Nuoren aikuisen oman huoneen sisustussuunnitelma

Minulta pyydettiin sisustussuunnitelmaa nuoren aikuisen, vielä kotona asuvan, oman huoneen sisustukseen. Ikähaarukka on noin 16-vuotiaasta ylöspäin, joiden tarpeita pyrin ottamaan huomioon. Tuon ikäisenä aikoinaan itse suoritin ruoan laittoa lukuunottamatta samat askareet omassa huoneessani kuin nyt aikuisena omassa kodissani. Toiminnallisuus ja muuntelukyky ovatkin siis kaikista tärkeimmät asiat, tärkeämmät kuin pelkkä sisustuksen ulkomuoto. 🙂

Minusta yksi tärkeimmistä huomioitavista asioista on myös se, että kalusteet muuttavat jonain päivänä asukkaan mukana ikiomaan kotiin ja olisi hyvä että ne voisi hyödyntää siellä ilman että mitään tarvitsisi uusia tai vaihtaa. 

N%C3%A4ytt%C3%B6kuva%202013-06-09%20koht

Huoneet ovat usein standardikokoisia, eli melko pieniä. Suunnitelmassani käytetty huonekoko on 370x280cm eli 10,3 neliötä, ja huoneen ovi sijoittuu oikealle alareunaan.

N%C3%A4ytt%C3%B6kuva%202013-06-09%20koht

Huoneessa tulisi olla hyvä ja riittävän suuri sänky, koska nukkumiseen käytämme lähes puolet elämästämme. Sen vuoksi sohvasängyt tms. jäivät kokonaan pois vaihtoehdoista ja päädyin valitsemaan suunnitelmaani valkoisen Ikean Malm-parisängyn koossa 140x200cm, jossa mahtuu tarvittaessa nukkumaan myös kaksin (esim poikaystävän kanssa <3). Sängyssä on pääty sekä alalaatikot, joihin voi säilöä harrastustarvikkeita, kenkiä tai vaikkapa tulevaan omaan kotiin ennalta hankittuja astioita ja muita tykötarpeita. 🙂 Minulla oli aikoinani yksi kaappi oman kodin astioita ja liinavaatteita varten. 🙂 Yöpöytänä Ikean korkeakiiltovalkoinen Lack on hyvä vaihtoehto. Se on kevyt siirrellä ja 55x55cm kokoisena sen päälle mahtuu pöytävalaisin, herätyskello, kännykkä ja muita tärkeitä asioita. 

N%C3%A4ytt%C3%B6kuva%202013-06-09%20koht

Säilytysjärjestelmänä käytin suunnitelmassani Ikean Bestå-sarjaa, joka on oma suosikkini. Se on monipuolinen ja ajaton sekä hintaansa nähden loistava valinta. Bestå-kaappeja voi myöhemmin omassa kodissa hyödyntää esim olohuoneen puolella, jos makuuhuoneesta löytyy vaatekaapistot erikseen.

N%C3%A4ytt%C3%B6kuva%202013-06-09%20koht

Mallikuvassa vaatesäilytys on vasemmalle puolelle tarkoitettu, mutta sen voi omien tarpeiden mukaan siirtää toiselle puolelle. Keskellä on työpöytä (kuvassa Bestå Burs 40x180cm), jonka ääressä mahtuu hoitamaan niin opiskelun ja läksyjen teon kuin meikkaamisen ja kaunistautumisen. Pöydän päällä on 20cm syvät kaapit kosmetiikalle varattuna ja pöydän laatikostoon saa opiskelutarvikkeet näppärästi kädenulottuville. Oikella puolella on paikka muille tavaroille, kuten cd-levyille, elokuville, kirjoille, lehdille… Kokonaisuuden leveys on kaiken kaikkiaan 420cm, mutta jos tila ei anna myöten näin leveälle kaapistolle, niin Bestå Burs-pöydän voi korvata pienemmällä Malm-kampauspöydällä (40x120cm).

N%C3%A4ytt%C3%B6kuva%202013-06-09%20koht

N%C3%A4ytt%C3%B6kuva%202013-06-09%20koht

Sekä Bestå Burs- että Malm-pöytä sopivat kaappien kanssa hyvin yhteen. Tuoliksi valitsisin ilmavan ja mukavan tuolin, kuten kollaasi-kuvassa oleva Hayn Hee-tuoli. Pienessä tilassa tärkeää on myös se, ettei huoneesta tule liian täyteen ängetyn näköinen vaikka kalusteita ja toimintapisteitä onkin reilusti pieneen tilaan nähden. 🙂 Jos Kartellin design miellyttää, niin läpinäkyvä Louis Ghost tai käsinojaton Victoria Ghost olisivat loistavia valintoja. Nämä pienet design-yksityiskohdat nostavat heti huoneen ilmeen aikuisempaan suuntaan ja ovat satsaamisen arvoisia varmasti myös tulevaisuutta silmällä pitäen.

N%C3%A4ytt%C3%B6kuva%202013-06-09%20koht

Pukeutumista varten täytyy jokaisen naisen huoneessa / kodissa olla kunnollinen iso peili. Ikean iso Hovet-peili on näyttävän kokoinen, mutta silti niin vähäeleinen että se integroituu seinään kuin valettu. 🙂 Peilissä on alumiinikehykset, jotka sopivat huoneen vaaleaan väritykseen. Peilin voi asentaa joko suoraan seinälle tai laittaa kiinnikkeillä lattialle pystyyn mallikuvan osoittamalla tavalla. Peilin ympärille voi halutessaan laittaa joko seinäkoukkuja tai oman suosikkini Hayn Loop-eteisnaulakon, joka on kevyt ja siro. Pukeutuminen ei ole koskaan ollut helpompaa, kun voit laittaa seuraavan päivän asukokonaisuuden jo valmiiksi esille odottamaan. 🙂

Rappukaytavan_teippikuviot.jpg

Tunnolla_teippikuviot.jpg

Pienessä huoneessa suosisin vaaleita sävyjä myös seinissä. Jos perusvalkoinen tai vaaleanharmaa kuullostaa liian tylsältä, voi seinään kuvioida mielensä mukaisia raitoja tai ympyröitä ja näin vaalea seinä ei olekaan enää tylsän näköinen. Itse toteutin juuri olohuoneeseemme tälläisen struktuuriseinän ja sen tekeminen ei ollut lainkaan vaikeaa. Tätä en suosittele kuitenkaan toteuttamaan vuokra-asunnon seinään, sillä sen muuttaminen takaisin alkuperäiseksi on työlästä.

Jos seinät ovat valkoiset eikä niihin saa tehdä muutoksia, niin tauluilla ja taulukollaaseilla saa seiniin eloa. Suosittelen tekemään katseenvangitsija-seinän vain yhdelle seinälle, jotta huoneesta ei tule rauhaton.

N%C3%A4ytt%C3%B6kuva%202013-06-09%20koht

N%C3%A4ytt%C3%B6kuva%202013-06-09%20koht

Kun huoneen perusväritys on vaalea, on siihen helppo yhdistää omia lempivärejä oman maun mukaan tekstiileinä ja pikkutavaroina. Vaalea pohja ei aseta rajoitteita ja jos on yhtä innokas ja vaihtelunhaluinen persoona kuin minä, tämä on loistava keino saada monta asiaa sopimaan samaan pakettiin. 😀 Keväällä kirkkaita sävyjä, kesällä kenties pastellia ja syksyllä tummempia vivahteita. 🙂

Valaistusta unohtamatta, huoneessa olisi hyvä olla 3-5 valonlähdettä:

 • Kattovalo toimii siivouksessa, mutta ei tunnelman luomisessa
 • yöpöydällä oleva valaisin lukuvalona ja tunnelman luojana
 • työpöydän valaisin tulisi olla tarkoitukseen sopiva ja silmille mukava, jotta opiskelu olisi mahdollisimman mieluista 😉
 • Peilin päälle voisi virittää esim valopallonauhan ala Cousin Paul
 • Ja lattiavalaisinkin mahtuisi huoneeseen sängyn jalkopäähän tai yöpöydän ja kaapin väliin

Tässä siis minun visioni siitä, kuinka toteuttaisin oman huoneeni sisustuksen jos olisin nyt nuori aikuinen. Toivottavasti tämä antaa ideoita ja inspiraatiota teille, joille oman huoneen sisustus on ajankohtaista (kiitos loistavasta postaustoiveestanne!!! <3). Kysymyksiä ja ajatuksia voi laittaa kommenttiboksiin tulemaan! 🙂

Ihanaa sunnuntaita kaikille! <3

(Kuvat: Ikea, Tikkurila, Finnish Design Shop, Hem Inredning)

10 kommenttia “Nuoren aikuisen oman huoneen sisustussuunnitelma

 1. Osaatko sanoa, pysyvätkö bestå-hyllyt turvallisesti pystyssä huoneen keskellä (esim. 192 cm tai 128 cm korkeat), ilman että takaosa olisi siis seinää vasten? Veljeni tarvitsisi isoon yksiöönsä tilanjakajan, jolla hän saisi erotettua sängyn olohuoneesta niin, ettei se näkyisi tilanjakajan takaa olohuoneeseen astuessa. Itselläni ei ole lainkaan kokemusta beståista, joten ajattelin kysyä bestå-gurulta 😉 Ja jos joskus ehdit, niin voisit postata omista ehdotuksistasi tilanjakamiseen isossa huoneessa 🙂

  1. Ok, kiitos tiedosta. Tilanjakajan pitäisi kyllä pysyä pystyssä, se olisi siis ihan ykkösvaatimus 😀

  2. Rouva Jii ja Vekarus: Meillä on 128cm korkea pysynyt 10cm korkean metallijalustan kanssa huojumatta pystyssä myös keskellä lattiaa. Se ei tietenkään ole Ikean suositus enkä uskaltaisi itsekään suositella sitä varsinkaan lapsiperheille. Itse laittaisin sen seinään kiinni toisesta kyljestään ja jos kaksi kaappia tulisi vierekkäin niin kiinnittäisin nekin toisiinsa. <br />
   <br />
   Huoneenjakajana käyttäisin mielummin Ikean Expedit-kaappia johon ostaisin koreja ja ovellisia sisäkaappeja. Näin se olisi siisti molemmin puolin ja varmasti tukevampi kuin Bestå, koska on siihen tarkoitetukin. :)<br />
   <br />
   Yksi keino olisi myös kiinnittää kattoon kapea ja huomaamaton verhokisko ja ripustaa siihen valkoinen puuvillaa tms. paksuhkoa kangasta oleva verho. Se olisi varmasti turvallinen ja silti tyylikäs ja asiansa ajava. 🙂

 2. Kiitos paljon että toteutit tämän postauksen&hearts; siis ihana&hearts; <br />
  <br />
  itselläni on tällähetkellä käytössä Jyskistä ostettu NANTES vaatekaappi ja olen myymässä/heitämässä sen nyt pois ja tilalle ostamassa kokonaisen kaapisto sarjan, Omistan yhden Valkoisen Malmin. miten sitä voisi yhdistää tuon tyyppiseen huoneeseen? Mitä muuta sarjaa suosittelit toksi kaappi sarjaksi. Tuokin kuulostaa todella hyvältä mutta huoneessani on yksi normaali ovi, liukuovi ja ikkuna laitettu todella tyhmään pikkunurkkaan, niin olen ajatellut jotain ei noin pitkää kaappia ei välttämättä ihan pöydän tasoisiakaan mutta ei ihan &quot;kattoon&quot;asti pitkiä. Saisin toteutettua tuon kaappi sarjan muuten kyllä huoneeseeni ja se kuulostaakin todella kivalta idealta pistää työpöytä tohon keskellä väliin&hearts; kiitos ideasta.&hearts;

  1. teea: Malm sopii minusta hyvin Bestän kanssa ja muistaakseni se on syvyydeltäänkin saman kokoinen (40cm). :)<br />
   <br />
   Koska Malm-sarjaa ei saa korkeakiiltovalkoisena, valitsisin Beståån mattavalkoiset ovet. Näin osat sopivat paremmin yhteen ja ovat ikäänkuin samaa sarjaa.

 3. Hei Miia!<br />
  <br />
  Tuli aivan muistoja mieleen, kun näki tuon sängyn kuvan. Omistin tuontapaisen (ei siis Ikean Malm-mallistoa ollut vielä silloin), tuossa 90-luvun alkupuolella. Muistan elävästi ne mahtavat aluslaatikot, joihin oli tarkoitettu varmasti peittoja ja tyynyjä säilytettävän. Minulla sinne lopulta kerääntyi kaikkea sekalaista, minkä halusin laittaa piiloon.<br />
  <br />
  Tuo huoneen pohjapiirrustus on muuten kätevä, mutta meillä taas on oviaukkoa vastapäätä ikkuna keskellä huonetta lyhyillä seinillä. Jos osaisin tehdä koneella pohjapiirrustuksen laittaisin sen tähän mukaan, mutta taitoni eivät siihen riitä. Meillä on myös vaatehuone, joten vaatteita varten ei tarvitse kaappia.<br />
  Ajattelin hyödyntää sinulta vihjeitä, siinä vaiheessa kun huoneen kunnostus alkaa, pyydän sinua paikanpäälle katsomaan huoneen, josko tulisi vielä lisää vinkkejä.<br />
  <br />
  Jatka mukavia postauksia, olen löytänyt monta mielenkiintoista vinkkiä täältä tehdä omaa kotia viihtyisämmäksi.<br />
  Nyt kun vielä saisi oman kodin yhtä helposti siivottavaksi kuin sinulla.<br />
  Tsemppiä!

  1. Me, myself and I: Sinun kanssa olemmekin jo jutelleet sähköpostitse. 🙂 Autan mielelläni projektissanne. 🙂 Palaillaan! &hearts;

  1. Blogissa piipahtanut: Kääk, kiitos! 🙂 🙂 😀 Olen tosiaan ihan harratelija-sisustaja ja tulen tosi iloiseksi kun saan hyvää palautetta suunnitelmistani. Se on kuin sokeria siellulleni. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *