Perhosorkidea & puutarhurin puuhastelua!

Tein ruokamarketista taas superlöydön – kaksivanaiset perhosorkideat maksoivat vain 5,99€! Moni muukin oli päivän aikana löytönsä tehnyt, sillä valkoisia ei ollut kuin tämä yksi jäljellä (pinkkejä sen sijaan useita kymmeniä). Orkideat ovat niin tyyriitä, etten kovin monesti vuoden aikana raaski niitä ostella, ne kun viihtyvät hoidossani hieman huonosti. 🙂

iIMG_8895.jpg

iIMG_8896.jpg

iIMG_8890.jpg

Tein tänään puutarhurin hommia ja hyvästelin hyvin palvelleen traakkipuuni. Isoon Kubus-kulhoon vaihdoin sen seurauksena uuden asukkaan ja muutamat muutkin pussukat ja purnukat joutuivat asukasvaihdantaan. Voin taas hetken aikaa ihastella neljän suosikin suoraani tuossa tason päällä – Orkideaa Uashmaman pussukkassa, Kubus -kynttilänjalkaa ja -kulhoa sekä AJ-valaisinta. ♥ Valaisimesta muuten tulikin mieleeni, että minun pitäisi siirtää se piakkoin tytön huoneeseen, kuten keväällä lupasin. Valaisin on niin hyvin integroitunut tuohon, etten millään raaskisi sitä tehdä… 🙂 

Kiitos kaikille kommenteista, joita onkin runsaslukuisesti tullut viime päivien ajan! <3 Kärsin parhaillaan kovenevasta päänsärystä, joten vastailen teille huomenna kun olen (toivottavasti) paranemaan päin. Hieman on viitteitä myös orastavasta flunssasta, mutta pidän toivoa yllä että auringonhattu-uute, vitamiinilisä ja sitruunatee auttavat vastustamaan pöpöä. 🙂 Huomiseen! <3

10 kommenttia “Perhosorkidea & puutarhurin puuhastelua!

 1. Yleisvinkkinä orkideoiden hoitoon, on istuttaa kasvi läpinäkyvässä ruukussa. Luonnossa orkidea kasvaa loiskasvina puunrungolla ja saa myös juurilleen valoa. Eli huppu pois ja juuret näkyviin! Toinen vinkki on käyttää luonnonvettä kastelussa eli sadevettä tai sulatettua lunta talvella.<br />
  <br />
  Ps. Ihana, kaunis koti! Rakastan itsekin valkoista, mutta luontaisena tahmatassuna valkoinen ei kauan valkoisena pysy, valitettavasti.

  1. Minna: Olen pitänyt orkideaa oikeaoppisesti myös läpinäkyvässä lasiruukussa, mutta siltikin ovat aina kuukahtaneet ja tiputtaneet lehtensä kolmessa viikossa. Tuo sade- ja lumen sulamisveden käyttövinkki on loistava, tuota täytyy kokeilla heti seuraavan sateen sattuessa. Kiitos! &hearts; &hearts;<br />
   <br />
   Valkoisen paras puoli on se, että lika näkyy siinä värejä ja tummia sävyjä helpommin, jolloin myös puhdistusta tulee tehtyä useammin. Meidän valkoinen nahkasohva on kyllä vuosien varrella sotkeentunut kaikenlaisella mönjällä, ruoalla, mehulla, koiran kuratassuista, vauvan puklusta, kuulakärkikynästä… 😀 Sen saa putsattua tosi helposti kostealla rätillä ja nahanpuhdistusaineella tai Universal Stonella pyyhkimällä. 🙂

  2. Orkidean ostin minäkin ikesta, oliko 4e mutta halusin sen mustaan purkiin, ja luin ohjeita. Yhessä sanottiin näin : Käytä niin ahdasta purkkia kuin mahdollista. Tarvittaessa tee ruukun kylkiin ilmareikiä. Älä käytä lasiruukkuja, sillä niiden ilmankierto on huono ja paksu lasi voi olla juuristolle varsinkin talvisin liian kylmä. Ruukun ei välttämättä tarvitse olla läpinäkyvä, joskin siitä on hyötyä juurten tilan seurannassa. Voit käyttää myös suojaruukkuja.<br />
   Joten musta ja valkoinen teema jatkuu mullakin, myös ruukussa.. tosin mulla ei oo hölkäsenpöläyksen tajuu noista kukista, nätti on ja se riittää :))

  3. Ritu: Viimeksi kun Ikeassa kävin oli kaikki orkideat loppu, eikä ihmekään kun ne on niin edullisia. 🙂 Minä pidän tuolla Uashmaman pussin sisällä sitä orkidean omaa muoviruukkua, sen luulisi olevan aika optimaalinen kooltaan. Juuret ei saa valoa muuta kuin tuosta pinnalta, mutta minulla ei ole orkideat viihtyneet yhtään sen paremmin läpinäkyvässä lasiruukussakaan. Tuo olikin ihan uutta että lasi voi olla talviaikaan liian kylmä materiaali juurille, muoviruukun ja Uasmaman paperipussin oletan toimivan sen osalta parempana ympäristönä, paitsi ettei orkiat taida tykätä kuivasta patterilämmityksestä talvisin. 😀

 2. Valitettavasti en osaa antaa hoitovinkkejä, sillä saan omanikin aina hengiltä :(<br />
  <br />
  Nyt oisin sulta pyytänyt vinkkiä, että millä saisin poistettua bestån ovista (kiiltävävalkoinen) teipeistä jääneet kamalat tahmaiset jäljet. Pojat kun olivat pieniä, piti keksiä hätäratkaisu etteivät päässeet kaapin sisältöön käsiksi ja nyt kun niitä ei enää tarvittaisi on kamalat jäljet. Mitä ehdotat, ei viitteis uusia oviakaan ostaa tämän vuoksi.<br />
  <br />
  Mistä olet muuten löytänyt juuri sopivan kokoisen kulhon Kubuksen suojaksi? Eikös sulla ole siellä sisällä &quot;suojaruukku&quot; ettei oikea värjäänny mullasta?! Mulla on myös tuo pienempi kubus joten voisin kopsata ideasi, jos vaan passaa ;0)

  1. JOhanna: Universal Stonella. 😀 Se on semmoinen taika-aine että lähtee tarran liimatkin irti ilman että pinta vaurioittuu. Tyttö liimaili tuossa pari kuukautta sitten tarrojaan Bestån oviin kun silmäni vältti ja Universal Stonella sain liimat pois. Älä hankaa kovalla tai karhealla sienellä vaan jokin pyyhe tai mikrokuituinen siivousliina jonka kosteutettuna vaahdotat Universal-purkissa ja pyörivin liikkein hierot liimat irti ovista. :)<br />
   <br />
   Minulla on Kubuksessani pelkkää multaa ilman mitään suojaruukkuja tai suojapusseja. 🙂 Juuri vaihdoin parin kasvin paikkaa ja samalla myös Kubusten täytteet vaihtuivat. Yhtään ei ollut multa värjännyt kulhoa sisäpuolelta, puhtaaksi lähti pelkällä tiskiaineella ja kädellä huljauttamalla. 🙂 Kopsaa pois vaan! &hearts;

 3. Orkideoillakin on oma kukinta-aikanta, minkä jälkeen niiden kuuluukin tiputtaa kukkansa. Riippuen kauanko kukat ovat loistaneet jo varastossa/kaupassa tms, niin kukinta-aika voi olla ostaessa jo lähellä loppuaan. Taitaa olla 2-3 kk kuitenkin maksimi. Oikealla hoidolla kyllä puskevat uuden varren tyvestä ja kukatkin siihen päälle lopulta. Itse tosin en jaksa katsella kukattomia orkideoita, vaan laitan myös tylysti menemään 😀

  1. kukkuu: Yritän aina valikoida sellaisia kukkia joissa on vielä muutama aukeamaton nuppu jäljellä, vaikka eihän se kovin tarkkaan kerro orkidean ikää. Tämä minun uusin orkideani on ehtinyt tiputtamaan jo kaksi terälehteä ja yhden lakastuneen nupun vaikka ei ole paria päivää pitempään meillä ollut, byää. 🙁 Jonkin aikaa aina jaksan katsella pelkkiä oksia, mutta myönnän että olen kyllä aina heittänyt orkideat roskikseen parin kuukauden kepukkavaiheen jälkeen. Ne on jotenkin niin masentavia ilman terälehtiä. 😀

 4. Minäkin ennen tapoin kaikki orkideani mutta tällä hetkellä minulla on niitä kuusi ja kaikki kukkivat upeasti 🙂 Käytin niitä ennen suihkussa, kokeilin läpinäkyvää ruukkua, lannoitetta, ulkoa tuotua kaarnaa ja ties mitä jippoja kunnes yksinkertaisesti lakkasin yrittämästä liikaa! Orkideani ovat nykyään enimmäkseen omissa alkuperäisissä muovipurkeissaan (vaihdan isompaan vastaavaan vasta viime hädässä) joiden päällä on ilmava valkoinen keraaminen Ikean suojaruukku. Kastelen niitä normaalisti päältä kuten muitakin kukkiani, mieluummin liian vähän kuin liikaa (noin kerran viikossa). Kukkavarsia en pätki ennen kuin ne ovat varmasti rutikuivia ja kuolleita ylhäältä alas asti, monesti orkideani tekevät kukkia vielä samaan varteen uudestaan. Olleellisinta oman kokemukseni mukaan kuitenkin on valo, ei suoraa auringonpaistetta mutta muuten niin paljon valoa kuin mahdollista. Olen myös havainnut että orkideat ovat yksilöitä, osa kukkii kolme kertaa vuodessa, osa vain kerran joten kannattaa olla maltillinen. Niin kauan kuin ilmajuuret voivat hyvin, ei haittaa vaikka kukat ja lehdet tippuvat ja varret kuivuvat pois. Nämä eivät siis ole virallisia hoito-ohjeita vaan omaan kokemukseen perustuvia hyväksi havaittuja konsteja vuosien yhteiselosta orkideojen kanssa 🙂 Tulee aina vaan niin surullinen mieli kun kuulee että ihmiset heittävät orkideat pois heti kukinnan jälkeen. Minusta perhosorkidea käkkyräisineni juurineen on kaunis ja eksoottinen myös silloin kun se ei kuki 🙂

  1. hanna: Minäkin pidän orkideani niiden valmisruukuissaan enkä ole lähtenyt vaihtamaan niitä suurempiin ruukkuihin. Olen kokeillut myös orkidealle tarkoitettua ravinneliuosta, mutta se teki enemmän vahinkoa, orkideani kuukahti alta viikossa lannoitekastelun jälkeen. Saatoin tehdä kyllä jotain väärin, joten en voi syyttää lannoitetta pelkästään. En ole kuitenkaan uskaltanut toiste kokeilla. :D<br />
   <br />
   Kiitos miljoonasti vinkeistäsi, otan muutaman niksin itselleni talteen ja yritän josko tämä tuorein tapaus pysyisi pitempään hengissä kuin edeltäjänsä. &hearts;

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *