Energiaa & hyvinvointia Spirulinasta!

Kuntoilijoiden ja terveysintoilijoiden suosima Spirulina (Arthospira platensis) on mikroskooppinen levä, joka kuivatussa muodossaan sisältää jopa 70% hyvin imeytyvää proteiinia. Proteiinin lisäksi spirulinassa on vajaa 20 % hiilihydraatteja ja noin 2-3% rasvaa. Loppuosa, noin 10 % on vitamiineja (A-, B1-, B6-, B9-, B12-, E- ja K-vitamiineja), beetakaroteenia (A-vitamiinin esiaste), mineraaleja (kuten fosforia, kaliumia, magnesiumia, mangaania, rautaa ja sinkkiä) ja lehtivihreäksi kutsuttua klorofylliä voi olla kaksikin prosenttia. Spirulina sisältää myös huomattavan määrän välttämättömiä rasvahappoja, kuten gammalinoleenihappoa, sekä toimii usean antioksidantin lähteenä… ja mitenkä tämän vihreän superpulverin sitten käytönnössä tulee vaikuttaa hyvinvointiin ja olotilaan…?

Omakotivalkoinen_16122015_9930.jpg

Asteekit olivat ensimmäisiä, jotka jo kauan kauan sitten huomasivat spirulinan voimaannuttavan vaikutuksen. Sittemmin sen tehoon ovat luottaneet jopa astronautit. Spirulina on todistetusti erittäin ravinteikasta, mutta sen tehosta esim. sairauksien hoidossa ei ole merkittävästi tieteellistä näyttöä, jotta voitaisi vannoa sen parantavaan voimaan. Oma kokemukseni tästä vihreästä voimajauheesta on kuitenkin erittäin myönteinen moneltakin osin, suurin ja merkittävin vaikutus on ollut energiatasojen nousulla – olen ollut totaalisen väsähtänyt jo useita viikkoja, haukottelen pitkin päivää ja kärsin selvästi kaamosmasennuksen oireista. Jos olisin vielä viikko sitten saanut valita yhden toiveen, olisin toivonut pääseväni viikoksi hotelliin nukkumaan, unta palloon 24/7 ihan kirjaimellisesti. 🙂 Ilmiselvästi spirulinan piristämänä olen alkanut jaksaa paremmin, aamulla ei väsytä sellaisella musertavalla tavalla, ja tänään en edes torkuttanut herätyskelloa, jei. 🙂 Muistiongelmat ovat myös helpottaneet, enkä tiedä onko tämä seuraava muutos vain omaa harhakuvitelmaani, mutta tuntuu kuin ajatukset olisi helpompi saada puettua sanoiksi ja ääneen puhutuiksi lauseiksi – änkytystä ja senojen sakaisin menemistä ei ole myöskään tapahtunut hetkeen. 🙂

Omakotivalkoinen_16122015_9936.jpg

Moni on sanonut spirulinajauheen olevan karmaisevan makuista ja ennakko-odotukseni (vai pitäisikö sanoa -kammoni) poikkesivat todellisuudesta kuin yö ja päivä. Ei tämä myrkynvihreä pulveri missään nimessä hyvänmakuista ole, mutta omasta mielestäni se ei ole pahaakaan. Maku muistuttaa hieman multaista salaattia yhdistettynä kypsentämättömään parsakaaliin ja pinaatinlehtiin. Itse nautiskelen spirulinani yleensä shottina – 1tl spirulinaa mukin pohjalle, 0,5-1dl vettä päälle ja yhdellä hörpyllä äkkiä alas. 🙂 Jälkimaku on aika laimea ja menee nopeasti ohi vaikkei shotin jälkeen ottaisi mitään muuta suuhunsa. Minusta spirulinan makua maalailevat kauhukuvat pitkin nettiä ovat silkkaa höpönpöppöä, tai sitten minulla on harvinaislaatuisen huonot makunystyrät. 🙂 Itse liputan jauhemuotoisen spirulinan puolesta ja jätän jatkossakin spirulina-tabletit muiden nieltäviksi. 🙂

Omakotivalkoinen_16122015_9938.jpg

Energisyyden lisäksi olen huomannut spirulinan aloittamisen jälkeen muitakin vaikutuksia. Päivittäinen niskasärky on kadonnut kokonaan (nukunko yöni paremmassa asennossa tai sikeämmin?), aamulla ylös noustessa selkä ei ole ollut kipeä tai olo kankea (onko spirulina notkistanut lihaksia ja niveliä?), ja käsivarteen tullut mustelma parani lähes näkymättömiin vuorokaudessa, kun normaalisti saan ihastella mustelmiani useita viikkoja (parantanut verenkiertoa?). Myös vessassa olen saanut rampata normaalia enemmän spirulinan kehoa puhdistavan ominaisuutensa ja nesteturvotuksen poistumisen vuoksi. 🙂 Jokaiselle muutokselle voi toki olla muitakin syitä, mutta vahvasti uskallan olla sitä mieltä että syyllinen on spirulina. 🙂

Omakotivalkoinen_16122015_9942.jpg

Minulla on toistaiseksi kokemusta vain Cocovin spirulinasta, joten laatuvertailua en eri merkkien osalta voi vielä tehdä. Moni aktiivikäyttäjä on tykännyt Puhdistamon spirulinasta enemmän, lieneekö syy maussa vai koostumuksessa… 🙂 Cocovin tuotteita löytyy nykyisin jopa S-Marketeista ja osasta pienempiä kauppoja, hintaa jauhepurkilla on noin 10€. Teelusikallisen vuorokausiannostuksella Cocovin spirulinapurkki kestää kuukausia, superfoodiksi annoskohtainen hinta on hyvin alhainen…

Na%CC%88ytto%CC%88kuva%202015-12-16%20ko

(kuva: Cocovishop.com)

Löysin Cocovin sivuilta loistavan smoothie-reseptin, josta olen soveltanut oman muunnelmani. Smoothieni on todellinen superfoodien graalin malja, sisältäen spirulinan lisäksi myös pellavansiemenrouhetta, avocadoa, chia-siemeniä, inkivääriä sekä goji-marjoja. Tästä ei smoothie terveellisemmäksi enää voi muuttua… ja yllättäen se maistuu ihan hyvältäkin, kannattaa kokeilla! 🙂

Superfood Smoothie

 • 1 päärynä
 • 1 avokado
 • noin sentin viipale luomusitruunaa kuorineen
 • sormenpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä
 • 1-2 rkl pellavansiemenrouhetta
 • 1 tl chia-siemeniä
 • 1 tl spirulinaa
 • 4-5 kpl basilikanlehtiä
 • pikkuripaus laatusuolaa
 • makeutukseen hieman hunajaa
 • n. 2dl tai tarpeen mukaan vettä (kokeile myös maukasta kookosvettä)
 • koristele goji-marjoilla

Kuori ja pilko päärynä ja avocado, leikkaa joukkoon pieni pala inkivääriä sekä huuhdellun luomusitruunan siivu kuorineen. Repäise basilikasta nyrkillinen lehtiä ja lusikoi pellavansiemenrouhe, chia-siemenet ja spirulina muiden ainesten joukkoon. Mausta pienellä lorauksella hunajaa sekä hyppysellisellä suolaa. Lorota kaiken päälle desi-kaksi vettä ja pistä blenderi pyörimään. Smoothien voi valmistaa myös sauvasekoittimella, kuten itse teen. Kaada valmis smoothie lasiin ja koristele punaisilla goji-marjoilla. Nauti tajunnan räjäyttävä terveyspommi heti aamulla, jos kaipaat kunnon starttia päivälle! 🙂

Herkutellen huomiseen!

Miia_signerina2015.jpg


OKV_INFOCONTACT.jpgOKV_Bloglovin.jpgOKV_Instagram.jpgOKV_Facebook.jpgOKV_Pinterest.jpg

22 kommenttia “Energiaa & hyvinvointia Spirulinasta!

 1. Olen jäänyt ihan koukkuun aamusmoothieen johon lisään myös Spirulinaa. Kotona aamulla syön puolet superfoodsmoothiesta ja juon litran vettä, sitten töissä muutaman tunnin päästä juon aamuteen ja syön toisen puolikkaan smoothiesta ja olo on pirteä ja mieli kirkas. Ero on todella huomattava verrattuna niihin päiviin kun syönkin leipää päällisineen aamulla, varsinkin näin pimeään aikaan silloin tuntuu kuin ei heräisi koko päivänä ollenkaan..

  1. Minna: En ihmettele lainkaan, sillä minäkin koukutuin tuohon ihme aineeseen ja sen vaikutuksiin. 🙂 Leipää en itse syö kuin poikkeusaamuina, lähinnä hitaasti alkavina sunnuntaiaamuina. 🙂 Itse syön juuri myöhäistä iltapalaa, avocado-viipaleita, omena lohkoja, banaanin paloja ja luonnonjogurttia jonka seassa pellavansiemenrouhetta, gojimarjoja ja tilkka hunajaa. 🙂 Aamulla taas vihreää tehopulveria niin jaksaa uudella energialla uuteen päivään. 🙂

 2. Mä joskus join tota ja ei kyllä ole mitään maailman maukkainta!!! Eh!<br />
  <br />
  Ihanaa joulunodotusta sinne 🙂

 3. Meiltä löytyy myös spirulinaa, minusta tämä tuo smoothien seassa kivaa vivahdetta tai välttämättä ei maistu juurikaan siellä joukossa. Voisikin kokeilla myös nuin shottina. Cocovin tuotteet ovat pitkälti kiinasta miksi itse olen suosinut enemmän puhdistamon tuotteita. Joitakin cocovin tuotteitakin kaapista löytyy mitä en puhdistamolta sillä hetkellä ole saanut. Varmaan makuasia sekin mitä tuotetta tykkää käyttää 🙂 Ihanaa joulunodotusta!

  1. Meiju: myös värivivahde on melkoinen, hihii. 😀 Sain ekalla kerralla slaagin, kun sekoitin pienen nökäreen spirulinaa veden kanssa, tummanvihreä myrkyllisen näköinen saostunut litku, thyi yök. 🙂 Shottina menee nopsaan ja helposti alas, eikä ole aina pakko tehdä smoothieta jos ei jaksa tai sekoittimen osat ovat likaisena edellisestä kerrasta. 🙂 Puhdistamoa kokeilen ehttomasti ensi kerralla, siihen vaan taitaa mennä useampi kuukausi ennen kuin Cocovin purkki tyhjenee. :)<br />
   <br />
   Ihanaa joulunodotusta sinulle myös! &hearts;

 4. Tuota onkin jäänyt kaapin perälle lojumaan, pitääkin ottaa taas käyttöön – aiemmin en oikein päässyt säännölliseen käyttöön itseäni tehostettua mutta nyt tämä väsymys kausi saattaisi sitä kaivata 🙂

  1. Katja: Minulla spirulina auttoi tähän jumalattomaan väsymykseen joka ei millään tuntunut helpottavan. 🙂 Kannattaa ehdottomasti ottaa käyttöön, parissa päivässä huomasin itse muutokset, toivottavasti sinullakin vaikutus on yhtä vauhdikas. 🙂

 5. Kuulostaa mielenkiintoiselta. Postailit aiemmin chian siemenistä ja innostuin niitä kokeilemaan. Osaatko sanoa voiko tätä spirulinaa kokeilla yhdessä vai pitääkö valita jompi kumpi?

  1. Pirjov: Chia siemeniä ja spirulinaa voi käyttää samaan aikaan, itsekin teen niin. 🙂 Toimii sekä vatsa että mieli. 🙂

  1. Lasikannuun tippa fairya ja kuumaa vettä, kansi kiinni ja senkun kone hurisemaan 😉 Erittäin helppoa tiskaamista.

  2. Siksi todella vain pieni tippa ja vettä ei tarvitse laittaa ihan piripintaan. 🙂 Ei ole vielä tullut yli!

 6. Hei, mielestäni ruoan pitää olla hyvää. Itse en syö mitään pahanmakuista, vaikka se olisi kuinka terveellistä. Uskon, että kun syö terveellisesti ja oikein (olen kala-kasvissyöjä), nukkuu ja liikkuu riittävästi, ei tarvita mitään &quot;ihmeaineita&quot;. Itselläni tämä ainakin toimii.

  1. Kriittinen: Olen itsekin hyvin skeptinen lisäravinteiden ja ihmeaineiden suhteen ja vannonut aina terveellisen kotiruoan nimeen, jopa 5 vuoden kasvissyöjävaiheen (ei lihaa, kalaa, kanaa eikä eläinperäisiä ainesosia) aikana. Chian siemenet otin ruokavaliooni kesän kynnyksellä ja ne ovat todella parantaneet vointiani ja ruoansulatusta (vatsahaava ja syömishäiriön aiheuttamat vauriot). Spirulinaa halusin kokeilla sen piristäväksi mainostetun vaikutuksen takia, jotta jaksaisin paremmin tätä kaamosta ja pimeyttä. Jo parin päivän jälkeen huomasin muutoksen energisyydessäni, eikä haittaa vaikka kyseessä olisi placebo-vaikutus, tärkeintä on että jaksan paremmin. 🙂 Chian siemenet eivät maistu oikeastaan millekään, spirulinakin menee smoothien joukossa hyvin, tosin minusta se ei ole pahaa pelkän vedenkään kanssa. 🙂

 7. Minä käytän chlorellaa (joka on todella ärtsyn makuista) vuorotellen Leaderin Greenmixin kanssa. Useimmiten sekoitan smoothien . Mutta jos ei aikaa/halua värkätä smoothieta niin sekoitan pieneen määrään appelsiinimehua. Neutraloi mahtavasti tuon levän maun, aivan eri kokemus kuin veteen sekoitettuna .

  1. um: Chlorellaa en ole kokeillutkaan vielä, olen vasta tänä vuonna kiinnostunut ja aloittanut näiden superfoodien käyttämisen. 🙂 Aplarimehu on hyvä lantrinki, sen maku peittää nestemäiset antibiootitkin. 🙂

 8. Minäkin peukutan Spirulinan puolesta, itse olen ostanut Ruohonjuuresta Spirulina Mannaa, jauhetta sekin on. Olen käyttänyt sitä pari vuotta smoothien seassa, eikä maku nouse sieltä esiin. Mun smoothien joukkoon pääsee yleensä mustikoita, avokadoa, kauraleseitä, spiruliinaa, suolaa, maitorahkaa ja loraus vettä. Niin hyvää! :)<br />
  <br />
  Itse teen niin paljon smoothieita yms. että ostin pari vuotta sitten Vitamixin blenderin. Voi vitsit omalla kohdalla on ainakin ollut yksi parhaimmista hankinnoista keittiöön. Niin moni käyttöinen välipalojen kuin ruoan valmistuksessakin.

 9. Ihanaa kun ilahdutat meitä lukijoita vaihtelevilla postauksilla! Ilman tätä olisi taas spiruliinaan kokeilu venynyt ja vanunut, mutta nyt sain minäkin viimein aikaiseksi kokeilla ja tämä shotti-idea on kyllä loistava, toimii! Kiitos! Eihän se mitään herkkua ole, tai oikeastaan lähinnä haju on etova. 😀 Eihän tuo oikeasti maistu juuri miltään ja samalla menevät muut aamuvitamiinit ja pullollinen vettä siinä samassa. <br />
  Olen aiemmin suhtaunut skeptisesti näihin superfood &quot;hörhötyksiin&quot; 😉 mutta nyt halusin kokeilla löytyisikö näistä apua hemoglobiinin nostoon. Olen kasvissyöjä, jonka vatsalle tavan apteekin rautatabletit eivät sovi sitten lainkaan joten toivon, että spiruliinasta ja jo tovin käyttämistäni chia-siemenistä löytyisi luonnollinen apu. Aika näyttää. 🙂

  1. Jessica: Kiitokset mukavasta palautteestasi! &hearts; &hearts;<br />
   <br />
   Spiruliina tuoksahtaa hieman hauskalta, liejumaiselta. 😀 Shottina kylmään veteen sekoitettuna se onneksi hulahtaa alas kurkusta melko kivuttomasti. 🙂 Itsekin olen hieman skeptinen superfoodien ja varsinkin purkista saatavien ravintolisien suhteen, spirulinaa onneksi päätin kokeilla sillä se on minulla toiminut juuri niin kuin se lupaa. 😀 Chian siemenet tekevät vatsalle hyvää, ja varmasti ovat vaikuttaneet minulla muullakin tavoin vointia kohentaen. &hearts;

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *