Vähäinen astiamäärä käytännössä

Vähäinen astiamäärämme on herättänyt paljon kummastusta, eritoten päivittäinen astianpesukoneen käyttö ja sen täyttöaste. Lupauduin postaamaan teille kuvien ja ruokalistan kanssa jokailtaisen pesuoperaationi, josta näkee päivän aikana käytössä olleet astiat.

iIMG_4614.jpg

Aamupala

 • Minä: Mustikkarahka (KULHO + KAKSI LUSIKKAA), banaani, kuppi kahvia (KUPPI), vettä (LASI)
 • Tyttö: rahkaisa marjajogurtti (KULHO + PIKKULUSIKKA), sämpylän puolikas kinkulla ja juustolla (LEIPÄLAUTANEN), banaani, vettä ja maitoa (PIKKULASI)

Lounas:

 • Minä: Banaani, kuppi kahvia (KUPPI)
 • Tyttö: edellisen päivän makkarakeittoa (SYVÄ LAUTANEN + PIKKULUSIKKA), maitoa (LASI)

iIMG_4609.jpg

Pikavälipala

 • Minä: Eloveena Pellava Kuitu -pikapuuroa (SYVÄ LAUTANEN + LUSIKKA), vettä (LASI)
 • Tyttö: Eloveena -pikapuuroa marjakeitolla (KULHO + PIKKULUSIKKA), vettä ja maitoa (LASI), banaani

Päivällinen

 • Minä: Jauheliharisottoa ja salaattia (LAUTANEN, HAARUKKA, VEITSI), vettä (LASI), kuppi kahvia (KUPPI), suklaamuffinsi (LEIPÄLAUTANEN)
 • Tyttö: Jauheliharisottoa, salaattia (PIKKULAUTANEN, HAARUKKA), maitoa (PIKKULASI), suklaamuffinsi (söi minun lautaselta :D)

iIMG_4611.jpg

Välipala tytölle:

 • Mustikkakeittoa (KUPISTA JUODEN), leipää särpimillä (LEIPÄLAUTANEN)

Iltapala:

 • Minä: Mustikkakeittoa ja pellavansiemenrouhetta (ISO KUPPI + LUSIKKA), teetä ja hunajaa (ISO KUPPI & LUSIKKA), vettä (VANHASTA LASISTA)
 • Tyttö: Eloveena pikapuuroa ja mustikkakeittoa (KULHO + PIKKULUSIKKA), sämpylän puolikas juustolla (LEIPÄLAUTANEN), vettä ja maitoa (VANHASTA VESILASISTA)

iIMG_4613.jpg

Tänään käytettyjen astioiden lisäksi koneessa oli ruoanlaitossa käyttämäni sakset, puulasta ja voiveitsenä käytetty veitsi, sekä eilisillalta jääneet kaksi matalaa lautasta sekä kaksi haarukkaa. Normaalisti meillä on myös yksi tai kaksi kattilaa päivittäin pesussa, mutta nyt tein risottoa ja salaattia sen verran suuret satsit että ne riittävät myös huomiselle, joten kattila ja iso kulho ovat jääkaapissa sisältöineen. 🙂 Valurautaisen paistinpannun pesin käsitiskinä, kuten aina.

iIMG_4616.jpg

Useampi teistä tosiaan ihmetteli sitä, miten meidän neljän hengen astiastomme riittää koko päiväksi ilman käsitiskaamista. Hyvin riittää ja tästäkin voisi vielä vesilasien ja kahvikuppien osuutta vähentää, huuhtelemalla vanhat lasit ja kupit ja käyttämällä samaa koko päivän ajan. 🙂 Joka ilta meillä käynnistyy päivän tiskikoneellinen ja puolityhjänä ei tosiaankaan tarvitse sitä pyörittää, täytettä riittää nimittäin joskus liiankin kanssa. 🙂

iIMG_4608.jpg

Mukavaa alkanutta uutta viikkoa (vaikka tuntuukin ihan sunnuntailta :D)! <3

21 kommenttia “Vähäinen astiamäärä käytännössä

 1. Tuo tiskikone on tuolla astiamäärällä kyllä vain puoliksi täytetty, toinen samanmoinen astioita mahtuisi sinne hyvin. Lautaset näyttää alakorissa olevan joka toisessa välissä. Kun ne laittaisi jokaiseen väliin ja siirtäisi syvät kulhot alakoriin (ja mukit ylös), niin toinen satsi astioita mahtuisi tuohon koneeseen kevyesti. Eli se, mitä koitan sanoa, on se, että ihan ok/hyvä jos teille sopii tuollainen astiamäärä, mutta täysiä koneellisia et mielestäni pysty (ainakaan näiden kuvien perusteella) tuolla astiamäärällä pesemään vaikka pesisit kattilan ja pannun samassa. (Ne nimittäin näyttää mahtuvan kyytiin alakoriin, vaikka laittaisin toisen satsin astioita (niihin joka toiseen väliin, mitkä on nyt tyhjänä) ja siirtäisit mukit ja lasit alhaalta ylös, kun siellä on tilaa.)<br />
  <br />
  Oletko suunnitellut uuteen keittiöön teille pienempää konetta? Se varmaan palvelisi teidän tarpeita paremmin ja saisit pestyä täydempiä koneellisia? 🙂

 2. Olen yksi niistä, joka ihmetteli tuon koneen täyttymistä ja näillä kuvilla vain vahvistit epäilyni. Konehan on siis oikeasti täysi vain noin 1/3. Toki, jos asettelee tiskit noin, saa koneen näyttämään täydemmältä. Meillä esim. nuo samat syvät lautaset laitetaan koneeseen pystyasentoon, ja ylipäätään tyhjää tilaa ei koneessa ole, kun se käyntiin laitetaan, tosin kuin näköjään teillä. Puhdasta tulee silti eli aivan hyvin voi täyttää kokonaan. Meitä asuu taloudessamme kolmihenkinen perhe ja pesemme koneessa ihan kaiken ja kone käy max. 2-3 kertaa viikossa. Ja meidän kone näyttää sisätilaltaan täysin identtiseltä teidän koneen kanssa. Teidän astianpesukoneen käyttö on siis kaukana ekologisuudesta.

 3. Varmaan moni ihmettelee jos sinulla on vieraita niin miten astiat riittävät?<br />
  Taisitkin joskus mainita että lainaat tarpeeseen ja aika vähän teillä kävi niitä vieraita?<br />
  Kyllä minäkin hieman kummasteln ettei nuilla kestitä vieraita varsinkin jos ne ovat likaisina. Minusta on hassua kuitenkin, että vähäinen astaisto rittää oikeasti..<br />
  <br />
  .Meillä on 12 hengen Teema kaikkineen osineen ja silti joskus tuntuu että ne ovat riittämättömät:) Meillä käy melkein joka päivä joku, joten en voisi kuvitella, että me 3 asukasta tulisimme toimeen esim. 6 hengen astaistolla tai jopa vähemmällä….

  1. Jatkan vielä, että koneesi on tosiaan vajaa,mutta jos EI ole astioita enempää niin eihän siitä täyttä saa millään. Ja joka päivähän nuo on pestävä vai kuinka? Ei siis kauhean ekologista kylläkään.<br />
   Meillä kone täyttyy joka päivä ja niinpä se pestään kerran päivässä. En viitsi alkaa luettelemaan mutta 4 ruokaliua päivässä, siihen kahvittelut ja muut ruoanlaitossa tarvittavat välineet niin kyllä niitä astioita on vaan oltava:D <br />
   Varsinkin jos vieraita lappaa niin kahvi kuin ruokapöydässäkin.

 4. Puulasta tiskikoneessa? Onko hyvä? Itse en laita mitään puista koneeseen pesuun. En kyllä googlettemalla löytänyt varmaa tietoa, etteikö voisi pestä koneessa…ehkä olen itse jonkun vanhan perimätiedon uhri? 🙂

 5. samaa mieltä muiden kanssa, tiskikone ei kyllä ole täysi. Kannattaa myös muistaa, että tuo tiedän kone on varmaankin 12hengen kone ja niin konepesutablettia ei kannattaisi käyttää kokonaan kun peset vajaita koneita. Pesuaineet ovat aikamoista myrkkyä, ja kun oikeasti et tarvitse niin puolita tabletti tai käytä nestemäistä.

 6. Normaalisti koneessa olisi alatasolla kaksi kattilaa, joten täyttä on kun alatasolta siirtyy kulhot ja kupit ylemmäs ja lautaset ovat silloin lähekkäin. Ihan rehellisesti sanottuna sinne ei kattiloiden kanssa saisi kyllä mahtumaan ainuttakaan kippoa enempää, eikä pikapesulla tulisi puhdastakaan. Kulhot puhdistuvat parhaiten ylösalaisin, siksi pesen ne aina mahdollisuuksien mukaan keskitasolla suoraan suihkuttimen yläpuolella. Varsinkin aamupuurolautaset ja mustikkakeitto kuivahtaessaan tarttuu niin kovasti kiinni että kulhot ja lautaset täytyy huolella asetella.<br />
  <br />
  Minä pesen puulastat ja -kauhat koneessa, vaikka suositus on että ei saisi. Kuvissakin näkyvä puulasta on viitisen vuotta vanha ja sillä on paisteltu currykanaa ja vaikka mitä värjäävää soossia. Lasta on kuitenkin lähes uuden veroinen edelleen, eikä haise tai maistu pesuaineelta.<br />
  <br />
  Minä puolitan pesutabletit aina, 70 tabletin Sun-pakkaus riittää noin 5kk:n konepesuihin. 🙂

 7. Voi että…kaikkea ne jaksaaki kummastella…astioitten määrää ja tiskikonneen käyttöä?…huhhuh…No, saahan sitä kummastella mutta kummastelisin kyllä ihan omasa mielesä…<br />
  <br />
  Taitaa tulla vaan itele hyvä mieli ku pääsee toiselle naputtaan tuommosestaki. Tuntuuko teistä, että ootte nyt parempia ihmisiä….<br />
  <br />
  Nykyajan tiskikonneekki on jo niin ekologisia, että aivan hyvin voi pestä nuin jos astioita ei riitä täyttämmään konetta. Ja puisia juttuja voi pestä konneesa, ei oo vaaraksi, huonommaksi mennee nopiammin mutta mitä väliä. Ja jokkainenhan pessee konneesa astiat miten ite on tottunu..<br />
  Meki pestään melko samalalailla astioita eikä tupata astioita toissiin kiinni, hyh, en voi kuvitellakkaan että pesisin astiat silleen, että ne ois osittain toisten päällä vain säästääkseni/ekohörhöilläkseni.<br />
  <br />
  Ei astioitten määrälä oo mittään väliä pesuaineen määrän käytön kans vaan sillä pesuohjelmalla…..normi pesuohjelma -&gt; normi määrä ainetta…. Pikapesu -&gt; puolittaa annos jos haluaa<br />
  <br />
  Miia, minun mielestä sie peset ihan oikein sinun makkuun sopivala tavala astioita, viherpiipertäjät on hyviä ja pessee omansa miten pessee. On muitaki tapoja olla ekologinen ku vain konetiskatessa.<br />
  Mielummin konetiskaus vajaalla täytöllä ku käsin, se se vasta kuluttaaki paljon.<br />
  <br />
  Mukavaa viikkoa Miia &hearts;

 8. Olen samaa mieltä edellisten kommentoijien kanssa sen suhteen, että käyttämälläsi täyttämistekniikalla astianpesukone ei todellakaan ole täysi. Tällöin tiskikoneen käyttö ei tosiaan välttämättä ole kovin ekologista. Mutta koska teillä ei ilmeisesti ole enempää astioita, on minelestäni tässä on ihan turha jauhaa siitä, kuinka koneeseen täytyisi olla täydempi – tyhjästä on vaikea nyhjästä! Muuten liputan kyllä ekologisuuden puolesta ihan täysillä, ja itseäni hirvittää laittaa astianpesukone päälle, jos sinne mahtuisi vielä yksikin lautanen tai kuppi.<br />
  <br />
  Puhuit kuitenkin pikaohjelman käyttämisestä: onko siis niin, että teillä käytetään yleensä pikaohjelmaa? Jos näin on, niin tällöinhän sähköä ja vettä saattaa kulua melkein yhtä paljon kuin siinä tapauksessa, että astiat seisovat koneessa useamman päivän ja odottavat koneen täyttymistä, jolloin lika ehtii tarttua niihin, ja sitten ei enää riitä pikaohjelma (jossa pesulämpötila on yleensä käsittääkseni alhaisempi), vaan astiat täytyy pestä tehokkaammalla ja pidemmällä ohjelmalla.

 9. Hauskaa keskustelua. 😀 meillä pestään myös puulastat koneessa. Meitä on neljä ja meillä on neljä syvää lautasta, 6 isoa lautasta, neljä leipälautasta, 4 &quot;murokulhoa&quot;. Laseja on enemmän eli liikaaa. En ymmärrä astioiden hamstrausta. Ristiäisiin ostettiin 12hengen halpa ja mummomainen kahviastiasto ja sitä käytetty nyt kahdesti.. Ei ole kovin Ekologista järkyttävä määrä astiaakaan..laiskuutta isomäärää astioita, mukavahan se on ottaa kokoajan puhdasta kaapista 😉

  1. En näe laiskuudeksi jos omaa isomman astiavaraston:D Kuten kommentissani mainitsin meillä käy usein vieraita niin kahvi kuin ruokapöydässäkin. <br />
   Tietenkin oma jokaisen oma asia mitenkä syö tai juo? Itse en vain saata käyttää samaa lasia koko päivää vaikka sen huuhtelisikin.Sitäpaitsi en siedä tiskipöydällä juurikaan näitä &quot;mun lasi tai kuppi /lautanen &quot; juttuja vai missäs niitä sitten pidetään…?

 10. Mun mielestä sun astianpesukoneen täyttö on ihan järkevällä tasolla. Ei sen tarvitse olla täynnä. Meidän perheessä on neljä ihmistä ja astianpesukone täyttyy saman verran kuin teillä. Joka ilta laitan koneen täyteen. Elämme muutenkin melko vähällä ja ekologisesti. Tykkään kierrättää. Käytän mm. hedelmiin ja vihanneksiin omia punnituspusseja (käyttänyt jo pari kuukautta) eli olen puuvillakankaasta tehnyt. Aluksi aiheutti ihmetystä mutta kun samassa kaupassa käyn aina niin eipä oo ihmetellyt enää pitkään aikaan. Hintalaput saa kivasti irrotettua puuvillasta. Meillä roskis ei tunnu täyttyvän ollenkaan….miten mahtaa se puoli olla kaikilla näillä jotka motkottaa sun pesukoneen täyttöasteesta????<br />
  <br />
  Toisaalta sitten taas shoppailen paljon vaatteita, kalliit merkkivaatteet on suuri heikkous mutta nekin tulee kierrätettyä eteenpäin, heh, ja hintalaput pyydän aina ottamaan pois jo kaupassa:)

 11. Niin, en nyt tiedä onko se iso astiamääräkään mitenkään ekologista. Itse tunnen paljon tyyppejä, joiden kaapit pursuavat kaikenlaisia astioita. Ja lisää hankitaan ja keräillään. Suurinta osaa ei edes ehditä käyttää. En ole koskaan tajunnut moista. Meidän perheessä tullaan toimeen aika vähillä astioilla ja minusta on pelkästään mukavaa kun niitä ei pursuile kaikki keittiön kaapit täynnä 🙂 <br />
  <br />
  Maarit

 12. Varmaan saisi laitettua koneen täydemmäksi, MUTTA: kun käytetään pikapesua, täpötäysi koneellinen astioita ei peseydy. Eli jos astioita olisi enemmän, jolloin konetta ei käynnistettäisi päivittäin, ja täytyisi pestä ainakin normaalipesulla, ellei tehopesulla (koska tiskissä puuroastioita). Ainakin meidän tiskikoneessa pikapesu kestää n. Puoli tuntia, normaalipesu melkein kaksi tuntia..joten kyllä muutama pikapesu pyörähtää tuon normaalipesun vaatimalla energialla ja vedellä. <br />
  Olen kyllä sitä mieltä että noiden astioiden pesu pikaohjelmalla astianpesukoneessa on järkevin ja ekologisin vaihtoehto. Ja helpoin! <br />
  Olisi mielenkiintoista tietää, moniko ihminen pystyy pesemään astiansa pikapesuohjelmalla vaikkapa joka kolmas päivä ja on tyytyväinen pesutulokseen… (olettaen ettei ensin jynssää käsin niitä astioita puhtaaksi jolloin koko ekologisuusajattelu on yhtä tyhjän kanssa..)

 13. Astianpesukoneen pikaohjelma käyttää vähemmän vettä ja sähköä. Pesuohjelma kestää kymmenisen minuuttia ja huuhteluohjelma saman verran. Pikaohjelmassa ei ole kuivatusta lainkaan, joten kone on käynyt kun huuhtelu on ohi. Luukku vaan auki pariksi minuutiksi ja kuumat astiat on kuivuneet kaappin laittamista varten. Kattilatkin puhdistuu pikaohjelmalla, ainakin meidän koneella. Ainut mikä on tiukassa on kuivunut puuro, ja sen vuoksi yritän aina asetella puurolautaset ilmavammin kuin muut jotta vesisuihku pääsee kunnolla niihin käsiksi. Kattilaan laitan aina puuron tekemisen jälkeen vettä vähäksi aikaa, jotta puurojämät ei kuiva ja jymähdä kiinni. Muuten en huuhdo mitään astioita, ladon ne koneeseen likaisena (ilman ruokajäämiä kuitenkin :D). <br />
  <br />
  Itseäni ärsyttää täyttää konetta ihan äärimmilleen ihan sen vuoksi että astiat ei silloin puhdistu kunnolla. 70°C patapesuohjelmalla ehkä puhdistuisivat, mutta tykkään käyttää pikaohjelmaa ja koen että se on meille paras ohjelma. Se on nopea, vettäsäästävä (pesuohjelman lyhyestä pituudesta johtuen) ja sähkönkulutuksellisesti säästäväisempi. <br />
  <br />
  Näin siis meillä, ja tämän postauksen tarkoitus olikin juuri kuvata meidän astioita, niiden arkipyöritystä ja pesurutiiniani. On täysin ok että moni tekee asiat toisin kuin minä. 🙂

 14. Hei!<br />
  <br />
  Muita kommentoijia muistuttaisin, että nykyaikaiset tiskikoneet käyttävät noin 10-15 litraa vettä / pesukerta. Monta kertaa päivässä suoritettava käsintiskaus kuluttaa vettä melkoisen paljon enemmän, vaikka pesisi vedellä täytetyssä altaassa, huuhteluun vettä kuluu paljon. Joten tiskikoneen käyttö ei-täyteen-tungettuna ei ole erityisen epäekologista.<br />
  <br />
  Miialle silti: koneelle tekee hyvää pyörittää korkealämpötila ohjelma normaalipituisena noin kerran kuukaudessa (tähän tarkoitukseen on myös erillisiä pesunappeja, myös etikka tai vaikka tavallinen konetiskiaine käy), jotta sihteihin ja letkuihin kerääntynyt lika ja rasva eivät jämähdä koneeseen. Uskoisin sinun tämän tietävän, mutta mainitsen silti 🙂

 15. Hassua, että monen täytyy vääntää ihan turhista asioista. <br />
  Meillä on pian kuusihenkinen perhe, astioita on maltillisesti, itseasiassa jokaiselle yksi kutakin ''lajia''. Mitä sitä suotta hamstraamaan, jos tarvetta ei ole. Meilläkään ei kahvivieraita pahemmin käy, joten miksi säilöä kahviastiastoa, jolle käyttöä tulisi kerran, ehkä kaksi vuodessa..? <br />
  Astianpesukone täytetään usein liian täyteen, jolloin astiat eivät puhdistu kunnolla. Miia täyttää väljästi, käyttää puolet tabletista sekä pikaohjelmaa. Suht ekologista, mielestäni.

 16. Hei,<br />
  <br />
  Itse täytän astianpesukoneeni 'tiukemmin', silti minusta puolikas pesuainetabletti riittää, <br />
  MUTTA jos puhutaan ekologisuudesta, hiilijalanjäljestä jonka jätämme jne., niin oletteko ajatelleet/huomanneet, että Miialla se on varmasti keskiverto 30 kymppistä suomalaista pienempi. Hän ei omista autoa, vaan käyttää julkisia kulkuneuvoja, työskentelee ilmeisesti nykyisin kotoa käsin (ei siis työmatkaliikennettä), hän ei matkustele usein, ei edes kotimaassa, ei osta paljon vaatteita, enää 😉 , ei harrasta kokkailua tai käytä pitkälle jalostettuja/kalliita raaka-aineita, ei järjestä isoja juhlia kotonaan, ei kestitse isoja vierasjoukkoja, jotka saapuisivat maastureilla perheineen Keski-Suomesta etelään päivävierailuille. Tällainen omistautuminen omalle pienelle perheelleen, omassa kodissa ja sen lähiympäristössä on suoranainen ekoteko nykyajan ihmiseltä!<br />
  <br />
  Siitä miten rikasta/köyhää tuollainen elämä on voidaan olla montaa mieltä, mutta valinnat ovat hänen ja kunnioitetaan niitä. <br />
  <br />
  Monen nuoren perheen olisi hyvä miettiä omaa käytöstään ja kulutustaan, erityisesti harmittaa, kun nykyisin monet vanhemmat lastensa kanssa ulkona liikkuessa tai puistoissa ollessaan keskittyvät enemmän puhelimiinsa, kuin oikeasti lastensa kanssa puuhailuun ja kommunikointiin. Ulkoillaan siis ihanissa puhtaissa metsissämme lasten kanssa, annetaan heille aikaa ja pieniä elämyksiä, unohdetaan kulutushysteria ja tehdään vaikka käpylehmäleikkejä. Käpylehmäaitauksen voi myös tuoda vaikka parvekkeelle ja kivaa yhteistä puuhaa riittää sielläkin kesän lämpiminä hetkinä 🙂 <br />
  Aurinkoista kevättä ja kesää sinulle Miia ja kaikille blogisi lukijoille!

 17. Hiilijalanjälki tarkoittaa jonkin tuotteen, toiminnan tai palvelun aiheuttamaa ilmastokuormaa eli sitä, kuinka paljon kasvihuonekaasuja tuotteen tai toiminnan elinkaaren aikana syntyy<br />
  <br />
  Ekologinen jalanjälki kuvaa sitä, kuinka suuri maa- ja vesialue tarvitaan ihmisen tai ihmisryhmän kuluttaman ravinnon, materiaalien ja energian tuottamiseen sekä syntyneiden jätteiden käsittelyyn.<br />
  <br />
  Näitä on hyvä pohtia ja tehdä vaikka tämmönen testi <a rel="external nofollow" href="http://ilmastodieetti.fi/Ilmastolaskuri.html&quot; target="_blank">http://ilmastodieetti.fi/Ilmastolaskuri.html</a&gt;

 18. Itse koen että meidän perheen hiilijalanjälki on kohtuullisella tasolla. Autottomuus on minusta merkittävin tekijä meidän perheen ekologisuudessa. Varsinkin kaupunkiajossa jatkuva pysähtely ja kaasuttelu tavallisella bensa tai dieselmoottorisella autolla on ymmärtääkseni kaikista pahin ajomuoto päästäjen kannalta. <br />
  <br />
  Tein linkittämäsi ilmastodieettitestin, jossa laitoin sisustukseen vuodessa menevän euromäärän tarkoituksella yläkanttiin. Muut syöttämäni tiedot ovat hyvin tarkoja.<br />
  <br />
  Asumisen hiilidioksiidipäästöt ovat vuodessa 5227kg CO 2<br />
  – lämmitys 55%<br />
  – sähkö 7%<br />
  – rakennus 6%<br />
  – kodin palvelut ja tavarat 32%<br />
  <br />
  Jätteiden hiilidioksidipäästömme ovat vuodessa 62kg CO 2<br />
  – kierrätämme ja lajittelemme jätteet<br />
  <br />
  Auto luonnollisesti 0kg CO 2, koska meillä ei ole autoa.<br />
  <br />
  Ruoan hiilidioksidipäästöt vuodessa 1604kg CO 2<br />
  – kala, kana ja liha 36%<br />
  – maitotuotteet, juusto, kananmunat 26%<br />
  – kasvisperäiset tuotteet 21%<br />
  – kahvilat ja ravintolat 16% (TÄMÄ EI PIDÄ PAIKKAANSA, syömme ulkona tai kahvilassa vain muutamia kertoja vuodessa)<br />
  <br />
  Kulutuksen päästöt 1442kg CO 2<br />
  – Muuta tavarat ja palvelut 46%<br />
  – Vaatteet 21%<br />
  – Jalkineet 11%<br />
  – Viestintä ja vakuutukset 11%<br />
  – Elektroniikka 7%<br />
  – Virkistys 5%<br />
  <br />
  Kokonaisluku ilmastovaikutuksestamme (minä ja tyttö) vuodessa on 8335kg CO 2<br />
  <br />
  Vertailukohteena keskivertoihmiseen minulla on asumisesta ja sisustamisesta koituvat päästöt 35% suurempia, mutta kaikki muut arvot ovat hieman tai jopa selkeästi pienempiä. Autottomuus on minulla nollissa, keskiarvokulutus autollisella on noin 2000kg CO 2.<br />
  <br />
  Saman kokoisiin talouksiin verrattuna asuminen ja ruoka on minulla keskiarvollisesti plussalla, jätteet, liikenne ja yleiskulutus on minulla tuntuvasti pienempää.<br />
  <br />
  Samassa suhteessa on myös minun postinumeroalueeni vertaustilasto. Minulla asumiseen ja ruokaan liittyvä kulutus on suurempaa ja muissa ryhmissä tuntuvasti pienempää. Keskiarvollisesti yhteenlaskettuna meidän talous on kokonaiskulutuksen osalta yleisen keskiarvon alapuolella. Jos lisäisimme kasvisten määrää, vähentäisimme lihatuotteita ja lopettaisin kokonaan sisustustavaroiden ostamisen, pääsisin sellaisiin ekolukuihin ettei montaa prosenttia niin vähäpäästöisiä perheitä ja talouksia olisi. 😀

 19. Kiitos todella hyödyllisestä tekstistä kommentteineen! Nyt on pakko itsekin kommentoida, vaikka mattimyöhäinen olenkin. Olen tuskaillut uuden tiskikoneeni kanssa, jonka pesuohjelma kestää yli kaksi tuntia. Tämän jutun luettuani siirryin 30 minuuttia kestävään pikapesuun, joka käyttää huomattavasti kylmempää vettä kuin aiemmin käyttämäni ohjelma. Nyt saan astiat pestyä ajallaan eikä tarvitse tiskata käsin muuta kuin ne astiat, joita ei oikeasti voi laittaa koneeseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *