Vihersisustusvinkit – Raikas tunnelma makuuhuoneeseen!

Viherkasvien avulla voi piristää ja raikastaa koko kodin tunnelmaa ja ne sopivat erinomaisesti myös makuuhuoneeseen, jossa niiden ilmaa puhdistavat vaikutukset ovat parhaimmillaan. Ne poistavat sisäilman epäpuhtauksia ja muuttavat liiallisen hiilidioksidin hapeksi, mikä tietysti vaikuttaa myös yöunien laatuun myönteisesti. Lisäksi viherkasvien on todettu vähentävän päänsärkyä, alentavan stressihormonien tasoa, lievittävän lihasjännitystä ja jopa vähentävän flunssaan sairastumisen riskiä 30%:lla. Miksipä et siis koristelisi kodin tärkeintä tilaa eli makuuhuonetta viherkasveilla… Tässä pari vinkkiä, joiden avulla saat luotua kivan ympäristön lepohetkiä varten…

Omakotivalkoinen_08042017_2325.jpg

Omakotivalkoinen_08042017_2315.jpg

Omakotivalkoinen_08042017_2322.jpg

Jotta yöunet olisivat mahdollisimman hyvät, on nukkumisolosuhteiden oltava kohdillaan. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että makuuhuoneen lämpötilan tulisi olla yöaikaan 18-20°C ja sen yleisilmeen siisti sekä rauhallinen – liiat koriste-esineet ja pölynkerääjät olisi hyvä pitää minimissään, tai ainakin suhteuttaa siivousintoon. Pahin tilanne on sellainen, jossa tasopinnat ja tilpehöörit ovat pölyllä kuorettuja, siispä suosittelenkin rankkaa karsintaa jos säännöllinen siivoaminen ja pölyjen pyyhintä tuntuu pakkopullalta. 🙂

Omakotivalkoinen_08042017_2317.jpg

Omakotivalkoinen_08042017_2333.jpg

Huoneilmaa puhdistavia ja erityisesti tolueenia, ammoniakkia ja ksyleeniä poistavia kasveja ovat mm. rönsylilja, kultaköynnös, anopinkieli, traakkipuu, muratti, saniainen, liuska-aralia sekä useat palmulajikkeet. Jo yhdenkin viherkasvin lisääminen makuuhuoneeseen tuo ilmanlaatua parantavia hyötyjä. Itse suosittelen ripottelemaan kasveja huoneen eri puolille – yöpöydälle, lipaston päälle, seinähyllylle ja mikseipä jopa huoneen nurkkaan lattialle jos tilaa riittää. Viherkasvit raikastavat sisäilman lisäksi myös sisustuksen, tuoden tilaan eloisuutta ja virkeyttä, minkä on todettu vaikuttavan vahvasti myös mielialaan. 

Omakotivalkoinen_08042017_2331.jpg

Omakotivalkoinen_08042017_2334.jpg

Omakotivalkoinen_08042017_2330.jpg

Omassa makuuhuoneessani on reilusti viherkasveja – molemmilla yöpöydillä (eli jakkaroilla), seinähyllyllä sekä kaapin päällä oleva isohko kultaköynnös, joka kauniisti kurottelee kohti valoisaa ikkunaa. Jos sängyn ympärillä olisi enemmän kulkutilaa, haluaisin L-muotoisen ikkunanurkkan eteen lattialle ison viherkasvin. Makuuhuoneen mahdollisuuksia kannattaakin tarkastella villisti ja luovasti, hyödyntää ikkunalaudat ja -syvennykset ja harkita amppeliruukkujen ripustamista, jos tasopintaa ei viherkasveille muulla tavoin ole mahdollista järjestää. 

Omakotivalkoinen_08042017_2313.jpg

Omakotivalkoinen_08042017_2323.jpg

Yllä vielä lyhyt makuuhuoneessa kuvattu video, joka kertoo huoneen tunnelmasta enemmän kuin kymmenen still-kuvaa. 🙂 Aurinkoista lauantaita kaikille ja huomiseen!

Miia_signerina2015.jpg


OKV_INFOCONTACT.jpgOKV_Bloglovin.jpgOKV_Instagram.jpgOKV_Facebook.jpgOKV_Pinterest.jpg

10 kommenttia “Vihersisustusvinkit – Raikas tunnelma makuuhuoneeseen!

 1. Täytyypä laittaa lisää kasveja makuuhuoneeseen, ongelma on lähinnä siinä kun ei ole kasvanut viherpeukaloa. Mutta on mulla yksi vehkapalmu jo pysynyt rohkaisevasti elossa vuoden päivät 🙂 . Tuliko Muurame takaisin makuuhuoneeseen olohuoneen järjestyksen palauttamisen takia? Mä tykkään tuosta tosi paljon, vaikka kyllä DIY oksarekkikin kiva on. Ihanaa sunnuntaita!

  1. MiraP: Minäkään en ole viherpeukalo ja joskus saatan unohtaa kastellakin kasvejani. 🙂 Helppoja lajikkeita on mm. Peikonlehti, kultaköynnös, vehkat ja araliat, niistä kannattaa aloitella. :)<br />
   <br />
   Muurame palasi takaisin olohuoneen järjestyksen palauttamisen seurauksena. 🙂 Oksarekille olisi ihana keksiä jokin paikka, mutta vielä ei ole mieleen putkahtanut mitään varteenotettavaa ideaa mihin muualle sen voisi laittaa kuin muurame-kaapin tilalle makkariin… 🙂 Tallessa kuitenkin on ja pysyy. 🙂

 2. Jäin miettimään, että multahan homahtuu ainakin tuommoisissa purkeissa jossa ei ei ole reikää pohjassa.<br />
  Keräähän kukkien lehdet pölyjäkin ja tuommonen vaatteiden avosäilytysmyös.Ilmaa puhdistavat kasvitkin voivat allergisoida tai olla myrkyllisiä.<br />
  Itse en halua makkariin huonekasveja enkä avosäilytyksiä Vaatepölyä riittää muutenkin.

  1. Kukat: Kasveja ei pidä kastella liikaa niin multakaan ei homehdu. Hyvin on minulla kukkamullat säilyneet kunnossaan umpinaisissakin ruukuissa. Kukat voi suihkia tai pyyhkiä puhtaaksi esim kerran kuussa jos niiden lehdille alkaa muodostumaan pölyä. Minä pyyhkäisen kasvien lehdet noin 6kk välein kun pölyä huomaan ilmaantuneen. Pieni vaiva joka hoituu samalla kun kasveja kastelee ja ravitsee. Myrkyllisiä tai pölyttäviä kasveja en tietenkään suosittele makuuhuoneisiin, viirivehkat, liljat ja vastaavat kannattaakin sijoittaa mielummin olohuoneen puolelle.

  2. Olen kiinnittänyt huomion että uusit viherkasveja aika tiuhaan . Eli eivät oikeasti menesty umpinaisissa ruukuissa ilmeisesti ? Muistan joskus että vastaavanlaisesta kysymyksestä oli joskus postauksessa mielipiteen vaihtoa ja silloin &quot;tiukasti &quot; pidit kiinni mielipiteestäsi homeen suhteen .

  3. Kukkaset: Minulla on aika iso kasa kaikenlaisia viherkasveja, joista osa on hankittu jo vuosia sitten. 🙂 Viime kesän parvekekasvit heitin pois kesän päätyttyä niissä olleiden ötököiden vuoksi. Saippuavesi kun ei auttanut ötökkäepidemiaan.

  1. Anni: Ruukku on Skagerakin Nordic-sarjan kannellinen purkki, jota käytän ruukkuna. 🙂 Myös String Pocket seinähyllyllä oleva korkea kaadin (jossa heinänippu) on samaa sarjaa. 🙂 Omani olen ostanut Royal Designista jokunen vuosi takaperin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *