Pappelina -maton pesupäivä!

Tämä postaus on osoitettu erityisesti Terhille ja tietysti myös teille kaikille muillekin siivousrutiineistani kiinnostuneille lukijoille, jotka olette harkinneet Pappelina-muovipunosmaton* hankintaa. Meidän kodin lattioilta löytyy yhteensä viisi valkoista Pappelina Svea -mattoa. Vanhin niistä on lähes neljä vuotias ja edelleen erinomaisessa kunnossa. Keittiössä kaapistojen välissä sijaitseva pitkulainen Pappelina-matto kaipailee meillä eniten huoltoa ja pesen sitä koneessa noin neljästi vuodessa… tänään oli sellainen pesupäivä.

Pappelina matto pesuvinkit - Omakotivalkoinen
Pappelina matto pesuvinkit - Omakotivalkoinen

Pappelina 70x240cm matto mahtuu pesukoneeseen

Pitkä 70x240cm kokoinen Pappelina-matto* mahtuu täyttömäärältään 5-6 kilon kokoiseen pesukoneeseen, sillä sen paino pysyy aikalailla samoissa lukemissa niin kuivana kuin märkänäkin. Oman kokemukseni kautta suosittelen käytettävän nestemäistä pesuainetta, joka liukenee ja levittyy rummussa pyykkipulveria paremmin.

Veden lämpötila kannattaa säätää 40°C ja linkous mahdollisimman pienelle. Itse säädän linkousluvuksi 400 kierrosta minuutissa ja matto on vain hieman kostea rummusta ulos tullessaan. Täydellä linkouksella (1200-1400 kier./min) on vaarana että matto saattaa paikoitellen venyä.

Pappelina matto pesuvinkit - Omakotivalkoinen
Pappelina matto pesuvinkit - Omakotivalkoinen

Laakakuivaus tai ripustaminen kuivaustelineeseen

Pappelina suosittelee matoilleen laakakuivausta, mutta harvalla on mahdollista järjestää yli 2 metriselle matolle tasokuivauspintaa. Itse olen surutta ripustanut mattoni roikkumaan kuivaustelineeseen eikä koskaan ole tullut venymiä tai painautumia.

Matto kuivaa 1,5 tunnissa ja suoristuu vartissa lattialla. Toisin sanoen, maton pesu ja kuivaus vie yhteensä vain noin 2,5 tuntia (tunnin pesuohjelmalla). Koska olemme koiraperhe, pitää keittiössä sijaitsevan maton pesu suorittaa noin neljästi vuodessa. Kylpyhuoneessa on mattona samanlainen Pappelina, mutta 70x90cm* ovimaton kokoisena. Sitä pesen samoilla pesuohjeilla noin kerran kuussa, tai useamminkin jos tarve niin vaatii. 

Pappelina matto pesuvinkit - Omakotivalkoinen
Pappelina matto pesuvinkit - Omakotivalkoinen

Ison 180×260 kokoisen Pappelinan peseminen

Olohuoneessa on kaksi isoa 180x260cm* kokoista Pappelinaa vierekkäin ja niitä en valitettavasti mahdu konepesemään tai kylpyhuoneessa telineessä kuivattelemaan. Olenkin ratkaissut pesuongelman moppaamalla matot puhtaiksi samaan tapaan kuin parkettilattiatkin. Puhdasta on tullut ja vain yhden kerran olen vajaan neljän vuoden aikana joutunut viemään toisen matoista pesulaan. Pesetyksen hinta on onneksi halvimmasta päästä oleva neliöhinta ja kaksi mattoa pesettää hieman alle satasella pesulasta ja hintatasosta riippuen.

Moni ehkä saattaa ajatella että meillä olisi hirveän tarkkaa sotkujen suhteen, mutta totta puhuakseni en ole ikinä varjellut yhtäkään matoistani. Niihin on sattunut vahinkoja monenlaisia – on oksuiltu, kakkailtu (koira ja tyttö pienenä, en minä 😀 ), kaadettu kahveja, läikytelty viinejä, lennätelty lautasia, tiputeltu porkkanasosetta ja mustikkakeittoa, tallottu murusia, ruopsittu ja kuopsittu koiran kynsillä, ja astuttu sukalla currykanakastikeläntin päälle, mikä iloisesti merkkasi askeleet koko olohuoneen maton matkalta. 🙂 

Pappelina matto pesuvinkit - Omakotivalkoinen

Normaalilla ylläpitosiivouksella eli tahrojen paikallisella pyyhkimisellä (kohtuullisen nopeasti vahinkojen jälkeen) ja viikottaisella imuroinnilla selviää koira- ja lapsiperheessä jopa useamman vuoden ilman pesukone-pesua tai pesulapalvelujen käyttämistä. Ja tämä jopa vitivalkoisen Pappelina-maton kanssa. 🙂

Ihanaa illanjatkoa kaikille ja huomiseen, jolloin luvassa on pieni muutospaljastus valaisinten osalta… 🙂

*sisältää kaupallisen linkin


Comments are closed.