Kattava katsaus Ikea Runnen lattiaritilöihin!

Kesäisistä ilmoista ei ole tänä vuonna saatu nauttia montaakaan kertaa, mutta pilvisistä ja koleista keleistä huolimatta parveke on ollut ahkerassa käytössä. 🙂 Ikean erittäin edulliset Runnen -lattiaritilät ovat osoittautuneet alkuperäisiä odotuksiani ja toiveitani paremmiksi, omasta mielestäni ne päihittävät puusta valmistetut terassilaudat ja parvekeritilät sekä terassikäyttöön soveltuvat mattoviritelmät 6-0. 🙂

Omakotivalkoinen_48661123_2.jpg

Omakovivalkoinen_48601123.jpg

Runnen -ritilöiden materiaali on polypropeenimuovia, johon on painettu puun eloisaa kuviointia imitoiva pintatekstuuri. Pinta tuntuu käsin kosketeltaessa hieman röpöläiseltä. Materiaalinsa ansiosta lattia on helppo pitää puhtaana, se ei kerää itseensä likaa eikä se säikähdä kunnon vesipesuakaan. Meidän pihamaa on täynnä koivuja ja muita puulajikkeita, joista erittyy suuri määrä siitepölyä näin alkukesän aikaan. Tummanharmaassa lattiassa vaaleankeltainen siitepöly näkyy perinteistä puunsävyä helpommin, mutta onneksi puhdistus on hyvin vaivatonta. Huhtikuussa lattialle ladotut ritilät saivat tänään vasta ensimmäisen pesunsa kun moppasin ne puhtaaksi tavallisella mikrokuituisella levymopilla ja yleispuhdistusaineella. Veikkailenkin että lattiansiivoustarve parvekekäytössä on kahdesti kesässä. Ulkoterassilla sadevesi huuhtoo siitepölyt mukanaan, joten pesua ei välttämättä tarvita lainkaan. 

Omakotivalkoinen_Ikea_Runnen_lattiaritil

Yhdessä 15 euron hintaisessa paketissa on 9kpl 30x30cm kokoisia ritilöitä, jotka peittävät 90x90cm kokoisen lattiapinta-alan. Meidän 360x250cm kokoisella parvekkeella on lattiaritilöitä 80kpl eli paketteja tuli ostettua Ikeasta yhteensä 9kpl (81kpl ritilöitä). Parvekkeen ulkoreunoja kiertää noin 5cm korkea betonikoroke, jonka vuoksi en saanut ritilöitä tuon enempää mahtumaan, vaikka senteissä tilaa olisi riittänyt yhdelle lisäriville. Lattialaattojen asentaminen on helppoa kuin heinänteko – laatat vain naksautetaan kiinni toisiinsa ja aikaa parvekkeen lattian laittamiseen meni noin viitisen minuuttia. Ritilät voidaan latoa lattialle samansuuntaisesti kuten meillä, tai perinteisellä parvekelaattatyylillä joka toinen ritilämoduuli eri päin (mallikuva). Yhdessä 30x30cm kokoisessa ritilässä on aina neljä samansuuntaista kiinteää palaa, joten mosaiikkiparketin näköistä näistä ei ihan saa (tätä minulta kysyttiin jo aikaisemmin). 

Omakotivalkoinen_48531123.jpg

Omakotivalkoinen_48491123.jpg

Reunakorokkeen ja 2cm korkeiden lattiaritilöiden korkeuseron piilotin viime kesästä tutuilla Plantagenin tummilla järvikivillä, jotka mahdollistivat myös lattialla olevien spottivalojen “asentamisen”. Spotteja ei ole kiinnitetty mitenkään, niiden johto kulkee vapaana järvikivien joukossa ja kivet pitävät spottilamput kohtisuorassa ylöspäin. Ulkokäyttöön tarkoitettujen spottivalojen muuntajan kiinnitin Luhdan ruukkutelineen pohjaan nippusiteellä, jotta se pysyy kuivana telineen takana sijaitsevan rännin roiskiessa sadevettä tiivisteensä läpi. 

Omakotivalkoinen_48501123.jpg

Omakotivalkoinen_48571123.jpg

Yllä oleva kuva on napattu makuuhuoneen ikkunan läpi yrittäessäni saada teille vähän laajempaa perspektiiviä parvekkeesta. Oma nassuni ja kamera heijastuvat lasista vähän hassusti, mutta ei kai tuo niin haittaa. 🙂 

Omakotivalkoinen_48611233.jpg

Olen saanut teiltä lukijoilta jonkin verran kysymyksiä näistä Runnen -ritilöistä ja toivottavasti olen vastannut niihin kaikkiin. Laitan kuitenkin varmuuden vuoksi tähän vielä pari kysymys-vastausta sähköpostistani:

Kestääkö Runnen -ritilät vesipesua, voiko käyttää pesuainetta?

Kyllä kestää ja voi käyttää myös mietoa pesuainetta. Yleispesuaine riittäneen pitämään lattian puhtaana ja niiden sijoituspaikasta riippuen ne voi puhdistaa vaikka painepesurilla. Parvekkeella on suotavaa noudattaa taloyhtiön yleisiä sääntöjä parvekkeella käytettävästä vedestä (saako pestä reilulla vedellä vai ainoastaan nihkeäpyyhkiä).

Pitääkö Runnen -ritilöitä hoitaa? Alkaako ne patinoitua tai sammaloitua?

Runnen -ritilät ovat ns. huoltovapaat eivätkä ne patinoidu käytössä. Ne eivät myöskään tarvitse sammaloitumisen estoaineita tai vastaavia, riittää että kuopsii ritilän päälle pyrkivät kasvustot paikallisesti kuokalla huitsinnevadaan. 🙂

Kuumenevatko ne auringossa?

Aurinkoisia päiviä ei ole ihan hirveän montaa ollut, mutta oma kokemukseni on että ne eivät lämpene ollenkaan. Huoletta uskaltaa siis istua ja töppöstellä paljain jaloin kesähelteelläkin ritilöiden päällä. 🙂

Miten arvioisit niiden kestävyyttä, ovatko pitkäikäiset?

Oman lyhyehkön kokemukseni perusteella uskallan vannoa että ne ovat erittäin pitkäikäiset ja kestävät. Muovi on jämäkkää eikä jousta jalan alla painavammallakaan ihmisellä (yli 100kg). 

Ovatko Runnen -ritilät liukkaat jalan alla?

Ritilöiden kevyt pintastruktuuri pitää sukan yllättävän tukevasti kiinni lattiassa ja sanoisin että lattiaritilät eivät ole liukkaat. Meidän vahattu parkettikin on paljon liukkaampi kuin Runnenit. 🙂 Turvallisuussyistä kieltäisin kuitenkin pieniä lapsia juoksemassa ritilöiden päällä ilman jarrusukkia tai kenkiä, meillä ainakin tyttö kohelsi aikoinaan niin paljon ettei vahingoilta vältytty edes niiden jarrusukkien kanssa. 🙂

Voiko lattiaritilöitä laittaa koiratalouteen? Voiko koira kävellä niiden päällä vai sattuuko se tassuihin?

Voi ehdottomasti asentaa myös koiraperheen lattialle. Meidän koiraneiti ei ole ollut moksiskaan ja ihan normaalisti tassuttelee menemään parvekkeellakin. Lattiaritilöiden välit ovat sen verran pienet, ettei niihin taida Chihuahuankaan kokoisen koiran tassu mahtua luiskahtamaan väliin. 

Suosittelen Runnen -ritilöitä erittäin lämpimästi kaikille, jotka tahtovat terassille tai parvekkeelle ryhdikkyyttä, helppohoitoisuutta sekä viihtyisyyttä. ♥ Aurinkoista päivää kaikille!

Omakotivalkoinen_Miia.jpg


Facebook.jpginstagram.jpgBloglovin.jpgPinterest.jpgStyleroom.jpg

28 kommenttia “Kattava katsaus Ikea Runnen lattiaritilöihin!

  1. Salla: Sisätyynyt ovat ihan normaalit 40x60cm kokoiset, joita saa esim H&M:ltä ja Stockmannilta. Tyynynpäällinen on Casa Stockmannin 50x50cm kokoinen neulepäällinen, jonka kuivatin narulla väärin (suosituksena tasokuivaus) ja siitä tuli pitkulainen. 🙂

 1. Näyttää kyllä niin hyvältä, että minun on myös ostettava omalle partsille samanlaiset, Olen tulossa Helsinkiin viikonloppuna, niin osaisitko suositella sisustuskauppoja, joissa voisin samalla käväistä? Sisustusmakuni suuntautuu skandinaaviseen tyyliin.Kiitos .

  1. Hilima: Helsingin keskustan alueella on monia ihania sisustusliikkeitä, joissa kannattaa piipahtaa. Alla lista omista suosikeistani:<br />
   <br />
   Stockmann sisustusosasto, Aleksanterinkatu 52<br />
   <br />
   Skanno, Mannerheimintie 4<br />
   <br />
   Granit, Bulevardi 2-4 sekä Kauppakeskus Forum<br />
   <br />
   Artek, Eteläesplanadi 18<br />
   <br />
   Nougat, Bulevardi 11<br />
   <br />
   Pino, Fredrikinkatu 22<br />
   <br />
   Casuarina, Fredrikinkatu 30<br />
   <br />
   Peroba, Fredrikinkatu 33<br />
   <br />
   Formverk, Annankatu 5<br />
   <br />
   Moko Market, Perämiehenkatu 10<br />
   <br />
   <br />
   Viikonlopuksi on luvattu ihania ilmoja ja sisustuskierroksen lisäksi suosittelen istahtamaan Esplanadin puistoon pienelle picnikille. 🙂 Puiston kupeessa on mm. Artekin myymälä (esillä pienten muotoilijoidenkin tuotteita) ja Ben &amp; Jerry´sin ikioma jätskikauppa, joissa kannattaa piipahtaa. 🙂

 2. Mekin saatiin viimein laatat ja asensin ne miehen kauppareissun aikana :D. Ollaan kyllä tosi tyytyväisiä niihin ja kun reunapalat vielä sirkkelöitiin oikeaan mittaan niin nyt on koko lattia laatotettu kokonaan. Tuohon kuumentumiseen, niin meillä paistaa lähes koko päivän aurinko suoraan parvekkeelle niin kyllä ne aika kuumiksi tulee.

  1. Jenni: Kiva kuulla ettei teilläkään ole lattia kuumentunut auringossa. 🙂 Moni tuota on kysynyt, kun lattian sävy on sen verran tumma että imee lämpöä helposti itseensä. 🙂

  2. Ei Jenni: Meillä on länteen avautuva parveke ja ilta-aurinko ei ainakaan ole kuumentanut lattiaritilöitä, vaikka ovatkin tummat. Eteläsuuntaisesta parvekkeesta tai terassista en osaa sanoa, aurinko porottaa etelästä tuplaten joten ehkä sillä on vaikutusta…

 3. Sopii tehdasmiljööseen jos haluaa kävellä muovin päällä. Itellä on samankokoisia eukalyptyspuulaattoja jotka patinoituu kauniisti. Ne painekyllästetystä puusta tehdyt homeisen näköset ritilät nyt onki ihan kamalia.

  1. pölleeni: Minusta nämä muoviritilät ovat kivannäköiset ja sopivat monenlaiseen sisustustyyliin, tehdasmiljööseenkin. 🙂 Itse en oikein lämpene punertavalle eukalyptuspuulle, vaikka ihan nätti puulaji sekin on.

 4. Hei, sulla oli täällä viime keväänä kiva sohvatyhmä, muistaakseni Hobby Hallista. Olikomsiinä joku ongelma, kun se ei ole köytössä?

  1. Päivi: Myin sen pois toissa syksynä, viime keväänä sisustin parvekkeen tähän modernimpaan ja väljempään tyyliin. :)<br />
   <br />
   Muuta ongelmaa ei polyrottinkisetissä ollut kuin sen koko, en saanut sohvaryhmän kanssa kaikkea muuta mahtumaan, kuten isoja kukkaruukkuja ja Hay Hee Lounge -tuolia. 🙂

 5. Kaunis parveke. Niin siisti ja tyylikäs. Miellyttävää, kun ei ole liikaa tavaraa. Ja ritilät, ihan super.

 6. Kiitos ihanasta jutusta, nyt vasta törmäsin tähän! Nuo ritilät menee kokeiluun tässä ennen kesää! Juuri vastaavanlaista metsästänyt kauan 🙂

  1. Tiina: teline on Luhta Homen valikoimaa, sitä löytyi hetki sitten ainakin HobbyHallista ja Kärkkäiseltä. 🙂 Anttiloistakin aikaisemmin, mutta en usko että niitä on enää jäljellä.

 7. Hi Miia,<br />
  great work. The balcony looks really nice. From where are the furniture, table and chairs? Looking foward to hear from you.<br />
  <br />
  Best regards<br />
  Dominik.

  1. Dominik: Thank you! &hearts;<br />
   <br />
   Chairs are danish design brand Hay´s Hee Lounge chairs. The table is also from the same brand and it´s called Hay Tray Table (size 60x60cm). <br />
   <br />
   Have a great week! 🙂

 8. Hienon näköinen parveke kokonaisuudessaan! Nyt kun Ikean lattiaritilät ovat olleet teillä käytössä jo ilmeisesti pari vuotta, niin kysyisin onko aurinko haalistanut ritilöiden väriä? Omassa mielikuvissani muovi usein haalistuu rumasti. Kovasti tekisi kyllä mieli laittaa omallekin parvekkeelle nämä.

  1. Katri: Runnen-ritilät ovat olleet parvekkeella vuoden ympäri nyt useamman vuoden eikä ne ole haalistuneet yhtään. 🙂 Ja miehenkin parvekkeelle niitä juuri ostettiin, ovat hyvän näköiset ja aidosti ihan mahtavat! 🙂

  2. On kyllä upea parveke! 🙂 Kiertääkö tuo kolo (jossa kiviä) koko parvekkeen, myös oven edustan? Oletko laittanut ritilöitä myös sen kolon päälle esim. parvekkeen oven kohdalla? Vai onko siinä tasaista betonia?<br />
   <br />
   Mitenkähän nuo ritilät saisi alkamaan heti ovelta, kun kolo kiertää koko parvekkeen? Jollain se kolo pitäisi täyttää..

  3. Minttuliina: Kolo kiertää vain naapurin puoleisen teräksisen seinän edessä, josta kääntyy parvekelasien suuntaisesti kohti toista sadevesiputkea. Koloa ei ole ikkunaseinillä, mutta tuossa makuuhuoneen ikkunan alla on sellainen korkeampi kohta, jonka olen &quot;piilottanut&quot; kivien alle. 🙂 Kolon voi peittää ihan tavallisillakin pikkukivillä, joita keräilee ilmaiseksi luonnosta. Miehen parvekkeella on pieni kolo parvekkeen sisäseinällä ja sitä emme täyttäneet mitenkään, laatat istuvat paikoillaan todella tukevasti kolosta huolimatta joten välttämättä se ei edes tarvitse täyttöä. 🙂

 9. Itse mietin sopiiko nuo laatat etelänpuoleiselle ei lasitetulle parvekkeelle. Teillä varmaan ne on kesät talvet paikallaan mutta itse mietin mahtaako säilyä parvekkeen nurkassa pinottuna.

  1. Rina: Runnenit ovat jämäkkää muovia ja kestävät uudenveroisessa kunnossa ihan taivasallakin. 🙂 Itse ihan huoletta ostaisin nuo ja pitäisin lattialla talvienkin aikaan. <br />
   <br />
   Vaikka meillä on lasitus, työntää talvimyrsyjen tuuli lunta sisälle parvekkeelle, laatat ovat saaneet kyllä osansa vuosien varrella Suomen säävaihtelusta pakkasesta porotukseen. 🙂 Miehelläkään ei ole parvekelasitusta ja sade piiskaakin lattian aina märäksi. Miehellä on ollut minulta ylijääneitä laattoja 8kpl parvekkeellaan syksystä 2015 alkaen eikä niissä ole mitään eroa havaittavissa uutukaisten laattojen väriin ja kuntoon. Ja ovat siis kastuneet lukemattomia kertoja, pakastuneet kahtena talvena, ja olleet auringon vaikutuksen alaisena viime kesän. 🙂

 10. Hieno parveke :)! Olen monta kertaa palannut blogiisi, ensin tutkimaan noita spottivirityksiä ja nyt ritilöitä. Parvekeremontti vihdoin meneillään ja haluaisin sekä samat spotit, että ritilät :). Ritilät on ainoat harmaat vastaavat, mitkä löysin ( parvekkeen oven alle mahtuu max.2 cm paksuista laattaa).<br />
  <br />
  Kaksi kysymystä:<br />
  -tuntuuko ritilät kylmiltä paljaan jalan alla? Kun on pelkkää muovia. Ainoa syy, miksi emme ehkä näitä ostaisi…<br />
  – noista spottivaloista on erittäin huonoja käyttäjäkokemuksia Clas Ohlsonin sivuilla: ne hajoilee helposti. Onko sinulla kestäneet?<br />
  <br />
  Kiitos ja ihanaa kesää :)!

  1. Hanna: Ritilät ei tunnu yhtään kylmiltä jalan alla, ovat &quot;yhtä viileät&quot; kuin aito puukin. 🙂 Auringossa tuo tumma väri lämpenee hieman, mutta ei missään nimessä niin paljoa että se tuntuisi epämukavalta tai polttavalta. <br />
   <br />
   Spottivaloista ei minulla ole mitään negatiivista sanottavaa. Ovat toimineet täydellisesti enkä ole havainnut niissä mitään vikaa tai huomautettavaa. Ehkä minulla on käynyt hyvä tuuri niiden kanssa ja olen saanut sellaiset yksilöt jotka eivät ole hajonneet. Monta vuottahan ne ovat jo olleet tuossa parvekkeen reunassa kiertämässä, saderoiskeiden ja lumenkin armoilla. Itse kyllä niitä oman kokemukseni kautta suosittelen lämpimästi, ja Clasulle voi aina reklamoida jos tuote hajoaa. :)<br />
   <br />
   Kiitokset ja ihanaa kesää sinullekin! &hearts;

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *