Kaunis kattaus – kauniimpi arki!

Olen viimeiset neljä viikkoa kattanut joka ikinen päivä pöydän kauniiksi ruokailua varten, eikä eilinenkään ollut poikkeus. 🙂 Eilen kello kuuden aikaan ovesta sisään astuneet ruokavieraani hämmästelivät vaivannäköäni ja kummankin suusta kuului “eihän nyt minua varten olisi tarvinnut…” 🙂 Kerroin heille että katan pöydän joka päivä tällä tavalla, jopa silloinkin kun syömme tytön kanssa kaksin, sillä haluan tehdä meidän tavallisesta arkielämästäkin mahdollisimman kaunista. ♥ 

iIMG_9638.jpg

IMG_9624.jpg

IMG_9641.jpg

IMG_9644.jpg

Monella, kuten minullakin oli joskus, on juhla-astiasto erikseen ja se kaivetaan kaapin perukoilta käyttöön vain merkkipäivinä tai muina juhlahetkinä kuten jouluisin. Kaunis astiasarja jalallisine laseineen ja servetteineen on harvinainen näky kiireisen arjen keskellä, vaikka juuri tuollaiset pienet turhamaiset yksityiskohdat saavat arjen maistumaan makoisammalta. Juhlavammat astiat ovat yleensä hinnaltaan arvokkaampia ja niiden ostoperusteena mainitaan usein kaunis ajattomuus sekä korkea laatu. Nämä seikat puoltavat mielestäni sitä, että kyseiset astiat kestävät myös arkielämää ruokalajiin katsomatta. Monien Villeroy & Bochin tai muun vastaavan merkin kaltaiset astiahelmet piilottevat ovien takana pölyttymässä, perheen syödessä hernerokkaa eripari muovilautasista (kärjistetty esimerkki :D). Hopeidut ja kullatut perintöantiikit tietysti ovat tässä poikkeus, niitä sopiikin säilyttää aarteen tavoin suojassa arjelta. 🙂

IMG_9621.jpg

IMG_9633.jpg

IMG_9634.jpg

IMG_9627.jpg

Monet hemmottelevat itseään arjen keskellä ostamalla kauniin kukkakimpun, käyttämällä kauneudenhoitopalveluja, käymällä pitkässä rentouttavassa suihkussa tai kylvyssä uuden ihanan tuoksuisen suihkusaippuan kanssa, menemällä ystävän kanssa lasilliselle, tekemällä jotakin aivan erityistä ruokaa, tai vähintäänkin hemmottelemalla itseään pienellä herkkuhetkellä keskellä viikkoa. 🙂 Nämä kaikki ovat sitä kuuluisaa arjen luksusta, jota jokainen meistä silloin tällöin tarvitsee tasapainottamaan tylsää tavallista elämää. Meidän tuntemamme arkiluksus vaatii useimmiten jonkin esineen tai palvelun ostamista, uudesta huulipunasta naistenlehteen tai viinilasilliseen ravintolassa. Hyvistä hetkistä ja pienistä nautinnoista kannattaa toki maksaakin, mutta luksusta voi luoda myös ilmaiseksi – kaunis kattaus on yksi näistä maksuttomista arjen hienouksista, joka vaikuttaa koko perheeseen! ♥

IMG_9625.jpg

IMG_9636.jpg

IMG_9632.jpg

IMG_9602.jpg

Ravintolaruoka on yleensä aina todella hyvää, vaikka kyse olisi lasagnetyyppisestä lounasbuffetista. Itse uskon että kauniilla kattauksella on suuri vaikutus makuaistiin, ja muistaakseni jonkin tutkimuksen mukaan tämä on tottakin. Meidän monet aistimme sekoittuvat yhdeksi ja se mitä silmä herkullisena ja kauniina näkee, saa ruoan maistumaan paremmalta. Olikohan se Myytinmurtajat -sarja, jossa syötettiin ihmisille suussa sulavien suklaakonvehtien näköisiä makupaloja, jotka todellisuudessa olivat kuitenkin jotain keinotekoista melko mautonta mössöä, ja lähes jokainen testiin osallistunut maistoi mössöstä suklaan. 😀 Tämä sivuaa visuaalisuudellaan myös kattausasiaa, sillä ainakin minun suussani tavallinen nakkikastike ja perunamuusi maistuu paremmalta kivan kattauksen keskellä nautittuna, kuin kulhosta läppärin edessä Iltalehteä lukiessa ja lusikoidessa. 🙂

IMG_9639.jpg

IMG_9635.jpg

IMG_9645.jpg

Siirsin perinteiset vesilasit kokonaan pois käytöstä ja olen usean viikon ajan hörppinut päivittäiset vesilitrani jalallisista viinilaseista. Joku ihanista lukijoistani mainitsi jonkin aika sitten kommenttiboksin puolella siitä, kuinka kahvi maistuu paremmalta vanhanajan ohuista kahvikupeista juotuna. Itse en ole tätä kahviasiaa päässyt vielä toteamaan, mutta veden kanssa olen ollut huomaavinani samanlaisen efektin – vesi maistuu raikkaammalta ja kylmemmältä viinilasista kuin Iittalan Kartio-juomalasista juotuna. 🙂

Haluaisin tehdä meidän arjestä vielä pikkuruisen parempaa ja kysynkin millaisia arkielämän kaunistusvinkkejä teillä on? 

6 kommenttia “Kaunis kattaus – kauniimpi arki!

 1. Tykkään itse tehdä kattauksia myös, mutta mielelläni &quot;säästelen&quot; niitä vieraiden kanssa syömiseen, niin ne tuntuvat vieläkin juhlallisemmilta. Viikonloppuisin saatan kuitenkin kattaa perheelle vähän nätimmin kuin arkena yleensä. Meillä on töiden ja harrastusten jälkeen saatava ruokaa kupuun niin nopeasti kuin mahdollista, siinä ei paljon kattauksille jää aikaa – pääasia, että ruoka tulee nopeasti, muuten tulee pahantuulisia ihmisiä 😉 <br />
  <br />
  Itse sytyttelen vielä kynttilät, ehkä laitan maljakkoon jotain lisäksi. Jos ei muuta, niin pihamaalta taitetun oksan tms. Ruokajuomat laitan kannuun, ei maitotölkkiä tms. pöytään. Sitruunan/ limenlohkoja vesikannuun, leipälautaset erikseen. Voirasiaa en ikinä laita pöytään vieraiden ollessa syömässä, vaan usein laitan voita tms. pieneen lasikulhoon. En myöskään siedä telkkarinpauhua taustalla, kun syödään, se on aina kiinni. Tarkoin valittu taustamusa esim. vieraiden kanssa syödessä on sen sijaan plussaa.

 2. Tuo on niin totta, kaikki maistuu paremmalta, kun on kaunis kattaus. Arkeen voi tuoda silmäniloa, vaikka olisikin niitä lihapullia ja perunamuusia toista päivää tarjolla. Itse mieluusti katan pöydän kauniiksi viikonloppuisin, kun tiedän/toivon kaikkien olevan kotona illallisella. Tuokin voi olla totta, että vesi maistuu paremmalta viinilasista, pitääpä kokeilla.

 3. Eikö lapselle kateta, kun tulee vieraita? Saako lapsi sen Kartio-lasin (vaikka tekstin mukaan siirsit ne kokonaanpois käytöstä?

 4. Mun arjen luksusta on kynttilät, varsinkin nyt syksyllä &hearts; on niin ihanaa sytyttää kynttilöitä illalla telkkaria katsoessa ja rauhottuessa ennen nukkumaan menoa. Viikonloppuisin kynttilöitä on enemmän, esim. takan päällä olevat kynttilät sytytän vain viikonloppuisin, jotta silloin olisi vielä enemmän luksusta kuin arkena :)<br />
  <br />
  Oon kyllä niin samaa mieltä tosta kauniista kattauksesta, siitä olisi syytä nauttia ihan arkenakin. Itselläni on tarkoituksena hankkia yksi kunnollinen astiasto, joka olisi käytössä niin arkena kuin juhlanakin. En halua kaunista astiastoa kaapin kätköihin pölyttymään. Samasta astiastosta saa sitten tarvittaessa juhlavamman somistamalla enemmän.

 5. Ihana postaus. &hearts; Niin pieniä, mutta niin suuria asioita. Itse harvemmin katan kauniisti, kun lasten kanssa se vain monesti menee niin, että äkkiä ruuat lautaselle ja ääntä kohti. 🙂 Mutta sitten se tuntuukin moninverroin mukavammalta, kun pyhäksi tai tavalliseksi arjeksi jaksaa kattaa nätimmin. :)<br />
  Jääpalat vesikannussa (ja tuoremehussa aamupalalla) on kanssa kivaa pientä luksusta. 🙂

 6. Ykkös etiketti, että multa ja ruoka eivät kuulu samaan pöytään. Olisi kiva nähdä teetkö oikeasti ruokaakun eillä tylsät valkoiset astiat eikä mitään pehmentämässä. Jotenkin kodsta puuttuu asumisen jälki, pehmeys kun kaikki on niin kliiniä, ei tauluja, verhoja ja hysteeristä osto myyntiä valkoisten muka design tavaroiden laskemista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *