DIY – Pyöröpuikot vauhdissa

Tyynytehtaassani on valmistunut jo kahdeksan neuletyynyä ja muutama teistä lukijoista toivoi ohjeita pyöröpuikoilla neulomiseen. Pyöröpuikot ovat uskomattoman helppo väline tälläisten tasapintaisten neuletyynyjen tekemiseen. 🙂

Omakotivalkoinen_9514_7182781.jpg

Omakotivalkoinen_05122016_9509.jpg

Omakotivalkoinen_05122016_951455.jpg

Kuvissa oleva mustavalkoraitainen 40x60cm kokoinen tyyny valmistui noin 8 tunnissa. Ensimmäisen silmukkarivin luomisen jälkeen homma on hullun helppoa.

Tein aloitusriville 160 silmukkaa ja yhdistin ne toisen kerroksen alkaessa ympyräksi. Toisen kerroksen ensimmäisestä silmukasta alkaen neulotaan koko ajan oikein-silmukkaa.

Raitatyynyä tehtäessä suosittelen tekemään päätyraitoihin yhden rivin enemmän kuin muihin, jotta tyynyn päädyt näyttävät taipuessaankin yhtä suurilta. Värin vaihtaminen on myös helppoa – otat vaan värinvaihtokohdassa uuden langan ja alat neulomaan kuin mitään ei olisi tapahtunut. Minulla on tapana noin viiden silmukan jälkeen palata kiristämään värinvaihtokohdan langat (tässä tapauksessa musta ja valkoinen lanka), leikata vanha lanka poikki noin 6cm kohdalta, tehdä langoista sopivan tiukka umpisolmu ja katkaista ylimääräiset langanpätkät pois. Sitten vaan jatketaan neulomista normaaliin tapaan siitä mihin on jääty… 🙂

Viimeistely tapahtuu neulomalla viimeisen rivin alussa kaksi silmukkaa ja nostamalla ensimmäinen silmukka toisen yli ja pois puikolta. Tämän jälkeen silmukat tehdään yksi kerrallaan – luo yksi uusi, nosta vanha uuden yli… aina siihen asti, kunnes jäljellä ei ole yhtään silmukkaa. 

Päädyt suljen parsimistekniikalla korkkiruuvimaisesti, yhdistäen tyynynpäällisen puoliskot toisiinsa uloimmista reunasilmukoista läpi vedetyn langan avulla (ihan kuin housun polveen tullutta reikää parsisin kasaan). Toista tämä koko matkalta ja lopuksi päättele lanka. Itse tyrkkään ensimmäisen päädyn sulkemisen jälkeen sisätyynyn neulepäällisen sisälle, ennen kuin suljen toisenkin pään. Polyesterilankaa käytettäessä kannattaa valita vesipestävä vanu- / kuitutäytteinen sisätyyny, jotta voit pestä tyynyn kokonaisena koneessa päällisineen päivineen. 🙂

Alla video tuosta oikein-neuleesta, maailman helpoimmasta perussilmukasta joka onnistuu jokaiselta!

Omakotivalkoinen_05122016_88178782.jpg

Omakotivalkoinen_05122016_9386.jpg

Omakotivalkoinen_05122016_9385.jpg

Mukavaa itsenäisyyspäivän aattoa kaikille!

Miia_signerina2015.jpg


OKV_INFOCONTACT.jpgOKV_Bloglovin.jpgOKV_Instagram.jpgOKV_Facebook.jpgOKV_Pinterest.jpg

10 kommenttia “DIY – Pyöröpuikot vauhdissa

 1. Kiitos ohjeesta 😊 Mitä lankaa olet näissä tyynyissä käyttänyt? Nimimerkki huomenna prismalle lankoja ostamaan 😊

 2. Moikka! Monellako aloitussilmukalla olet tehnyt 50×50 tyynyä? Tarkoitus olisi neuloa pukinkonttiin 🙂

  1. Janika: Aloitussilmukoita on noin 130 kun teen 50cm leveää tyynyä. Tuohon vaikuttaa oma &quot;käsiala&quot; eli silmukoiden napakkuus. Minulla oli alussa enemmän silmukoita ja nyt niitä tarvitaan vähemmän kun neulos ja käsiala on tasalaatuisempaa. <br />
   <br />
   Minulla on tällä hetkellä työn alla raidallinen tyyny josta tulee 50x50cm. Tein siihen 130 aloitussilmukkaa ja pystysuunnassa kerroksia tulee 62. Raitajako seuraavasti:<br />
   <br />
   – aloitusrivi ja 13 valkoista kerrosta<br />
   – 12 mustaa kerrosta<br />
   – 12 valkoista kerrosta<br />
   – 12 mustaa kerrosta<br />
   – 13 valkoista kerrosta ja päättelyrivi

  1. Ap: Eipä olekaan, hyvä kun huomasit. 😀 Olen tehnyt 30x50cm kokoisia joululahjatyynyjä viimeiset viikot ja silmukoiden lukumäärät meivät sekaisin. Tuo 11 10 10 10 11 jako on siis 30x50cm kokoiseen tyynyyn ja tuohon kuvan tyynyyn jako meni näin:<br />
   <br />
   – aloitusrivi ja 16 valkoista kerrosta<br />
   – 15 mustaa kerrosta<br />
   – 15 valkoista kerrosta<br />
   – 15 mustaa kerrosta<br />
   – 16 valkoista kerrosta ja päättelyrivi<br />
   <br />
   Kuvan tyynynpäällisestä tuli hieman väljä joten nykyisin teen pari kerrosta vähemmän seuraavasti:<br />
   <br />
   – aloitusrivi 13 valkoista kerrosta<br />
   – 12 mustaa kerrosta<br />
   – 12 valkoista kerrosta<br />
   – 12 mustaa kerrosta<br />
   – 13 valkoista kerrosta päättelyrivi<br />
   <br />
   Tuohon korkeussuuntaiseen rivien määrään vaikuttaa oma käsiala, ja kannattaakin aina mitata kuinka monta riviä on oma 10cm kaistale. 🙂 Minullakin silmukoiden määrä oli aiemmin suurempi kun tein kireämpää neulosta mutta nyt kun olen päässyt jyvälle vähän paremmin ja neulon rennommin, on kerrosmäärä pienempi ja neulos hieman väljempi. 🙂

  2. Ap: Nyt on ohjekuva korjattu ja lukumäärät oikeat. 🙂 160 aloitussilmukkaa on onneksi oikein merkitty, joten jos joku jo ehti aloittamaan oman tyynyn tekemisen niin ainakin tuo tärkein vaihe meni oikein. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *