Valokuvausvinkki & Pantonen aarteita!

Oman kodin valokuvaaminen on hyvin haasteellista syys- ja talvikausina, jolloin päivänvalo ei kirkkaimmillaankaan tunnu yltävän sisätiloihin asti. Kelvollisin kuvaushetki on klo 10-13 välillä, mutta sen hyödyntäminen ei aina ole mahdollista. Minulta usein kysellään vinkkejä valokuvamiseen ja tässä postauksessa jaan omia niksejäni miten kuvaan kotona pimeään aikaan. 🙂

Valokuvausvinkit ja Pantone muki - Omakotivalkoinen

Hämärässä kuvaaminen kotona

Vaihtoehtoja hämäräkuvaamiseen onneksi löytyy, vaikkakin ne pääasiassa tarkoittavatkin tuhansien eurojen valokuvausvälineistön hankkimista. Vaikka kuvaussilmäni ja -taitoni onkin karttunut kolmen blogivuoden ja kymmenien tuhansien valokuvien seurauksena jo melkoisesti, ei suuri rahallinen satsaus kamerakalustoon ole minun taidoillani ihan vielä järkevää.

Käytössäni on Canon 70D -järjestelmäkamera, jalusta ja parit perustason objektiivit. En todennäköisesti tulisi saamaan puutteellisella tekniikallani laitteistosta (mm. valaistus, valovoimaisempi objektiivi, kaukolaukaisin) riittävää hyötyä ihan vielä irti. Jokin ratkaisu minun piti kuitenkin keksiä, jotta blogikuvista tulisi mahdollisimman onnistuneita myös valoisan ajan ulkopuolella.

Valokuvausvinkit ja Pantone muki - Omakotivalkoinen
Valokuvausvinkit ja Pantone muki - Omakotivalkoinen

Raksalampun hyödyntäminen valokuvaamisessa

Nämä Pantonen mukista ottamani kuvat napsin eilisiltana klo 21. Ulkona oli pilkkopimeää ja Canonin edullinen 18-55 is stm -objektiivini on valovoimaisuudeltaan täysin riittämätön kodin yleisvalaistuksen varassa kuvaamiselle. Kokeilin millainen vaikutus on remppalamppuni käyttämisellä, nostamalla sen tikkaille yläviistosta suunnatuksi kohdevalaisimeksi valokuvausstudion tapaan. Lisävalon vaikutus on mullistava, vaikka kuvat ovat edelleen hieman rakeisia. Ilman kohdistettua lisävaloa kuvat olisivat olleet täynnä harmaata lumisadetta eikä mukin ääriviivat olisi erottuneet taustastaan lainkaan. 

Valokuvausvinkit ja Pantone muki - Omakotivalkoinen
Valokuvausvinkit ja Pantone muki - Omakotivalkoinen

Salamavalon pehmennys vessapaperihylsyn avulla

Jos varastossasi pyörii raksalamppu, kannattaa sitä kokeilla hyödyntää studiolamppuna. Toinen vaihtoehto mitä kannattaa kokeilla on kameran salaman ympärille sujautettu vessapaperi- tai talouspaperirullan hylsy. Se tekee salamavalosta pehmeämmän ja suuntaa valon epäsuorasti yläviistoon, joka ehkäisee salamakuvaukselle ominaista vääristymää.

Kuvien värisävy on keinovalossa aina lämminsävyinen, mutta värejä voi yrittää korjata manuaalisesti joko kameran valkotasapainoasetuksista tai jälkikäteen kuvankäsittelyohjelmalla. Itse käytän kuvankäsittelyssä ilmaisohjelmia – Picasaa, Picmonkeya sekä LunaPicia. Ilmaisversioiden säätömahdollisuudet ovat toki rajalliset, mutta toistaiseksi ne ovat riittäneet minulle satunnaisen valotuksen ja sävytyksen oikaisuun. 🙂

Valokuvausvinkit ja Pantone muki - Omakotivalkoinen

Mallikuva raksalampun valossa

Yllä oleva kuva on parin päivän takaisesta postauksestani, jonka kuvissa hyödynsin raksalampun lisävaloa. Kello oli jo reippaasti yli kolme kun tartuin kameraan ja päivä oli jo alkanut hämärtymään. Kynttilänvalolla on valoisaankin aikaan taipumus muuttaa kuvan sävyjä tummemmaksi, joten sen ehkäistäkseni kohdistin raksalamppuni pöydällä olevaan kynttelikköön saadakseni kuvista kirkkaammat ja selkeämmät.

Kuvauskohteena olevasta Pantonen mukista toivottiin ikiomaa postausta ja tarkkaa kuvausta sen olemuksesta. Muki on melamiinia ja sen vuoksi hyvin kevyt. Pantonen 11-4800 värikoodin mukainen valkoinen silikonirengas on vain aavistuksen harmaampi kuin mukin valkoinen runkoväri, sävyeroa korostaa materiaalien erilainen kiiltoaste, mukin ollessa hieman kiiltävä ja silikonin täysin mattainen. Muki sopii kahvin hörppimisen lisäksi myös esim hammasmukiksi tai kynäpurkiksi, mutta kyniä pitempien hiusharjojen tai keittiövälineiden säilyttimenä se ei keveytensä vuoksi sovellu, valitettavasti. Oma mukini tulee perinteiseen käyttöön kahvimukiksi, heti uuden keittiön valmistuttua. 🙂 

Kivaa perjantaita ja alkavaa viikonloppua kaikille!


Comments are closed.