Kaunis kotimainen joulukuusi – Havunen.fi

Ilahduin kovasti saadessani joulukuusen kokoisen lahjakortin tuttavani Ollin joulukuusikauppa Havusen myyntipisteeseen. ♥ Myyntipisteellä oli toinen toistaan kauniimpia ja tuuheampia kotimaisia klassikkokuusia, omaksi joulupuuksi valikoin 220cm korkean uskomattoman kauniin alaspäin levenevän ja tuuhenevan täydellisen vihreän yksilön. ♥

Omakotivalkoinen_0184.jpg

Omakotivalkoinen_0174.jpg

Omakotivalkoinen_0181.jpg

Havusen kotimaiset joulukuuset ovat lajikkeeltaan metsäkuusia, joista suurin osa kasvaa Kirkkonummella sekä Etelä-Savossa Rantasalmella. Myyntipisteistä saatavat kuuset ovat pääasiallisesti 170-250cm pitkiä. Tämän lisäksi saatavilla on rajattu erä 250-400cm kuusia. Tänä vuonna Havusen valikoimaan on lisätty myös luomukuuset, jotka tulevat 14-vuotiaalta kuusiyrittäjältä Sipoosta. 

Omakotivalkoinen_0173.jpg

Omakotivalkoinen_0172.jpg

Joulukuusen matka kodin jouluisen tunnelman luojaksi vie keskimäärin 10 vuotta. Kuusen istutuksen jälkeiset 3-4 vuotta sen kasvuympäristö luodaan mahdollisen otolliseksi säännöllisillä aluskasvillisuuden hoitotöillä, jotta kuusi saisi riittävästi valoa kasvaakseen tasaiseksi ja tuuheaksi. Seuraavien vuosien aikana aluskasvillisuuden torjunta jatkuu ja viidentenä vuonna alkaa kuusen leikkuumuotoilu. Kuusta muotoleikataan 1-2 kertaa vuodessa viiden vuoden ajan, jonka seurauksena 10 vuoden iässä, kuusi on kypsynyt valmiiksi odotukset täyttäväksi suomalaiseksi joulukuuseksi. 

En ole koskaan tullut edes ajatelleeksi miten pitkään kuusen kasvatus vie aikaa. Olen ollut siinä luulossa että luonnonkuusia myydään summanmutikassa metsänomistajien takapihoilta kuusitoimittajille, josta ne matkaavat meidän suomalaisten olohuoneisiin joulua koristamaan. 🙂

Omakotivalkoinen_0201.jpg

Omakotivalkoinen_KapyDiy2.jpg

Omakotivalkoinen_KapyDiy3.jpg

Omakotivalkoinen_KapyDiy4.jpg

Omakotivalkoinen_KapyDiy1.jpg

Keräsimme huhtikuussa tytön kanssa näitä jättimäisiä käpyjä joulua silmällä pitäen ja jämämaalillani tuunasin niille kauniin valkoisen lumihunnun. Joulukuusi näyttää minusta aivan ihanalta, hieman ekohenkiseltä ja sitähän se tavallaan onkin luonnosta poimittujen ja itse tuunattujen käpykoristeiden kanssa. 🙂

Omakotivalkoinen_0194.jpg

Omakotivalkoinen_0192.jpg

Valkoiset pallovalosarjani eivät riittäneet 220cm korkean muhkean kuusen täytteeksi ja päädyin tunnin vatvomisen jälkeen ottamaan valoviritelmäni pois. Käpyjen rinnalle ripustelimme rakkaat valkoiset Villa Stockmannin joulupallot ja vaikka niissä on hieman kimallusta, säilyi kuusen ilme kuudesta koristepallosta huolimatta hyvin luonnollisena. 🙂 Airamin hyvin pienikokoisia ledejä sisältävä Tähtitaivas-valosarja voisi sopia koristeiden joukkoon, saa nähdä löydänkö sellaista enää tässä vaiheessa joulukuuta… Jos en löydä, olemme ilman kuusenvaloja. 🙂

Omakotivalkoinen_0209.jpg

Omakotivalkoinen_0216.jpg

Joulukuusen ulosvienti on varsinkin kerrostalossa sotkuista puuhaa. Kodin lisäksi myös hissi ja rappukäytävä täyttyvät kuivuneista tipahtelevista neulasista ja niiden siivoamiseen menee kohtuuttoman paljon aikaa ja vaivaa. Havusen kätevä joulukuusipussi ratkaisee ongelman – kuusipussi nostetaan kuusen ympärille, jolloin kuusi on helppo kuljettaa ulos asunnosta ilman, että asunto on täynnä neulasia. Pussi on biohajoava, mutta koska sen pilkkoutumisaika on noin 12 kuukautta, suosittelee Havunen että pussi poistetaan määränpäässään kuusen ympäriltä ja lajitellaan joko seka- tai energiajätteeksi. Näin kuusen maatumisprosessi alkaa nopeammin.

Omakotivalkoinen_0187.jpg

Havusen omat myyntipisteet sijaitsevat pääkaupunkiseudulla hyvien yhteyksien ja palveluiden läheisyydessä. Joulukuusilahjakortit toimivat lisäksi myös yhteistyökumppaneiden myyntipisteissä Kuopissa, Lahdessa, Tampereella, Turussa, Porissa, Oulussa sekä Vaasassa. Havusen ja K-citymarketin yhteistyön ansiosta kuusia voi tilata myöskin K-citymarketin ruoan verkkokaupasta kotiinkuljetuksella, tarkoituksenaan palvella myös heitä, joilla ei ole mahdollisuutta hakea joulukuusta itse myyntipisteeltä.

Oma kuusenhakureissuni oli varsin mielenkiintoinen, sillä kipaisin hakemassa sen myyntipisteeltä yksinäni ja autottomana kuljetin sen kotiin julkisia kulkuneuvoja hyödyntäen. 😀 Terkkuja kaikille teille jotka näitte minut kanniskelemassa itseäni lähes puolet suurempaa joulukuusta kauppakeskuksen läpi kohti metroa. 😀 

Omakotivalkoinen_0171.jpg

Omakotivalkoinen_0178.jpg

Havunen on mukana hyväntekeväisyystoiminnassa ja toimittaa kaikki ylijääneet kuuset Veikko Hurstin säätiölle, jonka toimesta ne jaetaan veloituksetta Töölön kisahallilla 24.12. järjestettävän Hurstin joulujuhlan yhteydessä eteenpäin. Minusta tämä on erittäin kunnioitettava ja hieno teko, tästä saisi monet muutkin yritykset ottaa mallia! ♥

Joko teillä on kuusi hankittuna ja koristeltuna? 🙂

Omakotivalkoinen_Miia.jpg

(Kuusi saatu Havunen.fi)

21 kommenttia “Kaunis kotimainen joulukuusi – Havunen.fi

 1. Surullista,että kaunis kuusi,joka kasvanut 10v,katkaistaan ja noin vkon kulutta heitetään veks.muovikuusia vihaan,joten taidan tyytyä pikku sypressiin.vielä inhottavampaa tämä blogivillitys,missä käydään pöllimässä pikkukuusia lasipurkkiin.

  1. Nisu: Joulukuusiksi myytävät kuuset kasvatetaan nimenomaan juuri tätä tarkoitusta varten valvotussa ja hyvin hoidetussa ympäristössä. Minusta olisi paljon kauheampaa jos sadat tuhannet kotitaloudet menisivät jokamiehen oikeudella hakkaamaan luonnonmetsistä itselleen joulukuusia. Tästä olisi aidosti haittaa luonnolle, toisin kuin joulukuusien tarkoituksellisesta viljelystä ja kasvatuksesta. Muistettava on myös että joulukuusikauppa tuo monille suomalaisille elinkeinon. Suomalaisessa metsässä kasvatettu kuusi jättää pienemmän hiilijalanjäljen kuin kaukomaissa viljellyt ja tänne kuljetetut koristekasvit, kuten osa pienistä sypressilajikkeista. <br />
   <br />
   Itse suosin mielummin kotimaisia hyvin hoidettuja joulukuusia kuin tuontitavarana myytäviä sypressejä. Jossakin ne sypressitkin kasvavat, tosin ne ovat huonekuusien lailla kasvihuoneperäisiä myyntiin tarkoitettuja lajikkeita. Oma huonekuuseni ei ole &quot;pöllitty&quot; mistään, vaan ostettu kukkakaupasta. Sen alkuperä on jossakin ulkomailla, eli kovin eettinen valinta se ei kuitenkaan ole vaikken sentään olekaan käynyt sitä nappaamasta kenenkään takapihalta. 🙂

  2. Jokamiehenoikeus ei kata joulunkuusen hakua kenenkään metsästä, kuten ei havujen, oksien, sammalen tai jäkälänkään. Uskon, että tiedät tämän, mutta haluan muistuttaa asiasta, ettei kukaan kuvittele voivansa lähteä hakemaan kuusta tai mitään muutakaan yllä mainituista luonnonantimista toisen metsästä..

  3. Liinu: Ei toisten metsistä tietenkään saa mennä omin lupineen kuusia tai muutakaan nappailemaan. Ja nykyisin jokainen metsä tuntuu olevan jonkun omistuksessa, joten lupa tulee kunnalta / kaupungilta aina pyytää jos ei ole omaa metsää josta joulupuun voi kaataa. Täällä PK-seudulla jos menee luonnosta jotakin omin nokkineen napsimaan, saattaa ropsahtaa melkoiset sakot, sitä riskiä ei kannata ottaa. 🙂

 2. Kiitos mielenkiintoisesta joulukuusenkasvatustiedosta! Asumme metsässä ja olen muutamina vuosina leikellyt oman tontin pikkukuusia, joten ne ovat jo vähän tuuhentuneet ja ehkä niistä saan jonakin vuonna kauniin kuusen itselle tai onhan niitä on ihan mukava katsella metsässäkin. Ja näitä pikku kuusentaimia täällä metsässä kyllä riittää:)<br />
  Kaunis on kuusesi ja niin kauniisti koristeltu!

  1. Hannakaisa: Omassa metsikössä riittääkin varmasti joulupuita. 🙂 Täällä kaupunkialueilla ei ole oikein muuta vaihtoehtoa kuin ostaa kuusi kuusimyyjältä tai lähteä kuusenhakureissuun mökille tai ystävän pihamaalle mikäli lupa siihen irtoaa. 🙂 Ihanaa joulutunnelmaa toisi kyllä kun itse kuusen kävisi valikoimassa ja kaatamassa metsästä, mutta ei ole hullumpi vaihtoehto tämä minunkaan kuuseni. 🙂

 3. Näen kyllä että ruukkukasvisi on huonekuusi,eikä pöllitty pikkukuusi,joita blogit pullollaan.se jos jokin on ikävä ilmiö,tämä pikkukuusien pölliminen….

  1. Nisu: Tämä uudempi ja isompi huonekuusi onkin jo melkein kuusen näköinen, mutta sen edeltäjä oli niin pikkuruinen että ajattelin että sovin myöskin tuohon mainitsemaasi kategoriaan blogikuusineni. 😀 Tämä ruokakaupan viherosastolta niin ikään ostettu söpöläinen siis:<br />
   <br />
   <a rel="external nofollow" href="http://omakotivalkoinen.casablogit.fi/lue/2014/09/suloinen-huonekuusi&quot; target="_blank">http://omakotivalkoinen.casablogit.fi/lue/2014/09/suloinen-huonekuusi</a&gt;

 4. Minuun silmään vähän tylsän näköinen koristelu, mutta eipä se olejaan minun kuusi! 🙂 Onko sinun tytöllä samanlainen maku kuin sinulla eikä hän kaipaa esim. värikkäitä palloja ja koristeita, koristenauhoja tms. <br />
  <br />
  Noista kävyistä tykkään tosi paljon!

  1. Yksinkertainenkin voi olla kaunista, mutta samaa mieltä, että pienten lasten tulisi saada ilo valita eri väristä palloja ja sommitella väriyhdistelmiä 😉 Sekä jokavuotiset lasten koulussa ja päiväkodissa omatekemät koristeet, eivät ne omaan silmään aina parhaita yhdistelmiä ole, mutta kokonaisuudesta tulee kaunis perinteineen ja vuosikerrostumineen. <br />
   <br />
   Olihan sinullakin toki yhdessä keräämänne kävyt. Ihana tarina ja kivan näköisiä. Mutta mietin kasvatatko lapsesi värittömästi, esillä saa olla vain valkoista (ok, lapsen omassa huoneessa yksi tehosteväri) jopa vain sen parin viikon joulun ajan? Kodissamme mikään ei saa rikkoa tuota? Ja on siis eri asia, jos vaikka värityskirjassa on värejä, nehän eivät ole esillä. <br />
   <br />
   Mietin vain. Miten tarkkaa se on. Ja mitä täysvalkoisissa kasvaminen on. Ehkä kärjistettyä, ja huonosti kommunikoitua. Anteeksi.<br />
   <br />
   Ja itse kuusi on todella kaunis, suosin itsekin kotimaisia.

  2. K-K: Kuusi on oman makuni mukainen, simppeli ja selkeä. 🙂 Tähtivalosarjan siihen vielä kaipaisin, mutta voi olla että ne on jo kaikki myyty loppuun… sen verran suosittuja ovat olleet viime jouluina. :)<br />
   <br />
   Tyttö ei ole esittänyt toivomuksia kuusen koristeiden osalta ja ihan innoissaan tuo tuntui olevan kun yhdessä muutamia viikkoja sitten maalailimme käpyihin valkoiset &quot;lumihunnut&quot; ja tänäänkin kun solmimme niihin naruista ripustuslenksut. 🙂 <br />
   <br />
   Tyttö ripusteli kanssasi käpyjä oksille roikkumaan, eikä ole tosiaan ehdotellut mitään lisäyksiä siihen ainakaan vielä. :)<br />
   <br />
   Kävyistä tuli todella kivat, valkoisella pinnalla ne tulevat kuusesta selkeämmin esille. &hearts;

  3. Anonyymi: Tyttöni huoneessa on väriä yllin kyllin ja vaikka sisustus onkin muilta osin hyvin vaalea ja hillitty, en itse ajattele sen olevan lapsen kannalta mitenkään negatiivinen puoli. Oikein tyytyväiseltä neidiltä tuo nelivuotiaani vaikuttaa ja hänen oma lempivärinsä tuntuu nykyisin olevan pinkin ja keltaisen sijaan musta. 😀 Hän haluaisi maalata keltaisen seinänsä mustalla liitutaulumaalilla ja lupasin että harkitsen asiaa hänen synttäreihinsä asti, jotka ovat toukokuussa. Mikäli hän edelleen on samaa mieltä eikä maku ole ehtinyt muuttumaan, saa hän liitutaulumaalilla maalatun mustan seinän huoneeseensa. :)<br />
   <br />
   Minusta on hyvä että lapsen huoneessakin olisi rauhallinen perusvärimaailma, jossa lapsen on hyvä rauhoittua. Leluista tulee ihan tarpeeksi väri-iloa ja ne kun iltaisin siivoaa paikoilleen, huone rauhoittuu nukkumista varten vaikka olisikin osittain kirkkaalla sävyllä sisustettu kuten tyttöni valko-keltainen huone on. :)<br />
   <br />
   En kasvata lastani värittömästi enkä usko että sellainen olisi edes mahdollista, sillä värejä on kaikkialla ruoasta luontoon, leluihin, kirjoihin ja vaatteisiin. Omalla tytölläni on varsin harjaantunut värisilmä, johtuneen ehkä hänen piirtämis- ja värittämisinnostuksestaan. Hän osaa eritellä todella paljon värisävyjä ikäisekseen, tunnistaa mm. vaalean beigen, viininpunaisen ja limenvihreän jotka ovat varsin outoja väritermejä neljänvanhalle. <br />
   <br />
   Ymmärrän (tai ainakin uskoisin :)) kommenttisi ydinasian, tästä olen itseasiassa keskustellut melko usein lukijoideni kanssa. Harmi kun en muista yhtä tutkimusta jossa oli tarkasteltu värien vaikutusta lapsiin, siinä yhteydessä oli mainittu mm. se että lapsikin kaipaa rauhallista värimaailmaa eli lukuisat kirkkaat värisävyt eivät ehkä sittenkään ole lapsille se paras vaihtoehto oman huoneen värimaailmaksi. Tutkimuksessa oli nostettu esiin perinteiset tyttö-poikavärit vaaleanpunainen ja -sininen, joilla sisustettuna lastenhuoneen asukkaat tuntuivat olevan onnellisimmillaan. 🙂 Haaleat pastelliset eivät kuitenkaan eroa kovin paljoa muista vaaleista sävymaailmoista, kuten beigestä tai kermaan vivahtavasta valkoisesta, joita myös paljon lastenhuoneissa käytetään. 🙂 Tuohon kategoriaan verrattuna oman tyttöni kelta-valkoinen värimaailma on jo kuin 70-luvun discosta. :D<br />
   <br />
   Värejä tärkeämpää lieneen kuitenkin se että lapsi itse voi hyvin ja viihtyy kotonaan. &hearts;

 5. Kiitos kiitos kiitos! Tän julkaisun myötä mekin saamme kuusen ja tiedän ostopaikan. Eilen jo kävimme asioilla eikä viime vuotista kuusikauppiasta löytynytkään. No nyt saamme tuuhean kauniin kuusen. Ja meiltä kuusi menee sitten tallille hevosten herkuksi. (Vinkkinä vain jos läheltä talli löytyy kannattaa selvittää voiko sinne kuusen hevosille toimittaa) 🙂 rauhallista joulunaikaa!

  1. Emmi: Ihana kuulla että löysit kuusenostopaikan. 🙂 Havusen kuuset ovat todella kauniita ja tasapainoisia, en nähnyt myyntipisteellä ainuttakaan harvaa tai vinoon kasvanutta yksilöä. :)<br />
   <br />
   Vinkkisi kuusen jatkokäytöstä on loistava, harmi ettei täällä PK-seudulla ole heppatalleja jotka vastaanottaisivat kuusia. Rauhaisaa ja tunnelmallista joulunaikaa! &hearts; &hearts;

 6. Onpa todella ihana kuusi koristeineen 🙂 Olet onnistunut asettelemaan koristeet kauniisti ja ilmavasti, vaikka kuusi onkin tuuhea. <br />
  Meillä on tyypillisesti omasta metsästä haettu ihan naturelli harva mutta riittävän tukevaoksainen kuusi, jossa oksat ovat lomittain päällekkäin olevien oksien sijaan. Minusta koristeet saa tällaisessa kuusessa mukavammin esille ja kokonaisuudesta tulee herkkä. Koristeina olen vuosikausia suosinut kultaisia ja valkoisia koristeita, joista suuri osa on tehty luonnonmateriaaleista. Perinteitä kunnioittaen käytämme myös silloin tällöin tiukan vahdinnan alla ihan aitoja kynttilöitä. Tämä tarkoittaa sitä, että kynttilöitä voi polttaa vain niin kauan, kuin niitä jaksaa yhtämittaisesti tuijottaa. Onneksi ne näyttävät kauniilta myös ilman tulta. Kynttilät täytyy saada asetettua tukevasti, eikä niiden yläpuolella saa olla metrin matkalla koristeita tai oksia. Vieraiden aikana aitojen kynttilöiden poltto jätetään väliin, koska aikuisetkaan eivät varoituksista huolimatta nykyaikana tahdo muistaa, että kuusessa on oikeat kynttilät. Aitoja kynttilöitä käytettäessä kuusi on syytä kiertää kaukaa ja mahdolliset ohitukset on tehtävä todella rauhallisesti, jotta ilmavirta ei saisi oksia heilahtamaan ja steariinia valumaan lattialle. Aitojen kynttilöiden käyttö (poltto) on myös lopetettava heti, jos kuusi alkaa osoittamaan kuivumisen merkkejä eli varistamaan neulasia.<br />
  Joinakin vuosina olen käyttänyt sähköllä toimivia kuusenkynttilöitä. Niiden huonona puolena on rumat johdot. Hyvänä puolena on taas turvallisuus sekä mukava tunnelmavalaistus ympäri vuorokauden. Ehkä Miia tuo kuusesi miellyttikin silmääni juuri sen takia, että siinä ei ole ylimääräisiä johtoja. Valkoisista koristeista johtuen se ei kaipaa myöskään kynttilöitä.<br />
  Tänä vuonna meille ei tule kotiin joulukuusta, koska menemme viettämään joulua anoppilaan. Aito kuusi ei pärjäisi joulunpyhien yli ilman kastelua ja muovikuusta en meille huoli. Mahdollisesti laitan jotain pientä koristetta huonekuuseeni joulun kunniaksi. Mitään kovin painavaa siihen ei kuitenkaan voi ripustaa.

  1. Hippu-76: Pahoittelut mattimyöhäsen vastauksesta näin joulun jälkeen. :)<br />
   <br />
   Luonnonkoristeet ovat todella kauniita, kauneimpia mitä olla saattaa. &hearts; Itse en kerrostalossa uskalla edes kokeilla aitoja palavia kynttilöitä, pelkkä ajatus saa jo selkäpiin karmimaan. 😀 Hyvin ja tarkoin vahdittuna ei niiden polttamisessa ole varmastikaan ongelmaa, kunhan muistaa ettei koristeet (muovia ja muuta höttömateriaalia) ole lähellä. Lasista valmistetut koristepallot kestävät vähän enemmän lämpöä. 🙂 <br />
   <br />
   Aito kuusi tarvitsee paljon vettä, meillä kuusi imi ensimmäisen vuorokauden aikana reipaat 4 litraa ja sen jälkeenkin vielä puoli litraa per päivä. Joka aamu kokeilin sormella kuusenjalan sisältä eikä siellä ollut kuin tippa pohjalla edellisestä vesimäärästä. 🙂

 7. Kerran (ainakin muistaakseni :D) ollaan itse käyty kaatamassa kuusi mummulan metsästä! Mutta ei tuo sinun hullumpi vaihtoehto ole todellakaan 🙂 <br />
  <br />
  Tuon itsekaadetun lisäksi meillä on ollut muovikuusi. Nyt parina jouluna kuusi on vaihtunut valo-oksiin, jotka ovatkin meidän perheelle riittänyt mainiosti, kun ei pikkuisiakaan enää ole 🙂 Tietysti joulukuusi on aina joulukuusi!<br />
  <br />
  ♥ Hyvää joulun odotusta sinulle, Avalle ja karvakuonolle♥

  1. Jasmin: Valo-oksat ovat kauniita, myös itse tuunattuna versiona jossa metsästä poimittuun isoon karahkaan on kieputettu valosarja ympärille! &hearts; &hearts; Tuollainen oksa-valo sopii käytettäväksi joulun ulkopuolellakin, tuo kivasti tunnelmaa eteiseen, olohuoneen nurkkaan tai kuistille näin alkuvuoden pimeydessä. &hearts;<br />
   <br />
   Ihanaa alkanutta uutta vuotta 2015! &hearts; Pahoittelut myöhästyneestä vastauksestani! &hearts;

 8. Ihanan tuuhea kuusi sinulla! Itse en voisi kuvitellakaan kuusta ilman kuusenkynttilöitä. Tähän pimeään vuodenaikaan on ihana tunnelmoida kuusenvalojen tunnelmassa. Kauniit nuo maalaamasi kävyt!

 9. Kaunista! Minäkin suosin kotimaista kuusta ja sellaisen hankin. Kaunis tuuhea ja tiheä kuusi seisoo meillänkin olohuoneessa. Niin mielellään olisin jättänyt kuuseen vain valot, ilman koristeita. Silloin toki olisin pilannut lasten yhden odotetuimmista jouluun liittyvistä asioista, sen kuusen koristamisen. Meilläkin on valkoiset kuusen koristeet ja lapset ne saivat siihen laittaa. Lapsilta löytyy omista huoneesta omat kuuset valoineen. Ovat saaneet ne omat kuuset koristaa ihan miten itse haluavat, niillä väreillä millä haluavat. Meiltä sattuu löytymään niin monen kirjavia koristeita vuosien varrelta 😉 molemmissa huoneissa on onnellista porukkaa, itse koristelemillaan kuuseilla, niillä väreillä mitä itse halusivat (mustia ja hopeita koristeita käyttivät. värikkäät siniset, vihreät, punaiset jäivät heiltä laittamatta). Mutta näin siis me ratkottiin ongelmat, mitä näissäkin kommenteissa on kritisoitu. Ja edelleen minä haaveilen tiheästä kauniista kuusesta pelkillä valoilla. Sen aika on sitten ku lapset ovat pois kotoa 😉

  1. PaJa: Meillä tytöllä ei ole vielä ilmaantunut vaatimuksia kuusen koristelun suhteen ja oikein tyytyväisenä ripusteli kanssani käpyjä. 🙂 Saa nähdä millainen on ensi joulu, onko toiveita syntynyt ja pistetäänkö kuusi täyteen pinkkejä barbie-palloja. 😀 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *