Herkkuvinkki – Helpot lihapullat!

Minulta silloin tällöin toivotaan ruoka-aiheisia postauksia ja lupauduin toteuttamaan Anskun toivepostauksen herkullisen helpoista kotikutoisista lihapullista, joita meillä syödään melkein viikottain. Lihapullat sopivat tarjoiltaviksi niin grillivartaissa kuin kastikkeenkin joukossa. 🙂

Omakotivalkoinen_411665272.jpg

Omakotivalkoinen_409877654779.jpg

Omakotivalkoinen_4102665577.jpg

Helpot lihapullat

8 normiannosta / neljälle isoon nälkään

 • 4dl maitoa
 • 2dl korppujauhoja
 • 3/4 osaa Rankalainen Sipukeitto -ainespussista (Blå Band)
 • 2 kananmunaa
 • 700g jauhelihaa

Sekoita korppujauho maidon joukkoon ja anna imeytyä noin 5-10 minuuttia, kunnes massan koostumus muistuttaa puuroa. Sekoita joukkoon 2 kananmunaa ja sekoita kevyesti, jotta munan koostumus hajoaa korppujauhotaikinan sekaan. Lisää sipukeittoaines ja jauheliha, sekoita tasaiseksi massaksi. Pyörittele seoksesta kämmenen kokoisia lihapullia ja asettele ne uunipellille. Voit huuhdella käsiä välillä kylmän veden alla, jos tuntuu että taikina tarttuu käsiin kiinni. Paista lihapullat uunissa 200°C noin 20 minuuttia. 

Omakotivalkoinen_41006657.jpg

Omakotivalkoinen_410466547.jpg

Lihapullat ruskistuvat uunissa kauniin kultaisiksi ja pinnasta tulee sopivan rapsakka ilman ylimääräistä paistinrasvaa, jota pannulla paistaessa usein pitää käyttää. Tällä kertaa upotin lihapullani ruskean kastikkeen joukkoon ja tarjoilin kastikkeen kylkiäisenä uusia perunoita sekä kurkkusiivuja. Slurps. 🙂

Omakotivalkoinen_41035536566.jpg

Omakotivalkoinen_41111223211.jpg

sp0033_ta_1.jpg

Ensi viikolla kurkistellaan ainakin parvekkeelle ja tytön huoneeseen, näette myös keittiön uuden valaisimen sekä kuulette lisää juhlajärjestelyistäni… Leppoisaa sunnuntai-iltaa ja heissuliveit ensiviikkoon! 🙂

Omakotivalkoinen_Miia.jpg


Facebook.jpginstagram.jpgBloglovin.jpgPinterest.jpgStyleroom.jpg

20 kommenttia “Herkkuvinkki – Helpot lihapullat!

  1. Köttbulle: Lihapullat ovat tosi herkkua, ihanan pehmeitä sisältä. ♥ Kastike on ihan perinteinen ruskeakastike, eli hieman voita pannulle ja kun voi on sulanut niin joukkoon jauhoja. Kun jauhot on ruskistuneet niin vettä ja vähän mausteita (oman maun mukaan, itse rakastan maustepippuria) joukkoon ja sekoittelet sitä hetken aikaa, jotta kastikkeesta tulee tasainen. 🙂

 1. Ainakin natriumglutamaattimäärät on kohdillaan, kun lihapullissa sipulikeitto ja ruskea kastike tulee pussista. Kiinnostaako ihmisiä todella tällaiset reseptit? En ole itsekään hyvä ruuanlaittaja mutta kyllä ruuasta ihan maukasta saa itse maustamalla eikä kastikkeiden tekokaan ole vaikeaa.

  1. natriumglutamaatti: En yleensä julkaisia tälläisiä provokatiivisia ja vihamielisiä kommentteja, mutta kanssasi teen tällä kertaa poikkeuksen. Ruoka ei sisällä natriumglutamaattia laisinkaan ja tietäisit tämän jos olisit viitsinyt tarkastaa faktat ennen kommentoimistasi. Blå Bandin sipukeitossa on käytetty aineksia seuraavasti:<br />
   <br />
   Sipuli [39 %], glukoosisiirappi, perunatärkkelys, suola, palmurasva, hiivauute, aromi, väriaine (E 150c), maltodekstriini.<br />
   <br />
   Jos et tiedä mitä &quot;pahalta kuullostava&quot; maltodekstriini on, löydät vastauksen alta:<br />
   <br />
   Maltodekstriinia käytetään elintarvikkeissa yleisesti lisäaineen tapaan, esimerkiksi luonnollisen rasvan korvikkeena, mutta se luokitellaan kuitenkin raaka-aineeksi. Sitä valmistetaan tärkkelyksestä, yleisimmin maissitärkkelyksestä, kuumakäsittelyllä, eli tärkkelys pilkotaan lyhyemmiksi sokeriketjuiksi, jolloin se imeytyy nopeasti. Vaikka se valmistettaisiin vehnästä tai ohrasta, lopputuote on gluteeniton.<br />
   <br />
   Kastikekin on ihan itse tehty (voi, jauhot, vesi, maustepippuri, ripaus suolaa), ei sisällä &quot;myrkkyjä&quot; tai lisäaineita :)<br />
   <br />
   Aurinkoista keväviikkoa harmaasta maanantaista huolimatta!

 2. Mä tein viimeksi eilen vastaavia lihapullia, mutta käytän yleensä maidon tilalla vettä tai kermaviiliä. Käyttämällä vettä, sopii myös maidottomaan ruokavalioon.Pullista tulee todella maukkaita sipulikeittopussin ansiosta. Täytyy sanoa että en ole koskaan turvautunut valmiisiin pyöryköihin, koska nämä itsetehdyt on maistuneet lapsillekin vuodesta toiseen.

  1. Marja K: kermaviiliä olen itsekin joskus laittanut lihapulla ja -mureketaikinaan, tulee todella makoisa ja pikantti maku. &hearts;

 3. Mä teen lihapullat suht samanlaisen ohjeen mukaan, mutta Blåbandin sipulikeittoainesta käytetään tuplasti enempi, koko pussin kera 400g jauhelihaa, 2 dl kermaviiliä, 1 muna ja 1/2 korppujauhoja. Ei ole ollenkaan liian sipulista meidän perheen makuun ainakaan – eikä edes sipulikammoisen appiukon makuun :-)<br />
  <br />
  Ja vaikka näissä pullissa olisikin natriumglutamaattia (mitä ei siis ole), niin so what? Parempi se kuin ylenpalttinen suolan käyttö <a rel="external nofollow" href="http://www.hs.fi/kotimaa/a1397110707966&quot; target="_blank">http://www.hs.fi/kotimaa/a1397110707966</a&gt;

  1. Minusta tuo sipulikeittoaines on hirvittävän suolaista ihan itsessään. Vaikka laittaisi sitä vähänkin niin äkkiä tulee liian suolaista.

  2. Vanha Jäärä: Meillä tykätään myös sipulista kovasti ja tykkään laittaa sitä melkein kaikkien liharuokien joukkoon. &hearts; Minusta on ihan hyvä että ihmiset ovat nykyisin valveutuneempia ruoan terveysvaikutuksista, mutta liiallista ruokahössötystä en ymmärrä enkä itse sellaiseen osallistu. 🙂

  3. Suola: Käytämme äärimmäisen vähän suolaa ruoanlaitossa enkä tykkään suolaisesta ruoasta, tuo Ranskalainen Sipukeitto ei ole omasta mielestäni liian suolaisen makuista edes keittona syötynä. 🙂 Lihapullataikinassani se on ainut mauste.

 4. Ihan näin sivuhuomautuksena, että tuo hiivauute on käytännössä samaa tavaraa kuin natriumglutamaattikin. Monet ruokavalmistajat ovat vaihtaneet tuotteistaan natriumglutamaatin hiivauutteeseen sen jälkeen kun natriumglutamaatin terveysvaikutuksista alettiin kohista. Ja jotkut valmistajat sitten suureen ääneen mainostavatkin että &quot;ei natriumglutamaattia meidän tuotteissa!&quot;, vaikka totuus onkin ihan toinen. Ihan vain senkin vuoksi ajattelin tuon faktan kertoa, että jos joku nimenomaan yrittää vältellä syystä tai toisesta natriumglutamaattia niin ei epähuomiossa mene lankaan.

  1. Katja: Hiivauutteen terveellisyydestä on kiistelty jo jonkin aikaa ja minusta osa kohinasta on täyttä soopaa ja ruokapropagandaa. 🙂 Hiivauutehan on yleisnimitys useille muunnelluille hiivatuotteille, joita käytetään elintarvikkeiden lisäaineina tai ravintoaineina bakteeriviljelmissä. Hiivauute sisältää luontaisesti glutamiinihappoa, joka syntyy käymisen tuloksena eli sitä esiintyy yleensä luontaisesti leivontahiivoissa. Kyseessä ei siis ole suoraan sama asia kuin natriumglutamaatti, joka on glutamiinihapon natriumsuolaa. Sitä paitsi natriumglutamaattiakin esiintyy luontaisesti esimerkiksi maitovalmisteissa ja lihassa, sienissä ja tomaateissa, joten sen välttäminen on mahdotonta. <br />
   <br />
   On hyvä että nykysin on saatavilla tietoa ruoan terveysvaikutuksista. Jotkin jutut ovat ihan syystäkin vältettävien tai mahdollisimman vähäistä käyttöä suositeltavien listalla. Ylihysteriaa en kuitenkaan ymmärrä, varsinkaan kun netissä on kirjoiteltu jopa luomuruoaksi nimettyjen ruoka-aineiden olevan teollisen ruokatuotannon tuloksia lieveilmiöineen, eivät siis nimestään huolimatta olekaan ihan sellaista luomua miksi luomu yleensä mielletään. Säilöntäaineita ja niiden rinnaisia on lähes kaikessa, jopa kotimaisissa kasviksissa lannoitteiden kautta… Kun syö lautasmallin mukaisesti kotiruokaa ja suomalaisia kasviksia ja ruoka-aineksia suosien, ei viikottainen jauhelihapullien seassa käytetty valmis sipulikeittojauhe ole haitaksi.

 5. Minäkin teen lihapullat kutakuinkin samalla reseptillä,erona vain että nesteenä käytän kermaviiliä.Todella herkullista.Lihamurekkeen teen samallalailla ja sisälle voimakasta koskenlaskijaa mm.Herkullista kotiruokaa parhaimmillaan!

  1. Nanna: Kermaviilin kanssa lihapullista tulee todella hyviä. 🙂 Murekkeessa toimii myös ruohosipulituorejuusto, sitä olen tykännyt välillä laittaa. 🙂

 6. Miksi ei voi köyttää oikeaa sipulia taikinassa? Ja ei tuo annos ihan lautasmallin mukainen ole,<br />
  Kaikki eines kuten se sipulikeitto on täyttä sontaa lisäaineineen, hirvittää mitä ihmiset suuhun laittavat.<br />
  Me ostamme kaiken luomuna ja kotimaisia aineksia, edes jotenkin yritämme suojella itseämme kunnon ravinnon kautta..

  1. Luomua: Joskus käytän pilkottua sipuliakin, mutta Ranskalainen sipulikeitto tuo mielestäni paremman maun lihapulliin. :)<br />
   <br />
   Jokainen ruokkikoot itsensä oman tapansa mukaan toisia arvostelematta, se on hienoa nyky-yhteiskunnassa että valinnanvaraa riittää. Luomu ei kuitenkaan ole taikasana terveelliselle ruokavaliolle, tärkeintä on saada oikea määrä ravintoaineita.

 7. Kyllä tulee monenmoista kommenttia, aivan sama mistä kirjoittaa. Lihapullistakin ihmiset saa mölyä aikaan 😀 No mä teen myös sipulikeittoon lihapulllat. Ei niihin muutamaan pullaan mitä viikossa syö, nyt niin kauheita lisäainemääriä tule, että kannattaisi mölistä D

 8. Onko näiden kommenttien vain ja ainoastaan olla &quot;olen niin samaa mieltä&quot;-kommentteja.<br />
  Joskus eriävä mielipide voi olla ajatuksia herättelevä eikä vain &quot;hovin nöyristelyä ja miellyttämistä&quot;.<br />
  <br />
  Veikkaan että aika moni vakilukija voi olla eri mieltä mutta eivät uskalla sanoa suoraan koska halu ja tarve mellyttää on niin suuri. Kukaan ei halua olla &quot;bitch&quot;.<br />
  <br />
  Kaipaan johdonmukaisuutta myös sinulta Miia, teet toisin kuin sanot.<br />
  <br />
  Ihanaa kevättä!

  1. Luomua: Montako &quot;olen niin samaa mieltä&quot;-kommenttia löydät tästä postauksesta? Jokaisella meillä on oikeus omiin ajatuksiinsa ja mielipiteisiinsä, asian esittämistapa on se jonka perusteella päätän julkaisenko kommenttia. Provokatiivisessä tarkoituksessa toistuvasti kommentoineiden kommentit yleensä poistan suorilta käsin, sillä blogini ei ole ns. anonyymien vapaa keskustelupalsta, enkä tykkää siitä että tahallisesti yritetään luoda blogiini negatiivista ilmapiiriä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *