Valokuvausvinkki & Pantonen aarteita!

Oman kodin valokuvaaminen on hyvin haasteellista syys- ja talvikausina, jolloin päivänvalo ei kirkkaimmillaankaan tunnu yltävän sisätiloihin asti. Kelvollisin kuvaushetki on klo 10-13 välillä, mutta sen hyödyntäminen ei aina ole mahdollista…

Omakotivalkoinen_8153.jpg

Vaihtoehtoja hämäräkuvaamiseen onneksi löytyy, vaikkakin ne pääasiassa tarkoittavatkin tuhansien eurojen valokuvausvälineistön hankkimista. Vaikka kuvaussilmäni ja -taitoni onkin karttunut kolmen blogivuoden ja kymmenien tuhansien valokuvien seurauksena melkoisesti, ei suuri rahallinen satsaus kamerakalustoon ole minun taidoillani ihan vielä järkevää – en todennäköisesti tulisi saamaan puutteellisella tekniikallani laitteistosta (valaistus, valovoimaisempi objektiivi, kaukolaukaisin…) riittävää hyötyä irti… Jokin ratkaisu minun piti kuitenkin keksiä, jotta blogikuvista tulisi mahdollisimman onnistuneita myös valoisan ajan ulkopuolella. 🙂

Omakotivalkoinen_8151.jpg

Omakotivalkoinen_8155.jpg

Nämä Pantonen mukista ottamani kuvat napsin eilisiltana klo 21 aikaan, ulkona oli pilkkopimeää ja Canonin edullinen 18-55is stm -objektiivini on valovoimaisuudeltaan täysin riittämätön kodin yleisvalaistuksen varassa kuvaamiselle. Kokeilin millainen vaikutus on remppalamppuni käyttämisellä, nostamalla sen tikkaille yläviistosta suunnatuksi kohdevalaisimeksi valokuvausstudion tapaan. Lisävalon vaikutus on mullistava, vaikka kuvat ovat edelleen hieman rakeisia. Ilman kohdistettua lisävaloa kuvat olisivat olleet täynnä harmaata lumisadetta eikä mukin ääriviivat olisi erottuneet taustastaan lainkaan. 

Omakotivalkoinen_8158.jpg

Omakotivalkoinen_8160.jpg

Jos varastossasi pyörii raksalamppu, kannattaa sitä hyödyntää studiolamppuna. 🙂 Toinen vaihtoehto mitä kannattaa kokeilla on kameran salaman ympärille sujautettu vessapaperi- tai talouspaperirullan hylsy. Se tekee salamavalosta pehmeämmän ja suuntaa valon epäsuorasti yläviistoon, joka ehkäisee salamakuvaukselle ominaista vääristymää. Kuvien värisävy on keinovalossa aina lämminsävyinen, mutta värejä voi yrittää korjata manuaalisesti joko kameran valkotasapainoasetuksista tai jälkikäteen kuvankäsittelyohjelmalla. Itse käytän kuvankäsittelyssä ilmaisohjelmia – Picasaa, Picmonkeya sekä LunaPicia. Ilmaisversioiden säätömahdollisuudet ovat hieman rajalliset, mutta toistaiseksi ne ovat riittäneet minulle satunnaisen valotuksen ja sävytyksen oikaisuun. 🙂

Omakotivalkoinen_8116.jpg

Yllä oleva kuva on parin päivän takaisesta postauksestani, jonka kuvissa hyödynsin raksalampun lisävaloa. Kello oli jo reippaasti yli kaksi kun tartuin kameraan ja päivä oli jo alkanut hämärtymään. Kynttilänvalolla on valoisaankin aikaan taipumus muuttaa kuvan sävyjä tummemmaksi, joten sen ehkäistäkseni kohdistin raksalamppuni pöydällä olevaan kynttelikköön saadakseni kuvista kirkkaammat ja selkeämmät. 🙂  

Kuvauskohteena olevasta Pantonen mukista toivottiin ikiomaa postausta ja tarkkaa kuvausta sen olemuksesta. 🙂 Muki on melamiinia ja sen vuoksi hyvin kevyt. Pantonen 11-4800 värikoodin mukainen valkoinen silikonirengas on vain aavistuksen harmaampi kuin mukin valkoinen runkoväri, sävyeroa korostaa materiaalien erilainen kiiltoaste – mukin ollessa hieman kiiltävä ja silikonin täysin mattainen. Muki sopii kahvin hörppimisen lisäksi myös esim hammasmukiksi tai kynäpurkiksi, mutta kyniä pitempien hiusharjojen tai keittiövälineiden säilyttimenä se kyllä kaatuu, valitettavasti. Oma mukini tulee perinteiseen käyttöön kahvimukiksi, heti uuden keittiön valmistuttua. 🙂 

Kivaa perjantaita ja alkavaa viikonloppua kaikille!

Omakotivalkoinen_Miia.jpg

10 kommenttia “Valokuvausvinkki & Pantonen aarteita!

 1. Heippa!<br />
  Olen ihastellut samaisia mukeja, mutta jäin miettimään saako niitä pestä astianpesukoneessa?<br />
  Iloista viikonloppua!<br />
  🙂

  1. Mari: melamiinia ei suositella pestäväksi koneessa, joten luulen ettei tätäkään kannata konepestä. Itse meinaan huljauttaa mukini puhtaaksi kahvinjuonnin jälkeen hanan alla, ompahan sitten kiva muki odottamassa päiväkahvin aikaan. :)<br />
   <br />
   Iloista viikonloppua! &hearts;

 2. Mielenkiintoinen postsus, itse opettelen vasta kuvaamaan, kiva ja mukaansa tempaava harrastus, kalustolle vain taivas on rajana, huippukuvaajat kuvaavat tuhansien eurojen kameroilla ja valovoimaisiin linsseihinkin saisi uppoamaan myös tähtitieteellisiä summia. hyvin olet saanut raksavalosta apua ja kuvat ovat valovoimaisia ja selkeitä. HDR-kuvat yms yms antavat myös lisämahdollisuuksia. itse kyllä pidän myös hämäristä ja tunnelmallisista kuvista😊

  1. t: Kalustolle todella vain taivas on rajana. 🙂 Itse satsasin hyvään Canonin 70D kameran runkoon, joka taipuu vaativampaankin kuvaamiseen kuvaustaitojen kehittyessä, mutta muista osista pihistelen vielä toistaiseksi. 🙂 Objektiivini on edullisemmasta päästä ja yleiskuvaamiseen ihan kelpo kapine, mutta kovin laadukasta jälkeä en ole sillä vieläkään saanut aikaan vaikka kaikkeni olen tehnyt. Eniten itseäni harmittaa kuvien vääristymät, vaakakuvissa varsinkin olohuoneen Bestå-tasoa kuvatessa taso ikkänkuin taipuu keskeltä, joko sisäänpäin tai ulospäin, ja saa aikaa kalansilmä efektin. 😀 Kokeilin 18-135 minitoimi objektiiviakin, mutta siinäkin ongelma oli havaittavissa vaikkakin pienemmässä määrin. Laaja- ja makrokuvaukseen pitäisikin siksi olla omat putkensa, niihin saa helposti uppoamaan useita tuhansia euroja. :D<br />
   <br />
   Lisävalon ansiosta kuvat ovat taustakohinaa lukuunottamatta yllättävän hyviä, kun ottaa huomioon että pimeää ja valaistus on täysin keinotekoinen. 🙂

  2. Suositelen Sua kokeilemaan linkin linssiä, se on valovoimainen ja edullisempi kuin esim. Canonin vastaavat, sopii myös täydenkennon kameroihin jos ja kun joskus siirryt niihin, uskon että kuvavääristymät jäävät pois tällä linssillä, itselläni on Perus Canon 600 D, mutta olen ostanut sitten täydenkennon kameraan sopivia linssejä, vaikkakin himoitsen tuota 70 D-kameraa itselleni ennen täyskennoon siirtymistä 🙂 Kaunis muuten tuo mukikin, jäi sanomatta 🙂 ja kuvasi ovat aina tosi upeita!!<br />
   <a rel="external nofollow" href="http://www.rajalacamera.fi/sigma-eos-24-70-2-8-ex-hsm-dg-new.html&quot; target="_blank">http://www.rajalacamera.fi/sigma-eos-24-70-2-8-ex-hsm-dg-new.html</a&gt;

  3. t: Sigmoja on moni kehunut, täytyykin yrittää etsiä jokin paikka jossa voisi muutaman testikuvan räpsäistä. 🙂 Sokkona en ehkä uskalla ostaa kallista linssiä… virheostokselle tulee melkoisesti hintaa kun valokuvaamisesta on puhe. :D<br />
   <br />
   70D on aivan mieletön, testasin aikoinaan Canonilla 700D ja 70D malleja ja 70D oli sellainen joka todella teki vaikutuksen kun hieman pääsin pääsin ensin Canonin käyttöön sisälle. 🙂 Aikaisempi kamerani oli Olympuksen e-pm mini ja sen käyttöliittymä on todella erilainen kuin Canonilla. 🙂 Nyt en enää Canonia pois vaihtaisi, edes pakon edessä. 🙂

  4. t: En pysty muokkaamaan kommentteja, ainoastaan julkaisemaan tai poistamaan. 😀 Ei haittaa linkittely yhtään, paljon kivempi klikata itsensä suoraan kommentistasi tuotteeseen kuin alkaa googlettemaan hakusanan kanssa. 😀 Hyvistä linsseistä ja muista kuvaustarvikkeista otan mieluusti vinkkejä vastaan jatkossakin! &hearts; &hearts;

 3. Voi ei, minä en kyllä yhtään tykkää näistä tekstituotteista, minulle tulee mieleen pakkausmateriaalit tai että joku hintatarra tms. on jäänyt tuotteeseen kiinni! :D<br />
  Se musta kynttilä (mikä se merkki olikaan?), jossa on neljä sydäntä, oli tosi upea ja kekseliäs (sanotaan, ettei pyörää voi keksiä uudestan, mutta siinä oli kyllä vähän keksitty kynttilä uudestaan), mutta siinäkin oli niitä kamalia tekstejä! 😀 <br />
  <br />
  Tuo taulu on hieno; minäkään en ensin huomannut kasvoja ja selkää ja ajattelin, että se on joku moderni kuva naisesta… 😉

  1. K-K: Koto-kynttilä on minustakin ihana, tykkään erityisesti sen tuoksusta sekä mustavalkoisesta lasipurkista. &hearts; &hearts; Tekstillisistä tuotteista tykkään itse tosi paljon, sopivassa suhteessa muuhun sisustukseen. 🙂 Mukin pieni Pantone-teksti on omaan silmääni melko huomaamaton ja toiselta puolelta muki on täysin valkoinen. Tykkään myös Design Lettersin yksinkertaisista Arne Jacobsenin -aakkostuotteista, ne ovat &quot;hengettömiä&quot; ja hyvin selkeälinjaisia. Koukeroisten tekstien suhteen olen nirsompi, perus kaunofontit ovat kauniita kirjoituksena mutta tuotteisiin painettuna usein liian romanttisia omaan makuuni. :)<br />
   <br />
   Taulun kuva on hämäävä sillä naisen pää on niin paljon haaleampi kuin iltapuvun siluetti. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *