Vaatteiden karsimisen ABC

Moni lukijoistani painii vaatepaljouden kanssa ja itsekin samassa tilanteessa olleena tiedän miten vaikeaa on karsia ylimääräisiä vaatteita ja kenkiä pois. Tässä postauksessa kerron omia hyväksi havaittuja vinkkejäni vaatekaapin sisällön taltuttamiseen. 🙂

IMG_8248.jpg

Olen työskennellyt naistenvaatteiden parissa yli 10-vuotta ja muodista kiinnostuneena ihmisenä shoppailin ja tuunailin itselleni uusia vaatteita viikottain. Vuonna 2009 minulla on niin järjetön määrä vaatteita, asusteita sekä kenkiä, etten saanut yhtä sukkaparia enää mahdutettua kaappiini. Vaatteitani oli viiden kokonaisen korkean vaatekaapin lisäksi myös silloisissa eteiskaapeissa, sekä verkkovarastossa laatikoihin ja jätesäkkeihin pakattuna. Niiden yhteenlaskettua lukumäärää en uskalla edes arvioida, puhumattakaan niistä kymmenistä tuhansista euroista, joilla lompakkoni keveni muotivuosien aikana. Rakastin työtäni, muotisuuntauksien seuraamista, katutrendejä ja tietysti myös niitä vaatteita. Nuoruudella oli toki oma osansa asiaan, olin melkoisen ulkonäkökeskeinen ihminen siihen aikaan. 😀 Herätykseni johtui puhtaasti turhautumisesta ja suuttumuksesta itseäni ja vaatevuoriani kohtaan. Tilanne oli kaoottinen valloillaan olleen epäjärjestyksen vuoksi – vaatteita oli aina hukassa ja meillä oli sotkuista pitkin poikin lojuvien vaatteiden vuoksi. Tähän halusin stopin ja siitä alkoi tieni kohti tätä pistettä jossa nyt olen. 🙂

IMG_8354.jpg

Ensimmäisenä vaiheena suosittelen tyhjentämään kaikki vaatteet, asusteet (ja kengät) ulos kaapeista ja keräämään ne olohuoneen lattialle tai muuhun isoon tilaan röykkiöksi. Vaatteiden läpikäyminen on helpompaa, kun kaikki ovat yhdessä kasassa, ympärillä on reippaasti tilaa niiden lajittelulle ja itse voi istua mukavasti lattialla. Minulla oli vieressäni kaksi jätesäkkiä, joista toinen oli roskia ja toinen kierrätystä varten. Säkin kylkeen kannattaa merkata jo tässä vaiheessa minne sisältö on menossa, jotta säkkejä ei tarvitse myöhemmin penkoa. Rikkinäiset, nukkaantuneet, elähtäneet, reikäiset, haalistuneet, värjääntyneet yms. menevät suoraan roskikseen. Väärän kokoiset, -väriset ja -näköiset menevät kierrätyssäkkiin. Näiden kahden selkeän huspois-jätesäkin lisäksi suosittelen tekemään kaksi vaateläjää, toiseen usein käytetyt ja takuuvarmat lempparivaatteet ja toiseen ne ihan kivat ehkä-no-mutkut”, joihin kuuluvat myös ne painonpudotusta odottavat sitku-vaatteet. 🙂 

Tässä vaiheessa moni kadottaa motivaationsa ja viikkaa lempparit sekä ehkäsitkumutkut takaisin kaappiin huokaisten helpotuksesta että edes jotakin turhaa on karsiutunut pois. 🙂 Me emme kuitenkaan lopeta tähän, vaan käymmekin seuraavaksi lempparivaatteiden kimppuun. 

IMG_8232.jpg

Lempivaate-invetaario tehdään kakkosvaiheena siksi, että se toimii uuden hallitumman ja helpomman vaatevalikoiman perustana ja kertoo parhaiten millainen on oma tyylisi ja minkälaisissa vaatteissa eniten oikeasti viihtyy. Samalla kun viikkailet lemppareitasi kaappiin päätyviin pinoihin, voit miettiä millaisista vaatteista pidät ja millaisia tarpeita sinulla on. Onko työpukeutuminen ajantasalla? Löytyykö sopivat harrastus- ja urheiluvaatteet? Miten pukeudut kotona oleillessa? Entä juhliessa? Mahdolliset puutteet kannattaa kirjata ylös paperille, siitä on helppo myöhemmin luntata… 🙂

 iIMG_8229.jpg

Kolmosvaiheessa hyökätään epäilyttävien vaatteiden kimppuun ja tämä on se kaikista haastavin vaihe koko projektissa. Ehkäsitkumutkut aiheuttavat monesti harmaita haivenia, sillä joukossa on todennäköisesti aivan ihaniakin vaatteita, jotka eivät ihanuudestaan huolimatta pääse päälle kovinkaan usein. Läjässä saattaa luurata upea juhlamekko vuodelta nakit ja muusi, josta ei raaskisi luopua kun se oli niin kallis. Hirmuisen hyviä biletoppejakin saattaa pinosta pilkottaa, joita ihan takuulla tulisi käytettyä kunhan ensin ostaa sen tän ja tuon (yleensä alaosan ja/tai rintaliivit) niiden kanssa. 🙂 Totuus on se ettei huonosti istuvia tai muutoin vääränlaisia vaatteita kannata säilyttää, sillä niitä ei tule pidettyä kuitenkaan. Moni ajattelee että rahat menee hukkaan jos luopuu vaatteesta jota voisi käyttää (vaikkei kuitenkaan käytä), vaikka todellisuudessa kyseiseen vaatteeseen käytetty rahallinen arvo meni hukkaan jo heti silloin kun vaatteen meni ostamaan. Itse vaate ei tuo itselleen arvoa kaapissa makoilemalla, arvo tulee käyttökerroista jolloin se on päällä. Sadan euron laatuneule on edullinen sijoitus pitkällä tähtäimellä, mikäli se on aktiivisessa käytössä. Vain kaksi käyttökertaa elinikänsä aikana tuottaa kustannuksia 50€ per kerta, neule ei enää kuullosta kovin järkevältä ostokselta eihän? 🙂

Yksi pahimmista ongelmakohdistani oli huonosti istuvat paitapuserot, joita oli kertynyt lähemmäs parikymmentä. Joukossa oli sekä halpaa henkkamaukkaa että kalliimpia laatumerkkejä, mutta huono paita on aina huono paita, oli merkki mikä hyvänsä. Jos vaihtoehtona on ostaa yksi elämää helpottava hyvälaatuinen ja kauniisti istuva lempivaatekategoriaan pääsevä yksilö, suosittelen hankkiutumaan huonoista hätävaravaatteista kokonaan eroon. 

IMG_8383.jpg

Jos lopullinen luopuminen tuntuu liian radikaalilta ja vaikealta, voit pakata vaatteita myös varastoon. Ihmisellä on kummallinen kyky oppia päästämään irti asioista silloin kun niihin ottaa hieman etäisyyttä. Tämä pätee myös tavaroiden ja vaatteiden karsimisessa. Poissa silmistä, poissa mielestä todellakin toimii ja takaan että puolen vuoden kuluttua olet katkaissut henkisen napanuoran kyseisiin vaatekappaleisiin. Et ehkä enää muista mitä olet pakannut pois ja puolen vuoden kuluttua vaatteita läpikäydessäsi ihmettelet miksi edes koskaan säästit ne. 🙂 Luopumista ilman luopumista, kätevää omien ajatusten manipulointia. 🙂

IMG_8351.jpg

Painonpudotusvaatteet ovatkin oma lukunsa, niihin on yleensä ihan omanlaisensa tärkeäksi muodostunut side. Kuinka moni teistä on joskus tuntenut keventyneensä muutamia kiloja ja innoissaan päättänyt varmistaa asian kokeilemalla laihdutusfarkkujaan? Kuinka monta kertaa tuloksena on ollut sovituksesta johtuvaa tuskanhikeä ja suurta pettymystä farkkujen ollessa edelleen liian piukeat? Itse olen elänyt tuon karvaan hetken niin monta kertaa, että muistan vieläkin miten laihtumis- ja liikuntamotivaationi haihtui kuin tuhka tuuleen peilin edessä farkut polvissa kiukusta sihistessäni. 😀 Suuri tyytyväisyys ja ilo keventyneestä olosta vaihtuu äkkiä pettymykseen ja periksiantamiseen. Laihdutusvaatteet ovat toki kiva mittari, mutta omasta mielestäni niillä on alitajunnallisestikin negatiivinen vaikutus ihmismieleen. Katsellessasi kolme numeroa liian pieniä farkkujasi vuosien takaa, muistat ilolla kuinka hyvässä kunnossa olit. Samaan hengenvetoon tiedostat nykytilanteesi ja työmäärän joka sinua odottaa, mikäli mielit mahtua niihin vielä joskus… Hyvä mieli – paha mieli, innostunut motivaatio – pettymys ja turhautuminen. Tästä syystä hankkiuduin eroon tammikuussa 2012 kaikista omista laihdutusvaatteistani ja kas kummaa, jojoilu loppui ja onnistuin viimeinkin pudottamaan kaikki 25kg liikakiloani. 😀

IMG_8236.jpg

Palatakseni vielä takaisin itse karsimisprojektiin, listaan alle selkeyden vuoksi eri vaiheet:

 • Kerää kaikki vaatteesi, asusteesi ja kenkäsi yhdeksi läjäksi
 • Ota kaksi jätesäkkiä, merkkaa toiseen roskat ja toiseen kierrätys
 • Vaihe 1A: Lajittele isosta läjästä roskikseen joutavat risat ja huonokuntoiset pois
 • Vaihe 1B: Lajittele kierrätykseen menevät selkeät virheostokset pois
 • Vaihe 2: Lajittele lempivaatteesi, viikkaa ne kaappiin ja kirjaa samalla ylös mahdolliset puutteet ja muut tarpeet
 • Vaihe 3: Lajittele epäröintiä aiheuttavat ehkäsitkumutku-vaatteet, pyri olemaan erittäin kriittinen ja pyydä tarvittaessa makutuomarointiin apua ystävältäsi

iIMG_8377.jpg

Kierrätykseen päätyvien vaatteiden suhteen tulisi toimia mahdollisimman nopeasti, jotta rasittava lojumiskierre ei pääse syntymään. Vaatteita voi kierrättää monella tapaa, itse annan ystävieni valikoida parhaimmat mukaansa ja sen jälkeen toimitan jäljelle jääneet turhakkeet joko Fidaan tai Uffiin. Olen vienyt vaatteitani myös H&M:lle, joka vastaanottaa myös rikkinäisiä vanhoja tekstiilejä valmistaen niistä uusia muotivermeitä. Yhtä kierrätysvaatepussillista vastaan saa etukupongin, jolla voi tehdä edullisempia ostoksia (niitä tarvehankintoja, eikä heräteostoksia!). 🙂 H&M:n Long Live Fashion -kierrätyskampanjasta voit lukea lisää TÄÄLTÄ!

Laitathan kommenttia mikäli sinulla on kysyttävää tai kaipaat extramotivaatiobuusterointia. 🙂 Itse kaipasin aikoinaan vertaistukea ja karsintavinkkejä, mutta sen puutteessa jouduin kulkemaan vaikeimman kautta ja pärjäilemään itsekseni. Siispä autankin mielelläni teitä kaikkia, jotka olette samassa pattitilanteessa vaatepaljouden suhteen kuin minä vuosia sitten. <3

51 kommenttia “Vaatteiden karsimisen ABC

 1. Kyllä, puhut asiaa! 🙂 Vaatteistani 2/3 on varmasti juuri niitä &quot;ehkä sitku mutku&quot; vaatteita. Ja todellakin aion hyödyntään tuon vinkkisi siitä, että voihan ne aluksi viedä varastoon. Sillä olenhan tosiaan tehnyt niin muullekin tavaralle ja sitten lopulta laittanut ne sieltä eteenpäin.<br />
  <br />
  Tosin tällaiselle kuin minä, joka olen ollut viimeisen viiden vuoden aikana melkein koko ajan raskaana tai imettänyt, ja siinä samalla hoitanut vauvoja, on tuo pukeutuminen melko haasteellista.. 😀 Eikä oma peilikuva aina miellytä. Itse olen nyt aloittanut niistä kiloista eroon hankkiutumisen, mutta voisinpa tehdä myös kunnon karsintaa vaatekaapin sisällölle. Tosin olen sitä tehnytkin säännöllisin väliajoin, silti sinne aina jää ne ehkä sitku mutku vaatteet..<br />
  <br />
  Hyvä postaus! 🙂

  1. Jaana: jos sinulla on paljon ehkäsitkuja, voisit yrittää myydä niitä esim Huutonetissä. Kun vaatteesta saa edes pienen summan rahaa, on helpompi luopua niistä. Itse olen pari kertaa tehnyt niin, että olen laittanut myyntiin näitä luopumisentuskaa aiheuttavia &quot;aarteitani&quot; ja antanut kohtalon päättää puolestani – jos joku ostaa niin huspois, jos ei ostajaa ei löydy 3vkon aikana niin säästetään. 🙂 Jännää on se, että vaikka hetken aikaa harmittaakin kun joku huutaa huutonetistä tälläisen vaatteeni, harmittaa se vielä enemmän niiden vaatteiden osalta jotka ei menneet kaupaksi. :)<br />
   <br />
   Korkkareitani myin viime syksynä ja tänä keväänä pois aika reilusti, sillä en pysty käyttämään korkeita korkoja. Niiden myyminen harmitti ihan oikeasti silloin, mutta se oli hyvä päätös ja nyt olen päässyt siitä yli. 🙂

 2. Karsittavaa kyllä riittäisi, mutta iso osa vaatteistani on kuitenkin aina joskus päälläni 😉 Muutto häämöttää ja luulen sen myötä tekeväni &quot;luonnollista&quot; karsintaa koko perheen vaatteissa, mutta täytyy sanoa, etten itse koe tärkeänä vähentää vaatteitani noin paljoa. <br />
  <br />
  En koskaan tulisi toimeen noin vähillä vaatteilla mitä sinulla on. Siihen on kaksi syytä: en koskaan ehdi pestä vaatteita niin, että tuo määrä riittäisi ja toisekseen; en halua joka päiva olla samoissa vaatteissa töissä enkä vapaallakaan. Oma elämäni pitää sisällään niin monia eri toimintoja, jotka huomioin vaatteissa, että tarvitsen monenmoista vaatetta: työkuviot, omat liikuntaharrastukset, lasten harrastaminen ja sen vaatimukset myös omiin vaatteisiini jne…

  1. Rose: Postauksen on tarkoitus olla perusohje turhien vaatteiden karsijalle ja oman vaatemäärän määrittelee aina ihminen itse. Minun vähäinen vaatemääräni toimii minulla, enkä kannusta menemään näin ääripäähän kuin itse olen mennyt. 🙂 Tärkeää on että vaatteet palvelevat käytössä ja vastaavat tarpeita, joillakin se voi tarkoittaa suurta määrää vaatetta ja toiset pärjäävät hyvin vähemmälläkin. :)<br />
   <br />
   Hyvä ohjenuora on: Pidä se mitä tarvitset, luovu niistä joita ilmankin voit elää. 🙂

 3. Olipa hyvä kirjoitus! Ehkä ihan yhtä pahaksi tilanne ei ole päässyt äitymään, mutta tunnistan tästä tuttuja piirteitä varsinkin noiden ehkänomutkujen kanssa… Itse myyn nykyään vaatteita ja niitä tulee ostettua kausittain uusia ja näin ollen vuoden vanhat tahtovat unohtua kaappiin.

  1. Hanna-Mari: Yksi sisään yksi ulos -taktiikka on loistava ja pitää vaatekaapin hallinnassa. 🙂 Itse mietin aina kaupassa uutta vaatetta harkitessani, mistä vanhasta olisin valmis luopumaan saadakseni ostaa uuden tilalle. Jos en keksi vastausta, jätän uuden vaatteen ostamatta. Olen toiminut näin jo yli vuoden ja vaatemäärä on pysynyt vakiona. 🙂

 4. Tuo henkkamaukan kierrätys systeemi kiinnostaisi. Minkä suuruisen etukupongin yhdestä kassista saa? Ja onko yksi kassillinen sellanen perus kauppakassin kokoinen vai kuinka? Sivuilla ei sen tarkemmin asiasta kerrottu..

  1. Veera: Minä olen vienyt vaatteitani H&amp;M:lle S-marketin muovipussissa. Pussin ei tarvitse olla täyteen ängetty saadakseen alekupongin, itse olen kerran vienyt vain puolikkaan pussillisen. :)<br />
   <br />
   Muistaakseni kuponki oikeutti 15% alennukseen yhdestä ostokerrasta. 🙂

 5. Hei!Älkää heittäkö mitään vaatteita roskiin vaikka kuinka risaisia ja reikäisiä vaan viekää Hennes &amp; Mauritzille!Sinne on tullut kierrätyslaatikko mihin kaikki minkä kuntoiset vaatteet ja kodintekstiilit saa viedä ja siitä vaivasta saa Hennesille alekupongin:)Säästetään luontoa kiitos:)

  1. Vakkari lukija: Tämä on tosi hyvä systeemi ja olen itse tosi iloinen että H&amp;M:n kaltainen muotijätti on lähtenyt mukaan jätteeksi joutuvien tekstiilien uusiokäyttöön ja kierrätykseen. &hearts; Kaikissa myymälöissä ei tuota kierrätyslaatikkoa ilmeisesti vielä ole, onko sinulla tietoa vastaanottaako kaikki myymälät ympäri Suomen näitä tekstiilipusseja kassojen kautta?

  2. Minä olen ainakin kahteen laatikottomaan vienyt pussin suoraan kassalle, ja hyvin on kelvannut. :)<br />
   <br />
   Kiitos todella hyvästä kirjoituksesta!

  3. Kyllä ottaa kaikki hennesit vastaan ja sieltä saa myös pienen infopaketin mukaan jos pyytää eikä laatikon päällä näy lehtistä.Tää on tosi hyvä ajatus Hennesiltä:)Nii sinne pussiin vaan rikkinäiset sukat ja kalsaritkii.Kyllä kelpaa!Olen nimittäin töissä siellä…Heh!D)

  4. Vakkari lukija: Minä sain ekalla kerralla mukaani infoesitteen. 🙂 Tämä on aivan ihana konsepti ison vaateketjun sisällä. &hearts; Kiitos koko H&amp;M:n tiimille tästä kierrätystavasta. &hearts; &hearts;

 6. Kyllähän lähtökohta on se ettei osta niin paljon että se vuori syntyy.<br />
  En usko että muodinkaan parissa työskentelevät ostavat niinkuin sinä ole ttehnyt?<br />
  <br />
  Osta vähemmän ja harkiten.<br />
  Osta laatua.<br />
  Inventoi kaappisi ja varastosi ainakin kerran vuodessa.<br />
  Heitä HETI roskiin risaiset ja muutoin huonokuntoiset vaatteet.<br />
  Kierrätykseen tai lahjoitukseen sen kuntoiset mitä voisit itsekin pitää.<br />
  Luovu jostain kun ostat uutta. Toimii!<br />
  <br />
  Vähemmällä pääsee kuin alkaa niiden säkkien kanssa &quot;sotkeminen&quot;.<br />
  Minäkin ostan vaatteita mutta ylläolevilla vinkeillä ei minun kaapissa ole koskaan ollut tungosta.

  1. …..: Muodin parissa työskennelleet työkaverini ovat valitettavasti olleet samassa jamassa kanssani, joten kyllä se on enemmänkin sääntö kuin poikkeus. 🙂 Moni muotibloggaaja on vaateliikkeessä töissä ja kyllä se virtaava vaatemäärä on melkoinen. Omassa työpaikassani oli myös vaatimuksena käyttää ketjun omia vaatteita ja toimia kirjaimellisesti kävelevänä henkarina. Vaatteiden tuli olla sesongin mukaisia, joten vaatevuorien syntymiseltä en olisi täysin voinut välttyä vaikka olisinkin toiminut järkevämmin. :)<br />
   <br />
   Yksi sisään ja yksi ulos taktiikka on aivan loistava! Sen avulla vaatekaapin saa pidettyä kurissa ja samalla se myös hillitsee heräteostoksien tekemistä. Itse mietin nykyisin aina että mistä olisin valmis luopumaan ostaakseni jotakin uutta ja jos vastaus on en mistään, ei uusi vaate tule mukanani kaupasta kotiin. :)<br />
   <br />
   Olen saanut todella paljon sähköpostia ja blogikommenttia lukijoiltani, joilla on kaapit täyttyneet vuosien varrella vaatteista. Postaukseni onkin tehty lähinnä heille, ohjeeksi ja tsempiksi oman karsimisen aloittamiseen. 🙂

 7. Hyvä ja tehokas ohje-postaus sitä tarvitsevalle. Itse olen myös aina laittanut kiertoon, kirppikselle tai Uffille tarpeettomat vaatteet. Jos niitä ei parin vuoden aikana ole tullut käytetyksi, niin sitten ne joutavat pois. Ehkä tämän vuoksi en omistakaan niin paljoa vaatteita, mutta ongelmia tulee lähinnä kahden teinin vaatteiden kanssa. Välillä ne vaattee,t joiden ajattelit siirtyvän vielä nuoremmallekin neidille ei sitten kelpaakaan tai ei sovi ja silloin harmittaa laittaa kalliita/käyttökelpoisia vaatteita pois. Kirppareilla harvemmin teinien vaatteita saa myydyksi niin kuin lastenvaatteita. Nuoriso voi ostaa halvalla ketjuliikkeistä uutta kamaa. Hyvä vinkki tuo henkkamaukalle vieminen, taidanpa kokeilla tuota. Nyt täytyykin alkaa siivota vaatehuonetta! <br />
  Kiitti vielä siitä Luhta Homen peite-postauksesta, sillä kävin ostamassa sellaisen Hobbyhallista ja hyvä on, vaikka korkeaan jenkkisänkyyn olisi voinut olla leveämpi.

  1. Mysterious M: Mitenhän saisi teinit innostumaan kirppisvaatteista? Merkkitavara taitaa kulkea huutonestissä aika hyvin, mutta perusketjujen (H&amp;M, Gina Tricot, Cubus, Only) vaatteet tuntuvat kelpaavan vain harvalle vaikka olisivat uudenveroisiakin… Itsekin olin teininä todella tarkka vaatteistani, mutta uutta sain aika harvoin koska taloudellinen tilanne ei antanut myöten. Me vaihtelimme ystävien kanssa vaatteita ja parhaan ystäväni kanssa tykkäsimme kiertää läpi kirppareita ja Uffeja, tuunasimme vanhasta uutta jne. Minua tosin haukuttiin ja kiusattiin sen seurauksena jonkin verran, olin köyhempi kuin muut. 😀 En hirveästi onneksi välittänyt siitä ja muutenkin olimme ystäväni kanssa oman tiemme kulkijoita. :)<br />
   <br />
   Luhta Pilvi on aivan ihana! &hearts; Jäikö se pahasti pieneksi vai ihan himpun verran vain? Jenkkisänkyyn sopii yleensä parhaiten 250×250 tai 260x260cm päiväpeitto riippuen petauspatjan ja peittojen muhkeudesta.

  2. Sänky on 60 cm korkea, joten ei taida standardit peitot käydä. Laitettiin säilytystä sängyn alle, siksi korkeat jalat. Korkeus on siis sijauspatjan päältä mitattuna. Ei se minua haittaa, koska vaihtoehtoja ei ollut. Teen siitä ensi viikolla postauksen, niin jos ennätät kurkkaamaan ja antamaan mielipiteen.<br />
   Itse olen myös nuorena joutunut taloudellisen tilanteen vuoksi tekemään vaatteeni itse. Lisäksi pienikokoisena 157 cm ja alle 50 kg on ollut hankala löytää sopivia vaatteita, joten niitä on vieläkin välillä tuunattava. Nykyisin toki on pienikokoisillekin sopivan kokoisia vaatteita, jottei tarvi siellä lastenosastolla aina käydä.

  3. Mysterious M: Teillä onkin sitten ihanan massiivinen peti! &hearts; &hearts; Tuo säilytystilan järjestäminen sängyn alle korkeammilla jaloilla on loistava idea. &hearts;<br />
   <br />
   Olen sinua 2cm pitempi, joten tuo vaateongelma on hyvin tuttu. Housuissa varsinkin on ongelmaa kerrakseen, sillä pientenkin kokojen lahkeenpituus on tehty mallinmittaisille ja lahkeita pitää aina lyhentää. 🙂 H&amp;M:n lastenosaston vaatteet koossa 158cm on muuten loistavia, trikootopeista 152cm on hyvä koko. 🙂

 8. Hyvä postaus, tänään juuri agendalla vaatekaapin siistiminen, eli toisinsanoen kirppiskasan kokoaminen! ;))

  1. Elina: Tämähän sattui sopivasti. 🙂 Nyt vaan keräämään iso kirppispotti ja jotain extra-ihanaa myytyjen juttuje tilalle. &hearts; &hearts;

 9. Ihan mahtava postaus, KIITOS Miia inspiraatiosta jonka olet tartuttanut minuun ja teinityttäreeni 🙂 Vaatepuolella ollaankin jo hyvällä mallilla ja täytyy sanoa, että ei ole yhtäkään &quot;sitkumutku&quot; vaatetta ikävä ja kirpparirahatkin käytetään elämyksiin eikä enää tarpeettomiin aineellisiin hankintoihin. Mutta olisiko sinulla vaatteiden lisäksi vinkkejä tavaroiden karsimiseen tai lähinnä siihen mistä lähteä liikkeelle? Lähditkö huone kerrallaan vai miten? Meillä kun tuppaa olemaan tätä: otetaas vähän sieltä ja vähän tuolta ja lopputulos onkin sitten kaaos, huoh 🙁 Joten vinkkejä kaivataan ja jatka samaan malliin, blogisi on aivan IHANA ja tuo hyvää mieltä päivään 🙂

  1. Tiia: Kiitos itsellesi ihanasta kommentistasi! &hearts; Mikään ei varmasti tunnu bloggaajasta niin hyvältä kuin kuulla lukijoiden saaneen inspiraatiota postauksesta. &hearts; &hearts; &hearts; &hearts;<br />
   <br />
   Minullakaan ei ole ikävä sitkumutkujani, vaikka luopumishetkellä on saattanutkin kirpaista. Minulla oli nuorempana kirppisaddiktio ja ostelin tosi paljon humpuukia. Varsinkin cd-levyjä, leffoja ja kirjoja kanniskelin kotiini aina suuret satsit, mutten kaikkia koskaan kuunnellut, katsellut tai lukenut. Ne oli niitä no-mutku-se-oli-vaan-euron -tuotteita. :)<br />
   <br />
   Huone kerrallaan kannattaa edetä tavaroiden kanssa, näin välttää koko kodin kaaoksen. 🙂 Samalla taktiikalla olen itse tehnyt tavarakarsintaa kuin vaatepuolellakin, eli yksi laatikko roskille ja toinen kierrätykseen päätyville (ilmaiset banaanilaatikot on hyviä, niitä voi kysyä kaupan vihannes- ja lihaosastolta sekä muilta myyjiltä). Itse levitän tavarat pitkin lattiaa ja alan siitä perkaamaan niitä laatikoihin sekä paikoilleen kaappiin ja hyllyihin, tasoille, pöydälle. 🙂 Ne mitä lattialle viimeiseksi jää on sitkumutkuja. 😀 Niiden kanssa samalla tavalla tosi kriittistä toimintaa, eli jos tavaralle ei löydy järkevää käyttöä tai joudut miettimään sen kohtaloa, pistä surutta suoraan pois. 🙂 Tsemppiä teille molemmille uurastukseen ja halaus onnistumisesta! &hearts; &hearts; &hearts;

 10. Loistava postaus, kiitos inspiraatiosta! Kyllähän sitä oikeastaan tietää mitä pitäis tehdä mutta tälleen listattuna motivaatio kyllä selväst paranee.

  1. Mintu: Kiitos! &hearts; &hearts; &hearts; Motivaationpuute on tuttu juttu. 🙂 Itse tykkään lukea tavaran raivaamiseen liittyviä juttuja ja esim blogilistalta löytyy hyvä blogeja hakusanalla minimalismi.<br />
   <br />
   <a rel="external nofollow" href="http://www.blogilista.fi/avainsana/minimalismi&quot; target="_blank">http://www.blogilista.fi/avainsana/minimalismi</a><br />
   <br />
   Yksi suosikkiblogeistani on Minimalismin Ilo, josta löytää hyvän listan tavaran karsimiseen ja romun raivaamiseen liittyvistä blogeista:<br />
   <br />
   <a rel="external nofollow" href="http://minimalisminilo.wordpress.com/minimalismiblogeja/&quot; target="_blank">http://minimalisminilo.wordpress.com/minimalismiblogeja/</a&gt;

 11. Olipa taas hyvä kirjoitus. Sinulla on kyllä ollut melkoinen määrä vaatteita! Huh huh. Ja lämpimät kiitokset vielä kaupoista. Lasit ja kannu ovat jokapäiväisessä käytössä. Niistä aivan kilpaillaan, kuka ehtii ottaa uusimpia.

  1. Minna L: Vaatteita oli järjetön määrä. 😀 Onneksi asiat ovat nyt paremmin ja toivottavasti vanhoista vaatteistani on ollut iloa uusille käyttäjille Uffin, Fidan ja muiden käyttämieni kierätyskanavien kautta. &hearts;<br />
   <br />
   Kiitokset itsellesi! &hearts; Harmi ettei ehditty höpöttelemään kunnolla hirmuisen helteen ja myöhäisen kellonajan vuoksi! &hearts; &hearts;

  1. Stoploss: Tein inventaarion String-hyllylle vaatteita viikatessani ja pois lähti useampia vaatekappaleita, esim 3kpl trikootoppeja, 2kpl pitkähihaisia trikoopaitoja, 1kpl t-paita, 2kpl alushousut, 2kpl sukat, 1kpl legginsit. 🙂

 12. Kiitos ihanasta blogista. Täältä olen monesti hakenut motivaatiota juuri tavaran karsimiseen. Ihanan selkeää ja avaraa teillä. Kun katselee kuvia, niin saa inspiraation käydä omia rojuja läpi. Kivasti olen saanut myytyä osan paikallisella fb-kirppiksellä eli jokunen ropokin tienattu.

  1. Tuuli: Kiitos ihanasta kommentistasi! &hearts; &hearts; FB-kirpparien olen kuullut olevan tosi hyviä myyntipaikkoja. Täytyy itsekin varmaan kokeilla kun seuraavan kerran on kirppistavaraa myytäväksi. 🙂

 13. Kiitos postauksesta, nyt ei muuta kuin omaa projektia virittelemään. Hyvä vinkki tosiaan tuo varastointi vähäksi aikaa muualle noille ehkä sit joskus vaatteille. Niitä tuntuu omassa kaapissa olevan suurin osa, mutta luopuminen on niin vaikeaa.

  1. MSE: Jemmaa ne varastoon puoleksi vuodeksi. 🙂 Ei ole pitkä aika olla ilman niitä eikä luopumisestakaan tarvitse puhua, mutta saat tavallaan tehtyä luopumiseen johtavan &quot;surutyön&quot; vaatteiden osalta ja sinun on helpompi päästää niistä irti kun aika koittaa. &hearts; Paljon tsemppiä tulevaan! &hearts;

 14. Loistava postaus! Hieman tosin jäin kaipaamaan konkretiaa ja omia kokemuksiasi :)<br />
  Kuinka monta pussillista mutku-vaatteita sinulta on poistunut? <br />
  Ennen kaikkea myös usein pohdituttaa, mikä lempparivaatteosta sitten loppupeleissä on käytännöllinen ja mikä vain lemppari-muttei-koskaan käytössä (itselläni tämä on hyvin usein ongelmallista…)<br />
  <br />
  Kirjoitin &lt;A HREF=&quot;<a rel="external nofollow" href="http://kaunisjayksinkertainen.blogspot.fi/">blogissani</A>&quot; target="_blank">http://kaunisjayksinkertainen.blogspot.fi/">blogissani</A></a&gt; juuri samankaltaisesta aiheesta, mutta hieman eri karsimistekniikalla. Oma lähestymistapani oli lähempänä Tavarataivas-dolumentin lähestymistapaa: ensin kaikki pois ja sitten tärkeysjärjestyksessä ja ajan kuluessa takaisin käyttöön.<br />
  <br />
  Sun tavalla tosin koko vaatevarasto tulee läpikäydyksi heti, mikä on aina ihanaa :)<br />
  Tuo se erilailla tunnetta siitä, että jotain on saanut aikaan

  1. Nunnuka: Olen aloittanut karsimiseni jo 5-vuotta sitten enkä enää muista tarkkaa säkkimäärää, sillä niitä on lähtenyt useammassa osassa niin julmetusti. :D<br />
   <br />
   Hyvin harvoin käytettäviä lemppareita olen itsekin joskus hillonnut. En ole halunnut luopua niistä sitten jos ja kun sattuisinkin tarvitsemaan juuri sellaisen vaatteen. Jostakin syystä nämä todella kauniit ja varsinkin henkarissa aivan ihanat vaatteet eivät koskaan kuitenkaan &quot;kelvanneet&quot; päälle. Voisit kokeilla tuota varastointikeinoa, kun vaate on poissa silmistäsi ja saataviltasi, uskon että asia ratkeaa. Joko sinulle tulee tarve kyseiselle vaatteelle tai ehkäpä huomaat ettei se nyt niin ihmeellinen ollutkaan ja pistät sen surutta kiertoon. &hearts;<br />
   <br />
   Katsoin Tavarataivas dokumentin ja se oli todella mielenkiintoinen. Mikäli asuisin yksin eikä minulla olisi lasta huollettava, haluaisin kokeilla tuota ääripään taktiikka itsekin. 🙂 Oma konstini on paljon lempeämpi ja hyväksyvämpi, mutta molemmilla saa saman lopputuloksen aikaan omasta sisukkuudesta riippuen. 🙂

 15. Itse totesin toimivaksi karsimistavaksi Project 333:n, jossa valitaan 3 kuukaudeksi 33 vaatetta ja asustetta. Muut vaatteet lahjoitetaan pois (vääränkokoiset, loppuunkuluneet ja&quot;mitä oikein olen ajatellut&quot;-vaatteet) tai laitetaan varastoon (toiseen vuodenaikaan sopivat, mutkusitkut ja ehkä vielä joskus -osasto). Monet kokevat tarvitsevansa vaihtelua vuodenaikojen takia tai haluavansa sitä ihan mielenvirkistykseksi, ja tässähän saa tavallaan laittaa vaatekaappinsa uusiksi neljä kertaa vuodessa.<br />
  <br />
  Itse olen toisen kauteni viimeisessä kuukaudessa, ja tähän saakka olen ollut tosi tyytyväinen. Päälle pantavaa on löytynyt niin lomalle kuin toimistotyöhön ja edustustehtäviinkin. Molempiin kausiin on mahtunut säitä laidasta laitaan, eivätkä nekään ole olleet ongelma. En ole puoleen vuoteen ostanut paria vaatekappaletta enempää uusia vaatteita, vaan olen shoppaillut omissa varastoissani ja löytänyt &quot;uusia&quot; toimivia yhdistelmiä.<br />
  <br />
  Vaateähkystä – ja muista muotiteollisuuden aiheuttamista ongelmista – kertoo kattavasti ja helppolukuisesti Rinna Saramäen kirja Hyvän mielen vaatekaappi, jota suosittelen kaikille, jotka pukeutuvat vaatteisiin. 😉

  1. Heli: Tuosta haasteesta olen lukenut, taisi olla Minimalismin Ilo -blogi josta sen bongasin. 🙂 Kirjasuosituksesi vaikuttaa erittäin kiinnostavalta, toivottavasti löytyisi kirjastosta minulle lainaksi. 🙂

 16. Luin postauksesi eilen aamulla ja pistin tuulemaan 🙂 Skippasin varastoinnin ja päätin, että nyt saa lähteä. Kiitos hyvästä postauksesta, läpikäytävää on vielä, mutta olen jo hyvässä alussa 🙂

  1. Nino: Loistavaa! &hearts; &hearts; Tämän karsintakierroksen voi tehdä useammankin kerran vuodessa, eim kuukaudenkin välein jos tuntuu siltä että kaappiin jäi turhakkeita edellisestä operaatiosta. 🙂 Paljon tsemppiä jatkoon! &hearts;

 17. Syksyinen vaatekaapin siivous odottaa, joten hyvään saumaan tuli tämä sinun kirjoituksesi. Teen vaatekaapin siivouksen kaksi kertaa vuodessa ja jos en jotain vaatetta ole käyttänyt sen puolen vuoden aikana, se saa lähteä. Itselläni on tosin muutama sellainen tunnesiteellä varustettu vaate, joista en raaski luopua, vaikka niille ei käyttöä olekaan. Esimerkiksi oma lakkiaismekkoni on laatikossa säilytyksessä ihan tunnesyistä :)<br />
  <br />
  Tuo H&amp;M:n systeemi on kyllä hyvä! Sitä en ole itse vielä hyödyntänyt, mutta pistän korvan taakse. Kotona on tällä hetkellä iso IKEA-kassillinen poislähteviä vaatteita, joista hyväkuntoiset menee myyntiin ja osa suoraan lahjoitukseen…

  1. Jonna: Minullakin on tapana käydä vaatteet läpi kahdesti vuoden aikana, yleensä keväisin ja syksyisin. 🙂 Oma perkaamiseni tapahtui viimeksi pari viikkoa sitten, kun siirsin vaatteni String-hyllystöön. Nukkaantuneita ja kieroon kääntyneitä saumoja sisältävät trikoovaatteet pistin lumppuina kierrätykseen. Käytän vaatteitani sen verran tiheällä vauhdilla että trikoopaidat varsinkin menevät huonoon kuntoon 6kk aikana. En tarvitse siivousrättejä enkä autorasseleitakaan, joten jatkokäyttöä en itselläni vanhoille rievuille ole. H&amp;M:n myymälään vein lumppuja sisältävän pienen pussin viikko sitten, tuo kierrätysohjelma on todella hieno asia ja nosti henkkamaukan pisteitä silmissäni tuntuvasti. &hearts;

 18. Minullakin on vaatevaraston karsinta menossa (blogissanikin). Itse lähdin toteuttamaan sitä niin, että otin kesäksi vain osan vaatteista käyttöön (loput ylähyllyille odottamaan). Sain karsittua paljon pois (vaikka olin jo paljon karsinut). Nyt, kun olen palannut töihin, aloitan työvaatteiden karsimisen. Sitä oli turha aloittaa kesällä, koska käytän töissä ja vapaa-aikana osin erilaisia vaatteita (töihin en mene minihameessa..) Minusta vaatteita kannattaa vähentää osissa, koska minusta ainakin on vaikea miettiä helteillä, millaisia villapaitoja tulen pakkasilla käyttämään.

  1. L: Sinun metodisi vaikuttaa todella hyvältä. 🙂 Osissa karsiminen on järkevää ja sitä tulee tiedostamattaankin tehneeksi, sillä kaikkea turhaa ei kuitenkaan raaski kerralla laittaa pois vaikka pitäisi. 😀 Itsekin olen tehnyt useita karsiiskierroksia vuosien varrella ja aina löytyi niitä mitä edelliseltä kerralta jäi kaapin perukoille pyörimään. 🙂 Tsemppiä syysvaateinventaarioon! &hearts;

 19. Mä tein tämän keväällä, ja nyt saisi tehdä taas uusiksi. Tuntuu, ettei kaapissa ole mitään päällepantavaa (mähän olen tunnetusti, NOT, tosi hyvä vaateostelija) ja vaateostoksilla käynti on yhtä tuskaa 🙁 Yli puolet sais laittaa nytkin suoraan pois :/<br />
  Onko sun vaatteet kaikki tosiaan tuossa? :O Mulla on siinä tapauksessa hirmuinen työ edessä 😉

  1. Mia: Kaikki vaatteeni ovat tuossa, lukuunottamatta niitä jotka olivat päälläni kuvaushetkellä sekä likapyykissä olevia yksiä housuja, paitaa ja alusvaatteita. :)<br />
   <br />
   Sinulla taitaa olla liikaa sellaisia vaatteita joita et tykkää käyttää. Voisitko harkita, että myisit suurimman osan pois kirpparilla ja ostaisit niillä rahoilla tilalle jotakin tapeellista ja ihanaa? Itse tekisin tilanteessasi varmasti jonkinlaisen listan vaatteista joita minulla ei ole – jos et omista yhtään kivaa neuletta, laita listalle sellainen. Jos et omista yhtään kivaa hametta (ja olet hameihminen), listalle sellainekin… jne. Kun lista on valmis, tiedät melko tarkkaan mitä kirpparirahoilla kannattaa ostaa. Ja sovituksen kautta mieluiten uusien osto-operaatio, jos vaatteessa on pienikin vika niin jätä kauppaan. Vaatekaupassa vierailuun kannattaa varata reilusti omaa aikaa ja käydä välillä vaikka kahvilla rauhoittumassa ja miettimässä sovitettuja vaatteita. Mahdollisimman stressitön aikataulu tekee shoppailusta mukavampaa, sellaisillekin jotka eivät kaupoissa mielellään viihdy. &hearts;

 20. Hei mä keksin myös!! Sähän laitoit kaikkiin sun astioihin teipin palaset ja heitit sitten menemään ne, joissa teippi oli vielä tallella x-ajan kuluessa. Vaatteisiin voi ja kannattaa käyttää samaa, jos on erityisen vaikea luopua! Laittaa teipit joka vaatteeseen, ottaa teipin pois, kun vaatetta käytetty, 3-6kk kuluttua käy läpi, ne missä vielä teipit päällä -ei hätää-, mielestäni tässä voi käyttää toistakin vaihtoehtoa suoraan hävittämisen tilalle. Voi nimittäin laittaa vielä toisen teipin palan ja ottaa uusinnan 3-6kk ja jos sitten läpikäydessäsi huomaat näitä kahden teipin ihmeitä, on jo aika päästää niistä irti, et tule käyttämään niitä. Jee!

  1. Jenniina: Näin tein ja konsti oli tosi kätevä. 🙂 Vaatteidenkin osalta tuo niksi varmasti toimii ja henkarivaatteissa voi käyttää myös apuna henkareiden kääntöä toisin päin aina kun käyttää jotain vaatetta. 🙂 <br />
   <br />
   Vaatteiden osalta sitä usein ainakin itselläni tuli esteeksi se että saatoin sovitella vaatteita ja aiheuttaa kaaoksen kiireessä. Sovitetut vaatteet jäivät sängylle ja sohvalle pyörimään ja joutivat pesun kautta takaisin kaappiin, vaikka jäivät sovitusta lukuunottamatta käyttämättömäksi. Näiden vaatteiden kanssa pitäisi olla extra tiukka, jos ei sovituksesta huolimatta halua pukeutua niihin, niin pois vaan suoraan kaapista häiritsemästä. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *