Vinkit oman sisustustyylin löytämiseen

Blogiani pitempään lukeneet tuntevatkin minut jo melko hyvin ja ovat myötäeläneet mukanani eri elämänvaiheissa ja sisustusvillityksissä. Blogini alkuhuuman aikaan sisustusrintamalla nähtiin paljon kromia, koristeellisia teräsesineitä, kristallivalaisimia, harmaita tekstiilejä, nahkaisia kalusteita ja ylellisyyteen vivahtavia elementtejä, joista ei ole jäljellä tänä päivänä muuta kuin kasa blogissa julkaistuja valokuvia. Oman sisustustyylin löytäminen oli pitkä ja kallis prosessi, jossa ei virheiltäkään vältytty… ja jottei oppi mene täysin harakoille, haluan jakaa kantapään kautta oppimani havainnot ja huomiot vinkkien muodossa teille, jotka vielä etsitte oman kodin väripalettia ja sisustuksen tyylillistä linjaa.

Vinkit oman sisustustyylin löytämiseen - Omakotivalkoinen sisustusblogi
Vinkit oman sisustustyylin löytämiseen - Omakotivalkoinen sisustusblogi

5 vinkkiä sisustustyylin löytämiseen

1. Ole avoin uusille ideoille ja sisustusihastuksille, mutta älä heittäydy niiden valtaan ilman kohtuullista harkintaa. Kohtuullinen harkinta-aika on suhteellista ja vaihtelee eri asioissa. Itselläni harkinta-aika on pienissä jutuissa nykyisin noin 1-2 viikkoa, isommissa ja arvokkaammissa asioissa parista viikosta useaan kuukauteen. Heräteostoksia on ok tehdä joskus, mutta yleisenä nyrkkisääntönä olisi hyvä yrittää malttaa mielensä siihen asti kunnes on puntaroinut tuotteen / tavaran tarpeellisuuden ja miellyttävyyden perinpohjin. Liian äkkipikaisesti tehdyt ostopäätökset poikivat joskus elämänmittaisia lempitavarasuhteita. Tällainen minulla on esimerkiksi BEdesign Deer-hylly. Useimmiten ne kuitenkin osoittautuvat huonoiksi hankinnoiksi ja turhaksi rahanmenoksi, mikä kaduttaa jälkeenpäin. 

2. Tee itsellesi kodin unelmakartta: Kerää sisustustuote- ja tunnelmakuvia joista pidät ja rakenna niistä kollaasimainen kuvakartta. Yhteen aseteltuna on helpompi hahmottaa unelmakotisi tyyli ja sisältö. Katso kuvia tarkkaan ja kysy itseltäsi mikä on unelmasisustuskarttasi punainen lanka – mitkä muodot, värit ja / tai kuviot toistuvat usein. 

3. Kun punainen lanka on jotakuinkin tiedossa, käy läpi oman kodin tavarat ja esineet. Mistä pidät, mistä et, ja onko mahdollista tuunata vanhaa uudeksi.

4. Mieti mikä on kodin eri tilojen tärkeysjärjestys – siellä missä vietetään eniten aikaa on sisustuksen visuaalisella miellyttävyydellä eniten iloa ja hyötyä. Sisusta huone / tila kerrallaan, näin minimoit kaaoksen, keskeneräisyyden aiheuttaman ärsytyksen ja minimoit hutiostosten mahdollisuuden. Itse tein aikoinaan täysin päinvastoin ja lopputulos meni ihan metsään – tajusin aivan liian myöhään etten pitänytkään siitä linjasta johon sisustusta rakensin ja rahaa meni kankkulan kaivoon aivan liikaa. 

5. Ole rohkea ja tee asiat / valinnat niin kuin oma mieli ja sydän sanoo! Sisustaminen ei ole kilpailulaji eikä toisten mielipiteitä pidä liiaksi kuunnella. Oma koti on yksityisin paikka koko maailmassa ja sen saa sisustaa jokainen juuri niin kuin itse haluaa, täysin oman makunsa mukaan perheenjäsenet tietysti huomioiden. Tärkeintä on että kotona viihdytään ja siellä on mukava olla. Hyödynnä lempivärejäsi ja luovuuttasi rohkeasti, äläkä välitä vaikka naapurin kaiman kummin mielestä seinälle maalattu lempivärisi on ruma. 

Vinkit oman sisustustyylin löytämiseen - Omakotivalkoinen sisustusblogi
Vinkit oman sisustustyylin löytämiseen - Omakotivalkoinen sisustusblogi

Anna sisustukselle aikaa kehittyä

Viimeisenä jälkiviisastelun vinkkinä haluan sanoa, ettei sisustamisesta kannata ottaa stressiä. Sisustussilmä kehittyy parhaiten itse tekemällä ja sen vuoksi kannattaakin kokeilla järjestyksen vaihtamista jos koti alkaa tuntua tylsältä tai väljähtäneeltä. Pelkästään kalusteiden paikkojen vaihtaminen saa monesti vanhat tavarat näyttämään erilaisilta. Sen myötä mieleen voi tulvia uudenlaisia ideoita, jotka johdattavat taas askeleen edemmäs oman tyylin löytämisessä. 🙂

Itselleen pitää osata olla myös armollinen, sillä kukaan ei ole seppä syntyessään. Unelmia ja haaveita on hyvä kurotella, mutta myös keskeneräisyyden hyväksyminen on hyvä ja tärkeä taito.

Vinkit oman sisustustyylin löytämiseen - Omakotivalkoinen sisustusblogi

Maltti on valttia ja rohkeus on rock!

Loppukaneettina sanoisin että sisustuksessa kaikki on sallittua, eikä mikään ole mahdotonta. Sisustaminen ja oman kodin laittaminen on parhaimmillaan todella ihanaa puuhaa ja vaihtelu virkistää heitäkin joilla oma tyyli on jo selvillä. Isoihin linjoihin, kuten seinäpinnat ja isot kalusteet, olisi hyvä olla tiedossa jonkinlainen kultainen keskitie, johon voi sitoutua kyllästymättä ja johon voi yhdistää pienempiä juttuja vaihtelevan fiiliksen mukaan. Jos viininpunainen ei ole ultimaattinen suosikkivärisi, en suosittele ostamaan viininpunaista sohvaa vaikka se todella trendikäs tänä vuonna onkin. Pitäydy siis mielummin parissa viininpunaisessa sisustustyynyssä ja neutraalimman sävyisessä sohvassa, se on pitemmällä tähtäimellä aikaa kestävämpi ratkaisu. 🙂

Maltti on valttia ja rohkeus on rock! Näiden kahden keskinäinen 60/40% suhde on oman kokemukseni mukaan paras kombinaatio täydellisen sisustuksen rakentamiseen!

* * *

Inspiroiduitko kotini sisustuksesta? Tutustu tuotteisiin alla:

Mademoiselle nojatuoli*  |  Muurame-taso*  |  BEdesign-seinähylly*  |  Pappelina-matto*  |  Aalto A330s -valaisin*  |  By Lassen Kubus -kulho*  |  Aalto E60-jakkara*  |  Marimekko-sisustustyyny*  |  Marimekko-minimaljakko*

*sisältää kaupallisen linkin


Comments are closed.