Pitääkö olohuoneessa olla sohva?

Otsikon kysymystä olen pyöritellyt mielessäni jo tovin ja ihan vakavasti harkinnut oman sohvani vaihtamista pelkkiin nojatuoleihin tai nojatuolin ja pienen divaanin yhdistelmään 🙂 Perusteluja vaihtoajatukselleni on monia ja tärkein niistä on kalusteiden muunneltavuus vaihtuvien tarpeiden mukaiseksi. Jokainen on varmasti kuullut käsitteen “rojahdan sohvalle raskaan työpäivän jälkeen rentoutumaan”. Osa varmasti näin tekeekin, mutta itse en ole oman muistini mukaan tehnyt kertaakaan. Itse tulen työpäivän jälkeen useimmiten kotiin kauppakassit kainalossa ja ensitöikseni puran kassien sisällöt kaappeihin. Sen jälkeen keittelen kahvia ja istun ruokapöydän ääreen kahvitauolle ennen kuin alkaa kotityöt, eli ruoanlaitto ja muu oheisohjelma. Arkisin saan vasta seiskan jälkeen illalla ensimmäisen mahdollisuuden istua alas rentoutumaan ja aika harvakseltaan silloinkaan siirryn olohuoneeseen. Ruokapöytä ja sen ympäristö on itselleni se kodin sydän missä viihdyn parhaiten, oppi ja tapa lieneen peruja äitiltä joka on ihan samanlainen. 🙂

Kivikdivaani.jpg

Kun täysi-ikäisyyden kynnyksellä suunnittelin omaan kotiin muuttamista, oli ensimmäisenä ajatuksena sohvan ostaminen – mistä ja millaisen sohvan ostan kun kotoa pois muutan. Jokaiseen kotiin minne olen aikuisiällä muuttanut, olen ensitöikseni aina miettinyt että millainen sohva sopii olohuoneeseen, onko vanha sohva sopiva ja oikean kokoinen vai pitääkö hankkia uusi. Jokaisen muuton ja kodin vaihtamisen jälkeen tehty ensimmäinen sisustushankinta on AINA ollut sohva, ihan joka kerta. 😀

hayheelounge.jpg

Mikä sitten meidän kotona on sohvan funktio? Sitä olen myös miettinyt tosi paljon ja tärkein syy sohvan olemassa ololle on varmaankin se että sohva kuuluu itsestään selvyytenä jokaiseen kotiin, eikä ole tullut aikaisemmin edes mieleen ettei sitä olisi. Myös leffojen katselua varten se on mukava paikka ottaa rennosti ja löhöillä. Mihinkään muuhun sitä ei meillä tarvita. Televisiota katsellaan meidän perheessä nykyisin hyvin vähän ja saattaa mennä jopa kolmekin päivää kun tv on kiinni. Olen siirtynyt katselemaan uutiset, leffat ja tv-ohjelmat netistä ja läppäri on tähän täysin riittävä kapistus. Useimmiten katselen omia ohjelmiani ilta-aikaan Ruutu.fi:stä, Katsomosta, taikka Netflixistä ja paikkana toimii joko ruokapöytä (iltapalan yhteydessä) tai sänky (en tiedä rennompaa fiilistä, kuin hyvä sarja / leffa, läppäri ja oma sänky puoli-istuvassa asennossa). 🙂 

Siksi olenkin nyt fundeerannut, että alan kehittelemään muutamia uusia sisustusideoita omaan olohuoneeseeni, jotka eivät pidä sisällään perinteistä sohvaa. Tämä on ikäänkuin aikamatka 70-luvulle (jota en koskaan elänyt :D), jolloin monissa olohuoneissa nähtiin istumapaikkoina pelkästään nojatuoleja ja olohuoneen käyttötarkoitus oli pääasiassa oleilua ja vieraiden kestitsemistä varten. Olohuoneet olivat viihtyisiä ja kalusteet oli kerätty usein ryhmään pöydän ympärille. 70-luvulla vallinneista trendiväreistä en syty itse yhtään mutta muutoin kyllä ihailen sen aikaista sisustustyyliä,  joka oli enemmän ihmisläheisempää kuin tämän päivän tietotekniikka-aikakautena. 🙂

Kuvissa seikkailevat Kivik-divaani ja Hay Hee-nojatuoli ovat molemmat potentiaalisia vaihtoehtoja mahdolliseen muutokseen. Yksin, kaksin tai kolmisinkin. 🙂 Jatkan asian funtsimista ja kenties jonain päivänä perinteinen sohva on historiaa, rennon ja muuntautumiskykyisen istuinryhmän vallatessa olohuoneen. 🙂

Kivaa lauantaita kaikille!

(Tuotekuvat: Ikea, Finnish Design Shop)

36 kommenttia “Pitääkö olohuoneessa olla sohva?

 1. Hyvät nojatuolit ja sopivat rahit = kuin sohva ja tarvittaessa rahit toimii istuimina. Mutta vastaan kysymykseesi EI. Ei olkkarissa tartte olla sohvaa. Sekin on tapa joka on iskostettu meidän päähän pienestä pitäen. <br />
  Koti elää asukkaiden mukaan. Miten itsellä on paras olla 🙂 Itselle ja perheelleen koti tehdään, eikä sen mukaan mistä muut tykkää.

  1. Pia: Tätä olen just miettinyt, hyvässä nojatuolissa istuu melkeimpä mukavammin kuin sohvalla. 🙂 Omiin tarpeisiin pitää sisustaa ja siksi tämä sohva-asian miettiminen onkin nyt ajankohtaista, kun se on enemmänkin riippakivenä ja esteenä kuin tarpeentäyttäjänä. 🙂 Kiitos mielipiteestäsi, se vain vahvisti omaa intuitiotani siitä että sohvan aikakausi taitaa meilläkin olla kohta historiaa. 🙂

  2. Nyt muistin että olit jossain vaiheessa sitä Barcelona sohvaa ostamassa…? <br />
   Oletko miettinyt sen sarjan tuoleja? Ne on ihanat istua. Ovat tyylikkäät ja sirot. Se sijoittaako kunnon henkilöauton verran niihin vai ostaako ns kopiot, on jokaisen oma asia. <br />
   Siinä olisi omat unelmatuolit eikä auta asiaa yhtään että ystävälläni on sellaiset tuolit. Niin unelmat istua.

  3. Pia: Barcelona-tuolit on edelleen minusta tosi ihanat, mutta nykyiseen sisustukseen sopisi Woodnotesin K-tuolit. 🙂 Asia muhii vielä toistaiseksi pelkästään ajatuksen tasolla ja pidän kaikki optiot avoimena sohvan korvikkeeksi. 🙂

 2. Minä mietin yks päivä tuota samaa kysymystä. Ajattelin kans että jotku löhötuolit voisi olla kivat. Eli ei kait siellä olkkarissa tarvi sohvaa olla 🙂

  1. JohannaL: Samahan se on missä istuu kunhan on peffalla mukava olla. 😀 Itse viihdyn parhaiten ruokapöydän ääressä ja näin on aina ollutkin. Siksi tuo massiivinen sohva onkin alkanut ärsyttämään minua olemassa olollaan kun se on aika tarpeettomaksi käynyt. 🙂

 3. Riippuu aivan omista käyttötarkoituksistaan. Itselläni sohva asia oli viikko sitten ajankohtainen. Meillä oli jokin aika sitten 2kpl ikean kivik divaania ja 3:n istuttava sohva. Näitä osia pystyi muuntelemaan keskenään. Kuukauden päästä meillä on muutto edessä pienempään asuntoon, joka sitten pisti sohva asiat mietintään. Kivikissä ei sinänsä mitään vikaa ollut, muu kuin massiivisuus, josta halusin päästä eroon, en halua pieneen olohuoneeseen tuoda massiivista sohvaa. Myös itseäni hieman on ruvennut ahdistamaan kun sohvan alta ei mahdu imuroimaan, 3 metrisen sohvan siirtäminen ei mitään helppoa ollut. Niimpä päätin lopulta myydä kivik sohvan ja divaanin pois (toisesta divaanista luovuttiin aiemmmin). Mutta minulla kävi mielessä että jos vanhoilla sohvakalusteilla uuteen asuntoon menisimme niin irrottaisimme divaanin sohvasta. Olen yrittänyt monta kertaa pitää divaania &quot;irrallaan&quot; ja kokemuksesta voin sanoa, että se on todella massiivinen ja irrallaan vie todella ison tilan, joka myös vaikeutti siivoamista ja muiden kalusteiden sijoittelua. Itse en pystyisi kokonaan sohvasta luopumaan ja kävinkin viime viikonloppuna ostamassa ikean karlstad 3:n istuttavan sohvan joka on sirompi kuin kivik. Meiltä löytyy myös rahi, johon ostin uudet jalat, näin rahin voi nostaa sohvan eteen halutessaan ja se toimii &quot;divaanina&quot;. Itse en luultavasti tule koskaan enään ostamaan divaania, ihan vain sen vuoksi että vie paljon tilaa. Eli jos päädyt esim divaani ratkaisuun niin kannattaa sijoittelu miettiä jo etukäteen. 🙂

  1. Satu: Divaaneja olisin ostanut todennäköisesti yhden ja laittanut sen vinottain olohuoneen takimmaiseen nurkkaan. Keittiön puolimmaiseen osaan olisi tullut sitten pari nojatuolia, Hay Hee on minulla mielessäni, koska ovat tosi siroja eivätkä sumppaa tilaa tukkoon. :)<br />
   <br />
   Tuo divaani-pointtisi oli hyvä, sillä matalien kalusteiden alta imurointi on aina yhtä tuskaa ja kyykkimistä lattianrakosessa. Miltähän näyttäisi jos olohuoneessa olisikin kolme Hay Heetä?? Niistä saisi aika kivan kokonaisuuden ja ne voisi lattianpesupäivinä pinota pois tieltä. 😀

 4. Minä en nimenomaan sohvista ole välittänyt enää aikoihin! Asun vuokralla ja muuttoja on takana monia ja aina on huoneet olleet sen mallisia, että sohva tukkii inspiraatiot! Suosittelen vahvasti sinulle myös samaa, eli nojatuolit tms. käyttöön! :))<br />
  <br />
  Vielä pieni varoituksen sana Ikean Kivik-sarjasta; itselläni on ollut kahden istuttava valkoinen Kivik-sohva taannoin, ihan hyvä oli mutta menetti kyllä tyynyt mallinsa ja oli pidemmän päälle erittäin huono/epämukava. En tosin tiedä tuosta divaanista 🙂 <br />
  <br />
  Itse olen myös rakastunut noihin Hayn Hee Loungeihin &hearts; Niitä en bongannut valkoisena Stockan alennuksista? Tiedätkö, onko vain se harmaa alessa?<br />
  <br />
  Ahh, ajattele, jos luovut sohvasta miten paljon saatkaan taas lisää avaruutta valoisaan kotiisi &hearts;<br />
  <br />
  <br />
  Mukavaa viikonloppua teille tytöille! &hearts;

  1. Jenniina: Muutoissa sohva on aina se kamalin tavara kannettavaksi. Toisiksi karmein on iso ja painava joustinpatja joka nostaessa alkaa lötköttää ja se on vaikea pitää tasapainossa kantaessa. Meidän valkoinen sohva ei edes mahdu hissiin, se piti rappusia pitkin kantaa viidenteen kerrokseen ja voin sanoa että kolmeenkin pekkaan se oli tuskallinen työ. Reilut puolituntia meni ja joka kerrosvälissä piti huilata kerätäkseen voimia seuraavaan porraskapuamiseen. Samaa taistelua en enää toiste tee ja ainoa kerta kun sohva siirtyy on se, kun se matkaa alas päin. :D<br />
   <br />
   Kolme Hay Hee nojatuolia voisi olla aika ihanan näköistä. &hearts; Ne on samaan aikaan sopivan isot ja sopivan sirot, jotta olohuone ei menisi tukkoon. Niissä on myös hyvä istua ja kun selkänojan puolella on pari koristetyynyä, saa tuolissa aika rennosti lööbailtuakin vaikka salkkareita katsellessa. 😀

 5. Minusta iso, muhkea sohva on taas sängyn jälkeen tärkein asia kodissamme. Ihanaa kun mahtuu miehen kanssa sylikkäin ja vierekkäin sohvalle lepäämään, lueskelemaan, juttelemaan tai katsomaan leffoja. meillä on iso valkoinen Natuzzin nahkasohva joka on täydellinen tähän asiaan.

  1. emmi: Tuokin on kyllä hyvä pointti. 🙂 Sylikkäin ei nojatuolissa paljoakaan mahdu oleilemaan, mutta toisaalta minulle se ei ole tarpeenkaan. 😀

 6. Olen kanssasi samaa mieltä. En kaipaa olkkarissa sohvaa. Ihana hyvälaatuinen nojatuoli ajaa huomattavasti paremmin rentoutumisen, tv:n katselun tai musiikin kuuntelun funktion. Niillä saa muuntelumahdollisuuksia ja vaihtoehtoja on. Omat suosikkini ovat: Egg, Swan, Karuselli, Bubble ja Pallotuoli. Fatboy 'röhnöttelyyn' 😀 Kun kaipaa hiljaisuutta siihen on aivan oiva Pallotuoli tai Kupla. Innolla jään odottamaan mitä keksit!

  1. Taina: Olen huomannut sen, että jos olohuoneessa on sekä sohva että nojatuoli, tulee nojatuolissa istuttua jostakin syystä enemmän. 🙂 Myös kyläilijät istuvat automaattisesti nojatuoliin, hyvin harvoin kukaan istuu meillä sohvalla. :D<br />
   Egg on ihana, valkoisena sen voisin sen vastaanottaa vaikka heti ja heittää samalla oman sohvani surutta ulos. 😀 Fatboyta olen tytölle miettinyt junior-kokoisena, se olisi helppo siirtää aina sen mukaan missä haluaa hengailla, omassa huoneessaan vai olohuoneessa. 🙂

 7. Meillähän juuri nuo kolme Kivik divaania on yhdistetty sohvaksi 🙂 Röhnötellään siinä joka päivä. Hieman menee keskeltä enemmän littuun ajansaatossa, mutta ei ole haitannut. <br />
  <br />
  Jos noita Hayn tuoleja ajattelit hankkia, niin nythän ne sais vielä tänään ja huomenna halvemmalla 😉

  1. Suvi: teidän divaanit on aivan ihanat ja niissä on loistava idea. 🙂 Tykkään teidän harmaasta kangasvalinnastakin, vaikka omaan kotiin valitsisin silti valkoisen ihan siitä syystä että siihen en varmasti kyllästy. :D<br />
   <br />
   Valkoista Hee Loungea ei enää ole jäljellä (onneksi), sillä ritiläpenkin lisäksi ei kyllä budjetti olisi venynytkään lisäostoksiin. 😀

 8. Mua häiritsee tuossa nojatuoli ideassa se että sitten olohuone olisi täynnä yksittäisiä, pieniä huonekaluja. 2-3 nojatuolia, pari rahia, pari pientä pöytää, hyllystö, jalkalamppu jne. Kaikki inhottavan irrallisia. Kokonaisuus olisi liian levoton.

  1. sari: Tavallaan tuo on totta, mutta toisaalta sohvakin voi olla muusta sisustuksesta irrallinen ja siten tehdä olohuoneesta sekavan näköisen. Itse koen, että ison valkoisen maton päälle aseteltuna istuinryhmä olisi kaikkine osineen yhtenäinen ja selkeä kokonaisuus. Se kattaisi myös pöydät, jotka nyt ovat sohvan kanssa selvästi erilliset elementit koska sohva ei mahdu maton päälle ja sen vuoksi olohuone on jakautunut kolmeen osaan – sohva, matto ja pöydät, tvtaso-komponentti.

 9. Meillä sohva on ainakin tärkeä 😀 Siinä röhnötetään koko perheen voimin ja katsellaan telkkaria, luetaan tai jutustellaan 🙂 Välillä pelataan lautapelejä kun keskeltä sohvaa saa selkänojan kaadettua pöydäksi. Ehkäpä se sohva on ainakin isommissa perheissä enemmän käytössä?<br />
  <br />
  Mutta jos yksin asustelisin, en pitäisi sohvatonta olkkaria mahdottomana 🙂

  1. Jasmin: Meillä arki menee aikalailla toisin. 🙂 Illalla itse viihdyn ruokapöydän ääressä ja tyttö vuorostaan leikkii oman huoneensa tai keittiön-olohuone-välimaaston lattialla leluineen. Pikkukakkoset ja piirretyt tyttö katselee Ponyssa istuen tai mukana tanssien, harvakseltaan istuu sohvan reunalla pitkää aikaa yhteen soittoon. 🙂 Leffoja ja sarjoja katselen tytön mentyä nukkumaan ja nykyisin raahaudun väsähtäneenä yleensä sänkyyn ja läppäröin sen mitä jaksan ennen kuin uinahdan. Lisäksi iPadit on helpottaneet liikkumista niin paljon, että sängyssä on helppo iPadinkin kanssa köllötellä. Lautapelit on meillä aina pelattu lattialla, kuten palapelien teot yms.

 10. Minun vastaus otsikon kysymykseen on että ei :)<br />
  Ei sohva oo pakollinen kuten ei kirjahyllykkään 🙂 vaikka kirjoja lukis ja olis :)<br />
  Jännällä jään oottaan uusia olohuonesuunnitelmia 🙂

  1. Meän Satu: Vielä ei ole ihan ajankohtaista vaihtaa sohvaa tuoleihin, mutta ideana se houkuttelee minua suuresti. 🙂 Heti kun saan tarpeeksi aikaa, niin istun autocadin kanssa alas ja tuunaan teille pohjakuvaluonnoksia ideoistani ilman soffaa. 🙂

 11. Ehdottomasti pitää olla sohva. Vielä sellainen lökö-lökö malli. Meillä ei ole erillistä vierashuonetta tai työhuonetta, joten meillä vieraat nukkuu sohvalla. Pienessä kolmiossa olohuoneessa on iso 8 hengen sohva ja voin kertoa että halvaksi tuli kalusteet. Sohvalla on äärimmäisen hyvä nukkua, itsekin olen siellä öitä viettänyt kun lapseni on yöllä tullut väliimme ja potkinut unissaan minut pois.<br />
  <br />
  Käytännöllisyys oli nro 1, miksi sohva ostettiin mutta myöskin silmä lepää. Sohva on kiva kokonaisuus, siihen sopiva sohvapöytä, kiva tv-taso ja homma on koossa. Itse en tykkää jos on liikaa huonekaluja, en osaisi tehdä niin että kokonaisuus olisi hallittu. Ja tietenkään tämähän ei sinua koske. <br />
  <br />
  Tässä ja edellisessä sohvassa oli myös äärimmäisen hyvä istua ja se on tärkein ominaisuus millä tahansa istuimella. Esim Hay.n ritilätuolissa kun istuin vierailun ajan, takapuoli ei kyllä yhtään tykännyt.

  1. Lanttuleikkuri: Olin itse ennen ihan samaa mieltä. 🙂 Sohva oli todella tärkeä osa kotia, ihan kuin televisiokin. Nyt kun telkkari on alkanut olemaan meille ihan turha, on sohvakin menettänyt merkityksensä. iPadin ja läppärin kanssa on niin helppo pesiytyä sinne minne huvittaa, on se paikka sitten sohva, nojatuoli, ruokapöydän ääressä, sängyssä tai vaikka lattialla, jossa koiran kanssa usein myös saatan köllötellä. 🙂

 12. Mahtava aihe! Meillä itse sohva on tykätty löhöilypaikka, mutta pidän siitä että ajatellaan &quot;outside the box&quot; tyyliin eikä toisteta asioita vain siksi kun aina ennenkin. Moni esine ja vaate on monikäyttöisempi kun heittäytyy luovaksi eikä joka asiaan siten tarvitse olla omaa tavaraa 🙂 Välillä meinaa hermoromahdus iskeä kun yrittää taistella oman minimalistisen kotinsa puolesta, rakkaat vanhempani ja appivanhempani kun ovat sitä mieltä että lakanoita, astioita, ym tavaraa PITÄÄ olla niin ja niin paljon. He luultavasti luulevat meidän kärsivän pula-aikaa kun kotona näkyy niin vähän tavaraa esillä että haluavat &quot;auttaa&quot; ostamalla kaikenlaista tavaraa meille ..ja sitten itse olen pulassa tavaran kanssa, mihin ja miten kehtaan toimittaa tavarat eteenpäin.<br />
  <br />
  Vähän nyt meni itse sohva-aiheen ohi, mutta itse olen vastaavasti ajatellut etten laittaisi uuteen taloomme verhoja lainkaan kun keskellä metsää ei ole näkösuojalle tarvetta enkä haluaisi peittää kivaa näkyymää. Tästähän toki vanhemmat sukulaiset riehaantuivat koska täytyyhän talossa nyt verhot olla! Inhottavaa kun joutuu puolustelemaan valintojaan, oli sitten kyse sisustusratkaisuista tai tavaramäärän hallinnasta :/<br />
  <br />
  Kiitos siis vertaistuesta minimalistisuudessa ja valtavirrasta poikkeavien sisustusvalintojen tekemisessä! 😀

  1. HannaK: Sohva on sellainen itsestään selvyys että sen puute huomataan helpommin kuin sitä millainen itse sohva on. 🙂 Itseäni kiinnostaa liikkuvuus ja muuntelukykyisyys todella paljon ja oma haaveeni on että kaikki kalusteeni olisivat joustavasti käytettävissä tilasta toiseen. Oman sohvan todella massiivinen koko on ollut suurin herättäjä tässä aiheessa, sillä monta hyvää ideaa on mennyt plörinäksi sen vuoksi että sohva on liian iso, kookas ja massiivinen, väärän mallinen… you name it, syitä riittää. 🙂 MIten paljon luovempaa ja mielenkiintoisempaa olisi kalustaa kotia pienemmillä kalusteilla, joiden paikkaa voisi säätää helpommin… <br />
   <br />
   Verhottomuus on myös saman tyylinen juttu, kukaan ei katsele sinun verhoja eikä huomaa niitä sen ihmeemmin, mutta jos verhoja ei ole niin se kyllä huomataan heti suuren ihmetyksen kanssa. 😀 Nykyisin on kohtuullisen normaalia että sälekaihtimen lisäksi ei ole verhoja, sitä ei jakseta enää ihmetellä kai niin paljoa. Mutta jos ei ole niitä kaihtimiakaan, niin moni kommentti sisustusta koskien liittyy pelkästään verhottomuuteen / sohvattomuuteen. Ja yksi yleinen stereotypia on se, että jos asuu yksiössä on niin on ihan ok ettei ole verhoja tai sohvaa koska sehän on vain &quot;väliaikakämppä&quot;. Monelle yksiö on kuitenkin optimaalinen asumismuoto ja moni viihtyykin kompaktin kokoisessa pikkukodissa oikein hyvin vuosikymmenet. Itsekin ihanassa yksiössä asuneena voin sanoa suoraan, että kaipaan muutamia asioita joita pikkukodin neliöt tarjosivat. Tietynlainen rajallisuus ja intiimiys on mahdotonta saada enää kolmiossa tai isommassa kaksiossakaan. Olen varmasti tosi tosi outo ihminen, mutta haaveilen yksiössä asumisesta, sen kivasta, pienestä ja helposti hallittavissa olevasta tunnelmasta. Siitä että jokaista tavaraa, kalustetta ja tilpehööriä pitää miettiä tarkkaan ja koko kodin ylläpito pitää suunnitella toimivaksi, jotta kaaosta ei synny. Tilassa ja sen määrässä minua viehättää sekä ilmavuus, väljyys ja &quot;vapaus&quot; (oma kolmiomme) sekä tiivistunnelmainen ja haastellinen pesämäisyys (yksiö). 🙂

 13. Vastaukseni on Ei, mutta meidän perheen elämä ilman sohvaa ei toimisi. 😀 Jos olisin sinkkunainen ilman lapsia en sohvaa kotiini tahtoisi. Divaani, nojatuoli ja ehkäpä myöskin fatboy toimisivat istuin systeemeinä. Jos päädyt sohvasta luopua ja tuota Kivik divaaniosaa mietit, niin meidän perheelta ja erityisesti minulta tulee todella todella hyvät suositukset. Kestävä ja ennen kaikkea aivan ihana istua ja loikoilla. Mahdumme hyvin isimiehen kanssa vierekkäinkin köllimään ja leffoja katsomaan. 🙂

  1. Live &amp; Home: Tätä juuri ajoin takaakin. 🙂 Syy sohvalle pitäisi tulla nimenomaan itse asukkailta, heidän tarpeiltä ja arkielämisestä, ei siitä että sitä pidetään ainoana hyväksyttävä piirteenä yli 20-vuotiaiden kodeissa. 🙂 Juttelin tuttuni kanssa tästä sohva asiasta taannoin ja hän oli sitä mieltä että kyllähän nyt sohva kuuluu jokaisessa kodissa olla jos se vaan tilan puolesta jotenkin mahtuu. Perusteluina hän ei osannut sanoa muuta kuin sohvan puuttuminen antaa mielikuvan siitä että asuntoon on vasta muutettu tai että rahat ovat loppuneet. 😀 <br />
   <br />
   Voi olla että olen vastarannan kiiski, mutta haluan väittää että useimmat ostavat sohvan pelkästään sohvana, eli ei edes mietitä mitään muita istuinvaihtoehtoja kuin sohvaa ja sohvien väliltä sitten mietiskellään että onko se kulmasohva vai kahden hengen sohva ja minkähän värinen… 🙂 Sohva ja tv kuuluu yhteen vahvasti enkä näe syytä miksei kuuluisi. Sohva on niin luonnollinen osa olohuonetta ja tv:n katseluhistoriaakin, että näyttäisi hassulta että huoneessa jossa sijaitsee tv ei olisikaan sohvaa. 😀 Mutta mikä on olohuoneen merkitys heillä, jotka eivät katsele televisiota tai leffoja? Onko sellaisia ihmisiä edes enää olemassa, joilla ei vähintäänkin videotykkiä tms. roikkuisi katonrajassa? Tätä olen paljon nyt miettinyt, koska meillä telkkari on jäänyt niin taustalle että naurattaa pyyhkiä siitä pölyjä kerran viikossa koska se on auki hyvin harvoin. Se on kuin ruma ja häiritsevä sisustustavara jota en tarvitse, mutta josta en uskalla luopua sen vuoksi että tarve voi tulevaisuudessa yllättää. :D<br />
   <br />
   Itse liputan sohvan puolesta kaikkien niiden ihmisten kodeissa, jossa se on tarpeellinen kokoontumispaikka perheen kesken tai ihana pötköttelypaikka muuten vaan lukiessa, rentoutuessa tai leffaa / telkkaa tiiraillessa. Mutta jos sohva on turhakkeena pölyttymässä ihan vaan siksi että joskus sellainen tuli ostettua vaikkei kukaan siinä enää istu, kannatan sen kärräämistä ulos kodista. 🙂 Meillä tilanne on tällä hetkellä se, että 70% se on täysin turha mutta 30% se on tarpeellinen. 😀

 14. Ei ole sohva todellakaan pakollinen olohuoneessa. Olisi hauska nähdä suunnitelma miten toteuttaisit oman olohuoneesi ilman sohvaa. Pelkät Hay-tuolit näyttäisivät varmasti kauniilta mutta itse kaipaisin jotain pehmeää myös olohuoneeseen. Oma unelmani on Woodnotesin K-tuolit olohuoneessa. Löhösohva tosin on tällä hetkellä tärkeä koko perheen &quot;kokoontumispaikka&quot;.

  1. Hani: K-tuolit on ihania, niitä aina käyn koeistumassa Vepsäläisellä ja Stockmannilla. 😀 Tykkään myös Ikean Tirupista, mutta se on sen verran korkea että tukkii tilan jos niitä on kaksi tai enemmän. Hayn Hee on hyväksi havaittu ja siksi hyvin vahvoilla kun ja jos sohvanvaihtopäivä koittaa. Näin myös nettikirppiksellä aivan ihanan version lepakkotuolista, joka oli kokonaan valkoinen. Kehikko oli valkoista terästä kuten Hayn Hee-tuolitkin ja istuinosa valkoista aitoa nahkaa, ai että se oli ihana. &hearts; &hearts; &hearts; &hearts; Lepakko-tuoli on muuten ollut inhokkini aikaisemmin, mutta tuo valkoinen lepakko vei niin sydämeni mennessään että perun kaikki pahat sanani ja ajatukseni lepakko-tuoleja koskien. 🙂

 15. Olen sitä mieltä että sohvan ei tarvi hallita koko olohuonetta. Ihan yhtä hyvin voi käyttää pelkkiä nojatuoleja, raheja. Teidän pienessä perheessä sohva on varmaankin aika vähällä käytöllä. Omassa kodissani on 2 ja 3 istuttavat sohvat ja meillä ne on kyllä kovassa käytössä. Yleensä löhöilemme niissä koko perheen voimin eli minä,mies,kaksi lasta ja koira. Emme tulisi toimeen ilman niitä. Odotankin innolla minkälaiseen ratkaisuun pääset istuinten osalta. Rentouttavaa viikonloppua!

  1. Marja K: Perheen tarpeet ja koko tietysti vaikuttavat siihen, millaisia istuimia tai minkä kokoisia istuinryhmittymiä tarvitaan. Meidän koti on melko pieni, olohuonekin vain noin 3,5x5m ja oleilu on aika rentoa lattialuuttuna hengailua tai pöydän ääressä istumista. 😀 Vieraitakin käy sen verran harvakseltaan, että montaa peffaa ei tartte istuttaa samanaikaisesti. Ruokapöydän ääressä vieraatkin viihtyy, vaikka sekin on pieni. :D<br />
   <br />
   Tästä aiheesta olen saanut monta inspiroivaa ideaa ja postailen niistä teillekin heti kun saan jonkinlaista kuvitusta aikaan. :)<br />
   <br />
   Mukavaa uutta alkanutta viikkoa! &hearts;

 16. Jokainen tietysti sisustaa kotinsa haluamallaan tavalla ja päättää hankinnoistaan itse mutta sitä jäin vähän ihmettelemään, että miksi vaihtaa sohva pois ja hankkia uusia tuoleja useampi ja tietysti käyttää sievonen summa rahaa niihin, kun kerran kerrot, että et juurikaan vietä aikaa olehuoneessa, vaan viihdyt ennemminkin keittiön pöydän ääressä?? Kun kerran näin on, niin eikö silloin ole sama, jos olohuoneessa on sohva eikä nojatuoliryhmä? Lötyyhän sieltä kuitenkin tällä hetkelläkin nojatuoli missä voisit istuskella. Tulee mieleen, että onko tässä kuitenkin takana vain ja ainoastaan ulkonäkökysymys ja jatkuvan muutoksen &quot;tarve&quot; eikä niinkään käytännöllisyys tai oikea &quot;tarve&quot;?

  1. Tessa: Aika hyvä pointti sinulla on, kieltämättä. 🙂 Sohva on turhake meillä ja eniten sen olemuksessa ärsyttää imuroinnin vaikeus. Se on yksi isoimmista syistä sohvan pois vaihtamiselle. Periaatteessa asiaa voisi lähestyä myös niin, että koska olohuonetta ei tarvita, voitaisi muuttaa kaksioon. Tämäkin on täysin totta ja kuka tietää jos näin vielä joskus tapahtuukin. Olen iskenyt silmäni yhteen ihanaan kotiin, joka on vain reilut 50m2 kokoinen, mutta kolmio sekin kuitenkin. Kodinvaihto ei ole kuitenkaan ajankohtaista ihan vielä ainakaan, joten näissä nykyisissä neliöissä asustellaan. Olohuoneen osalta haluan kuitenkin mietiskellä muunkinlaisia vaihtoehtoja kuin sohva ja toistaalta sille 30% istuinkäyttötarpeelle olisi hyvä saada jokin korvike. <br />
   <br />
   Ei ole kyseessä yksistään ulkonäkökysymys ja muutoksentarpeeni vaan monen syyn summa. Sohvan ulkonäkö ei minua häiritse, mutta koko häiritsee. Siivous sohvan alta on työlästä kyykistelyä ja konttaamista. Sohva vie liian ison palan pienestä ja hieman pitkulaisesta olohuoneesta tehden huoneesta mittasuhteiltaan vääristyneen. Sohva on tavarankeräyspaikka joka ärsyttää minua joka toinen päivä. Se on aika turhaksi osoittaunut nykyelämässä ja turhemmaksi se tuosta vaan muuttuu… 🙂

 17. Sohvahan on huonekalu, jossa mahtuu istumaan monta ihmistä. Meidän perhe viettää sen verran sosiaalist elämää, että sohva olohuoneessa on välttämätön, ja silti pähkäillään usein, miten saadaan kaikille vieraille istuinpaikka. TV:n katsominen meillä tapahtuu talon yläaulassa, missä myös on sohva, joll meidän kolmihenkinen perhe mahtuu katsomaan telkkaria, yksittiset kolme nojatuolia näyttäisivät naurettavilta. Huonekalujen pitää myötäillä asujaimiston tarpeita.

 18. Aivan mahtava aihe! Sohva ei todellakaan olen pakollinen. 🙂 Itse tosin kaipaan löhöilypaikkaa, mutta tällä hetkellä ei sellaista ole ollenkaan. Olemme juuri myyneet asuntomme ja uutta etsiessämme asumme 20 neliötä pienemmässä vuokra-asunnossa. Ennen muuttoa onneksi ehdimme myydä suurimman osan huonekaluistamme, mm. sohvan, joten mahdumme hyvin tähän väliaikaisasuntoomme. Tällä hetkellä köllöttelemme tyytyväisinä vieraspatjoilla. 🙂 Uudessa asunnossa (sitten kun se oikea unelma-asunto tulee vastaan) tuleekin mietinnän paikka eteen, että hankimmeko yhden sohvan, kaksi sohvaa, sohvan ja nojatuolin, vai jotain aivan muuta. Tosin se asunto ja sen tilaratkaisutkin sen omalta osaltaan siinä kohtaa sanelee. :-)<br />
  <br />
  Ja lisäksi hieman inhorealistinen perustelu sohvan korvaamisella esim. Hayn Hee -tuoleilla: lutikat! 🙁 Tuttavaperhe joutui juuri kokemaan tämän inhottavuuden, ja mm. joutuivat vaihtamaan sängyt ja sohvan. Myrkytysfirmasta olivat kuulemma todenneet, että lutikat ovat tätä päivää jo Suomessakin, ja että niihin vain pitää meidän suomalaistenkin tottua. Hyi jo pelkälle ajatukselle! :-(((( Itse olen jo viime vuosina ollut vähän herkkä (=hysteerinen) ulkomailla matkustaessa, ja pitänyt visusti matkalaukut tasoilla ja jopa kylppärissä. Ikävä tosiasia kuitenkin niiden lutikoiden kanssa on, että voit itse tehdä kaikkesi välttääksesi niitä, mutta siitä huolimatta ne saatavat kerrostalossa kulkeutua naapurista tai ylipäätään jonkun kyläilemässä olevan vieraan vaatteissa. Kieltämättä näitä kyseisiin elukoihin liittyviä tarinoita kuunnellessa ja lukiessa on kyllä tullut olo, että ei halua hankkia enää mitään kalliita sohvia, kun ei tiedä mitä tapahtuu ja joutuuko niistä hankkiutumaan eroon. :-/<br />
  <br />
  Mutta en halua lopettaa kommenttiani näin ikäviin ajatuksiin. 🙂 Odotan siis innolla ja suurella mielenkiinnolla, mitä ihanaa uutta ja tavallisesta ajatustavasta/massasta poikkeavaa sisustusratkaisua esittelet meille lukijoille jälleen joku päivä. Sinulla kun todellakin on taito &quot;ajatella laatikon ulkopuolella&quot;. On hyvä aina välillä herätellä miettimään mitä tekee vain tavan vuoksi ja mitä ihan oikeasti haluaisi tehdä. 🙂 Ihanaa viikon jatkoa Miia! &hearts;

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *