Tunnelmavalaistus parvekkeelle – asennusohjeet

Monta vuotta haaveilin tunnelmavalaistusta parvekkeesta ja kaiholla katselin läheisen omakotitaloalueen kauniisti valaistuja terasseja. Selvittelin aikoinani vaihtoehtoja valaistuksen lisäämiseen ja ehdoton kielto oli että parvekkeen betonielementtiin ei saa kajota porakoneella. Pyysin myös tarjousta mittojen mukaan lattialle teetetystä puulaudoituksesta upottetuine spotteineen, mutta hinta liikkui työn kanssa yli parissa tontussa ja pidin sitä liian kalliina investointina. Keksin kuitenkin edullisen ja toimivan keinon parvekevalaistuksen toteuttamiseen ilman porailua ja naulaamista. 😀

IMG_4941.jpg

spottienasennus3.jpg

Spottien asennusta varten tarvitset tummia koristekiviä (harmaa tai musta) sekä ulkokäyttöön soveltuvan (IP66 / IP44) puutarhaspottisarjan. Minä käytin parvekkeellani Plantagenin mustia sileäpintaisia järvikiviä, joiden joukkoon upotin Clas Ohlsonin ledeillä toimivan valosarjan. Valosarjani sisältää yhden perusosan, johon kuuluu 10 spotin virranjakoboksi, muuntaja johtoineen, hämäräkytkin ja neljä varsinaista spottia, sekä 6kpl erillisiä lisäspotteja. Kymmennen spotin setti riittää noin 5m mittaisen reunuksen valaistukseen. 

iIMG_4852.jpg

Ensimmäisenä tehtävänä kannattaa kytkeä spotit käyttökuntoon ja varmistaa että ne toimivat. Hämäräkytkimellä varustettuun valosarjaan ei syty valoa testausolosuhteen ollessa päivän- tai lampunvalossa suoritettu. Hämäräkytkimen kun peittää esim kädellä, valo syttyy automaattisesti johdon ollessa pistorasiaan kytkettynä. Ihmettelin tätä asiaa nimittäin itse ja luulin että valosarjani on rikki, hihii. 😀 

iIMG_4850.jpg

Seuraavaksi laitetaan kevyt sentin parin paksuinen kerros kiviä koristereunakohdan pohjalle. Tämä tukee spotteja ja pitää ne pari milliä irti lattiasta. Myös johtoja on helpompi johdatella kivien väleistä kuin paljaalla lattialla.

iIMG_4857.jpg

spottienasennus1.jpg

Kolmas vaihe on kaikista työläin – spottien asettelu nimittäin. Tässä hommassa minulla meni noin tunnin verran. Spotit on asennettu noin 40cm välein ja aloitin spottien laittelun parvekkeeni oikeasta reunasta, josta on pisin matka jakoboksille. Spotit makaavat vapaasti kivien päällä, parvekeasennuksessa niitä ei voi poraten kiinnittää tai upottaa betonielementtiin. Niputin johdot asennusjärjestyksessä aina toisiinsa kiinni spottien mukana tulleilla “sulkimilla” (ne vääntyvät nippusiteet, joilla paistopussejakin suljetaan), jotta spotit pysyvät oikealla etäisyydella toisistaan puuhailun aikana. 🙂

iIMG_4859.jpg

Minulla on parvekkeellani puiset vanhat ritilät, joiden alta laitoin kaikkien spottien johtoryppään kulkemaan kohti jakoboksia. Ritilöiden päälle tulleet matot peittävät koko komeuden alleen, joten pääsin aika vähällä vaivalla tämän suhteen. Mikäli parvekkeellasi on pelkkä matto, pitää johdotus piilottaa koristekivien joukkoon. Tämä on tehtävä vaiheen kolme yhteydessä.

iIMG_4862.jpg

spottienasennus2.jpg

Viimeisenä vaiheena lisätään kiviä sen verran että johdot menevät kokonaan piiloon ja spotti pysyy kohtisuoraan ylöspäin. Spottien ympärillä pitää asetella kiviä melko tarkkaan, jotta spottien runko peittyy mahdollisimman hyvin. 

iIMG_4866.jpg

Sitten vaan johto seinään ja valmista tuli! 🙂 Tunnelmavalosta voi nauttia myös parvekkeella, eikä meidän kaupunkiasujien tarvitse enää kaiholla katsella rivi- ja omakotitalojen valaistuja kauniita terasseja. 🙂 Työvälineitä ei tässä projektissa tarvita saksia lukuunottamatta, joilla avataan kivipussit. 🙂

IMG_4942.jpg

IMG_4876.jpg

IMG_4957.jpg

IMG_4915.jpg

IMG_4960.jpg

Lisäkuvia parvekkeelta löydät kahdesta aikaisemmasta postauksestani:

Viihtyisästi sisustettu kaupunkiparveke

Tunnelmakuvia ja vappufiilistä

Automaattinen hämäräkytkin sytyttää valot puolestani iltaisin, noin yhdeksän aikoihin tähän vuodenaikaan. 🙂 Spottivalaistus luo todella kivan tunnelman ja erityisesti yöaikaan parveke näyttää taianomaiselta. Parvekkeella viihtyykin nyt ihan eri tavalla kuin aikaisemmin. Viikonloppua ja lämpimiä päiviä odotellessa… 🙂

Aurinkoista päivää kaikille! <3

(Kuvissa esiintyvät järvikivet saatu Plantagenilta yhteistyön kautta)

24 kommenttia “Tunnelmavalaistus parvekkeelle – asennusohjeet

 1. On kyllä tosi hyvä keksintö! Ja kaunis! Juurikin parvekkeelle sopiva ratkaisu. Meillä on myös ollut terassin valaistus-asia tapetilla, saas nähdä mihin päädytään! 🙂

  1. Blondi: Jään uteliaana odottelemaan teidän valaistusratkaisua. 🙂 Tunnelmavalolla saa ihmeitä aikaan ja sisustus herää uudella tavalla henkiin valaistuksen kanssa. &hearts; &hearts;

  1. Silja Maaria: Montakohan vuotta asiaa kerkesinkin surkuttelemaan, syksyisin varsinkin harmitti. 😀 Tämä spotti-idea itseasiassa pelmahti mieleeni ihan yllättäen yksi ilta enkä sen kummemmin enää suunnitellut mitään. Oikeanlaiset edulliset spotit löytyikin Clasulta melko vikkelään, montaa paikkaa ei tarvinnut googletella. 🙂

 2. Kauniilta näyttää! Ihan pakko kommentoida, ettei toimisi meillä. Tuo 1,5 v kaivelisi nuo valot/johdot alta aikayksikön esiin. Onneksi nuo lapset kasvavat 😉

 3. Aivan upea ja mahtavaa että jaat ideasi myös muille! Itselläni korkea avoparveke, mietin että toimisiko tuo myös meillä, sade pääsee sen kyllä kastelemaan… Ihana parveke sinulla! Tulisipa vain jo kesä!

  1. Maarit: Meilläkin sataa tuohon lasituksen edessä olevaan kivetykseen, eli ei ole täysin vesitiivistä meilläkään. 🙂 Spotit ovat IP66-luokituksella eli ne on täysin tiivistettyjä. Ne voidaan upottaa myös multaan tai katukivetykseen taivasalle, joten varmasti sopivat myös teille. Kunhan sen jakoboksin saatte sen verran suojaan ettei siihen sada kaatamalla. Sekin on kosteusluokituksessaan IP44, joten se ei säikähdä pientä tihkua. Meidän parvekkeella se jakoboksi on PS-kaapin alla piilossa. 🙂

  2. Maarit: Ainiin, unohdin ihan tyystin että kivetyksen kohdalla meillä myös kulkee sadevettä lattiaa pitkin. Sitä roiskuaa sateella parvekkeen takanurkan rännin tiivisteestä ja se kulkeutuu koko L-mallisesti parvekkeen oikeaan reunaan ja sieltä takaisin sadevesiputkeen. Ovat siis meilläkin sateessa märkänä nuo spotit. 🙂

  3. En laittaisi tuollaista viritelmää avoparvekkeelle. Sade ja tuuli varmasti piiskaa ihan riittävästi tai vähintäänkin kastelee. Yksi ikävä juttu on myös linnunkakka, kovassa tuulessa lokinläjä lentää helpostikin parvekkeen sisäpuolelle…se putsaaminen onkin sitten aika ikävä homma.<br />
   <br />
   Meillä on aika suojaisa avoparveke, mutta tuulisemmalla säällä on tullut muutama kakkaosuma parvekkeen sisäpuolelle. Onneksi ei ole kauheasti mitään ylimääräistä putsattavaa.

  4. Krisse: Meillä on joka kevät ja kesä satojen lokkien ja muden lintujen armeija talon vieressä, on melkein kuin asuisi kauppatorin laidalla. Kakkaa on kahdeksan vuoden aikana lentänyt parvekelasiin vain kaksi kertaa, sisälle ei kertaakaan. <br />
   <br />
   Kakkaongelma on aika harvinainen sisustusvaiva, toki se on joillakin huono-onnisilla ihan todellinen ja takuulla ärsyttäväkin. <br />
   <br />
   Matot ovat ulos tarkoitettuja ja ne voi pestä mikäli likaa tai kakkaa niihin lentää. Pesun voi suorittaa suoraan parvekkeellakin, se jos mikä on helppoa hommaa. Kivet voi pestä myös, joko poimimalla kakkakivet pesulle tai suihkuttamalla kevyesti vettä kakkakohtien päälle. Vaikka haluankin oman kotini olevan helppohoitoinen, en halua kuitenkaan tinkiä viihtyisyydestä. Kun valikoi helppohoitoisia materiaaleja, ei le väliä vaikka lintu ruikkisi kakkisatsit parvekkeelle viikottain (toivottavasti ei sentään siltikään :D). 🙂

 4. Kestääköhän tuo sarja miten kosteutta? Olisi kiva upottaa valaistus seinän viereiseen havupenkkiin, mutta siitä on muutaman metrin matka pistorasialle… Jakaja pitäisi siis jättää ulos. Ei taida onnistua? Kivannäköiset valot ja helpon oloiset asentaa!

  1. Rivitaloasuja: Ovat kosteudenkestäviä. 🙂 Spotit ovat IP66-luokituksella, eli ne voi asentaa myös multapenkkiin taikka kivetyksen joukkoon ulos. Jakoboksi pitää laittaa suoralta sateelta suojaan, joten sille pitäisi saada jokin jemma noin 1-2 metrin päähän spottien paikasta. Jakaja voi siis olla ulkona ympäri vuoden, muttei ihan kuitenkaan paljaaltaan kukkapenkkiin piilotetuna. terassiasennuksissa se kiinnitetään terassin reunaan alapuolelle.

  2. Rivitaloasuja: Kävin lunttaamassa tuotetiedoista että spotin johto joka kiinnitetään jakoboksiin on 5 metrinen. Pitäisi teilläkin siis riittää tuo pituus, jotta saatte valot havupenkkiin ja jakoboksin kuistille, terassille, oven suuhun (mikä näistä onkaan lähimpänä sateelta suojassa). 🙂

  3. Kiitos tiedosta! Meneekö boksille siis vain yksi johto vai koko johtonippu? Boksille olisi hyvä ja kuiva säilö muutaman metrin päässä, mutta kunnon nippua en oikein saa sillä matkalla piiloon. Yksittäinen johto vielä menisi nurkkia myöten nätisti.

  4. Rivitaloasuja: JOkaisesta spotista (10kpl) menee johto jakoboksiin. Jakoboksista lähtee muuntimella varustettu virtajohto joka laitetaan seinään. Jakoboksissa on myös hämäräkytkin johto, jonka toinen pää on kiinni boksissa ja toinen pitää laittaa valoisaan kohtaan mittaamaan valonmäärää. :)<br />
   <br />
   Spottien johdot voi piilottaa multaan, hiekkaan yms. maansisään. 5m oli suurinpiirtein se johto-osuuden pituus spotin ja jakoboksin välillä. Sen voi siis jemmata maahan, kaikki kymmennen johtoa. 🙂

 5. Parvekkeesi on kyllä todella ihana! Ja tuo valo-kivi-idea on huippuhyvä ja hienosti toteutettu 🙂 Millainen tuo valkoinen nurmimatto on muuten jalan alla, nukkamattomainen vai ulko-oven kuramattomainen? Jotain muovimatskuahan se taitaa olla?

  1. Syhi: Valkoinen nurmimatto on kuin karhea nukkamatto. 🙂 Se ei ole piikikäs kuten ne muoviset 80-luvun suosikki eteismatot, mutta karheampi kuin tavallinen nukkamatto. Maton päällä on ihan mukava istua, vaikkei mikään pilviharson pehmeä olekaan. 🙂

 6. Tosi kiva idea.<br />
  Itse nyt innostuin miettimään noita kukkaruukkuihin partsille ;)<br />
  No, mattoakin funtsin kolme vuotta ennenkuin tänä vuonna tilasin mittojen mukaan eli ehkä jonain vuonna valot meilläkin!<br />
  Noihin ei varmaan voi vaihtaa lamppuja, vaan kestävät aikansa ja sitten pitää ostaa uusi sarja?

  1. anonyymi: Lamppuja ei voi vaihtaa, eli kun yksi spotti palaa pitää sen tilalle ostaa uusi. Paloaika on kuitenkin sen verran monta tuntia että useampi vuosi menee ennenkuin niistä aika jättää. 🙂

 7. Ihana idea jälleen! Meidän terassille ihan tälläisenään ei ole toteutuskelpoinen (kivetykset veisivät liikaa tilaa keskeltä) mutta mietin japanilais-kivipuutarhamme istutusaltaisiin tai mukulakivetysten sekaan näitä valoja :). Kiitos ihanasta vinkistä 🙂

 8. Olisi kiva nähdä jos saisit taltioitua kuvan sporeista pimeällä jolloin tunnflma välittyisi kunnolla 🙂

  1. Elisa: nappaan teille kuvat vaikka tuossa viikonloppuna. 🙂 Tosi vaikea saada kuvia onnistumaan, parit olen jo ottanut mutta niissä ei näy juuri muuta kuin kirkas pallo mustan keskellä. 😀

 9. Aivan upea keksintö! Mielettömän kivan näköinen. Osaisitkohan sanoa kuinka tuota onnistuisi varioida, kun meidän parvekkeellaamme on myös nuo puiset ritilät, mutta ne täyttävät koko lattiapinta-alan? Sinun kuvissasi näyttäisi jäävän rako ritilöiden ja seinän väliin, jos katsoin oikein? 🙂 Ritilöiden päälle kun kiviä on aika hankala laittaa, ja poiskaan en haluaisi ottaa, kun alla oleva betonilattia on karmaiseva. :D<br />
  <br />
  Ihana, jos osaat auttaa!<br />
  <br />
  Kesän alkuja! <br />
  J.E.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *