Chilipaprikan kotikasvatusta – Haaveissa parvekkeelle rakennettu vegetarha

K-Marketista löytyi istutusvalmiita tomaatintaimia sekä paprikapensaita ja pienen googletuksen jälkeen uskaltauduin ostamaan itselleni yhden chilipaprikan testiin. Chilipaprika on viikon verran asustanut keittiössä puolivarjoisessa nurkassa ja pensaan herkkupalat ovat tuplanneet kokonsa tänä aikana. Mikäli pensaani pysyy elossa ja virkeänä vielä seuraavankin viikon, kipaisen ostamassa näitä isoja syömiskelpoisia kotiviljelykasveja muutaman lisää… haluan rakentaa nimittäin parvekkeelle oman vegetarhan, josta saan silloin tällöin napsittua aidosti luomua syötävää lautaselleni. 🙂

Omakotivalkoinen_11042017_2421.jpg

Omakotivalkoinen_11042017_2418.jpg

Omakotivalkoinen_11042017_2423.jpg

Omakotivalkoinen_11042017_2417.jpg

Päässä pyörii jo miljoona ideaa parvekkeelle rakennettavasta vegetarhasta, johon tarvitaan muutama iso ruukku ja jonkinlainen valoa läpäisevä tuulensuojarakennelma. Rakennelmaa varten olen selaillut rautakauppojen sivuja löytääkseni sopivaa muovia sekä tukipalkeiksi tarvittavaa puutavaraa. Tomaattien ja paprikoiden lisäksi haluan kokeilla salaattilajikkeiden kasvatusta, niille tarvitsen laakean ja kantikkaan kasvualustan. Tarkoitukseni on ehtiä illalla istumaan alas blogin ääreen jakamaan teille vielä lisämateriaalia parvekeviljelyä ja siihen liittyviä sisustusjuttuja koskien, kunhan vaan saan tietokoneen työpöydälle ja selainmuistioon tallennetut kuvat ja infopaketit tiivistettyä helposti luettavaan muotoon. Edes loppuviikoksi luvattu takatalvi ei saa tätä intoani sammumaan, sillä ihan melkein kohta on jo tarpeeksi lämmintä siirtyä sisustelemaan ulos! 🙂

Aurinkoista mieltä kaikille!

Miia_signerina2015.jpg


OKV_INFOCONTACT.jpgOKV_Bloglovin.jpgOKV_Instagram.jpgOKV_Facebook.jpgOKV_Pinterest.jpg

5 kommenttia “Chilipaprikan kotikasvatusta – Haaveissa parvekkeelle rakennettu vegetarha

  1. Voi, minäkin haluaisin, ja viime kesänä yritinkin kasvattaa kaikenlaista meidän lasitetulla parvekkeella. Mutta sitten tuli kirvat, ja tuhosi ihan kaiken kasvavan. Ajattelin, että en enää ikinä. <br />
    Mutta nuo kaikki syötävät on vetänyt taas minua puoleensa. En tiedä uskallanko laittaa enää rahaa mihinkään kasvintapaiseen. Kun hyasintitkin ehti kuolla ennen jouluaattoa, niin päätin, että ei ikinä mitään 😀

    1. mINNA: Kirvat on kyllä sellainen riesa ettei tosikaan, tuhoavat kaiken ja nakertavat lehdet ihan repaleisiksi. Meille tuli kesän jälkeen kasvien mukana kaikenlaisia ötökkäkärpäsiä sisälle kun olivat munineet multaan ja kuoriutuivat sitten kun pääsivät sisälle lämpöön. Siitä jäi traumat ja tämänkin kesän kasvit joutuvat todennäköisesti biojätteeksi kun syksy aikanaan koittaa. Fairyvedellä kastelua kokeilin munien ja ötököiden ehkäisyyn muttei siitä ollut hyötyä. Kasveilla on vähän kuin oma tahto, joskus ne on yhteistyökyvyttömiä ja hylkäävät hoitajansa ennen aikojaan. 😀

    2. Oletko kokeillut istuttaa ns. karkoitekasveja hyötykasvien lähelle, jotka tuoksullaan häätävät tuholaishyönteisiä pois hyötykasveista? Esim. laventeli, minttu, anis, basilika, korianteri ja ruohosipuli häätää kirvoja pois muista kasveista. Monta hyötyä kerralla, kun yrtit karkoittavat tuholaiset ja samalla niitä voi napsia omaan käyttöönsä keittiöön, ja tuoksuuhan yrttipuutarha nyt aivan upealta 🙂

    3. Sitruunabasilika: Laventelia ja basilikaa olen kokeillut, muttei niistä ollut apua. Eivät tosin olleet samassa mullassa, joten se saattaa olla syynä… Basilikaa laitan parvekkeelle tänäkin kesänä, saa nähdä olisiko siitä tällä kertaa hyötyä. 🙂

  2. Mä olen kasvattanut salaatit altakastelevassa parvekelaatikossa, kätevä ja huoleton. Ja siemenet olen ostanut valmiiksi nauhassa, niin ei tarvitse harventaa yms. Nyt näyttäisi olevan salaattinauhoja, joissa valmiina jo erilaisia sekoituksiakin 😄.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *