Sisustukseni peruspilarit & alekoodi designhankinnoille

Ei se määrä vaan laatu on hyvä ohjenuora lähes kaikessa mitä elämä voi sisältää, niin sosiaalisten suhteiden kuin tavaroidenkin puolesta. Arvostan suuresti hyvää designia ja minulle suunnittelijan työpanos ja valmistuksen huolellisuus tuovat lisäarvoa, jolloin myös kiinnyn tavaroihini paljon enemmän. Pyrin noudattamaan elämässäni Titanic-elokuvastakin tuttua fraasia ”make the day count” eli tee jokaisesta päivästäsi merkityksellinen. Tämä pätee myös pukeutumisessa ja kodin sisustamisessa, joiden suhteen noudatan ”buy only things that make value” -periaatetta, joka huonosti suomennettuna tarkoittaa että ostan vain sellaisia juttuja, joilla on minulle merkitystä…

Artek A330 riippuvalaisin Omakotivalkoinen Sisustubloggaajan sisustusvinkit
Artek Mademoiselle tuoli valkoinen Omakotivalkoinen Sisustubloggaajan sisustusvinkit

Älä satsaa määrään vaan laatuun

Esimerkkinä vaikkapa Ilmari Tapiovaaran ikoninen Mademoiselle-tuoli*, josta on tullut minulle valtavan tärkeä. Samankaltaisia puisia nojatuoleja löytyy monista kaupoista eri hintaryhmissä ja edullisimmillaan asiaansa ajavan tuolin saa alta satasella, kirpparilta vieläkin halvemmalla. Jos tuollainen tuoli paljastuu huonolaatuiseksi niin eipä juuri kirpaisisi pistää vanhaa ovesta ulos ja hakea uutta tilalle… tai jos kyllästyy niin vaihtoon vaan sukkelaan. Tuo on juuri sellaista kertakäyttökulttuuria, josta yritän opetella eroon…

Hinta ja laatu eivät aina tietenkään korreloi keskenään, mutta oli laatu millainen hyvänsä niin tosiasia on että halpoja tavaroita on liian helppo ostella ilman kunnollista harkintaa tai perustetta. Liian heppoisin perustein kotiin kannettuihin tavaroihin, vaatteisiin ja muihin tuotteisiin en useinkaan saa kiintymyssuhdetta luotua ja siksi niiden tuoma ilo kestää vain vähän aikaa.

Mademoisellen jujuna onkin ettei se ole minulle vain istumaväline, vaan pala arvostettua historiaa ja Ilmari Tapiovaaran kädenjälkeä. Lisäksi se on minun silmissäni ainut oikea ja alkuperäinen pinnanojatuoli ja siksi se on minulle tärkeämpi kuin pelkkä tuoli. ♥︎ Hintakin tietysti kirpaisi kukkarossa joten minun oli mietittävä hyvin tarkkaan jo ennen ostoksen tekemistä miksi haluan kyseisen tuolin ja millainen asema sillä tulee kotona olemaan. Mademoiselle onkin yksi niistä kalusteista ja tavaroista, joille minulla tulee aina olemaan tilaa kodissani… aina! 

Louis Poulsen AJ lattiavalaisin Omakotivalkoinen Sisustubloggaajan sisustusvinkit

Sopivasti harkitsevainen

On hyvä olla harkitsevainen ja tehdä tietoisia ostopäätöksiä fiksuin perustein. Liiallisuuksiin ei kannata tietenkään mennä ja joskus on ihan ok ostaa sitä mitä mieli tekee sen enempiä asiaa miettimättä ja piilomerkityksiä etsimättä.

Minulla esimerkkinä toimikoon vaikkapa sukat, kestokassit, tiskiharjat ja wc-paperit, joiden tärkein ominaisuus on vain ja ainoastaan niiden tarpeellisuus, eikä niillä ole sen syvällisempää tarkoitusta. Sen verran pitää kuitenkin sanoa, että esimerkiksi tiskiharjojen osalta valitsen aina kaupan hyllystä näteimmän mallin, mutta sen takia en ole valmis erikseen menemään ruokakaupan hyllyväliä pidemmälle. Jos ainut vaihtoehto on oranssin värinen harja, ostan oranssin värisen harjan. 🙂

Eva Solo orkidearuukku Omakotivalkoinen Sisustubloggaajan sisustusvinkit
By Lassen Kubus kulhot Omakotivalkoinen Sisustubloggaajan sisustusvinkit

Sitä kunnioitat mitä arvostat

Kun jokin tavara tai vaate on tärkeä, siitä huolehtii mielellään. Merinovillaisesta neuleesta pitää ihan luonnostaankin parempaa huolta kuin keinokuituisesta neulepaidasta. Kallista takkia tai kenkäparia suojelee lialta ihan eri tavalla kuin halpaversioita ja mitä parempaa huolta tavaroistaan ja vaatteistaan pitää, sen pitempään ne säilyvät hyväkuntoisina. Kaikki eivät välttämättä edes huomaa käsittelevänsä tavaroitaan ja vaatteitaan eri tavalla sen mukaan mikä niiden tärkeysaste on.

Sama toistuu myös kotona – kotia pitää mielellään siistinä kun se on kauniisti sisustettu ja mitä tärkeämpiä tavaroita ja kalusteita kotona on, sen kauniimmalta se tuntuu. ♥︎ Tärkeys ei ole sama kuin design, eikä design tarkoita kallista hintaa. Mikä tahansa voikin siis olla tärkeää ja erilaisia syitä on useita. Tärkeääkin tärkeämpää on miettiä mikä juuri sinulle on tärkeää ja miksi, ja sen jos saat selvitettyä niin punainen lanka on löydetty sekä sisustuksessa, pukeutumistyylissä kuin elämässä yleensäkin.

Artek 91 ruokapöytä ja Muuto Visu tuoli valkoinen Omakotivalkoinen Sisustubloggaajan sisustusvinkit
Artek Aalto 60 klassikko jakkara Omakotivalkoinen Sisustubloggaajan sisustusvinkit

Vähemmän tavaraa on enemmän tilaa

Minulle on tärkeää asua sellaisessa kodissa joka omissa silmissäni näyttää kauniilta ja viihtyisältä. Tärkeää on myös se miten arkiaskareet hoituvat kaiken kauneuden keskellä. Näiden kahden asian yhdistäminen ei ole aina ollut helppoa ja minulla meni pitkään ennen kuin löysin oman kultaisen keskitieni, punaisen lankani ja sellaiset kompromissit, joiden avulla saan mahdollisimman paljon iloa molemmista osa-alueista. Sisustuksessa se tarkoitti ”vähemmän on enemmän” -toimintaperiaatetta – vähemmän säilytyskalusteita, vähemmän tavaraa, enemmän tilaa ja runsaasti enemmän valoa ja viihtyisyyttä… juuri niin kuin haluan!

Mitä vähemmän omistaa, sen tärkeämmäksi ne yksittäiset tavarat tulevat. Jos saisit omistaa vain yhden tuolin, millainen se olisi? Näkisitkö vaivaa löytääksesi mahdollisimman parhaan yksilön ainokaiseksi tuoliksesi? Uskon että moni vastaa tässä kohtaa kyllä, kuten minäkin vastaisin. Entäs jos joutuisit muuttamaan huomattavasti pienempään kotiin ilman erillistä varastointimahdollisuutta, mistä olisit valmis luopumaan? Jokaisella meistä on varmasti sellaisia kalusteita ja tavaroita, jotka saisivat välittömästi lähtöpassit tuollaisessa tilanteessa ilman vatvomista. Näitä kysymyksiä kyselin itseltäni aika usein silloin kun kävin läpi isoa elämänmutosta ja minimalisoin tavaramäärää kotona. 

hay Hee baarituoli korkea valkoinen Omakotivalkoinen Sisustubloggaajan sisustusvinkit
Artek A110 valaisin kokonaan valkoinen Omakotivalkoinen Sisustubloggaajan sisustusvinkit

Hyvä arki, parempi mieli

Hyvä arki koostuu monenlaisista asioista ja kodin funktionaaliset kalustevalinnat ovat mielestäni erittäin tärkeässä roolissa toimivan ja hyvän arjen pyörityksessä. Jokainen tarvitsee hyvän sängyn jossa nukkua, ruokailuun soveltuvan paikan jossa tankata, sekä ruoanvalmistus- ja peseytymismahdollisuudet. Myös elektroniset viihdykkeet ja valaistus ovat hyvin oleellisia asioita.

Lisämausteet syntyvät kauniista kattauksesta, laadukkaista keittiövälineistä ja helppohoitoisista tekstiileistä. Koko kotia ei tarvitse eikä edes kannata pistää uusiksi kerralla, mutta tulevaisuutta varten olisi hyvä huomioida kodin ja arjen miinukset ja plussat. Mikä on hyvää, mikä on huonoa, mitkä asiat hoituvat helposti ja millaisten juttujen kanssa palaa pinna.

Minulla närästystä on aiheuttanut mm. liian littana tyyny, jolla nukkuminen oli yhtä tuskaa ja asennon korjailua, sekä pölyä ja hiuksia itseensä imevät puuvillasatiiniset lakanat, jotka saivat aivastelemaan, unohtamatta tietenkään tätä klassikkoa eli surkeassa kunnossa olevia siivousvälineitä, joihin tarttuminen oli kuin rangaistus. 🙂 Nuo arjen pikkuongelma-asiat oli helposti korjattu, kun lopulta sain aikaiseksi tarttua tuumasta toimeen ja lopettaa märinän. 🙂

Pappelina Svea muovimatto valkoinen Omakotivalkoinen Sisustubloggaajan sisustusvinkit
String Pocket hylly valkoinen Omakotivalkoinen Sisustubloggaajan sisustusvinkit

Pieniä arkisia valintoja

Elämänlaatuun voi vaikuttaa pienilläkin teoilla – voi valita hieman parempaa hammastahnaa (kun hampaat joka tapauksessa pestään), ilahduttaa joskus itseään kauniilla kukkakimpulla (pieni penni mutta suuri ilo) tai hankkia vaikkapa kunnolliset siivousvälineet (koska siivotakin välillä pitää).

Koti on turvasatama ja paikka jossa vietämme paljon aikaa, siksi siihen kannattaa panostaa vaikkei sisustamisesta olisi innostunut. Ympärillä olevat asiat ja ihmiset vaikuttavat mielialaan ja mielentilaan, niin myös kotikin. Sotkuiseen kotiin ei ole kovin kiva mennä ja tekemättömät tehtävät stressaavat vähintään alitajunnassa. Siistissä kodissa viihtyy paremmin ja kauniista kodista ei tekisi mieli edes lähteä mihinkään. 🙂 

Flos 265 seinävalaisin musta Omakotivalkoinen Sisustubloggaajan sisustusvinkit
FDS designale koko valikoimasta

Designklassikoita ja lemppareita

Postauksen kuvitukseen olen poiminut sellaisia sisustustuotteita, joita rakastan kovasti. Ne tuovat minulle suurta iloa olemassa olollaan joka ikinen päivä. Ilman alennuskoodeja en olisi välttämättä raaskinut koskaan ostaa kaikkia näitä kauniita tavaroitani ja siksi vinkkaakin teille että Finnish Design Shopista* saa tänä viikonloppuna -10% alennuksen koko valikoimasta.

Alennus koskee kaikkia normaalihintaisia sekä jo alennettuja tuotteita. Finnish Design Shopin valikoimassa on suuri määrä minunkin blogistani tuttuja kotimaisia ja skandinaavisia designtuotteita.

Lunasta alennus kampanjakoodilla SUMMERGIFT10 sunnuntaihin 16.7.2017 mennessä ja tee omista designhaaveistasi totta! 🙂

finnishdesignshop.fi*

Kun omistaa yhden todella mieluisan, ei tarvitse kymmentä ihan hyvää!

Lue myös: ➤ Voiko designvalaisimeen rakastua?

* * *

Inspiroiduitko kotini sisustuksesta? Tutustu tuotteisiin alla:

Mademoiselle nojatuoli*  |  Muurame-taso*  |  BEdesign-seinähylly*  |  Pappelina-matto*  |  Louis Poulsen AJ valaisin*  |  Aalto A330s -valaisin*  |  By Lassen Kubus -kulho*  |  Aalto E60-jakkara*  |  Hay Hee baarituoli*  |  Eva Solo ruukku*

Tuotekuvat: Finnish Design Shop, *sisältää kaupallisen linkin


Comments are closed.