Ikea Life at Home 2016 – Helsinkiläiset haluavat kotiinsa vähemmän tavaraa!

IKEA Suomi julkaisi elokuussa Life at Home 2016 -tutkimuksensa tulokset suurhelsinkiläisten ajatuksista, toiveista ja tavoitteista oman kotinsa sisustukseen ja arjen elämään liittyen. Kyselytutkimukseen osallistui 1007 ihmistä Helsingistä, Espoosta ja Vantaalta, ja sen pääteemana oli nykyaikaisen kodin käsite – mikä tekee kodista kodin. Vastauksissa nousi esiin mm. naapuruston tärkeys ja asuinalueen viihtyvyys – kaupunginosa ja oman kodin sijainti on monelle tärkeämpää kuin neliömäärä, josta ollaan valmiita tinkimään sijainnin vuoksi. Tämän allekirjoitan itsekin ja koen että asuinpaikalla ja sen tuomilla eduilla, kuten sosiaalisen elämän helppoudella, hyvillä palveluilla ja joukkoliikenneyhteyksillä on arjessa niin iso merkitys, että asuinneliöistä tinkiminen ei olisi ongelma. Pieneen yksiöön en tytön kanssa yrittäisi mahtua, mutta 40-50m2 kaksio riittäisi tilan puolesta meille kotisatamaksi… 

Omakotivalkoinen_11092016_671267.jpg

Omakotivalkoinen_11092016_671273.jpg

Kivaan elämään ja kotoisaan oleiluun ei tarvita suuria neliöitä ja siitä kertoo myös Life at Home 2016 -tutkimuksen tulos, jossa Suomen ahtaimmin asuvat suurhelsinkiläiset vastasivat olevansa varsin tyytyväisiä elämäänsä (80% vastanneista). Meidän kodin 80m2 on keskiarvoltaan melko hulppean kokoinen koti yhdelle aikuiselle ja lapselle. Asumiskokemusta minulta kuitenkin löytyy myös ns. mikrokodista reilun 10 vuoden takaa ja kyseinen kahden aikuisen ja kahden koiran jakama 36m2 kokoinen yksiö oli toiminnoiltaan kompakti ja todennäköisesti kaikista kodeistani tunnelmallisin. Tuota aikaa muistelen edelleen ilolla – se missä tilasta tingittiin, saatiin tunnelmalla ja toiminnallisuudella tuplaten takaisin. ♥

Omakotivalkoinen_11092016_671272.jpg

Omakotivalkoinen_11092016_671271.jpg

Sisustuksessa havaittu globaali ilmiö “vähemmän on enemmän” on rantautunut myös Suomeen ja jopa 45% vastanneista haluaa vähentää kotinsa tavaramäärää. Kodin järjestyksen ylläpitäminen, arjen toimivuus sekä arkiaskareiden helppo suorittaminen on erityisen tärkeää ja 68% kaikista vastanneista arvostaa niukkaa sisustusta. Vähäeleinen ja niukka sisustus ei tarkoita kuitenkaan totaalista tyhjyyttä tai hälläväliä-asennetta, sillä kodin estetiikkaa ja kauneutta halutaan myös. Unelmakotia kuvataankin turvalliseksi ja helposti ylläpidettäväksi, tismalleen samoilla sanoilla kuvaisin itsekin omaa kotiani, joka on minulle tällä hetkellä unelmakotini. ♥

Omakotivalkoinen_11092016_671270.jpg

Omakotivalkoinen_11092016_671276.jpg

Kodin kalusteiden ja tavaroiden kierrätys sekä kirpputoriostaminen on aikaisempaa arvostetumpaa. Kirppislöytöjä halutaan tehdä sekä ekotekona että niiden tarjoaman mielenkiintoisuuden vuoksi – pelkistetty koti saa kivaa rosoisuutta muutamasta kierrätys- ja kirppistuotteesta. Meillä tuota osastoa edustaa ruokapöytä, joka tuottaa suurta iloa ja mielihyvää joka ikinen päivä. Miten mieletön tuuri minulla olikaan kun sen kirppikseltä löysin ja tuunaamalla taioin sille uuden elämän. Myös IKEA on huomannut kirppistuotteiden kiinnostavuuden kasvun ja heidän tavoitteenaan onkin vuoteen 2020 mennessä tehdä käytettyjen IKEA-tuotteiden kierrättämisestä (myynti ja ostaminen) yhtä helppoa kuin uuden kalusteen ostamisesta suoraan myymälästä. IKEAn järjestämiin kesäkirppistapahtumiin osallistui tuhansia kirppismyyjiä sekä -ostajia, kauppa kävi kuumana ja moni vanha kaluste sekä tavara sai uuden kodin. IKEA on upealla asialla ja maailman suurimpana sisustustavaratalona selkeä suunnannäyttäjä, josta toivottavasti moni yritys ottaa mallia.

Omakotivalkoinen_11092016_671274.jpg

Omakotivalkoinen_11092016_671268.jpg

Summa summarum, voinemme Life at Home 2016 -tutkimuksen tuloksista sekä Habitare-messuilla esiin nousseista ekoteemoista sekä tarjonnasta päätellä, että maailma on muuttumassa radikaalisti myös sisustusrintamalla. Yksittäiset kalusteet ja tavarat ovat arvoasteikolla korkeammassa asemassa, toiminnallisuus ja funktionaalisuus on tärkeä mittari jo ennen ostopäätöksen tekemistä, laatuun halutaan panostaa ja kotimaisuutta tukea. Ylenpalttisen runsauden ja sesonkiajattelun aikakausi alkaa olla ohi, ainakin toistaiseksi. Myös muodissa on havaittavissa täysin samoja muutospiirteitä, josta löytyy mielenkiintoinen artikkeli mm. Iltalehden Tyyli.comista TÄÄLTÄ.

Omakotivalkoinen_11092016_671269.jpg

Omakotivalkoinen_11092016_671275.jpg

Kodissa tärkeää on hyvä sijainti, kohtuulliset asuinkustannukset, arjen toimivuus sekä kodin sisällä että sen ulkopuolella, sisustuksen selkeys, tärkeiden kalusteiden ja tavaroiden hyvä huolenpito sekä siivoamisen nopeus. Turhasta halutaan tinkiä niin neliöiden kuin sisustuksenkin suhteen, ja mikä olisikaan tärkeämpää kuin oman viihtyvyyden maksimointi! ♥ 

IKEAn Life at Home 2016 -tutkimuksen tarkat tulokset ja analyysin löydät TÄÄLTÄ! Leppoisaa sunnuntaita kaikille!

Miia_signerina2015.jpg


OKV_INFOCONTACT.jpgOKV_Bloglovin.jpgOKV_Instagram.jpgOKV_Facebook.jpgOKV_Pinterest.jpg

8 kommenttia “Ikea Life at Home 2016 – Helsinkiläiset haluavat kotiinsa vähemmän tavaraa!

 1. Oikein mielenkiintoinen tutkimus ja tutkimustulokset. Juuri äsken, ennen sinun blogisi luokse tuloa itse pohdiskelin, että mistä kodikkuus oikein syntyy. 🙂 <br />
  <br />
  Ihanaa sunnuntaita Miia &hearts;

  1. Soili: Todella mielenkiintoisia asioita tutkimuksessa tuli esille, juurikin esim tuo että jopa 68% arvostaa kotonaan järjestystä ja helppoa ylläpitoa sekä niihin liittyviä asioita. Moni on kautta aikain halunnut asua siistissä kodissa missä tavarat ovat järjestyksessä, mutta vasta viimeisen vuoden aikana tuo on noussut esiin kaupallisissakin yhteyksissä. Samoin se että ihmiset eivät enää halua täyttää kotejaan tavaroilla, edes kivoilla sellaisilla, vaan jokaisella on oltava jokin tärkeä tehtävä (voi olla myös esteettinenkin). :)<br />
   <br />
   Suloista sunnuntaita sinulle Soili! &hearts;

 2. Mielestäni pienessä kodissa väljyydestä joutuu tinkimään, kun samat vaatteet, astiat, harrastusvälineet, siivoustarvikkeet jne pitää sijoittaa joka tapauksessa sinne asuntoon. Sänkyjen määrä myös vakio, ruokailuryhmä oltava jne. Eli kyllä 80 neliön kolmio on aika iso sinulle ja tytölle, mutta varsinkin lapsen kasvaessa pieni kaksio voisi olla ahdas minimalistillekin.

  1. Kodin koko: Ei välttämättä joudu, jos kalusteet valitsee järkevästi. Esim AVA Roomilla on ihania sänkyjä (aikuisillekin) joissa on alla kuutioittain säilytystilaa ja laatikot piiloutuvat tarvittaessa täysin näkymättömiin päiväpeitteen helman alle. Laatikoissa voi säilyttää pariskunnan vaatteiden lisäksi vaikkapa kodin tekstiilejä (lakanat, pyyhkeet, varapeitot yms) ja näin ollen perinteisestä vaatekaapista voidaan ehkä kokonaan luopua. Ruokailyryhmäkään ei ole pakollinen, jos ruokailun saa muulla tavoin mukavasti ja toimivasti järjestettyä. Kokoontaitettavat klaffi- ja laatikostopöytäratkaisut vapauttavat tilaa niinä hetkinä kun kukaan ei ole ruokailemassa. <br />
   <br />
   Meille riittää pienikin koti kunhan tytöllä on oma valtakuntansa. Itse voisin oikein hyvin nukkua olohuoneessakin ja oikeanlaisilla kalustevalinnoilla tilasta saa monikäyttöisen, siistin ja tyylikkäänkin ilman runsasta kalustemäärää. Pitää vaan osata ajatella normaalien tapojen ulkopuolelta asioita, olla luova ja osata myös luopua suurimmasta osasta ylimääräisiä tavaraoita (joka minulle ei ole ongelma). 🙂

 3. Heippa, vähän ohi aiheen, mutta onnistuitko elvyttämään peikonlehden, jonka istutit tuohon yhdessä kuvassa vilahtavaan pallomaljakkoon? Millainen valaistusteho noissa Artekin a330s valaisimissa on? Kuinka hyvin valaisee mikäli huone on pimeä? 🙂

  1. Sandra: En onnistunut. 🙁 Peikko tuntui elpyvän mutta kuihtui ja kuukahti lopulta pois. Unohdin kylläkin yhden kastelukerran, joten omassa hoidossanikin oli vikaa – puolikuntoista kun ei koskaan pitäisi hoitaa puoliteholla. 😀 <br />
   <br />
   Valaisuteho on ihan ok, valokeila on aika pieni joten kovin suurta tilaa ei yhdellä valaisimella saa tarpeeksi kirkkaaksi. Makuuhuoneeni kokoisessa tilassa se on kuitenkin sopiva, se toimii lähinnä yleisvalona silloin kun siivoan, vaihtelen lakanoita tai viikkaan pyykkejä kaappiin. Muutoin makkarissa on aina pelkkä tunnelmavalo päällä (sängyn molemmin puolin olevat lattiavalaisiment). <br />
   <br />
   Ruokapöydän päälle A330s on vallan mainio, se riittää valaisemaan pöydän jonka ääressä näkee yöaikaankin syödä ja lukea. Olohuoneeni kokoiseen tilaan yksi valaisin ei riittäisi mitenkään, aivan liian hämyisää olisi saalistaa villakoiria yhden tuollaisen valaisimen varassa. 🙂

 4. Hei, kiitos vinkistä ajankohtaiseen tutkimukseen. 🙂 Enpä tiennytkään tällaisesta, mutta täytyypä tutustua, sillä seuraan mielenkiinnolla kaikkia näitä tilankäyttö/järjestelyaiheisia ja muita kotijuttuja. On kyllä tosiaan jännä, miten nämä trendit pikkuhiljaa muuttuvat kun ennen monissa kodeissa hamstrattiin kasapäin vaikkapa koristetyynyjä ja nyt niistä hankkiudutaan mahdollisesti jopa kokonaan eroon. Aloitin kesällä itsekin blogin (<a rel="external nofollow" href="http://www.tilakuningatar.fi)," target="_blank">www.tilakuningatar.fi),</a> minkä keskiössä on tavaroiden hallinta ja tilojen järjestely yms. Tervetuloa piipahtamaan! 🙂

  1. Mirjam: Tämä oli erittäin mielenkiintoinen tutkimus. 🙂 Trendit ovat muuttuneet niin hurjalla vauhdilla että uskon sen alkaneen kääntyä itseään vastaan. Ihmiset eivät jaksa enää samalla tavoin riehaantua uusista sesongeistä ja väreistä yms. ja pikkuhiljaa se näkyy muoti-ilmiöiden tasoittumisena. Vähemmän isoja kampanjoita, enemmän pieniä uusia yksittaisiä tuotteita pitkin vuotta. Myös muodissa on tuo sama muutos alkamassa, mm. Hilfiger ja Tom Ford ovat jo uusineet sesonkivaatteiden julkaisutaktiikkansa. :)<br />
   <br />
   Kiitokset blogilinkistä, tulen pikapuoliin tutustumaan ja lukemaan. 🙂 Järjestely ja tavaramäärien hallinta on aiheena lähellä sydäntäni, on erittäin mielenkiintoista päästä kurkkimaan miten muut ovat ratkaisseet samanlaisia kodin ongelmakohtia kuin itselläkin on. :)<br />
   <br />
   Aurinkoista päivää! &hearts;

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *