ei sovi meidän kotiin tai valkoiseen pääväritykseen. Kyse on kuitenkin vain yhdistelystä ja siitä että hyväksyy ja ymmärtää tilan ja sen tuomat rajoitteet. Kokonaan valkoinen koti on edelleen se ykkösunelmani ja pisimpään mukana kulkenut haave. Muistoissani meidän pieni vanha yksiömme vuodelta 2006 oli kokonaan valkoinen, vaikka todellisuudessa sielläkin oli tammiparketti. Sitä parkettiosuutta en vaan erikseen muista muistikuvien perusteella. :)<br />
   <br />
   Sain kyllä ajattelemisen aihetta ja onneksi vanha parketti säilyy päälle asennettavan laminaatin alla. Kokovalkoinen koti olisi ihana, vaikka tammessakaan ei ole mitään vikaa valkoiseen yhdistettynä. ♥ Rahan säästö kyllä houkuttelisi, sillä rahareikiä kyllä löytyy etsimättäkin ihan riittävästi. <br />
   <br />
   Kiitos kommentistasi!! ♥ Näistä voi olla hyötyä, jos minut saadaan miesten puolelta taivuteltua unohtamaan laminaatti. 😀

 2. Minusta tuntuu, ettei tuo tammilattia oo sullekkaan mikkään kauhistus, oot vaan unelmoinu valkosesta lattiasta niin kauan, ettet oikein ossaa ajatellakkaan ommaan kottiin muuta sävyä 🙂 eli ihan normihommaa sulla tuo valkosen lattian himo 🙂 Eikä se tarkota, että ei voi sietää jotaki vaan ku on halunnu ja unelmoinu jostaki, mikkään ei tunnu hyvältä sen jälkeen 🙂 <br />
  Minusta tuntuu, ettei kenenkään piä ottaa henkilökohtasesti jonku unelmasta (Miia valkonen lattia) vaikka oiski oman unelman(tammilattia) syrjäyttäjä, eli antaa kaikkien kukkia ja tykätä mistä haluaa &hearts;<br />
  <br />
  Mullekki yks isän ystävä sano 4v sitte että jos vaihatte tuon &quot;hyvän?&quot; koivuparketin pois, he ei tuu ennää ikinä käymään…en välittäny, mun koti, joten eipä oo sukulaismiestä näkyny 😀 so what, tää on MUN koti 😀 mie määrään 😀 😀

  1. …niin ja valittet ommaan kottiin just semmosen lattian ku haluat, oli se sitte vaaleaa laminaattia, maalia tai öljyä 🙂 sinun koti &hearts; ja muut voi sisustaa oman lattiansa ihan millä haluaa 😛 <br />
   Totta on, että jos ei raski vaihtaa lattiaa niin silloin yrittää yhistää muut lattiaan sopivaksi mutta jos haaveena on ja varat sallii, ehottomasti teet oman kodin lattiasta sen sävysen ku ite haluat &hearts;<br />
   Myyntitilanteessahan laminaatin(jos siihen päätyy) voi ottaa pois ja kas! siellähän se parketti nököttää alla, ei siis vie myyntiarvoa yhtään. Ja sen laminaatin pystyy siirtään seuraavaan kottiin..ihan vaan tiedoksi, voitte kysyä rautakaupasta mutta näin on, klikklak laminaatin pystyy ottaan mukkaan. Joten vuokra-asunnossaki olevien kannattaa miettiä laminaattia jos muovimatto ei innosta :)<br />
   Ja jos laminaatin mukana tullee ongelma että ovet on tiukassa, ovia pystyy ja saaki hioa oikian kokoseksi,(alapuolelta) näin meki jouvuttiin tekkeen ovenkarmeja. Ihan normi ja heleppoa hommaa.<br />
   <br />
   Niin ja me vaihettiin koivuparketti toisensävysseen parkettiin ku inhosin tuota kellertävvää koivuparkettia..siihen ei sopinu sisustus ei sitte minkäännäkönen jotta oisin ollu tyytyväinen ja onnellinen…(mulle ku koti on asumista ja ommaa silmäniloa varten) ja onneksi vaihettiin, koivuparketin alta löyty pelkkä pahvi, joten nyt on uuen lattian alla rakennusnormin mukaset suojatki..<br />
   <br />
   Rohkeasti vaan muutat oman lattian semmoseksi ku haluat &hearts; tai sitte yhistät nykysen toimivaksi kokonaisuueksi, mitä se on, jokkainen voi miettiä ite ommaan kottiin sopivaksi…

  2. Meän Satu: Ei se sinällään kamala olekkaan ja mielelläni ihastelen tammilattioita ja kalusteita muiden kodeissa. 🙂 Olen vaan itse niin monet vuodet ollut hankkiutumassa eroon tuosta tammen väristä, etten osaa &quot;hyväksyä&quot; sitä omaan kotiin. 😀 On se hyvä että välillä ystävät kyselee minulta vaikeita ja laittavat minut miettimään asioita toisenlaisesta näkökulmasta. 🙂 Valkoinen lattia on silti unelma! &hearts; &hearts;

  3. Meän Satu: Ensi viikolla olen kokeilemassa sitä Strippediä ja jos se tehoaa toivotusti niin me varmaan käsitellään sillä lattia jokatapauksessa. Ja helppohan se on sitten öljytä suoraan vaaleaksi tuo lattia, kun se joudutaan öljyämään enivei. 🙂 Tammi tuo kyllä lämmintä tunnelmaa kotiin, en vaan tiedä haluanko että koti on lämmin. 😀 Hihiiii. 🙂 Valkoinen lattia on ehkä vaikeampi hoitoinen mutta niin kaunis! &hearts; &hearts;

 3. Ihan hyvällen kuulostaa tuo suunnitelma (paljon paremmalta, kuin se lakan poisto). Teidän lattia on kaunis, mutta ymmärrän myös miksi haluaisit sen vaihtaa. Jos johonkin asiaan saa &quot;pakkomielteen&quot; on siitä vaikea päästä yli. Ei munkaan listalla tammi ole ihan ekana lattiavaihtoehtona, jos valita saisi. Teidän lattia on kuitenkin hyvässä kunnossa ja valkoisen kanssa käytettynä hyvin klassinen yhdistelmä. Muutamilla pikkujutuilla varmasti saat lattian osaksi kotianne 🙂 Nyt kunsulla on muutama viherkasvikin, tulee tunnelmasta varmasti hyvin kodikas ja lämmin, vaaleudesta silti tinkimättä.

  1. Mari: Pakkomielle on todellakin ja tammiparkettiähkyn olen saanut jo 2004 ekan kerran. Ja vuodesta 2007 asti olen miettinyt erilaisia lattiavaihtoehtoja tammen tilalle. Minulla on tallessa yli 100 inspiskuvaa erilaisista lattioista, joita olen ihastellut. Ja määrä sen kun kasvaa, koska olen niin orientoitunut siihen että mikä tahansa on parempi kuin tammi. 😀

 4. Sisustuksen kannalta olen valkoisen laminaatin puolella, onhan se iso ja kallist homma mutta ehkä se on sitten sen arvosta 🙂 Itse en tykkää tammesta yhtään 😀 Vaikka mielummin minä ottaisin tuon teidän lattian kuin meijän hirveät muovimatot…. hyi

  1. Jennifer: Valkoinen laminaatti on edelleen tarkoitus asentaa, mutta minua vaivaa muutama asia sen suhteen. Yksi on se, että jos haluan uuden lattian pelkästään sen vuoksi että olen päättänyt inhota tammiparkettia niin osaanko olla tyytyväinen ja onnellinen uudesta valkoisesta lattiasta… Vai alanko seuraavaksi miettimään uutta lattiaa sen valkoisen tilalle kun uutuudenviehätys katoaa??? 🙂 Tänään ostamani tammipohjainen Vitriini-rasia on nimittäin tosi kaunis ja tykkään siitä. Mutta lattiasta en tykkää. Hassua. 🙂

  2. Kyllä se valkoinen on paras ja se sopii kaiken kanssa, joten tuskin kyllästyt siihen 🙂 Olet muutenkin niin pitkään halunnut valkoisen lattian niin kyllä se on oikea päätös mikä varmasti myös pysyy!

 5. Olen aina ( yli 10v.) himoinnut valkoista lattiaa ja noin vuosisitten toteutin tämän haaveen kaikkien varoituksista huolimatta. &quot;Kauniin&quot; ruskeasävyinen ohutpuulattia hiottiin kevyesti ja maalattiin kiiltävän valkoiseksi Betoluxilla. Enkä ole päivääkään katunut, lattia on ihana! Koko sisustus on pääosin valkoisen eri sävyjä ja materiaaleja. Tehostevärinä on harmaata ja terästä. Nämä ovat makuasoita, mutta kannattaa tehdä se mitä oikeesti haluaa. Onnea rempalle!

  1. Merja: Valkoista Betoluxia minäkin mietin monet monet kerrat ja olin jo kerran menossa ostamaan maalipurkkiakin, mutta se ei pysy hyväkuntoisena koirataloudessa eikä varsinkaan lakatulla parkettilattialla. Lattia olisi pitänyt hioa jokatapauksessa ja jos sen hioo niin mielummin sen hoitaa kunnolla ja sitten sävyttää valkoisella öljyllä. Mutta se hiominen, plaah. Kukaan ei sitä ole suositellut vaan ovat ehdottaneet vanhan lattian pois kantamista ja uuden asentamista. Siihen me ei suostuta kun vanha parketti on kuitenkin ihan kunnossa vielä. Valkoinen laminaatti on edelleen tarkoitus asentaa lattiaan, mies kylläkin on alkanut kannattamaan tätä tammiparkettia. Damn. 🙂

 6. Ehdottomasti tammi, se on kaunis ja klassinen. Valkaistut / harmaakäsitellyt tammipinnat ovat mielestäni &quot;so 2010&quot; kun taas luonnonvärinen tammi on ajaton. Valkoisen ja tammen yhdistelmä on yksi parhaista mitä voi olla. Ongelma on mielestäni tähän asti ollut se, että greige väri korostaa tammen keltaisuutta ja saa sen näyttämään tunkkaiselta. Valkoisen kanssa tammi on aivan ihana. Sinuna en siis vaihtaisi lattiaa, vaan pyrkisin eroon siitä greigestä, niin kuin olet jo tehnytkin!

  1. Tuuli: Greige ja aikaisemmat harmaansävyiset seinämaalit ovat kellastuttaneet parketin sävyä vielä entisestään. Omasta mielestä tuo meidän parketti on aina näyttänyt mukamas oranssilta, mutta tänään vertasin sitä Vitriini-rasian tammiseen pohjaosaan eikä niissä ollut mitään eroa. Ja se Vitriinin pohja ei ole oranssi ollenkaan. 😀 Auringossa tottakai keltaisuus lisääntyy kun lämmin sävy tulee vahvemmin esiin, mutta ei sekään minusta ole muualla ruma kuin meidän kotona vaan. 🙂

 7. Minä liputan valkoiseen ehdottomasti! Kun olen seurannut blogiasi ja sisustusmakuasi pidempään, niin valkoinen lattia kuuluu sulle &hearts; Eihän tässä suunnitelmassa mitään vikaa ole, mutta kuitenkin ;D Itse olen niin onnellinen vaaleasta lattiasta, etten voisi ajatellakaan enää muuta.

 8. Tykkään ajatuksesta! Toki saisit varmasti kokovalkoisenkin sisusuksen näyttämään tyylikkäältä ja kauniilta, mutta ainakin ajatuksen tasolla kokovalkoinen kuulostaa tylsältä. Enemmän eripuraa sisustukseen siis 🙂

  1. Kirpparikeiju: Njaa, vielä en tiiä miten omat kyvyt riittää kumpaankaan sisustukseen. 🙂 Haasteita riittää molemmissa. Onneksi se ei ole niin vakavaa jos epäonnistuu, hihii. 🙂 En mie tiedä miten tässä vielä käy. Vitriinirasia jonka tänään ostin on tosi kiva ja kodikas. Mies tuossa jo totesi että ehkä lattia ei olekaan niin kamala enää kun seinistä tulee lopuistakin valkoiset. Ja pakko on myöntää että ananas-kukka keltaisine kukintoineen ja vihreät basilikat tammen ja valkoisen kanssa on sekä kodikkaita että tyylikkäitä. Valkoinen lattiakin olisi niin kaunis, niinkuin teilläkin. Teidän lattia on täys kymppi rakoineen ja kuvioineen. &hearts; &hearts;&hearts;

 9. Valkoiset matot ovat kauniita, mutta mietin vain eivätkö ne entisestään korosta tammiparkettia sieltä missä mattoja ei ole? Olkoonkin että matot olisivat isoja, mutta valkoisen ja tammen välinen ero on niin suuri, että matottomat alueet pomppaisivat esiin. Itse ehkä käyttäisin jotain pienemmän kontrastin tuovaa kuitenkin jos tammen hallitsevaa roolia pitäisi häivyttää. Valkoinen tuo raikkautta kyllä, mutta ilman sitäkin pystyy ohjaamaan katseen oleelliseen. 🙂

  1. J: Periaatteessa valkoiset matot korostaa niiden ympärillä olevaa parkettia, mutta toisaalta sen tekee myös kalusteet ja valkoiset seinätkin koska valkoista on jokapuolella enemmän kuin tammea. Kokonaisuuden kannalta en usko että sillä on yleisilmeeseen kovinkaan suurta eroa, onko lattiassa valkoiset matot vai enemmän parketin kanssa sävy sävyyn olevat. Tykkään myös siitä, että matto eroaa lattiasta värinsä puolesta jotta niillä saa tehtyä rajattuja ryhmiä. Ihana on kyllä olla kesäisin kokonaan ilman mattoa, jopa tammiparketin kanssa. 😀 vaikeaaaaaaaaa. 🙂 🙂 Valkoiselle lattialle olisi myös matto-ongelma, koska minusta valkoinen matto valkoisella lattialla on ihan kiva muttei tarpeeksi kiva kuitenkaan. JOtain pientä väriä olisi hyvä olla matoissa siinä tapauksessa että lattia muuttuu valkoiseksi. 🙂

 10. Mielestäni tammiparketti on kaunis teidän kodissanne :)<br />
  <br />
  Itselläni oli hieman sama tilanne kun muutimme tmeidän kotiimme. Lattiassa oli tammiparketti, joka oli ehdottomasti mielestäni vaihdettava harmaaseen lankkulaminaattiin. Harkitsemisenarvoinen asia on myös parketin hiominen/sävyttäminen mieluiseksi. Jälleenmyynnissä parketti on aina arvokkaampi kuin laminaatti. Onhan se käytössäkin kestävämpi ja laadukkaampi. Itse teimme ratkaisun laminaattien suuntaan, koska parketti oli todella huonossa kunnossa edellisten asukkaiden jäljiltä. Hiominen ei olisi ollut enää järkevää.

  1. Aamuaurinko: Meillä on parketti aika hyvässä kunnossa ollakseen edes 10-v ikäinen ja sen vuoksi tässä on myös moraalinen puoli ja raaskimisen tunne rasitteena. 🙂 Ongelmia aiheuttaa eniten se tehdaslakka, oi miksi miksi ensimmäiset asukkaat ja omistajat valitsivat tehdaslakatun parketin?????? :/ Se on niin vaikea hioa tai käsitellä muullakaan tavalla. Jos olisikin öljytty perusparketti, olisi helppo tehdä kevyt hionta ja uudelleen sävytys. Laminaatti asennetaan parketin päälle, joten vanha lattiaparka jää sinne alle turvaan ja säilöön onneksi. Ja jos kyllästyy, niin voi ottaa laminaatin pois ja palata takaisin tähän. 🙂

 11. Kuulostaa ihanalta! Paaaaaljon paremmalta kuin valkoinen lattia, vaikka ei sekään mitenkään huono idea ole. Laminaattirahathan voi sitten käyttää noihin mainitsemiisi esineisiin :)<br />
  <br />
  ps. nuo valkoiset seinät on parhaat, kannatti ehdottomasti maalata &hearts;

  1. Meri: Laminaatin päälleasennus on vähän törsäystä kyllä, eikä niin vähänkään. 🙂 Sitä ei voi kieltää etteikö rahalle olisi hyödyllisempääkin käyttöä kuten vaikka nuo kollaasin jutut, hihiii. 😀 No ei, onhan sitä rahareikiä aina elämässä odottamassa joten tuo laminaatin laittaminen on vain turhamaisuutta. :)<br />
   <br />
   Ensi viikolla jatkuu maalaaminen, vuorossa olohuone ja eteisen peiliseinä. 🙂

 12. En tykkää noista lämpimistä puun väreistä ollenkaan 😀 . Lattiassa se lämmin sävy tulee jotenkin paljon enemmän esiin, ei niinkään noissa täydentävissä tammea (tai muuta puuta) sisältävissä esineissä. Etenkin jos aurinko paistaa, &quot;puunvärinen&quot; lattia näyttää kyllä tosi helposti jopa oranssiin taittuvalta, ainakin esim. tammi tai mänty. Jos ei ihan selkeästi valkoista parkettia/laminaattia laittaisi, niin laittaisin vaihtoehtoisesti (jos siis olisi pakko valita muu kuin ihan vaalea) esim. harmaaseen taittuvan, mutta ehdottomasti kylmänsävyisen lattian.<br />
  <br />
  Toisaalta minulla on aikamoinen vihasuhde lämpimänväriseen puuhun, joten mieluummin valitsen siistin ja sopivanvärisen muovilattian kuin oranssiin tai keltaiseen taittuvan parketin 😀 .

  1. Kristiina: Minäkään en ole oman kotisi osalta suuri puunsävyjen ystävä enää (ennen rakastin pähkinää :D). Tammi ei koskaan ole kuulunut suosikkeihin muttei onneksi ole aiheuttanut ärtymystäkään paitsi tämän kodin lattiassa. :)<br />
   <br />
   Minulla on vihasuhde omaan lattiaan, ainakin tähän tammiparkettiin. Ja olen joskus miettinyt muovimaton laittamista kun luulin että muovimatot olisi olleet jotenkin edullisia. Pah, nekin on samoissa hinnoissa kuin laminaatit. 😀

  1. df: On ja ei. Tuohon laminaattiin on varattu jo rahat valmiiksi, mutta onhan se rehellisyyden nimissä ihan törsäystä laittaa aika suuri ja suolainen summa rahaa uuteen lattiaan kun vanha on vielä ehjä ja hyväkuntoinen, vaikkakin väärän värinen. 🙂 <br />
   <br />
   Jos se Liberonin vahanpoistoaine tehoaa meidän parketin lakkapintaan, niin siinä tapauksessa me laitetaan tämä meidän oma lattia kuntoon ja öljytään valkoiseksi. Tuosta ei tule säästöä laminaattiin verrattuna kuin korkeintaan 500 euroa. Tämä olisi ihan järkevä satsaus, sillä parketti saisi hyväkuntoista lisäaikaa ainakin 10-vuotta, eikä olisi niin hukkaan heitettyä rahaa. 🙂

  2. saparo: Tammi ja valkoinen on todella kaunis ja rauhallinen yhdistelmä. Ja myös skandinaavinen sekä arvostettu. Siinä on omat hyvät puolensa, että tammiparketti saisi jäädä tälläiseksi mikä se nyt on. Mutta, mutta…. mie rakastan valkoisia lattioita. &hearts; &hearts; &hearts; Siivoaminen ei haittaa sillä meillä imuroidaan muutenkin tosi usein, nyt päivittäin kun on hieman kuraiset kelitkin. Ja olen valmis päästelemään ärräpäitä jatkuvan siivoamisen vuoksi, jos vaan saisin valkoisen unalmalattiani. Olen jo tinkinyt 1-sauvaisuudestakin, sillä hypin ilosta ja onnesta jos saadaan tuo meidän oma parketti muutettua Liberonin lakanpoiston ja valkoisen öljyn ansiosta valkoiseksi. &hearts; &hearts; &hearts; &hearts;

 13. Ootko ajatellut, että lattia olisi epämieluisa vain siksi, ettet ole sitä itse valinnut? <br />
  Meillä nimittäin kylppäri jätettiin aikoinaan remppaamatta, koska oli hyväkuntoinen. Kaikki muut pinnat uusittiin. Ja voi että, miten mä vihaan sitä haalean mintunväristä lattiaa 🙂 <br />
  <br />
  Tänä keväänä minttua vilisee joka puolella, mut mulle se tuo mieleen vain ton epämieluisan lattian. <br />
  Laattojen väriksi en tuota mintunvihreää olisi ikinä itse valinnut ja myönnän, että just siitä syystä se on niin epämieluisa mulle 🙂 <br />
  Jos mäkin vaan antaisin asialle periksi ja alkaisin käyttää samaa sävyä muuallakin kylppärissä, niin tilasta tulisi varmasti kivempi. Mä en vaan oo vielä kyennyt korostamaan sitä mitä ei voi peittää 😀

  1. Anna: Tuossa on hyvä pointti ja tämä oli yksi niistä minulle sanotuista asioista jotka jäi vaivaamaan mieltä. 🙂 Minäkään en ole halunnut alkaa korostamaan lattiaa, vaikka sitä ei todellakaan ole voinut peittää. 😀 Olen yrittänyt lähinnä sietää tuota lattiaa tai olla huomioimatta sitä. 🙂

 14. Itse pidän monistakin eri puukuoseista, mutta olen huomannut että kaikki ne mistä en ole pitänyt, ovat enemmän tai vähemmän punertavia. Etenkin kellastunut ja tummunut mäntypaneli on se pahin hirvitys omaan silmään. Katselin kuvia lattiastanne ja mietin että onkohan se hieman punertava? Verrattuna esim tuohon kuvaan Iittalan pannualusesta.. (tietysti kuvista ei aina saa tarkkaa käsitystä sävystä) Onko se ehkä sellainen asia joka sinua häiritsee lattiassa? Olisiko lattia parempi harmaampana tammena? Tietysti tuokin sävyn vaihto taitaa vaatia saman remontin kuin valkoiseksi muuttaminen joten jos remppaamaan alkaa niin kannattaa laittaa sitä mitä eniten haluaa :)<br />
  Muistan elävästi kun olimme pari vuotta sitten töissä remppaamassa asuntoa jonka oli tarkoitus mennä myyntiin ja kiinteistövalittäjä ohjeisti omistajaa värien valinnassa &quot;että ei sitten MITÄÄN punasävyistä puuta, se vaikeuttaa myyntiä ja joskus jopa laskee hintaa&quot;.<br />

  1. Hanna_K: Vanha tummunut mänty on kyllä aika hurja ajatuskin omaan kotiin. 🙂 Mökissä se menee on voi olla todella ihana ja mummolamainen. &hearts; Meidän lattia näyttää kuvissa yleensä hieman punertavammalta kuin mitä se oikeasti on. Tein vertauksen Iittalan tammipohjaisen Vitriinin alaosaan ja se ei eronnut meidän lattiasta oikeastaan ollenkaan vaikka kokeilin sitä moneen kohtaankin. Mutta on se meidän parketti silti liian kellertävä omaan makuun,Vitriinissä se ei haittaa. :)<br />
   <br />
   Punasävyiset puulajit varmaan mielletään vuosituhannen vaihteeseen, jolloin muodissa oli kirsikka ja pyökki. Itsekin pyökkihulluuden kokeneena koen äklötystä nykyään jos näen pyökkiä. Ja se mielleyhtymä vaikuttaa ainakin minuun negatiivisesti ja tavallaan &quot;laskee&quot; arvoa omassa kukkarossa. Ensimmäinen ajatus olisi minulla ostajana, että lattia menee vaihtoon, sen jälkeen mietin kustannuksia sille joka on suoraan pois pyyntihinnasta. Ymmärrän hyvin välittäjäsi neuvoa. Jos minulta kysyttäisi lattiavaihtoehtoa myyntitarkoitukseen niin kodin koosta ja tyylistä riippuen saattaisin ehdottaa turvallisinta vaihtoehtoa eli tammiparkettia. 😀 Hassua sinällään tämäkin, kun itse en sitä kuitenkaan halua omaan kotiini. Syynä kuitenkin on se, että valkoinen lattia jakaa niin vahvoja mielipiteitä, että hyvä tuuri saa olla että ostajaehdokas rakastuu näytössä kotiin sellaisenaan. Siksi tammi olisi perusteltu järkivalinta ja kultainen keskitie joka harvoin on haitaksi asuntokaupoilla. Tämä kylläkin johtuu siitä että olemme niin tottuneita tammeen lattiana ja se on saanut normaalin ja peruslattian tittelin. 🙂 Suosittelisin kuitenkin valitsemaan tammiparketin öljyttynä ja yksisauvaisena, se on kaunein ja jollain tavalla myös ylhäinen ja arvokas. 🙂

 15. Mielestäni tammi on yksi osa klassista suomalaista, arvokasta sisustusta. Itse valkoisen ystävänä otin rohkean askeleen ja uutta keittiötä tehdessä, päätin ottaa keittiökalusteet tammea, tammen värisenä. Ja se tammen värin sävyhän on se oleellisin. Itse pidän hiukan antiikin/harmaan vivahtavasta tammesta. Eli tuo keltaiseen vivahtava tammi on ehkä se ongelma. <br />
  Sinuna miettisin vielä sitä laminaatin laittoa. Se on halppismateriaali ja koiralle erittäin epämiellyttävä. Se kopisee ja on kova. Itse hiotuttaisin tuon lattian ja lakkaisin vaalealla sävytetyllä lakalla. Siten tammen arvokkuus säilyisi, eikä kokonaisuus olisi kliinisen kylmän muovinen 🙂

  1. Marlena: Olen täysin samaa mieltä, tammi on minusta jopa perinteisempi suomalainen sisustuksessa käytetty puuvalinta kuin koivu, joita kasvaa meidän takapihoilla. 🙂 Massiivitammi on todella kaunista katseltavaa ja tammensävyinen leveä 1-sauvainen mattapintainen parketti on kaunis myös. Kyllä minulle sopisi että huomenna tulisi miehet laittamaan meille tammiparketin 1-sauvaisena ja öljykäsiteltynä. Voisin siitä jopa maksaakin jonkin verran. :)<br />
   <br />
   Ensi viikolla kokeilen sitä Stripperiä pieneen kohtaan parkettia ja jos sillä saan irroitettua kaiken tehdaslakkapinnan, niin silloin jää laminaatti laittamatta ja uudistamme oman lattian kokonaan. Ja käsittelemme sen valkoisella Bloomin öljyllä vaaleaksi. &hearts; &hearts; &hearts; Tämä olisi itselleni mieluisin toteutustapa uudelle lattialle. &hearts; &hearts; &hearts;

 16. Itse ajattelin vasta kun myit mm. kromin värisiä juttuja pois, että olisipa mahtava nähdä teidän asunto vähän skandinavisempaan tyyliin sisustettuna, kuitenkin yhdistettynä korkeakiiltoisiin ym. mitä teillä jo onkin. <br />
  <br />
  Minusta ajaton, skandinaavinen tyyli jossa puun/tammen sävyjä &amp; paljon valkoista (artekkia 😀 ) on usein paljon arvokkaamman ja tyylikkäämmän näköinen, mitä aivan moderni, muovisenkin oloinen kokonaisuus. Tietysti se, että puuta ei ole liikaa.

  1. Jonsku: Skandinaavisempaan ja riisutumpaan suuntaan ollaan kovaa vauhtia menossa. 🙂 Se että kuuluuko siihen tammi, sitä en tiedä vielä(kään). :D<br />
   <br />
   Itse pidän kyllä Artekin tuotteista, mutta kaipaan omaan kotiin jotakin hieman veikeämpää ja omituisempaa muotoilua. En osannut nyt selittää kovin hehkeästi mitä tarkoitan, mutta Artek on joissain kalusteissa omaan makuuni ehkä aavistuksen tylsähkö. 🙂 Artekin jakkaran kyllä mielelläni ottaisin meidän eteiseen vaikka heti, yes sir indeed! 🙂

 17. Itse pidän puunsävyistä, mutta jotenkin teidän lattian sävy ei sovi teidän muuhun sisustukseen. Se jotenkin punertaa etenkin harmaata seinää vasten ja on liian vallitseva. Itse vaihtaisin lattian vaaleaksi, mutta lisäisin sisustukseen &quot;rouheutta&quot; esimerkiksi kauniin lankuista tehdyn pöydän vaikka sohvapöydäksi, joka olisi kaunis kontrasti kaikelle kiiltävälle valkoiselle. <br />
  <br />
  Tässä blogissa on kauniita inspiraatiokuvia puusta ja valkoisesta: <a rel="external nofollow" href="http://sisustusjasepustus.blogspot.fi/2011/10/valkoista-ja-puuta-puun-varissa.html&quot; target="_blank">http://sisustusjasepustus.blogspot.fi/2011/10/valkoista-ja-puuta-puun-varissa.html</a&gt;

  1. Iikku: Meidän lattia ei ole koskaan sopinut vallitsevaan sisustukseen, ei koskaan. 😀 Olen aina hyljeksinyt tuota lattiaa ja yrittänyt jemmailla sitä ja puolustellut keskeneräisyyttä sillä, että lattia on väärän värinen. Olisi pitänyt kyllä jo aikaisemmin tajuta, että kokeilisin ihan todenteolla rakentaa sisustuksen myös parkettia ja tammensävyä huiomioiden ja kunnioittaen. Mutta ei, se ei tullut mieleen. :)<br />
   <br />
   Soilen blogissa olenkin vieraillut usein ja tuon postauksen ehdin koluamaan läpi jo eilen. Kauniita kokonaisuuksia. &hearts;

 18. Itse valitsin juurikin tammiparketin uuteen taloomme valkoisten seinien ja katon kanssa. Yhdistelmä on mielestäni raikas mutta samalla kodikas. Itse pitäisin kokovalkoista lattiaa liian kliinisenä mutta sinun tyyliisi se kyllä sopisi. Itse käytän tammen ja valkoisen lisäksi sisustuksessa harmaan eri sävyjä ja tarpeen mukaan kirkkaita tehostevärejä. <br />
  <br />
  Ideasi tammiparketin yhdistämisestä muuten valkoiseen sisustukseen olivat hyviä ja inspiroivia. Aion toteuttaa niistä heti muutaman 🙂 Saat varmasti tammiparketin sopimaan valkoiseen sisutukseesi, varsinkin kun maalaat seinät valkoisiksi. Onko muuten kattonne valkoinen?<br />
  <br />
  Itse en ole mattojen ystävä vaan pidän selkeistä yhtenäisistä pinnoista. Meillä onkin vain yksi tummanharmaa jättimäinen matto olohuoneessa jakamassa suurta yhtenäistä alakertaa. Mutta kokeilemallahan sen huomaa toimisivatko valkoiset matot parketilla.<br />
  <br />
  Yksi vaihoehto on laittaa unelmoimasi valkoinen lattia seuraavaan kotiinne, kun saat valita kaikki materiaalit itse. Tämän nykyisen asunnon jälleenmyyntiarvoa ei valkoinen lattia taida nostaa.<br />
  <br />
  Aurinkoista kevätsunnuntaita!

  1. hani: Tammi ja valkoinen on minustakin todella kaunis ja klassinen yhdistelmä. Se kestää aikaa ja siihen on helppo yhdistellä värejä halutessaan. Kokovalkoisuudessa minua kiehtoo eniten sen ylivalottunut maailma ja puhtaus. Ihan kuin se olisi arkki käyttämätöntä paperia, joka ei aseta mitään rajoituksia. Itselläni mieli ja sielu lepää hyvin valkoisessa ja varsinkin kokonaan valkoisessa ympäristössä. &hearts; &hearts;<br />
   <br />
   Loisto juttu että sait omaan kotiin inspiraatiota tästä postauksestani. &hearts; Jos meidän lattia olisi öljytty 1-sauvainen tammiparketti en usko että olisin sitä vaihtamassa. Meidän nykyisessä lattiassa yhdistyy vaan harmikseni kaikki ne asiat joista en pidä, liika keltaisuus, kiiltävä puunsävy ja liian pieni ja silmissä vilisevä kuviointi. Näistä asioista voin hyväksyä tuon kuvioinnin jos väri vaihtuu valkoiseen ja pinta samalla mattaan. 🙂 Toivottavasti se lakanpoistoaine tehoaa ja me saataisi tämä oma lattia uudistettua uuteen loistoon. &hearts;<br />
   <br />
   Aurinkoista kohta alkavaa uutta viikkoa! &hearts;

 19. Mä tykkään tuosta ajatuksesta, että sidotaan lattia sisustukseen pienillä ripauksilla tammea. Kodin yleisilme kuitenkin on valkoinen, kun lattiaa lukuunottamatta kaikki muut isot pinnat ovat valkoisia. Tykkään myös valkoisesta lattiasta ajatuksena.

  1. Irina: Tammi ja valkoinen on kaunista, samoin kokovalkoinen. 🙂 Sinullakin on kaunis sävy lattiassa, se on niin uusikin vielä että aika ei ole tehnyt tepposiaan. Meidän lattia on turhan kukertava, harmi, sillä rahalle olisi kyllä muutakin käyttöä. 🙂

 20. Puu on aito materiaali ja ajaton. Sen siaan valkoinen tai harmaa, varsinkin laminaattina on hetken trendi. Erityisesti valkoiset lattiat oli huipussaan jo joitakin vuosia sitten, ei enää. Jos haluaa sistustuksen, josta selvästi näkyy minä vuonna se on tehty, niin siitä vaan!

  1. anonyymi: Tämä parketti jää laminaatin alle, eli sen voi halutessaan kaivaa esiin purkamalla ja varastoimalla laminaatit kodin ulkopuolelle. 🙂

 21. Meille rakennetaan tällä hetkellä uutta kotia. Sisustus tulee olemaan skandinaavinen ja ajaton. Lattiaksi meille tulee perinteinen tammiparketti. Valitsimme siksi tammen, koska se on mielestäni ajaton ja kestää aikaa. Nämä vaaleat lattiat kulkevat mielestäni samassa linjassa kuin tummat lattiat jotka olivat muodissa muutama vuosi sitten. Olen aina ollut sitä mieltä että ne mitkä pongahtavat nopeasti muotiin, ne myös menevät nopeasti pois muodista. Tammi sen sijaan on ja pysyy. Ehkä tylsää, mutta onpahan tyylikästä vuodesta toiseen. 🙂

 22. Minä liputan ehdottomasti valkoisen puolesta! Meille laitettiin valkoinen yksisauvanen laminaatti uuteen kotiimme ja olen ollut super tyytyväinen!! 🙂 Helppo siivota, ei näy koiran tassun jäljet, pöly yms. läheskään samallain kuin edellisessä kodissa tummassa tammilaminaatissa.. Väriä kotiin voi tuoda sitten seinien väreillä,tekstiileillä yms jos menee liian valkoiseksi..

 23. Kiitos kaikille ajatuksienne jakamisesta. Tämä on minulle kultaakin kalliimpi apu suunnittelussa ja miettimisessä. &hearts; Me lähdemme kohta ulkoilemaan ja palaan vastailemaan teille illemmalla. Nyt on kuitenkin vartti aikaa ennen lähtöä ja kokeilen porata äkkiä viisi reikää seinään. Pitäkäähän peukkuja pystyssä että onnistun. 😀

 24. Pienillä yksityiskohdilla kyllä saa tuon tammen istumaan, ja noi suunnitelmat on aivan loistavia, ripotellen pieniä juttuja sinne tänne. Oon aina inhonnu tammenvärisiä huonekaluja ja lattioita, pienenä oli tammi paneloinnit omassa huoneessa niin kai se on jättänyt jälkensä. ;D Mutta kun muutettiin viime kesänä, ni kammoiksuin myös aluksi tammiparkettiamme, mutta nyt kun sitä on puol vuotta jo katsellut niin oikeastaan se tuo lämpöä, ja ehkäpä jopa itselle sitä lapsuudenkodin tunnelmaa. ♥

 25. Minulle on herännyt aivan aito epäilys siitä, ettei tämä &quot;oma koti valkoinen&quot; ole oikeasti kenenkään koti vaan tätä blogin pitoa varten stailattu tila. Asuminen ei näy missään saatikka lapsiperheen asuminen. Kehyksissä ei ole valokuvia ja aiemmissa postauksissa täydet hyllyt ovat taustalla lähes tyhjinä.

  1. Skeptikko: Nopea vastaus tähän väliin sinulle Skeptikko: Et ole oikeasti nyt tosissasi??? 😀 😀 Hihiiiii. :D<br />
   <br />
   Ihan meidän oikea koti tämä on ja reilut 50 lukijaakin olen tavannut kasvotusten blogiostoksien merkeissä, viimeisin on tältä päivältä, edellinen eiliseltä joka pääsi meidän varastoonkin katsomaan. 😀 😀 😀 Muutamille olen tarjonnut jopa kahvia kun ovat käyneet hakemassa meiltä blogikirppisostoksiaan. 😀 Ja välillä on selliset elämänmerkit odottaneet vierailijoita täällä oven sisäpuolella, että heillä ei ainakaan ole mitään epäilystä siitä etteikö tämä olisi oikea koti. 🙂

 26. Teidän lattianne on kieltämättä hyvin punertava – ainakin noissa kuvissa. Jokin hieman kylmempi puun sävy olisi kyllä sopiva teidänkin sisustukseen. Asunnossani on pyökinvärinen parketti, ja aluksi siihen meni aikaa tottua, mutta nyt olen sopeutunut siihen vallan hyvin ja myös muu sisustus on mukailtu lattian ehdoilla. Halusin nimittäin tuolloin pähkinän värisen tai ihan tumman lattian, mutta nyt olen ihan tyytyväinen ettei sitä tullut hankittua 🙂 Minunkin mielestäni tämä valkoinen lattia on samaan kategoriaan menevä muotijuttu, ja valkoinen on voi olla myös hankalakin väri sisustuksen kannalta. Toki noissa upeissa miljöissä mistä inspiskuvat ovat, se on aivan ihastuttava 🙂

 27. Laminaatti todellakin on halpismateriaali, kuten täällä jo joku mainitsi. Se sisältää, muovia, kartonkia, lasia jne. En ikimaailmassa vaihtaisi arvokasta tammiparkettia laminaattiin. Parketti on ajaton ja arvokas materiaali. Mattoideasi on hyvä. Matoilla saa myös kodikkuutta, jota teiltä mielestäni puuttuu. Eivät nuo Skeptikon ajatukset stailatusta näyttelytilasta aivan tuulesta temmattuja ole, sillä tilasta puuttuu kodin tuntu.

 28. Meillä on koko talossa märkätiloja lukuunottamatta tammilaminaatti :)<br />
  En osaa sanoa juuta enkä jaata siihen, onko tammi nykyään OUT, koska en kamalasti seuraile trendejä. Tammi lattiapintana on kuitenkin hyvin perinteinen, joka ei varmaan koskaan tule olemaan IN tai OUT. <br />
  Itse rakastuin tammessa siihen neutraaliuteen, ja laminaattiin, en pelkästään sen kovuuden vuoksi, vaan myös sen monimuotoisuuteen, mitä tulee kuvioinnin ja sävyjen suhteen. <br />
  Meille valitsin juuri nimenomaan TODELLA neutraalin sävyn. Sävy oli ihan elintärkeä mulle, koska tunnetusti lattiaa ei vaihdeta samalla tavalla kuin seinien väriä. Meidän laminaatti ei taita kellertävään tai punertavaan, jolloin se sopii KAIKEN kanssa. Tietysti valo vaikuttaa, ja kesäisin laminaatti näyttää kellertävältä, talvella taas ikkunoista tulviva kylmä valo muuttaa sen todella harmaaksi. <br />
  Eli tiivistyksenä: tammi perinteinen valinta, harmaus IN, punertavuus/kellertävyys OUT<br />
  <br />
  Sitten siihen toiseen ideaan:<br />
  Jos muu sisustus on kokonaan täysin valkoinen, totta kai tammilattia pomppaa esiin. Siksikin mä olen sitä mieltä, että valkoisessa sisustuksessa tammilattia tarvitsee enemmän kuin pienen pieniä yksityiskohtia ollakseen osa sisustuskokonaisuutta näyttämättä häiritsevältä tekijältä. Lattia on suuri pinta-ala, ja se tekee PALJON. Mun mielestä tarvitaan esim. tammisia kulhoja, leikkuulautoja, puukoreja, … Meillä esim olisi näyttänyt todella hassulta, jos keittiö olisi ollut kokovalkoinen ja tammilaminaatti. Keittiö olisi näyttänyt irralliselta kokonaisuudelta, ei yhteensitovalta tekijältä. Päädyttiin siis tammitasoon. Mielestäni taso olisi saanut olla vaaleampi, mutta mies halusi ehdottomasti tummemman version lattian takia (ollen myöskin oikeassa). <br />
  Tammilattia vaatii siis tasapainoilua kokovalkoisessa sisustuksessa paljon enemmän kuin muunlaisessa. Sen takia, mun mielestä sun pitäisi miettiä, mihin suuntaan haluat mennä? 🙂

 29. Valkoisen kannalla olen enemmän :)<br />
  Se on jotenkin enemmän teidän tyylinen, tai siis mun mielestä sinun kotiin sopisi valkoinen lattia paremmin kuin hyvin! &hearts;<br />
  <br />
  Kyllä tammikotikin voi olla kaunis, mutta se ei ole sun tyylinen 😀 Kuitenkin mitä ikinä teetkään, on lopputulos varmasti kaunis &hearts;

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *