Monipuolinen ja muuntautuva vaatesäilytyskokonaisuus

Heipsan kaikille, täällä ollaan taas! 🙂

Tykkään todella paljon avoimista säilytysratkaisuista ja muuntautumiskelpoisista kalusteista, on kyseessä sitten vaatekaapistot tai sisustukseen integroidut hyllykokonaisuudet. Säädeltävyys ja monipuoliset muokattavissa olevat käyttömahdollisuudet ovat pitkän ajan tähtäimellä järkevä painopiste alati muuttuvissa elämäntilanteissa myös taloudellisesti tarkasteltuna. Olen viime viikkoina ollut avustamassa useassa muutossa ja tavaroiden kantaminen ja niiden kanssa äheltäminen on saanut silmäni totaalisesti aukeamaan – hirmuisen tavaramäärän läpikäyminen, pakkaaminen, siirtäminen ja paikoilleen laittaminen paikasta A paikkaan B on todella työlästä, aikaavievää ja usein myös osittain turhaakin, sillä tilastojen mukaan kodin irtaimistosta puolet ovat sellaisia joita tarvitaan hyvin harvoin tai ei lainkaan. Tavaramäärän kasvamisen kanssa käsikädessä kulkee myös säilytystilatarpeen lisääntyminen. Monen huonekaluketjun myydyimmät tuotteet ovat juurikin niitä lipastoja, laatikostoja ja kaappeja, joiden umpiovien taakse on helppo kätkeä tarpeetontakin tavaraa. 

Ikea_inspiskuva3.jpg

Avoimien säilytysratkaisujen kanssa tavaran jemmailu on hyvin vaikeaa ellei jopa mahdotonta. Kun kaikki tavarat ja vaatteet ovat silmänkantaman päässä näkyvillä, joutuu pakostakin kohtamaan ne päivittäin ja tiedostamaan niiden olemassa olon. Tämä ei tietenkään kaikille ole se oikea ratkaisu, mutta itselleni avoimista säilytystiloista on ollut vain hyötyä. Mitään turhaa ei tee mieli ostella ja virheostoksista tulee hankkiuduttua eroon nopeasti, koska niitä ei voi jemmailla unohdukseen. 🙂 Tavaramääräni pysyy kohtuullisissa rajoissa jo pelkästään säilytystilan määrän ja olomuodon vuoksi. 

String_walkinclosetunit2.jpg

Ensimmäisen kuvan kaltaiset Ikea-poiminnat avoimista vaatesäilytyskokonaisuuksista ovat inspiroineet minua jo pitkään, paljon ennen oksarekin ilmaantumista makuuhuoneeseen. Ikean vaatesäilytyssarjoissa on kuitenkin omat rajallisuutensa – ne sopivat vaatehuoneisiin, makuuhuoneisiin ja kodinhoitotiloihin mutta oleskelutiloihin ne ovat mielestäni liian säilytyskalustemaisia. Vaatteita ei tietenkään olohuoneessa säilytetä (paitsi olosuhteiden pakosta), mutta itselleni on tärkeää että kaluste taipuu tarvittaessa muunkinlaiseen käyttöön kuin siihen mihin se on alunperin hankittu. Tämä on ollut yksi tärkeimmistä ostoperiaatteistani jo reilun vuoden ja pidän tästä ideologiastani kiinni jatkossakin vaikka se ei ihan ongelmatonta aina olekaan. 🙂

im22.06.17.jpg

Keksin omasta mielestäni kivan idean hyödyntää String-hyllymoduuleja Ikean kaltaisella tavalla vaatesäilytyksessä. Yritin etsiä googlesta kuvamateriaalia, jossa moduuleja olisi käytetty näin, mutten löytänyt ainuttakaan, en suomen, ruotsin, tanskan, norjan, englannin enkä espanjan kielillä etsittynä. Stringien lähes rajaton käyttömahdollisuus yltää hyvin myös vaatesäilytyksen puolelle, mm. kaltevat teräksiset lehtihyllyt sopivat erinomaisesti kengille ja lokerikkomoduuli asusteiden sekä korujen säilytykseen. Henkarivaatteiden ripustamista varten keksin heti kaksi erilaista ideaa, seinään kiinnitettävä 30cm pitkä ripsutuskoukku tai valkoiseksi maalattu 80cm pitkä puu- / terästanko jonka voi kiinnittää sivupaneeliin valkoisilla pienillä nippusiteillä. Stringillä lieneen joskus ollut oma moduulinsa tähänkin tarkoitukseen, mutta nyt en sellaista onnistunut löytämään.

StringSystem3.jpg

Vaikka String-kokonaisuus kustantaa puolet enemmän kuin Ikean vastaavan kokoinen viritelmä, saa String minulta silti selvät voittopisteet. String System moduuleja on valmistettu iät ja ajat, kokonaisuuksia voi 99% mahdollisuudella laajentaa ja muokata seuraavienkin vuosikymmenten aikana muuttuneiden tarpeiden mukaisiksi. Ikean mööpeleiden osalta epävarmuustekijä on hyvin suuri, monta hyvää sarjaa on joko kokonaan lopetettu tai sitten uudistettu sellaiseksi ettei vanhat ja uudet osat sovi yhteen. Stringin eduksi on mainittava myös itselleni tärkeimmäksi noussut ominaisuus eli se että hyllystö on helppo muuttaa vaatekaapista työpisteeksi (tai niiden yhdistelmäksi), olohuoneen kalusteeksi tai jopa pienen ruokailutilan ruokailuryhmäksi klaffipöytä-moduulin ansiosta. 🙂

Stringistä on moneksi, sukupolvelta toiselle! <3

Aurinkoista torstaita kaikille!

(Kuvat: Ikea.fi, String.se)

10 kommenttia “Monipuolinen ja muuntautuva vaatesäilytyskokonaisuus

 1. Olen kanssasi täysin samaa mieltä ja itse juuri muuttaneena totesin että yli puolet voisi vielä lähteä tavaroista pois. Kyllä sitä vuosien saatossa kerääntyy vaikka mitä turhaa, joten kateellisena katselen kuvia kodistasi josta turhat tavarat on poistettu. Mukavaa loppuviikkoa sinulle!

  1. Me, myself &amp; I: Tavaraa kertyy kyllä joka vuosi lisää vaikka kuinka tiukkana olisi. 🙂 Itse olen nyt tosi hyvässä tilanteessa tavara- ja vaatemäärän osalta, mitään turhaa ei oikeastaan enää löydy nurkista. Karsimista kannattaa tehdä säännöllisin väliajoin, mutta jos ei sellaiseen energia ja tarmo riitä niin yksi sisään yksi ulos -taktiikka auttaa pitämään tavaramäärän jonkinlaisessa kurissa. &hearts;

 2. Avoin hylly aiheuttaisi tosiaan paineita pitää vaatekaappi kunnossa. Värikkäiden vaatteiden kanssa haasteeksi voi tulla kuitenkin auringon haitallinen vaikutus ja toisaalta myös levottomuus. Valkoisten vaatteiden kanssa lopputulos kuitenkin varmasti toimisi.

  1. Jenni: Suorassa auringonvalossa vaatteet voivat alkaa haalistua, mutta se vie pitkän ajan. Jos värikkäät vaatteet ovat käytössä viikottain, en usko että haalistumista ehtii tapahtumaan. Suurempi värinsyöjä on pesukone, joka haalistaa kirkkaita värejä helposti. Avoimeen säilytystilaan voi toki laittaa myös koreja ja bokseja, jonne voi säilöä nätisti vaikkapa kesätopit ja muut trikoiset vaatteet. Vaatteissa käytettyä lempivärriä voi lisätä myös säilytystilan muuhun sisustukseen koristetyynyillä ja pienillä jutuilla, jos haluaa vaatteiden olevan osa sisustusta. 🙂

 3. Hei, olen lukenut blogiasi jo pari vuotta, mutten aiemmin ole kommentoinut, josko nyt olis aika. :D<br />
  Pakko oli tulla kehumaan että olet todella suuri inspiraatio mulle tässä tavaran määrässä. 🙂 <br />
  Ollaan justiin muuttamassa kihlatun kanssa saman katon alle, mun lapsuuden kotiin. Neliöitä lähemmäs 190.. Kauhulla ajattelen kaikkea sitä säilytystilaa ja kuinka paljon sinne tavaraa saa sopimaan.. Onneksi pää kihisee ajatuksia säilytystilan pienentämisestä. Saapahan enemmän tilaa ja avaruutta itselle tärkeämpiin tiloihin.<br />
  Ja onneksi on raaskinut rankalla kädellä karsia kummankin kotoa ylimääräisiä tavaroita. :)<br />
  Kirjoitat ihan mahtavista jutuista, vaikkei sisustus tyylit meillä aina ihan täysin mätsääkkään, on tää ensimmäinen sivu minkä koneelta kurkkaan! Iso kiitos siis mahtavasta blogista! 🙂

  1. Hannyliinu: Teillä onkin hurjasti neliöitä uudessa kodissa. 🙂 Säilytystilan kanssa kannattaa olla todella kriittinen, kiinteitä kaappeja poistamalla kodista saa avaramman ja jos inspiraatiota riittää, voi huoneita yhdistellä puhkomalla seiniin aukkoja tai jopa poistamalla turhia seiniä. Makuja on tietysti monia, mutta itse rakastan suuria avoimia ja valoisia tiloja, joissa tunnen rauhaa. &hearts; Kauneimmat tavarat korostuvat parhaiten silloin, kun niiden ympärillä on tilaa. Kalusteitakaan ei aina tarvitse olla tilantäydeltä, vaan matoilla ja tauluilla saa vähäisetkin kalusteet sidottua kauniiksi kokonaisuudeksi joka riittää visuaalisesti täyttämään neliöt vaikka tyhjyyttä jäisikin. &hearts; &hearts; Onnea uuteen kotiin ja kaunis kiitos kivasta kommentistasi! &hearts; &hearts;

 4. Avohyllysäilytys on kyllä todella hyvä tapa pitää itsensä kurissa. Jos hyllyt ovat epäsiistit, se ei jää keneltäkään huomaamatta.<br />
  Nyt kun meillä arki alkaa pyörimään, ei ole hirveesti arkimenoja jne, olen pyrkinyt tekemään rytmiä siivoukseenkin ja voin suoraan tunnustaa, minusta ei moiseen ole. Se pölyjen pyyhkiminen jne. Ei kiitos.

  1. Lanttuleikkuri: Pölyjen pyyhintä on kyllä ikävää. Itse imuroin nykyään kaikki tasopinnatkin, sellaisella pitkulaisella karvapääsuuttimella, samalla kun imuroin muutenkin. Imurini on onneksi niin pieni että sitä voi kanniskella helposti. 🙂

 5. Minä olen vähän eri mieltä siinä, että esim. tavara tai vaate, jota ei käytä vuoteen, on turha. Minulla ei ole kamalasti tavaraa enkä ole kova ostamaan, mutta vaatekaapissa on jonkin verran vaatetta, jotka saattavat olla parikin vuotta käyttämättä ja sitten siirtyvät taas tehokäyttöön kuin uusina. 😉 <br />
  <br />
  Tavaroiden suhteen kaikkea ei onneksi tarvitse omistaa itse vaan voi lainata tai vuokrata, mutta toisaalta mieluusti pidän jonkinlaista varastoa, että tarvittava esine löytyy, kun sille tulee tarve ja sellaisen olen joskus omistanut. <br />
  <br />
  Pieni asunto tai niukat säilytystilat on tosiaan hyvä keino pitää tavaramäärä kurissa. Suosin myös kirjastoa ja ostan omaksi vain todella hyviä levyjä; kirjoja tuskin koskaan, vaikka luen todella paljon. Mikään ei ole muutossa ärsyttävämpää kuin kantaa huonoja levyjä tai kirjoja selkä vääränä. 🙂 Eikä levyjä edes pystyisi käyttämään saunasytykkeinä mökillä. 😉

  1. veera: Tämä ei tietenkään päde kaikkiin ja mm. juhlamekot ja muut kausiluontoiset asiat ovat niitä kerta vuoteen käytettäviä harvinaisuuksia. Moni kuitenkin käyttää tietyllä tavalla &quot;tekosyynä&quot; sitä, että jos kerran vuodessa vetäisee jonkin vaatteen päälleen niin se olisi ehdottomasti säästämisen arvoinen. Itse olen sitä mieltä että oikeilla valinnoilla niitä harvinaisuuksia ei edes pääse syntymään, tämä koskien nyt lähinnä vaatepuolta. :)<br />
   <br />
   Minkä vuoksi sinulla päätyy jotkut vaatteet tauolle? Onko se kyllästymisen vuoksi (väri, kuosi, malli)? Itse yleensä käytän vaatteet &quot;loppuun&quot; joten mitään säästettävää ei ole siinä vaiheessa kun kyllästyn. Harvemmin käytettyjä vaatteita on muutamia, mutta niitäkin käytän muutamia kertoja vuoden aikana, sama koskee kenkiä. Olen kylläkin hankkiutunut eroon kaikesta ylimääräisestä viime vuosien aikana ja ostan todella harkiten vaatetta itselleni. Joskus muinoin saatoin kierrättää vaatteitani varastosta käyttöön vuoden parin sisällä, mutta nämä vaatteet eivät koskaan olleet lemppareitani. Ne olivat enemmänkin sellaisia &quot;no mutku on pakko edes pari kertaa käyttää kun on tullut ostettua&quot;-tyyppisiä valintoja. 😀 Mutta jokainen siis luonnollisesti tyylillään eikä oma tyylini ole todellakaan sen oikeampi tapa kuin muunlaisetkaan. Itse olen aikoinaan ollut tekosyiden maisteri tavaran ostamisen ja säilyttämisen osalta ja siksi monesti heitän ilmoille vastaväitteitä säilyttämisen tärkeyteen liittyviin mielipiteisiin. :D<br />
   <br />
   Itse suosin myös kirjastoa ja kuukausittain siellä tulee vierailtuakin. Myös e-kirjat ja nettilehdet ovat kuvassa käytössä. Elokuviakaan en ole ostanut pitkään aikaan sillä olen siirtynyt leffaharrastukseni kanssa nettiin. Musiikki toistuu radiosta, iTunesista sekä Spotifystä. Nykyteknologia on kyllä huippua! &hearts;

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *