Pappelina -maton pesupäivä!

Tämä postaus on osoitettu erityisesti Terhille ja tietysti myös teille kaikille muillekin lukijoille, jotka olette harkinneet Pappelina-muovipunosmaton hankintaa, tai jos olette kiinnostuneita minun siivousrutiineistani. 🙂 Meidän kodin lattioilta löytyy yhteensä viisi valkoista Pappelina Svea -mallin mattoa, vanhin niistä on lähes neljä vuotias ja edelleen erinomaisessa kunnossa. Keittiössä kaapistojen välissä sijaitseva pitkulainen 70x240cm kokoinen matto kaipailee meillä eniten huoltoa ja pesen sitä koneessa noin neljästi vuodessa… tänään oli sellainen pesupäivä. 🙂

Omakotivalkoinen_02022016_878667.jpgOmakotivalkoinen_02022016_1135.jpg

Pitkä matto mahtuu täyttömäärältään 5-6 kilon kokoiseen pesukoneeseen, sillä sen paino pysyy aikalailla samoissa lukemissa niin kuivana kuin märkänäkin. Oman kokemukseni kautta suosittelen käytettävän nestemäistä pesuainetta, joka liukenee ja levittyy rummussa pyykkipulveria paremmin. Veden lämpötila kannattaa säätää 30°C ja linkous mahdollisimman pienelle. Itse säädän linkousluvuksi 400 kierrosta minuutissa ja matto on vain hieman kostea rummusta ulos tullessaan. Täydellä linkouksella (1200-1400 kier./min) on vaarana että matto saattaa paikoitellen venyä. 

Omakotivalkoinen_02022016_1136.jpg

Omakotivalkoinen_02022016_1145.jpg

Pappelina suosittelee matoilleen laakakuivausta, mutta harvalla on mahdollista järjestää yli 2 metriselle matolle tasokuivauspintaa. Itse olen surutta ripustanut mattoni roikkumaan kuivaustelineeseen eikä koskaan ole tullut venymiä tai painautumia. Matto kuivaa 1,5 tunnissa ja suoristuu vartissa lattialla. Toisinsanoen, maton pesu ja kuivaus vie yhteensä vain noin 2,5 tuntia (tunnin pesuohjelmalla), ja koska olemme koiraperhe, pitää keittiössä sijaitsevan maton pesu suorittaa noin neljästi vuodessa. 🙂 Kylpyhuoneessa on mattona samanlainen Pappis, mutta 70x90cm kokoisena. Sitä pesen samoilla pesuohjeilla noin kerran kuussa, tai useammin jos tarve vaatii. 

Omakotivalkoinen_02022016_1147.jpg

Omakotivalkoinen_02022016_871756516.jpg

Olohuoneessa on kaksi isoa 180x260cm kokoista Pappelinaa vierekkäin ja niitä en valitettavasti mahdu konepesemään tai kuivattelemaan. Olenkin ratkaissut pesuongelman moppaamalla matot puhtaiksi samaan tapaan kuin parkettilattiatkin. Puhdasta on tullut ja vain yhden kerran olen vajaan neljän vuoden aikana joutunut viemään toisen matoista pesulaan (pesulahinnaston halvimmasta päästä oleva neliöhinta). Moni ehkä saattaa ajatella että meillä olisi hirveän tarkkaa sotkujen suhteen, mutta totta puhuakseni en ole ikinä varjellut yhtäkään matoistani. 🙂 Niihin on sattunut vahinkoja jos toisia – on oksuiltu, kakkailtu (koira ja tyttö pienenä, en minä :D), kaadettu kahveja, läikytelty viinejä, lennätelty lautasia, tiputeltu porkkanasosetta ja mustikkakeittoa, tallottu murusia, ruopsittu ja kuopsittu koiran kynsillä, ja astuttu sukalla currykanakastikeläntin päälle, mikä iloisesti merkkasi askeleet koko olohuoneen maton matkalta. 🙂 

Omakotivalkoinen_15012016_0623.jpg

Normaalilla ylläpitosiivouksella eli tahrojen paikallisella pyyhkimisellä (kohtuu nopeasti vahinkojen jälkeen) ja viikottaisella imuroinnilla selviää koira- ja lapsiperheessä jopa useamman vuoden ilman pesukone-pesua tai pesulapalvelujen käyttämistä… jopa vitivalkoisen maton kanssa. 🙂

Ihanaa illanjatkoa kaikille ja huomiseen, jolloin luvassa on pieni muutospaljastus valaisinten osalta… 🙂

Miia_signerina2015.jpg

(sisältää kaupallisen linkin)


OKV_INFOCONTACT.jpgOKV_Bloglovin.jpgOKV_Instagram.jpgOKV_Facebook.jpgOKV_Pinterest.jpg

33 kommenttia “Pappelina -maton pesupäivä!

 1. Kiitos tästä postauksesta 🙂 Miullakin on 3 valkoista Pappelina mattoa, ja koira. Eteisen matto on kyllä aika likainen ja just viikonloppuna koira oksensi siihen. Hyvin sai paikanpäällä puhdistettua sen, mutta nyt taidan uskaltaa laittaa sen myös pesukoneeseen. Ihanaa kevään odotusta 🙂

  1. Sussun: Pistä vaan koneeseen pyörimään, nestemäistä (ei valkaisevaa) pesuainetta, lämpötila 30°C ja linkous ihan minimille tai kokonaan pois. Venytä mattoa ripustuksen aikana varovasti muotoonsa, jos matto on ruttuinen koneesta ulos tullessaan. :)<br />
   <br />
   Ihanaa kevään odotusta sinulle myös! &hearts;

 2. Pitäisiköhän vihdoin uskaltautua hankkimaan tuollainen valkoinen Pappelina eteiseen :)… Nykyinen matto ei ole enää valkoista nähnytkään, enkä jotenkin jaksaisi maksaa pesulamaksua siitä ilosta, että se olisi kohta varmasti taas likainen :D. Eteinen kuitenkin tarvitsee nimenomaan valkoisen maton, sillä yhtään tummempi sävy tekisi siitä entistä pimeämmän.

  1. Tiia: Suosittelen erittäin lämpimästi! &hearts; Itse olen todella tyytyväinen ja vaikka matto on hieman tyyriin puoleinen, on sen maksanut itsensä jo moninverroin takaisin. Valkoinen matto koiraperheessä on ehkäpä pahinta mitä voi olla, mutta Pappelina ei suurestakaan sotkusta säikähdä. 🙂

 3. Kiitos! Tämä oli hyvä, mietin mitä teen omalle raidallisessa pappelinalleni, uskallanko laittaa sitä koneeseen vai en, tämä helpotti päätöksentekoa, lähtee koneeseen heti huomenna. 🙂

  1. Romanttinen hömppä: Pesukoneeseen vaan! 🙂 Suosittelen nestemäistä pesuainetta jotta matto puhdistuu kauttaaltaa eikä jauhekertymiä muodostu. Vesi pääsee maton muovikuteiden väleistä liikkumaan josten matto puhdistuu hyvin vaikkei mahdu samalla tavalla pyörimään rummun sisällä kuin vaatteet. Jos linkousta ei saa säädettyä ihan minimiin niin jätä linkous kokonaan pois. Matto kuivaa silti alta kahdessa tunnissa vaikka hieman tiputtelisi vettä telineellä aluksi. 🙂 Jos matto on ruttuinen rummusta ulos tullessaan, kannattaa sitä hieman oikoa ja venyttää kevyesti jotta muoto palautuu. 🙂

 4. Heipähei Mia!<br />
  Itselläni on myös 3 samanlaista mattoa ja muuten olen erittäin tyytyväinen niihin mutta..Minulla on &quot;paksujalkainen&quot;keittöpöytä jonka alla on iso pappeliina ja pöytä ei ole mitenkään erityisen painava.Jaksaa nostaa yksin:)Pappeliina on ollut pöydän alla jo pari vuotta ja pöydän jalat ovat jättäneet kauheat painautumat mattoon.Olisin halunnut siirtää maton vaihteeksi olohuoneeseen mutta eihän sitä pysty sinne laittamaan koska ne painautumat näkyvät niin selkeästi ja häiritsisivät.En ole saanut niitä mitenkään pois.Ei lähde vaikka imuroin hulluna(ajattelin jos tasottuisi)ja kun käytin maton pesulassa samat pöydänjalan kuviot olivat matossa kun hain sen.Joten se vähän ärsyttää että nyt sen pitää töröttää samassa paikassa aina ja jalat samassa kohdissa(ei siis voi muuttaa edes pöydän paikkaan)jotteivat painautumat näy.Ne on aika syvät..Joten tuo on huono puoli tuossa matossa vaikka muuten on hyvä!

  1. Pappis: Meillä on myös tullut painautumia ruokapöydän jaloista sekä painavan sohvan jaloista, mutta ne ovat palautuneet parin päivän – viikon aikana normaaliksi. Kokeile siis ottaa matto pois pöydän alta, jos mahdollista niin käännä se niin päin että painautumat ovat ns. väärinpäin (eli eri päin kuin matto oli pöydän alla) ja anna sille viikko aikaa. Voi olla että teilläkin matto pystyy palauttamaan kuohkeutensa niihin kohtiin joissa nyt pöydän jalkojen liiskaamat alueet. &hearts;

 5. Heips Miia :)<br />
  <br />
  Minulla on kodinhoitohuoneessa Pappelinan Mono ja olen miettinyt kumpi on valkoisempi, Mono vai Svea. Osaatko sinä kertoa? En ole tuota Sveaa nähnyt livenä.

  1. Sari: Monon valkoinen osa on samaa sävyä kuin Svea matossakin ja ovat oman muistikuvani mukaan yhtä valkoiset. 🙂 Monossa on nuo tehostepäädyt, Svea on tasaisesti valkoinen. Olen nähnyt Monon kaksi kertaa kaupassa. 🙂

 6. Helsingissä on kaksi itsepalvelupesulaa joissa on halpaa pestä itse matot. kaksi olohuoneen mattoa menee isoimpaan koneeseen ja maksaa vain 18e…kannattaa käyä katsomassa 24pesula.fi sivulla

  1. pyykkimuija: Kiitokset vinkistäsi! 🙂 Minulla itsepalvelupesulan suhteen on pienimuotoinen kuljetusongelma, sillä en omista autoa, ja siksi olen turvautunut sellaisiin mattopesuloihin joissa on likaisen nouto ja puhtaan tuonti samassa paketissa. 🙂 Autolliselle tuo itsepalvelu on loistava juttu. 🙂

 7. Hei Miia. Kiitos taas ihanista postauksista. Vinkiksi haluaisin lukijoillesi kertoa, että jotexin muovimatotkin kestää katseita ja kulutusta, jos vaikka ei raaski tyyriimpiä pappeliinoja hankkia. Itse ostin sieltä kolmemetriä pitkän maton keittiöön. Ja surutta voi puskea koneeseen. Hyvää päivää kaikille!

  1. Mirkku: Kiitokset vinkistäsi! 🙂 Täytyykin suunnata heti katsomaan millaisia värejä Jotexilla on tarjota. 🙂

 8. Hei Miia! Kiitos tästä vinkistä! Olen tuskaillut oman mustavalkoraidallisen pappelinani kanssa että pesua kaipais juu mut ei viittis viedä pesulaan:P Menee siis huomenna koneeseen kun on siivouspäivä! Mutta kysymys vielä että oletko todella imuroinut omaa mattoasi? Minusta tuntuu että imuri jotenkin vahingoittaa kudetta… Omani raahaan pari kertaa viikossa tuuletusparvekkeelle tuulettumaan ja puhdistumaan hiekasta ja niistä raivostuttavista pikkukivistä, eteisessä kun matto asustaa:D

  1. Mai: Olen imuroinut, usean kerran viikossa ja kuraiseen vuodenaikaan jopa kolmesti päivässä, kun koiran tassuista kuivuessaan varisee hiekkaa lattialle. Koiran lempipaikkoja on maton päälliset ja usein makoilee juurikin ruokapöydän alla… matto on sitten sen näköinen. :D<br />
   <br />
   Voisiko ongelmana olla imurin suutin? Millaiset harjakset sinulla on imurin lattiasuulakkeessa? Minulla on Dysonin imuri jonka imuteho on järisyttävän hyvä, suulakkeena on parkettisuulake eli melko sileäpintainen. Mattotamppurilla (eli sellaisella jonka sisällä pyörivät kumilamellit repivät karvat irti matoista) en ehkä Pappelinaa imuroisi, en tiedä miten kumi ja muovi sopivat yhteen…

 9. Meillä on myös keittiössä pappelina, mutta värinä metallinen musta. Valkoista en uskaltanut ostaa sillä meillä syödään paljon kanaa ja kananrasva on kokemukseni mukaan erittäin hankala, ellei mahdoton poistettava monilta pinnoilta. Ja siihen kun yhdistää kaksivuotiaan joka pitää kunnia-asiana sitä että itse kantaa astiat syömisen jälkeen tiskipöydälle (olivat ne sitten tyhjiä tai lähes täysiä…) niin en halunnut ottaa riskiä 😀 Muutenkin se mustakin versio on todella kiva! Tuo keittiön matto on kyllä lemppari-sisustusjuttujani koko kodissa ja iloitsen siitä joka päivä. Kaunis, kestävä mukava jalan alla, ei liu paikoiltaan, joka sentin arvoinen &hearts; Ja laskin että tulee nopeasti halvemmaksikin kuin se että vähintään vuoden välein ostaa tilalle uuden halpiksen vanhan tahriinnuttua.<br />
  Hanna

  1. Hanna: Oijoi, metallic black on ihana! &hearts; &hearts; Siinä on musta matto joka myös pysyy mustana eikä haalistu auringonvalon vaikutuksesta! &hearts; &hearts;<br />
   <br />
   Olen täysin samoilla linjoilla kuin sinäkin, halvemmaksi tulee pitemmällä aikavälillä kun ei tarvitse vaihdella mattoja. Ja se vaivattomuus kun ei tarvitse raahata vanhoja pois ja uusia tilalle. 🙂

  1. anonyymi: pehmeä harjaspesu on myös hyvä. 🙂 Meillä ei ole täällä lähistöllä matonpesupaikkaa ja autottamana on vaikea lähteä kuljettelemaan mattoa mustikkamaan pesupaikalle (enkä tiedä onko siellä edes sellaista enää). Olisi kyllä kiva kun voisi itse pestä nuo isot matot…

 10. Hei kaikki Pappeliina-maton omistajat! Onko teillä kellään kissaa? Mietin, miten tuollainen matto kestää kissankynsiä, raapimapuista huolimatta meillä tahtovat raapia mattoja ja sen ne on sitten näköisiäkin, kun lankoja törröttää joka suuntaan. Entä ovatko kuinka liukkaita, ts pysyvätköhän paikallaan muovilattialla?<br />
  <br />
  Miialle kiitos blogista, vaikka itse en sisustusta todellakaan harrasta, niin näitä juttuja on välillä kiva lueskella.

  1. misse: meillä on vaan tuo koiruli, joka kyllä ruopsii mattoja mutta kynnet ovat niin paljon pyöreämmät ettei vertauskohtaa kissoille oikein ole. Toivottavasti kommenttisi tavoittaa kisulien omistajat. &hearts;

 11. Matto kuivas näppärästi myös vaikka kylppärin lattialla jossa lattia lämmitys 😊 saunan lauteillakin 150-200cm kuivuu nopeasti! Mulla ollut vanhin matto jo 7vuotta käytössä! Olen imuroinut, mopannut ja pessyt koneessa sekä suihlun alla sienellä hangaten! Hyvin kestää 😊

  1. Sonja: Totta muuten, pitäisiköhän kokeilla pestä itse toinen isoista matoistani ja jättää kuivumaan suoraan lattialle… Enimmät vedet voisi taputella vaikka pyyhkeeseen, niin matto kuivuisi nopeammin. 🙂 Loistava vinkki, kiitokset! &hearts;

 12. Hankin alkusyksystä ensimmäisen pappelinani törmättyäni kyseiseen supermattoon tämän blogin kautta. Tuhannet kiitokset kaikista pappelinapostauksista siis! 🙂 Ihastuin itsekin kyseiseen mattoon niin kovin, että hankin nyt vuodenvaihteessa jo toisen &hearts; Ihan paras matto koiraperheeseen!<br />
  <br />
  Kiitos ihanan inspiroivasta blogista ja mukavaa kevättä :)!

  1. Koiranomistaja: Pappelina on todellinen supermatto, ylistyspuheeni eivät riitä edes kertomaan sitä miten loistava tuo ruotsalainen ihme on. 🙂 En ole ikinä ollut niin tyytyväinen rahallani saatuun vastineeseen kuin minkä Pappelinat ovat mukanaan tuoneet. Muita mattoja en omaan kotiini käytännönsyistä enää edes huoli, ainakaan niin kauan kuin lapsi on alaikäinen ja koira viipottaa talossa. :)<br />
   <br />
   Kiitos sinulle kommentistasi, on ihana aina lukea tämmöistä positiivista palautetta suosittelemistani tuotteista. &hearts; Aurinkoisia päiviä ja valoisaa kevään odotusta! &hearts;

 13. Minäkin olen aikoinani ostanut ensimmäisen Pappelinani luettuani siitä tarpeeksi hehkutusta täällä. 🙂 Nyt meillä on niitä kolme ja loputkin matot aion Pappelinoilla jossain vaiheessa korvata. Meillä myös koira perheessä ja koiralla sellainen &quot;ikuisen karvanlähdön&quot; -ongelma, että sitä irtokarvaa on jatkuvasti niin paljon kaikkialla ette mitkään muut matot oikein toimi, kun ei niitä imuroimallakaan saa puhtaaksi, Pappeliinojen kanssa ei ole ollut tätäkään ongelmaa. Meilläkin imuroidaan ja pestään niitä koneessa ihan huoletta. :)<br />
  <br />
  Pidempään on ollut tarkoituksena sinulta Miia kysyä, mutta aina on jäänyt, että voisitko kertoa kokemuksistasi kuivaavasta pesukoneesta? Muistelisin, että sinun kone sellainen on, olet siitä joskus maininnut. Kuitenkin kuivaat pyykkisi narulla? Eikö kuivausominaisuus koneessa toimi kunnolla? Meillä on tulossa muutto pienempään asuntoon ja toivoisin helpotusta kuivausrumbaan. Olen miettinyt olisiko kuivaava pesukone vastaus sillä minusta pesutornit ovat kauhea viritys varsinkin pienessä pesutilassa, jonka haluaisi pitää mahdollisimman avarana.

  1. Iitu: Pappelinoihin ei karvatkaan tartu kiinni, tavallisella pikaimuroinnilla saa jokaisen haituvan irti. 🙂 Ja tuo on vaan yksi Pappelinojen hyvistä puolista. :)<br />
   <br />
   Olen ollut tyytyväinen kuivaavaan koneeseen ja kuivaustoimintaa käytän lakanoiden ja pyyhkeiden kanssa joka kerta. Vaatteissa on muutamia sellaisia joille ei kuivausta suositella, joten totesin että minun on helpompi kuivata kaikki vaatteet narulla silloin kun pyykin joukossa on tälläisiä vaatteita mukana. 🙂

  2. Kiva kuulla, et kuivausominaisuus toimii! Itsellänikin vaatteita, joita en voisi koneella kuivata, mutta siitäkin suuri apu, jos juuri nuo lakanat, pyyhkeet, ym. saisi jo kuivattua sillä. Minkä merkkinen koneesi olikaan? Kiitos, kun jaksat kokemuksesi jakaa! 🙂

  3. iitu: lakanoissa ja pyyhkeissä tuo kuivausominaisuus on todella hyvä. 🙂 Erillisillä laitteilla saisi hieman nopeampaa pestyä ja kuivattua jos pestävänä on monta koneellista. Itse koen kuitenkin plussana sen, että pyykkiä ei tarvitse siirtää koneesta toiseen – kuivana sisään, ja kuivana puhtaana ulos. :)<br />
   <br />
   Meidän kone on Samsungin. 🙂

 14. Hei, tuli vaan mieleen, eikö teillä taloyhtiössä ole pyykkitupaa?<br />
  Siellä saisi ison maton pestyä.

  1. Hilima: Ei ole enää pyykkitupaa. 🙂 Sille oli niin vähän käyttöä että äänestimme yksimielisesti taloyhtiön kokouksessa pari vuotta sitten, että otamme sen muuhun käyttöön. 🙂

 15. Mikä pappelinan sävy tuo keittiön matto on? Meillä on luonnonvalkoista kodissa ja tuo matto näyttäisi kuvista päätellen enemmän luonnon-, kuin puhtaanvalkoiselta. Ottaisin mielelläni meille kotiimme sopivan maton, mutta pelkään, että postista tulee täysin kirkas, puhtaanvalkoinen matto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *