Siivousintoilijan siivousrutiinit!

Keväisin minuun iskee aina hirmuinen siivousvimma, joka saattaa osittain johtua päivän pidentymisestä ja valoisuuden lisääntymisestä, joka on armoton villakoirille ja tavaroiden päälle laskeutuneelle pölykerrokselle. Pöly paistaa kilometrin päähän ja kuoruttaa aika kivasti jokaikisen tavaran ja seinän vierustan. Ajattelinkin siksi postailla teille omista siivousrutiineistani, jotka ovat viikosta toiseen olleet samalaiset jo pienen ikuisuuden. 🙂

siivous2.jpg

Kiitän joka viikko itseäni siitä, että vuosia sitten valitsin imuriksi Dysonin minikokoisen DC City-mallin. Kyseinen imuri on kooltaan pikkuruinen, mutta teholtaan päihittää monet markkinoilla olevat pölypussittomat imurit. Teen kerran viikossa perusteellisemman siivouksen ja täsmäiskun pölyjen poistoon. Imuroin kaikki mahdolliset pinnat, niin huonekalut, lattialistan päälliset, peiliovet, tekstiilit (tyynynpäälliset, torkkupeitot ja verhot) kuin tavaratkin aina televisiota myöden. Imuri on kätevä ja kevyt kanniskella, joten pääsen karvapäisellä suulakkeella käsiksi myös korkealla oleviin seinähyllyihin ja niissä majaileviin tavaroihin. Nihkeäpyyhintä on kuin lastenleikkiä sen jälkeen kun pölyt on imurointi pois tieltä. Rätti pysyy siistinä eikä kökkööntynyt pöly leviä inhottavasti rätistä takaisin pyyhittäville pinnoille. 🙂

siivous1.jpg

Koirataloudessa joutuu pakostakin tarttumaan imuriin normaalia tiheämmällä syklillä. Meillä imuroidaan lattiat vähintäänkin joka toinen päivä ja rapakeleillä jopa useita kertoja päivässä. Imuri majaileekin esteettisyyden vastaisesti useimmiten eteisessä, jotta se on valmiusasemissa putsaamaan lattiat koiralenkin jäljiltä. 🙂

siivous4.jpg

Lattioille ja matoille ilmestyneitä tahroja ja likälänttejä putsailen tarvittaessa eli parisen kertaa viikossa. Yleensä pyyhkimispaikkana on keittiön lattia, jonne roiskuu pesuainevettä, ruoka-aineksia tai läikkyy maitoa tytön lasista. Myös pöydän alla olevaa Pappelinan muovimattoa saa pyyhkiä viikottain, mutta onneksi se on vaivatonta ja nopeaa – senkus tarttuu rättiin tai talouspaperiarkkiin ja yleispesuaineen kanssa pyyhkii tahrat hus pois. 🙂

siivous5.jpg

Kerran viikossa pesen lattiat nihkeällä mikrokuitumopilla pesuaineen kanssa, sen useammin ei tarvitse mutta harventaakaan ei koiran vuoksi tähän aikaan vuodesta oikein voi. Kesällä pesuvälin voi pidentää pariinkin viikkoon, mutta jos kokonaisen kuukauden olisi pesemättä lattioita kunnolla, muuttuisi sukanpohjat jo mustaksi. 🙂 Tasopinnat pyyhin miedolla yleispesuaineella myös kerran viikossa, näin saan sormenjäljet ja liat hävitettyä ja kotiin tulee ihanan puhdas tuoksu. <3

siivous3.jpg

Petivaatteet vaihtuvat meillä tyynyliinoja lukuunottamatta kahden viikon välein. Tyynyliinoja vaihdan hieman useammin, noin kerran viikossa, aina sen perusteella mitä tarve vaatii. 🙂

Päivittäin tehtävät siivoukseksi luettavat asiat ovat pyykkihuolto, keittiön siivous, tavaroiden paikoilleen vienti joka ilta sekä kylpyhuone-wc:n siisteyden ylläpito. Pyntyn pyyhin päivittäin, kylpyhuoneen peilin putsaan tarvittaessa eli hammastahnaroiskeiden ilmestyessä näkökenttään. 🙂 Keittiö pysyy kuosissaan melko helposti – tiskit tiskaantuvat pääosin koneessa ja koska en omista liikaa astioita, kattiloita tai pannuja, en voi jättää niitä putsaamatta edes sellaisina päivänä kun laiskottaa. 😀 Tämä on osoittautunut äärettömän hyväksi puoleksi tavaramäärän karsimisessa, enää en voi hillota likaisia astiapinoja tai pyykkivuoria koska muuten joutuu kulkemaan nakupetterinä, syömään ruoat suoraan kattilasta ja juomaan suoraan hanasta tai maitopurkista. 😀

Tänään onkin aiheeseen sopivasti ollut viikkosiivouspäivä, jonka olen ihan tarkoituksella päättänyt olevan tiistai. Viikonloppuja en enää halua uhrata siivoamiselle ja siivoamattoman viikonlopun jäljiltä on koti usein siivouksen tarpeessa. 🙂 Maanantaisin kärsin aina käynnistysvaikeuksista, joten töiden ja muiden pakollisten asioiden lisäksi en jaksa ajatellakaan siivoilua. Tiistai onkin siksi ihan täydellinen päivä suorittaa mittavampi siivousurakka lakananvaihtoineen. 🙂

Aurinkoista päivää kaikille! <3

Miia / Oma Koti Valkoinen - -

12 kommenttia “Siivousintoilijan siivousrutiinit!

 1. Hei! Mikä malli tuo sinun imurisi on? Koirataloudessa imuri alkaa ikävästi haista, vaikka vaihtaisi pussin ja suodattimen säännöllisesti. Olen lopen kyllästynyt tuohon ummehtuneeseen hajuun, joten otan mielelläni vinkin paremmasta imurista.

  1. Päivi: Imurini on Dysonin mini versio (City DC26 allergy). 🙂 Kaikki Dysonit toimivat pölypussittomalla allergiakotiin sopivalla sykloniturbiinillamekanismilla ja ainakaan oma imurini ei haise miltään. Imurissa on pestävät suodattimet ja se nappaa enemmän siitepölyä, bakteereja ja homeitiöitä ilmasta kuin perinteiset imurit. Pölypussittomuus on minusta todella kätevä ratkaisu, koskaan ei imuteho ole kärsinyt täydestä säiliöstä ja säiliä on helppo tyhjentää suoraan roskapussiin liipaisimesta, joka avaa säiliön kannen. <br />
   <br />
   <a rel="external nofollow" href="http://www.digishop.fi/dyson-dc26-allergy.html&quot; target="_blank">http://www.digishop.fi/dyson-dc26-allergy.html</a><br />
   <br />
   Tuolta digishopista löysin tämän oman mallini, mutta jos kaipaat isompaa Dysonia, niin sitä löytyy nykyisin useita eri malleja (eläintalouksissa kehuttu malli on tämä: <a rel="external nofollow" href="http://www.digishop.fi/dyson-dc37-animal-turbine.html)" target="_blank">http://www.digishop.fi/dyson-dc37-animal-turbine.html)</a> useista eri paikoista Prismat mukaanlukien. 🙂

 2. <a rel="external nofollow" href="http://humpula.blogspot.fi&quot; target="_blank">http://humpula.blogspot.fi</a><br />
  <br />
  Kuulostaa juurikin minun rutiineilta.<br />
  Tuntuu, että saisi siivota joka päivä.<br />
  Meillä kaksi koiraa, 4 vee lapsi ja 9 kk lapsi.<br />
  Pölyä kertyy jo sen imuroinnin päätteeksi tuntuu että pöly laskeutuu takaisin ja kierre jatkuu :D<br />
  Pidän itseäni hiukan kontrollifriikkinä ja ahdistaa epäsiisteys ja pöly, minulla imuri on kourassa joka päivä:D huh ja kerta viikkoon tuo ns. puunaus-siivous sitten aina.<br />
  <br />
  Aurinko niin ihana, mutta tässä tapauksessa niin armoton.

  1. laura: Aurinko on ihana mutta todella armoton paljastamaan pölyiset pinnat ja villakoirat jotka luuraavat nurkissa ja tuolien alla. 🙂 Meilläkin saisi imuroida päivittäin jos ei yhtään pölyä haluaisi katsella, varsinkin tuolien alle kertyy jo puolikkaan päivän aikana muutama harmaa haituvapallero jotka ohikulkiessa kivasti kieppuvat ilmavirrassa. :D<br />
   <br />
   Silloin kun meillä oli kaksi koiraa, oli pölyn ja hiekan määrä tuplasti sen mitä nyt yhden piskin kanssa. Joten pölyn määrä ainakin meillä korreloi asukkaiden lukumäärän kanssa. 🙂

 3. Ihan järkevän kuuloiset siivousrutiinit sinulla. Meillä siivouspäiväksi on vakiintunut torstai. Viikonloppuna ei meilläkään haluta siivota, mutta on mukavaa, kun pääsee aloittamaan viikonlopun vieton puhtaassa ja siistissä kodissa. Sen vuoksi ollaan päädytty torstaihin. Lapsuudessani meillä siivottiin aina perjantaisin, mutta mieheni äidiltä olen omaksunut tuon torstaisiivouksen, kun hetken asiaa ajateltuani totesin, että sehän on paljon fiksumpi päivä kuin perjantai 🙂

  1. jennie: Meillä on myös siivottu viikonloppuisin kun olin lapsi, ei siinäkään mitään kamalaa ollut mutta mielumminhan sitä viikonloppuisin tekee jotain muuta kuin siivoskelee. 😀

 4. Heti juttusi lukemisen jälkeen tartuin imuriin ja luutua perään! Taidankin hankkia tuollaisen uuden siivousvälineen, se lienee Sinin? Pitäisi kyllä terästäytyä kun ulkoakin kantautuu koiran mukana kaikkea… Joka paikka näyttää todella pölyiseltä kun aurinko paistaa matalalta. Hui. Kiitos innoituksesta arkiseen hommaan :).

  1. Mallu: Sinin mopit on minulla, pinkki on lastensairaala 2017 -kampanjatuote ja vaaleansininen on Sinin perusmoppisetti. 🙂 Mikrokuitupesin on tosi kätevä, se imee pelkän vedenkin kanssa lattialta likaa itseensä, aina ei tarvitse pesuainetta vaikka lattiat olisikin hieman likaantuneet ja tahraiset. 🙂

 5. Hei arvaa mitä! Mäkin oon huomannut, että kun ei vaatteita ole &quot;liikaa&quot;, niitä tulee pestyä useammin ja koti pysyy siistimpänä. Aivan sama juttu astioissa. En omista kuin kaksi pientä kattilaa, joilla keitän puuroa pojalle iltaisin, ja niitä joutuu sitten tiskailemaan joka toinen päivä, ja samalla tiskaa ne muutamatkin astiat siinä samalla 🙂 :)<br />
  <br />
  Odottelen nyt SITÄ inspistä, että alan karsimaan kaikkea muutakin kamaa kaapeista :)<br />
  <br />
  t. ent Heidi Bon Bon 😉

  1. Heidi: Helou sinä ihanainen pitkästä aikaa! &hearts; &hearts; &hearts; Ihana kuulla sinusta. :)<br />
   <br />
   Tuo on minusta huippujuttu, että joutuu pakostakin putsaamaan ja pesemään astiat sekä vaatteet sitä mukaa kun ne likaantuu. Ei pääse koskaan kertymään pyykki- tai tiskivuoria eikä tarvitse enää tehdä sitä puolen päivän pituista siivousurakkaa mitä aikaisemmin aina piti. 😀 Siivoamiseen menee nykyisin todella paljon vähemmän kuin ennen, laskeskelin että normaaliin ylläpitoon, koneiden täyttämisiin, pyykkien viikkailuun, imurointiin, lattioiden luuttuamiseen, lakanoiden vaihtoon ja pintojen pyyhintään menee kaiken kaikkiaan aikaa nelisen tuntia viikossa. Ei lainkaan paha määrä kun sen suhteuttaa koko viikon 168 tuntiin. :)<br />
   <br />
   Kyllä se inspis taas iskee, itselläni se tulee kun googlettelen ja käyn lukemassa siivous- ja romun raivausaiheisia keskusteluketjuja. 🙂

 6. En ole tarkemmin koskaan tutustunut noihin pölypussittomiin imureihin, joten kysyn nyt sinulta vähän lisäinfoa. Pesetkö/huuhteletko sen säiliön aina tyhjennyksen yhteydessä? Mitähän tarkoittaa tuolla linkissä &quot;Pöly irrotetaan ilmasta keskipakoisvoiman avulla&quot;… ? :)<br />
  <br />
  Meillä on pari valkoista kissaa, joten tuo teidän koti olisi todella passeli; ei näkyisi kissankarvat! 🙂 Muuten kyllä pahoin pelkään, ettei koti meidän perheen jäljiltä pysyisi valkoisena! Punaviini ja lasten sotkuiset kädet tulee ensimmäisenä mieleen… <br />
  <br />
  Tuo on kyllä totta, että kun pitkin viikkoa siistii paikkoja, koti pysyy siistinä eikä sitä tarvitse alkaa siivota kuin pommin jäljiltä, jolloin siivoamisen aloittaminenkin tuntuu paljon vaikeammalta. Monesti luullaan, että kodin koko ajan siistinä pitävät aina tykkäisivät siivoamisesta, kun oikeastaan sillä tavalla siivous pysyy mahdollisimman helppona ja vie vähiten aikaa!

 7. Et arvaakaan kuinka monta kertaa olen mielessäni kiittänyt sinua, kun bongasin blogistasi tuon imurin: reilun vuoden käyttökokemuksella olen itsekin tuohon malliin äärettömän tyytyväinen :D!! Ja aikas tutuilta kuulostaa nuo siun siivousrutiinit muutenkin: täälläkin imuri heiluu parin päivän välein (vaikkei mitään lemmikkejä löydykään), lakanat vaihtuu samoin aikavälein, ja päivittäiset rutiinitkin kuulostaa tosi tutuilta :). Lattiat voisin kyllä pestä useammin, mutta se on vain jotenkin niin tympeää hommaa.. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *