Yksi oikein, toinen oikein, kolmas oikein…

Siskoni toi minulle tänään muutaman lankakerän ja paksut puikot, joilla pääsin alkuun kutomis-inspiraatiossani. 😀 Sisko myös opetti minulle kädestä pitäen kuinka kudotaan, sillä olin totaalisen pihalla tekniikoista, enkä suoraan sanottuna ole oikein koskaan ymmärtänytkään kutomisen logiikkaa. 😀

P1014813.jpg

Tässä se minun ensimmäinen tekeleeni nyt sitten kovaa vauhtia valmistuu. 🙂 En vielä tiedä tuleeko tästä 60x60cm kokoinen tyynynpäällinen kuten ajattelin, vai kenties tytön sänkyyn somisteeksi pieni torkkupeitto syksyä varten. Kaikki silmukat on kudottu oikein, koska nurin ei vielä minulta luonnistu (en tiedä oikeita termejä, toivottavasti tuosta ymmärtää mitä tarkoitan :D). 🙂

P1014814.jpg

1,5 tunnin väkerryksen jälkeen ensimmäinen lankakerä on melkein käytetty ja yritän ensiviikolla ehtiä Lankamaailmaan ostamaan kyseistä lankaa lisää. Lanka on paksua ja harsomaista ja tästä tulee supermuhkea ja paksu kun tekeleeni joskus (toivon mukaan pian) valmistuu. 😀

P1014815.jpg

Sisko tiesi hyvin mitä ajoin takaa kun kerroin hänelle mummobuumistani ja pyysin apua ja ohjeistusta alkuun pääsyn kanssa. Niin täydellisen langan minulle toi ja paksut kasin puikotkin vielä. <3 Kiitos sisko! <3 <3

P1014818.jpg

Ehkä meillä kulkee veressä sittenkin tämä sorminäppäryys, koska omasta mielestäni tämä uurastukseni tulos on todella hyvin onnistunut jo tässä vaiheessa. 🙂 Kouluaikana ei kutomisesta tullut yhtään mitään ja olin siinä niin huono että hävetti. Melkein voisin väittää että tähän päivään asti olen vihannut kutomista, kiitos pakollisten villasukkien jotka piti kutoa koulussa aikoinaan. 😀 Nyt perun kaikki pahat sanani ja ajatukseni kutomisen inhottavuudesta, sillä kutominen on kuin onkin aivan ihanaa puuhastelua ja kipinä on todellakin iskenyt minuun. 😀

Nyt menen kalisuttelemaan puikkoja vielä hetkeksi. Heipat ja huomiseen! 🙂

Miia / Oma Koti Valkoinen - -

27 kommenttia “Yksi oikein, toinen oikein, kolmas oikein…

 1. Ihanan näköinen, tuosta tulisi maailman söpöin torkkupeitto ja vieläpä oman äidin tekemä &hearts;<br />
  <br />
  Pitäisiköhän sitä itsekin uskaltautua joskus kokeilemaan kutomista. Minä olin tosin osan peruskoulusta puukäsitöissä, joten kutominen ei luonnistu sitä vähääkään, mitä muilta 🙂

  1. Jossu: Toivottavasti löydän lisää samaista lankaa, jotta saan jatkettua torkkupeiton. 🙂 Huomenna piipahdan lankaostoksilla, pidähän peukkuja että löytyypi. :D<br />
   <br />
   Kokeilet ilman muuta! 🙂 Jos minäkin onnistuin ja innostuin niin sinäkin onnistut. 🙂 Itse kudon vain oikeaa, en osaa nurjaa vielä niin hyvin että saisin mitään aikaiseksi. Ensimmäinen tyynynpäällinen on nyt aloitettu myös ja ihan kaunista jälkeä tulee pelkästään oikeinkin kutomalla. 🙂

  1. Irina: Hihii, en olisi uskonut että minun käsistä voi koskaan syntyä mitään asiallisen näköistä jälkeä. 😀

 2. Hei, tuo näytää tosi hyvältä ja tasaiselta työltä – jos noin aloittelija olet. Seuraavaksi voit kokeilla virkkkausta, siihen sitä vasta jääkin koukkuun!! =)

  1. Pirjo: Aloittelija todellakin. 🙂 Ainoastaan koulussa olen yrittänyt sukkaa kutoa, mutta siitäkään ei mitään tullut. Vuosia on vierinyt eilut 15 siitä kokeilusta. 😀 Virkkaamisen kipinä ei ole vielä iskenyt, mutta enköhän jossain vaiheessa sitäkin kokeile. 😀 Itse tehty matto olisi kyllä kiva saada joskus aikaan…. 🙂

 3. Tää nyt jo lienee täysin saivartelua, mut mua jotenkin ärsyttää tuo sana kutominen! Mulle se on neulomista, mattoja kudotaan 😀 En tiiä onko tää joku paikkakuntakohtainen juttu(?) koska oon ennenkin törmännyt tuohon &quot;kutoa&quot; sanaan.. &quot;kudoin itselleni sukat&quot; neuloit sinä NEULOIT itsellesi sukat!! 😀 Anteeksi tämä purkautuminen, hyvältä näyttää kuitenkin sinun kudelmat 🙂

  1. &quot;Idässäkin neulominen on tunnettu, mutta siellä sanalla on ollut vanhastaan toinen merkitys: puikoilla neulotaan villa- tai muusta langasta sukkia, lapasia, villapaitoja jne. Tämä työ on lännessä yleensä (vartailla tai puikoilla) kutomista. Lisäksi kutominen on ollut kangaspuiden käyttämistä. Tällaista kutomista on harrastettu koko maassa.&quot;<br />
   <br />
   <a rel="external nofollow" href="http://www.kotus.fi/?s=1013&quot; target="_blank">http://www.kotus.fi/?s=1013</a><br />
   <br />
   Kyllä, alueellisia eroja siis on 🙂

  2. Essi ja Anna: MInulle tälläisillä puikoilla kopistelu on kutomista. 😀 Olen Keski-Suomesta ja puhun monen erilaisen murteen sekoitusta. Vain yksi pk-seutulainen ystäväni käyttää villasukkien tms. tekemisestä neulominen-sanaa. Murteellisia eroja siis on, molemmat ovat wikipedian mukaan ihan oikeita.

 4. Hienolta näyttää! Neulominen on ihana harrastus eikä ollenkaan niin vaikeaa kuin mitä moni ensi alkuun kuvittelee. 🙂 Mikä lanka sinulla siis on puikoilla?

  1. J: Niin on, en olisi kyllä vuosi sitten uskonut että minä tartuin puikkoihin alan hommiin. :D<br />
   <br />
   Minun lanka on Can Can Rico – röyhelöhuivilanka ja se on sellainen verkkomainen. Tällä saa tosi paksun ja kauniin torkkupeiton aikaan eikä verkkomaisuus näy yhtään. Puikkoina kasin paksuiset puikot. 🙂

 5. Vau, tosi tasaista jälkeä! 🙂 neulominen on ihanaa, minulla on lapsille nyt myssyt tulossa. Lankoja kertyny hirveästi kaappeihin ja ohjeita myös, aika on vain toisinaan hiukan kortilla. 🙁 virkkaus kiinostaisi myös, mutta mulle se ei vaan kertakaikkiaan ole auennut. Isoäidinneliöitä osaan tehdä, pari peittoa lapsille olen tehnyt 🙂

  1. Outi: Tosi kivaa puuhaa on kyllä ja ihana nähdä oma edistyminen kerros kerrokselta. 🙂 Itse en osaa virkata ollenkaan (tai en tiedä kun ole kokeillut) mutta enköhän minä sitäkin myöhemmin testaile. 😀

 6. Hyvältä näyttää. Mä oon enemmän virkkausihmisiä, kun siinä ei tarvi stressata putoavista silmukoista 🙂 Sekin on mulla kyllä niin kausiluonteista hommaa, että välissä ehtii jo melkein unohtaa koko &quot;taidon&quot;.

  1. Anna: Tämä minun kutomisintonikin voi olla kausiluontoinen, mutta luulen että tulen jatkossakin tekemään enemmän itse juttuja. Varsinkin kudottuja pipoja ja huiveja voisin itse jatkossa tehdä, kun ei tämä ole ollenkaan niin vaikeaa kuin olen kuvitellut. Kivempi on laittaa oma tekemä hattu päähän kuin kaupasta ostettu, eikä tarvitse enää niin paljon vaivata siskoa ja pyytää häneltä sukkia ja muita töitä. 😀

  1. Love: &hearts; &hearts; &hearts; Minä varaan tunnin per ilta itselleni omaa aikaa kutomiseen. Se rentouttaa ja on ihanaa ja samalla saan pidettyä kiinni siitä että välillä teen jotain vain itseni tähden. 😀 Kokeile sinäkin! &hearts; &hearts;<br />
   <br />
   Ps. Miljoonat kiitokset postistasi! &hearts; &hearts; &hearts; &hearts; &hearts; &hearts; Olet rakas ystävä! &hearts; &hearts; &hearts; &hearts;

 7. Et sä selvästi mikään tumpelo neulomisessa ole vaikka femman joskus tekstiilitöistä oisitkin saanut! Tätä menoo kun jatkat tuotoksiesi esittelyä, on tietty se vaara, että mä teen susta mun hovikutojan… ;D (hahhaa!!)

  1. Dara: Hihiii, melkein tekisi mieli etsiä silloisen käsityöopettajan osoite ja lähettää hänelle itse tekemäni tyynynpäällinen joululahjaksi. 🙂 Luulen että jäin hänen mieleen, sillä olin aika luova ja omatoiminen aikoinaan. 😀 😀 Välillä tuli sanomista ja välillä sitten kiitosta kun intoa tosiaan riitti vähän liikaakin. 😀

 8. Ihanalta näyttää, mutta pakko tulla heti paasaamaan. Mattoja kudotaan, tuo mitä sinä teet, on neulomista. Tulevaisuuden neulontaraportteja ajatellen. 😉

  1. pilkunviilaaja: MInulle tämä on kutomista. 😀 Pilkkua saa toki viilata, mutta varaudu siihen että en muista tätä enää seuraavaa postausta tehdessä ja tekstissä esiintyy sana kutominen useasti. 😀 😀 Pahoittelut jo etukäteen siis. :D<br />
   <br />
   Aloitin *piip* ensimmäistä tyynynpäällistä ja noin 15% siitä on nyt tehty. Ihan mielettömän kivaa ja rentoa puuhaa ja luulen että saan syksyksi tehtyä ainakin neljä tyynynpäällistä. 😀

 9. hei Miia!<br />
  Todella tasaisen näköistä jälkeä. Siitä on hyvä jatkaa. <br />
  Minä itse puhun kutomisesta kun kudon sukkaa tai muuta neuletta. Ja kun neulon käytän neulaa. Minäkin tässä siis saivartelen, mutta eripuolella suomea on eri sanontoja samoille asioille, joten annetaan toisten kutoa ja toisten neuloa rauhassa, kumpi sitten tuntuu paremmalta. <br />
  Ja eikö sitä sanota että harjoitus tekee mestarin.<br />
  Kiva seurata mitä seuraavaksi saat aikaiseksi, kunhan ensin hankit lisää lankaa siis ja erikokoisia puikkoja ja kaikkea muuta kivaa apuvälinettä.<br />
  Rentouttavia kutomishetkiä sinulle ja ehkä tytär seuraa kohta perässä:)

  1. Me, myself &amp; I: Minulla sama juttu, minäkin kudon puikoilla, virkkaan virkkuukoukulla, neulon neulalla ja ompelen koneella. :D<br />
   <br />
   Ensimmäinen tyynynpäällinen on jo aloitettu ja noin 15% on tehty. Pitkä matka siis vielä edessä mutta kivaa on. 🙂 Mielelläni kalisuttelisin puikkoja 24/7, mutta kun muu tekeminen painaa päälle. 😀

 10. Neulominen on ihanaa &hearts;. Pari vuotta sitten pyysin siskoani opettamaan minulle villasukkien neulomisen, ja jäin heti koukkuun! Nyt on tullut neulottua ties kuinka monet villikset, muutama kaulaliina ja torkkupeittoakin aloitin viime vuonna. Seuraava projekti olisikin saattaa peitto loppuun ennen syksyä :).<br />
  <br />
  Sinulla on täydellinen neulonta-käsiala 🙂 ! Tuosta tulee varmasti ihana, lämmin ja pehmoinen, mikä siitä siten päättääkään tulla :).

  1. Tiia: Minä teen ensin tyynynpäälliset ja syksyllä ajattelin sitten opetella villasukkien teon ja jos hyvin käy niin myös palmikkoneuleen. &hearts; Olen haaveillut pitkästä palmikkoneulehuivista jo pari vuotta ja nyt voisin yrittää itse sellaisen väkertää pakkasille. :)<br />
   <br />
   Ihanan pehmeä tulee ja todella paksu ja painava. 😀 Olen yllättynyt siitä miten tasaista jälkeä osaankaan tehdä eikä se ole edes vaikeaa. Empä olisi uskonut itsestäni tätäkään, kuten en sitäkään että osaan maalata seiniä ja kuvioita. 😀

 11. Kun haet lisää lankaa, niin otapa huomioon, että pitäisi olla samaa erää ne langat, jotta ei ole sävyeroa. Ja kyllä, valkoinenkin voi olla eriväristä. 🙂 Eli jatkossa ostat heti tarvitsemasi määrän lankaa kerralla ja ostaessasi varmistat, että kaikissa on sama eränumero. Mutta tosi hyvännäköistä jälkeä aloittelijalta!

  1. Anu: Tuon tiedän ja otan huomoon. 🙂 Voi olla että kyseistä lankaa ei enää saa tätä samaa erää sillä tämä on siskolta saamani lanka, mutta jos jotain toista erää on riittävästi niin ostan ne kerät ja aloitan työni alusta. 🙂 Tiedän että jokainen erä on keskenään eriväristä ja vaikka kerässä värieroa ei ole, niin sen huomaa sitten valmiista työstä hyvinkin selvästi ja häiritsevästi. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *