Tulppaanit tuovat kevään!

Kaunis tulppaanikimppu symboloi kevään tuloa, uuden alkua, raikkautta, tyylikkyyttä ja arjen ylellisyyttä. Ei siis ihme, että me suomalaiset olemme olleet vuosikymmeniä maailman ahkerimpia tulppaanien ostajia (väkilukuun suhteutettuna, kärkikolmikossa yhdessä Ruotsin ja Norjan kanssa). Tulppaani on kauneutensa ja edullisuutensa vuoksi yksi lempikukistani, ja Kauppapuutarhaliiton ehdottaessa minulle yhteistyötä, tiesin heti että tämä jos mikä on minun juttuni! 🙂

Omakotivalkoinen_22012016_0778.jpg

Omakotivalkoinen_22012016_8762716.jpg

Tulppaaneilla on upean ulkomuotonsa ja pienen hintalappunsa lisäksi myös muita plussapuolia – Kotimaisten tulppaanien viljelymäärä Suomessa on noin 75 miljoonaa, joka tarkoittaa 95% kaikista myytävistä tulppaaneista. Sirkkalehtimerkistä tunnistettava kotimainen tulppaani on ekologinen lähikukka – kuljetusmatkat ovat lyhyet, kukat ovat aina tuoreita ja säilyvät maljakossa kauniina tuontikukkia pitempään.

Omakotivalkoinen_22012016_0766.jpg

Omakotivalkoinen_22012016_0769.jpg

Kauniit kukat tuovat piristystä arkeen ja kruunaavat viikonlopun. Tykkään ostaa ruokakauppojen valmiita kimppuja niiden helppouden vuoksi ja nyt kun tulppaanikausi on hehkeimmillään, on valinnanvaraa yllin kyllin jopa läheisessä S-marketissa… nämäkin kimput löytyivät sieltä. 🙂 Asettelin kirkkaanpunaisia ja valkoisia tulppaaneja rennolla otteella muovivatiin ja lopputuloksesta tuli mielestäni todella kiva – aina ei tarvitse olla maljakkoarsenaalia saadakseen kukat kauniisti esille. 

Omakotivalkoinen_22012016_0856.jpg

Omakotivalkoinen_22012016_0799.jpg

Tässä muutama vinkki, joiden avulla saat tulppaanikimppusi säilymään pitempään:

 • Osta tulppaanit kun ne ovat vielä nupullaan.
 • Katkaise varsista 1-2 cm:n vino pala terävällä veitsellä. Älä käytä saksia, etteivät varsien imupinnat kärsi.
 • Laita tulppaanit kylmään veteen. Matala, noin 10 cm:n korkeudelle ulottuva vesi riittää.
 • Jos haluat, että tulppaanisi ovat ryhdikkäitä, anna kimpun olla vedessä aluksi suojamuovissa tai -paperissa noin tunnin. Näin varsien nestejännitys palautuu ja kääre antaa tukea varsille. Kun varret ovat imeneet itseensä riittävästi vettä, poista kääre ja asettele kukat maljakkoon. 
 • Toinen koulukunta nauttii tulppaaneista rennomman näköisenä. Siinä tapauksessa poista kääre heti kun asetat kukat maljakkoon: näin saat tulppaanisi kaartumaan ja taipuilemaan maljakon muodon mukaisesti. 
 • Maljakkovesi on hyvä vaihtaa pari kertaa viikossa. Hyvässä nestejännityksessä oleva kukka on kaunis ja ryhdikäs.
 • Tulppaanit kasvattavat vartta vielä maljakossakin, joten niihin kannattaa leikata uusi imupinta muutaman päivän välein.
 • Matalassa vedessä pitäminen hillitsee varren venymistä. 
 • Huolehdi, ettei vesi pääse loppumaan. 
 • Tulppaanit kestävät pidempään, jos siirrät ne yön ajaksi viileään. 
 • Leikkokukkavirkiste ravitsee kukkia ja auttaa pitämään veden puhtaana ja bakteerittomana. Sokeripalaakin on kokeiltu virkisteenä, mutta vesi on tällöin syytä vaihtaa päivittäin ja samalla tarkistaa imupinnat.

Lisää hyviä hoitovinkkejä löydät www.kauniistikotimainen.fi/hoida-tulppaania-oikein

Omakotivalkoinen_22012016_0795.jpg

Omakotivalkoinen_22012016_0817.jpg

Kotimaiset tulppaanit ovat turvallinen kukkavalinta myös lapsiperheisiin. Tulppaania pidetään lievästi myrkyllisenä, mutta pieninä määrinä syötynä se ei yleensä aiheuta mitään oireita. Kukan myrkyllisin osa on sipuli, jota leikkokukkina myytävissä tulppaaneissa ei ole. Moni karttaakin tulppaaneja ihan turhaan, sillä esim omenassa olevat siemenet ovat myrkyllisempiä. Eläimille tulppaanin kukinnon popsiminen saattaa aiheuttaa ikäviä vatsanväänteitä, mutta hengenvaaraa siitä ei ole. Kannattaa olla kuitenkin tarkkana ettei pienet herkkusuut tai pörrötassut pääse maistelemaan maljakon antimia, edes tulppaaneja. 🙂

Omakotivalkoinen_22012016_0776.jpg

Omakotivalkoinen_22012016_0887.jpg

Lisätietoa kotimaisista tulppaaneista löydät kauniistikotimainen.fi -sivustolta. Ajankohtaisia kukkauutisia voit seurata kätevästi Facebookin kautta TÄÄLTÄ!

Aurinkoista perjantaita kaikille! 

Miia_signerina2015.jpg

Yhteistyössä // Kauppapuutarhaliitto ry 


OKV_INFOCONTACT.jpgOKV_Bloglovin.jpgOKV_Instagram.jpgOKV_Facebook.jpgOKV_Pinterest.jpg

24 kommenttia “Tulppaanit tuovat kevään!

 1. Tulppaanit ovat kyllä ihania ja kaunis kimppu 🙂 Täälläkin jo monet tulppaanit menossa. Naurattaa…luin lopussa, että ajankohtaisia kuukautisia vois seurata…voi jestas :). Oiski varmaan mielenkiintoinen juttu, heh :).

  1. Päivi S: säikähdin kommenttiasi lukiessa että meninkö kirjoittamaan noin. 😀 Onneksi en, vaikka aihe olisi ollut aika mielenkiintoinen. 😀 😀 Hahahahaa. 😀

 2. Kauniita tulppaaneita. Olemme nähtävästi samaa koulukuntaa sen suhteen, että tulppaaneita pitää olla runsaasti. 🙂

  1. Minna: Mitä enemmän sen parempi. 🙂 Yleensä ostan aina kaksi tai kolme tuollaista perusnippua, jotta saan asetella niitä useampaan maljakkoon tai vaihtoehtoisesti yhteen isoon. ♥

 3. Lueskelin tätä postausta eilen kotimatkalla. Postikäynnin jälkeen postauksesta innostuneena piipahdin myös kukkakaupassa tulppaaniostoksilla. Arvaa naurattiko kun punaoranssit tulppaanit maljakkoon saatuani avasin lähettämäsi kevätyllätyksen? :D<br />
  <br />
  Kiitos muistamisesta! Siitä tuli ihana kevätfiilis. Tulppaaneista ja tämän viikon pyykkijutustasi puhtia saaneena kävin lopulta oikein urakalla vaatekaappini kimppuun. Homma jäi illalla vähän vaiheeseen joten täytyy jatkaa urakka loppuun.<br />
  <br />
  Ihanaa viikonloppua sinulle!

  1. Hippu-76: Hihih, kävipä siis paremmin kuin hyvin! 🙂 🙂 Tuo kynttilä on ihan mielettömän kaunis, varsinkin tulppaanikimpun vieressä. &hearts; &hearts; &hearts;<br />
   <br />
   Tsemppiä vaateurakkaan ja ihanaa lauantaipäivää! &hearts; &hearts;

  2. Nyt on hyvä mieli! :D<br />
   <br />
   Sain eilen siivottua vaatekaapin loppuun. Tankokaapin ylähyllylle päätyneet paitapinot jäivät kuitenkin kaihertamaan käyttöhankaluuden takia. Tänään päädyin poistamaan koko ylähyllyn ja siirtämään vaatetangon ylemmäs. Näin sain lisätilaa vaatekaapin alaosaan, jonne sijoitin keittiöremontissa turhaksi jääneen Elfa-laatikoston. Viikkasin kaikki paitani T-paidoista villapaitoihin KonMari tyylillä Elfa-koreihin ja täytyy sanoa, että ne mahtuivat uskomattoman pieneen tilaan. Nyt vaatekaappi näyttää siltä mistä olen pitkään haaveillut. Toisen vaatekaappini alaosaan pitänee vielä keksiä joku ratkaisu niiden pikkukenkien säilyttämiseen, joiden alkuperäiset kenkälaatikot olen joskus tullut hävittäneeksi. Paremman puutteessa ne kuitenkin mahtuvat olemaan vaatekaapin lattialla. Ideoita?<br />
   <br />
   Nuo kynttilän kukat muuten alkavat hehkumaan ihanasti kun kynttilää on polttanut jonkin tovin. 🙂

  3. Hippu-76: KonMarin tyyli vaatteiden viikkaamisessa säästää uskomattoman paljon tilaa, vaikkei heti uskoisi. 🙂 Minullakin on osa vaatteista viikattu tuolla metodilla. :)<br />
   <br />
   Pikkukengille voisi ehkä tuunata hyllyt Ikean hattuhyllyistä (sellainen teräksinen ritilämäinen) jos mitat mätsäävät kaapin kanssa. Toinen vaihtoehto voisi olla Ikean vaatekaappi-sarjan valmiit kenkätelineet tai sitten Elfa-laatikosto (tai edullisempi Ikean tai saiturinpörssin myymä versio) jossa olisi vain matalia vetolaatikoita. Muuta en näin äkkiseltään keksi. :)<br />
   <br />
   Kynttilässä on ihana leimu kun liekki palaa kuvioon asti. &hearts; &hearts; &hearts; Minulla jo yli puolivälin poltettu. 🙂

 4. Hauska &quot;vauhtiviiva&quot; kuvissa mukana 🙂 Taitaa olla menevä mukelo :)<br />
  Itse en tykkää tulppaaneista, mutta nyt täytyy myöntää, että tosi kivasti olet laittanut valkoisia ja punaisia yhteen. Ja tuo kynttilä kruunaa koko komeuden.

  1. Minna: neiti on melkoinen vauhtivilperi. :D<br />
   <br />
   Punainen, valkoinen ja vihreä ovat yleensä joulun väriyhdistelmä, mutta tulppaanit tekevät ihanan poikkeuksen. &hearts; Asetelmassa on todella kaunis ja keväinen tunnelma. &hearts; &hearts;

  2. Juu, mä kans tuumin, että toisaalta nuo on jouluvärit, mutta jännä kun ei tule joulufiilistä noista. Ihan on keväinen tunnelma 🙂

  3. Minna: Vielä kun olisi yksi kirkkaanpunainen pellavatyynynpäällinen tuossa olohuoneessa tuolilla, niin kokonaisuus hipoisi täydellisyyttä. &hearts; &hearts; Tekisi niin mieli käydä ostamassa Dylonin punainen värinappi ja värjätä yksi H&amp;M:n pellavapäällinen punaiseksi… 🙂

 5. Tulppaani on lempikukkani ja niitä ei voi koskaan olla liikaa.Nappaan ruokakaupasta lähes joka kerta kimpun matkaani.Ja värillä ei väliä,kaikki kauniita.Eilen nappasin keltaiset.Ja voi sitä iloa,kun keväällä alkaa pihalle istuttamat tulppaanini nousta.Niitä kun on lukuisia ja ne tuovat kesän tullessaan.Musta-valkoinen penkki on tällähetkellä suosikkini talonpäädyssä:)Eli sanomattakin selvä,että kimppusi on ihana!

  1. Nanna: sama juttu täälläkin, ihana kun nykyisin on melkein jokaisessa ruokakaupassa myös leikkokukkatelineet (jotka ovat täynnä tulppaaneja). &hearts; &hearts;<br />
   <br />
   jos minulla olisi piha, istuttaisin sinne ison rivistön tulppaaneja. &hearts; &hearts; Ne ilmeisesti viihtyvät suomen ilmastossakin aika hyvin ja rehottavat keväisin kauniina. &hearts; &hearts;

 6. Mistä olet napannut nuo tulppaanien käsittelyohjeet? Kukkakaupassa työskennellessäni on tulppaanien (ja muiden sipulikukkien) suhteen aina ollut ohjeistus, että kylmä rakas vesi eikä mitään virkistettä maljakkoon ja suora imupinta ( vino leikkuupinta kasvattaa sipulikukkien vartta entisestään). <br />
  <br />
  Muuten kyllä pirtsakan näköinen asetelma, pakko vain virheelliset hoito-ohjeet korjata (vai onko ohjeistukseen viljelijöiden taholta tullut muutosta?) 🙂

  1. Hip: Kysyin tarkat ohjeet kukkakauppiaalta, hänen ammattiaan en tiedä mutta uskoisin olevan kyllä koulut käynyt. Itsekin olen ollut siinä luulossa että tulppaanit tulee leikata tasapintaan (ja ruusut viistoon), mutta kauppias sanoi että tulppaanit pysyvät virkeämpänä jos imupintaa on enemmän. <br />
   <br />
   En osaa ottaa kantaa ohjeistuksen oikeellisuuteen tuon enempää, en tiedä onko ohjeissa mahdollisesti tapahtunut jotakin muutoksia vai onko kukkakauppiaani itse todennut että viisto imupinta sopii myös tulppaaneille. Luotan kuitenkin hänen vinkkeihinsä, hänellä on kuitenkin yli 30 vuotta kukkakauppa- ja floristihommia takana. 🙂 Omat tulppaanini ovat edelleen elossa (ekaa kertaa viistoon leikattu imupinta) ja virkeinä, joten haittaakaan ei näytä olevan tuosta uudenlaisesta hoidosta. 🙂

 7. Kiitos taas hoito-muistutuksesta, hyvä aina kerrata nuita ohjeita. Täytyypä napata tulppaanikimppu seuraavalla kerralla kaupasta mukaan. On ne vaan niin kauniita! 🙂

  1. moonangel: Tulppaanit piristävät mieltä ja ovat todella kauniita! &hearts; &hearts; Itse ajattelin ostaa heti uudet kimput kun näistä vanhoista aika jättää. 🙂

 8. Hei Miia<br />
  Kylläpäs tulppaanit näyttävät kauniilta runsaana nippuna eikä punainen värikkään seassa ole hassumpi.<br />
  Katselin tuota vieressä olevaa kynttiläjuttua, että mitä ihmettä. Nyt minunkin pöydällä on samanlainen ja edelleen ihmettelen. Minulla on tapana säästellä kauneimmat kynttilät, mutta hippu-76 hehkutti niin kauniisti kynttilän puolesta ja sinäkin, että pakkohan on nähdä se puoliväliin poltettua. Eilen aloitin. Kiitos Miia tuhannesti kivasta ylläristä💟.

  1. Hei Raili!<br />
   <br />
   Edesmennyt mummoni jatkoi lempikynttilöidensä ikää polttamalla tuikkukynttilää kovertuneen kynttilän uumenissa. Itse en ole vielä poltellut tulppaanikynttilääni niin pitkälle, että osaisin sanoa tuleeko siihen tuon kikan kannalta oleellinen kolo vai sulavatko sen reunat polttamisen edetessä (mikä tietysti normaalissa kynttilässä on toivottava ominaisuus). Jos kynttilään muodostuu onkalo niin tuolla mummoni konstilla tulppaanit saa halutessaan hehkumaan vaikka vuosia. :)<br />
   <br />
   Tunnelmallisia hetkiä sinulle!

  2. Raili: Mitä runsaampi kimppu, sen parempi. 🙂 Se on mottoni kun tulppaaneista on kyse. :D<br />
   <br />
   Kynttilä on todella kaunis, omani on nyt kokonaan poltettu ja vähän jäi haikea mieli kun heitin pienen jämän roskikseen. &hearts; Ihanaa että tykkäät ylläristä! &hearts;&hearts;

  3. Hippu-76: loistava idea, nappaan tuon vinkin ehdottomasti omaan käyttööni. 🙂 Kyllä ne mummot vaan tietää kaiken. &hearts;

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *