Sisustukseni peruspilarit & alekoodi designhankinnoille

Ei se määrä vaan laatu on hyvä ohjenuora lähes kaikessa mitä elämä voi sisältää, niin sosiaalisten suhteiden kuin tavaroidenkin puolesta. Arvostan suuresti hyvää designia ja minulle suunnittelijan työpanos ja valmistuksen huolellisuus tuovat lisäarvoa, jolloin myös kiinnyn tavaroihini paljon enemmän. Pyrin noudattamaan elämässäni Titanic-elokuvastakin tuttua fraasia “make the day count” eli tee jokaisesta päivästäsi merkityksellinen. Tämä pätee myös pukeutumisessa ja kodin sisustamisessa, joiden suhteen noudatan “buy only things that make value” -periaatetta, joka huonosti suomennettuna tarkoittaa että ostan vain sellaisia juttuja, joilla on minulle merkitystä…

Omakotivalkoinen_Artek_a330s_15072017.jpOmakotivalkoinen_Artek_Mademoiselle_1507

Älä satsaa määrään vaan laatuun

Esimerkkinä vaikkapa Ilmari Tapiovaaran Mademoiselle-tuoli, josta on tullut minulle valtavan tärkeä. Samankaltaisia puisia nojatuoleja löytyy monista kaupoista eri hintaryhmissä ja edullisimmillaan asiaansa ajavan tuolin saa alta satasella, kirpparilta vieläkin halvemmalla. Jos tuollainen tuoli paljastuu huonolaatuiseksi niin eipä juuri kirpaisisi pistää vanhaa ovesta ulos ja hakea uutta tilalle… tai jos kyllästyy niin vaihtoon vaan sukkelaan. Tuo on juuri sellaista kertakäyttökulttuuria, josta yritän opetella eroon…

Hinta ja laatu eivät aina tietenkään korreloi keskenään, mutta oli laatu millainen hyvänsä niin tosiasia on että halpoja tavaroita on liian helppo ostella ilman kunnollista harkintaa tai perustetta. Liian heppoisin perustein kotiin kannettuihin tavaroihin, vaatteisiin ja muihin tuotteisiin en useinkaan saa kiintymyssuhdetta luotua ja siksi niiden tuoma ilo kestää vain vähän aikaa. Mademoisellen jujuna onkin ettei se ole minulle vain istumaväline, vaan pala arvostettua historiaa ja Ilmari Tapiovaaran kädenjälkeä. Lisäksi se on minun silmissäni ainut oikea ja alkuperäinen pinnanojatuoli ja siksi se on minulle tärkeämpi kuin pelkkä tuoli. ♥︎ Hintakin tietysti kirpaisi kukkarossa joten minun oli mietittävä hyvin tarkkaan jo ennen ostoksen tekemistä miksi haluan kyseisen tuolin ja millainen asema sillä tulee kotona olemaan. Mademoiselle onkin yksi niistä kalusteista ja tavaroista, joille minulla tulee aina olemaan tilaa kodissani… aina! 

On hyvä olla harkitsevainen ja tehdä tietoisia ostopäätöksiä fiksuin perustein. Liiallisuuksiin ei kannata tietenkään mennä ja joskus on ihan ok ostaa sitä mitä mieli tekee sen enempiä asiaa miettimättä ja piilomerkityksiä etsimättä. Minulla esimerkkinä toimikoon vaikkapa sukat, kestokassit, tiskiharjat ja wc-paperit, joiden tärkein ominaisuus on vain ja ainoastaan niiden tarpeellisuus, eikä niillä ole sen syvällisempää tarkoitusta. 🙂 

Omakotivalkoinen_LouisPOulsen_AjFloor_15

Omakotivalkoinen_EvaSolo_orkidearuukku_1Omakotivalkoinen_ByLassen_Kubus_15072017

Sitä kunnioitat mitä arvostat

Kun jokin tavara tai vaate on tärkeä, siitä huolehtii mielellään. Merinovillaisesta neuleesta pitää ihan luonnostaankin parempaa huolta kuin keinokuituisesta neulepaidasta. Kallista takkia tai kenkäparia suojelee lialta ihan eri tavalla kuin halpaversioita ja mitä parempaa huolta tavaroistaan ja vaatteistaan pitää, sen pitempään ne säilyvät hyväkuntoisina. Kaikki eivät välttämättä edes huomaa käsittelevänsä tavaroitaan ja vaatteitaan eri tavalla sen mukaan mikä niiden tärkeysaste on. Sama toistuu myös kotona – kotia pitää mielellään siistinä kun se on kauniisti sisustettu ja mitä tärkeämpiä tavaroita ja kalusteita kotona on, sen kauniimmalta se tuntuu. ♥︎ Tärkeys ei ole sama kuin design, eikä design tarkoita kallista hintaa. Mikä tahansa voikin siis olla tärkeää ja erilaisia syitä on useita. Tärkeääkin tärkeämpää on miettiä mikä juuri sinulle on tärkeää ja miksi, ja sen jos saat selvitettyä niin punainen lanka on löydetty sekä sisustuksessa, pukeutumistyylissä kuin elämässä yleensäkin. ♥︎

 Omakotivalkoinen_Artek91_MuutoVisuValkoiOMAKOTIVALKOINEN_ArtekAalto_60Jakkara_15

Vähemmän tavaraa on enemmän tilaa

Minulle on tärkeää asua sellaisessa kodissa joka omissa silmissäni näyttää kauniilta ja viihtyisältä. Tärkeää on myös se miten arkiaskareet hoituvat kaiken kauneuden keskellä. Näiden kahden asian yhdistäminen ei ole aina ollut helppoa ja minulla meni pitkään ennen kuin löysin oman kultaisen keskitieni, punaisen lankani ja sellaiset kompromissit, joiden avulla saan mahdollisimman paljon iloa molemmista osa-alueista. Sisustuksessa se tarkoitti “vähemmän on enemmän” -toimintaperiaatetta – vähemmän säilytyskalusteita, vähemmän tavaraa, enemmän tilaa ja runsaasti enemmän valoa ja viihtyisyyttä… juuri niin kuin haluan!

Mitä vähemmän omistaa, sen tärkeämmäksi ne yksittäiset tavarat tulevat. Jos saisit omistaa vain yhden tuolin, millainen se olisi? Näkisitkö vaivaa löytääksesi mahdollisimman parhaan yksilön ainokaiseksi tuoliksesi? Uskon että moni vastaa tässä kohtaa kyllä, kuten minäkin vastaisin. Entäs jos joutuisit muuttamaan huomattavasti pienempään kotiin ilman erillistä varastointimahdollisuutta, mistä olisit valmis luopumaan? Jokaisella meistä on varmasti sellaisia kalusteita ja tavaroita, jotka saisivat välittömästi lähtöpassit tuollaisessa tilanteessa ilman vatvomista. Näitä kysymyksiä kyselin itseltäni aika usein silloin kun kävin läpi isoa elämänmutosta ja minimalisoin tavaramäärää kotona. 

Omakotivalkoinen_HayHeeBar_15072017.jpgOmakotivalkoinen_Artek_A110_15072017.jpg

Hyvä arki, parempi mieli

Hyvä arki koostuu monenlaisista asioista ja kodin funktionaaliset kalustevalinnat ovat mielestäni erittäin tärkeässä roolissa toimivan ja hyvän arjen pyörityksessä. Jokainen tarvitsee hyvän sängyn jossa nukkua, ruokailuun soveltuvan paikan jossa tankata, sekä ruoanvalmistus- ja peseytymismahdollisuudet. Myös elektroniset viihdykkeet ja valaistus ovat hyvin oleellisia asioita. Lisämausteet syntyvät kauniista kattauksesta, laadukkaista keittiövälineistä ja helppohoitoisista tekstiileistä. Koko kotia ei tarvitse eikä edes kannata pistää uusiksi kerralla, mutta tulevaisuutta varten olisi hyvä huomioida kodin ja arjen miinukset ja plussat. Mikä on hyvää, mikä on huonoa, mitkä asiat hoituvat helposti ja millaisten juttujen kanssa palaa pinna. Minulla närästystä on aiheuttanut mm. liian littana tyyny, jolla nukkuminen oli yhtä tuskaa ja asennon korjailua, sekä pölyä ja hiuksia itseensä imevät puuvillasatiiniset lakanat, jotka saivat aivastelemaan, unohtamatta tietenkään tätä klassikkoa eli surkeassa kunnossa olevia siivousvälineitä, joihin tarttuminen oli kuin rangaistus. 🙂 Nuo arjen pikkuongelma-asiat oli helposti korjattu, kun lopulta sain aikaiseksi tarttua tuumasta toimeen ja lopettaa märinän. 🙂

Elämänlaatuun voi vaikuttaa pienilläkin teoilla – voi valita hieman parempaa hammastahnaa (kun hampaat joka tapauksessa pestään), ilahduttaa joskus itseään kauniilla kukkakimpulla (pieni penni mutta suuri ilo) tai hankkia vaikkapa kunnolliset siivousvälineet (koska siivotakin välillä pitää). Koti on turvasatama ja paikka jossa vietämme paljon aikaa, siksi siihen kannattaa panostaa vaikkei sisustamisesta olisi innostunut. Ympärillä olevat asiat ja ihmiset vaikuttavat mielialaan ja mielentilaan, niin myös kotikin. Sotkuiseen kotiin ei ole kovin kiva mennä ja tekemättömät tehtävät stressaavat vähintään alitajunnassa. Siistissä kodissa viihtyy paremmin ja kauniista kodista ei tekisi mieli edes lähteä mihinkään. 🙂 

Omakotivalkoinen_pappelina_Svea_valkoineOmakotivalkoinen_StringPocket_15072017.j

Omakotivalkoinen_Flos265_15072017.jpg

OMAKOTIVALKOINEN_FDS_ALE10_150720172017.

Postauksen kuvitukseen olen poiminut sellaisia sisustustuotteita, joita rakastan kovasti. Ne tuovat minulle suurta iloa olemassa olollaan joka ikinen päivä. Ilman alennuskoodeja en olisi välttämättä raaskinut koskaan ostaa kaikkia näitä kauniita tavaroitani ja siksi vinkkaakin teille että Finnish Design Shopista saa tänä viikonloppuna -10% alennuksen koko valikoimasta. Alennus koskee kaikkia normaalihintaisia sekä jo alennettuja tuotteita, muutamaa kampanjatuotetta kuten Le Klintin 172B -valaisinta lukuunottamatta. Finnish Design Shopin valikoimassa on suuri määrä minunkin blogistani tuttuja kotimaisia ja skandinaavisia designtuotteita.

Lunasta alennus kampanjakoodilla SUMMERGIFT10 sunnuntaihin 16.7.2017 mennessä ja tee omista designhaaveistasi totta! 🙂

www.finnishdesignshop.fi

Kun omistaa yhden todella mieluisan, ei tarvitse kymmentä ihan hyvää! 🙂

Miia_signerina2015.jpg

*sisältää kaupallisen linkin


OKV_INFOCONTACT.jpgOKV_Bloglovin.jpgOKV_Instagram.jpgOKV_Facebook.jpgOKV_Pinterest.jpg

6 kommenttia “Sisustukseni peruspilarit & alekoodi designhankinnoille

 1. Kyllähän nämä design-tuotteet säilyttävät hintansa ja ovat virtaviivaisia, mutta kyllä minä ennen kaikkea arvostan käytännöllisyyttä ja myös hintaa. Vaikka minulla olisi varaakin, niin pidän valaisimen hintana jotain 800e ihan mielettömänä. Usein nämä valaisimet ovat kauniita katsella, mutta valo tulee kohtisuoraan ja minulle tulee tunne olevani syytettynä Ruokapöydän päällä esimerkiksi teräksinen valaisin ei valaise ympäristöä ollenkaan. Olen aikoinani ollut Paimion sairaalassa töissä, joka juuri oli Alvar Aallon suunnittelema. Lavuaarit olivat pyöreät ja kun pesi käsiään, niin vesi roiskui joka paikkaan. Kaunista, mutta ei niin käytännöllistä.

  1. anonyymi: Osan arvo saattaa säilyä, mutta sen vuoksi en designia itselleni ole hankkinut. 🙂 Artekin valaisinten tarkoitus ei ole toimia koko tilan valaisevina, vaan kohdevaloina yksin ja ryhmissä. Kyseiset valaisimet ovat mielestäni erinomaisia tunnelmanluojia, suurin osa kun nykyisin ratkaisee yleisvalaistuksen kattoon upotetuilla spoteilla tai muilla ratkasuilla. Meilläkin keittiössä yleisvalona toimii kattospotit, saarekkeen päällä olevien A330s-valaisinten tarkoitus on tuoda lisävaloa saarekkeelle ja sen ne tekevätkin. A110 vuorostaan valaisee ruokapöydän päällä ja siihen se riittää ja sopii hyvin, ilman häikäisyä. <br />
   <br />
   Jokaisella suunnittelijalla on sellaisia juttuja ja tuotteita, jotka eivät toimi täydellisesti. Niiden pääfunktio todennäköisesti on alunperinkin ollut esteettinen, vrt. Paimion pyöreä allas. Pyöreässä altaassa kuitenkin on omat hyvät puolensa, kuten se että puhdistaminen on helppoa ilman nurkkien jynssäämistä.

 2. Kiitos ihanasta postauksesta! Se piristi sunnuntaista aamupäivääni ollen juuri sellainen pieni asia, joka tekee päivästä merkityksellisen.<br />
  <br />
  Viime aikoina olen miettinyt paljon sitä, mitkä esineet ovat minulle oikeasti tärkeitä. Loppujen lopuksi suuri osa esineistä on vain esineitä. Vaikka ne olisivat hyödyllisiä, laadukkaita ja kauniita, ilman niitäkin voisi elää. <br />
  <br />
  Sitten on joitain esineitä, jotka ovat eri tavalla merkityksellisiä ja rakkaita. Juuri niitä, jotka kaikin keinoin yrittäisi pitää mukanaan jos jostain pitäisi luopua.<br />
  <br />
  Lisäksi ympäriltä löytyy täysin ylimääräistä tavaraa jonka olemassaolo ei minua enää palvele. Esimerkiksi kirjahyllyssä notkuva tietosanakirjasarja ei ole enää vuosiin tuottanut hyötyä tai iloa. Eikä kai minun velvollisuuksiini kuulu arkistoida suomalaisten tietosanakirjojen historiaa? Täysin oma lukunsa ovat erilaiset paperit, jotka joskus olivat tärkeitä. Ehkä tänä kesänä on aikaa käydä arkistot läpi ja hävittää turhat liput ja laput.<br />
  <br />
  Vieroksun tavaran poisheittämistä. Liput ja laput toki sietää tuhota mutta käyttökelpoiset esineet on mukava kierrättää. Ajanpuutteessa olen yleensä lahjoittanut tavarat Kontti-kirppikselle. Arvokkaammistakin tavaroista on iljennyt luopua kun tietää niiden menevän myyntiin ja rahojen hyvään tarkoitukseen.<br />
  <br />
  Kun siivoaa ympäristöään siivoaa myös mieltänsä. Kai tuo liittyy siihen, että siivotessa käy läpi historiaa, nykyisyyttä ja tulevaa peilaten niitä arvomaailmaansa ja unelmiinsa. KonMarin ansiosta siivousta ei aina tarvitse aloittaa alusta koska karsinnan jälkeen järjestetyt kaapit ja laatikot ovat pysyneet ihan automaattisesti järjestyksessä. <br />
  <br />
  Rykäyksittäin etenen projektissani. Nyt taitaa olla seuraavien harppausten aika. Kiitos Miia jälleen kerran inspiraation nostattamisesta!

  1. Hippu-76: Kiva että tykkäsit! 🙂 Aika monet tavarat ovat vain tavaroita, ilman tunteita ja sen ihmeempää lisämomenttia. En tiedä ketään joka kokisi juustohöylän tai purkinavaajan olevan tunnepuolelta tärkeitä, niiden tärkeys syntyykin puhtaasti tarpeesta – ne kuuluvat arkeen ja helpottavat ruoanvalmistusta, eli tekevät arjesta mukavampaa. 🙂 Sitten on dekoratiivinen ryhmänsä, jotka eivät ehkä ole tekemisen kautta tarpeellisia mutta visuaalisesti erittäin tärkeitä, kuten kaunis maljakko tai matto, joita ilmankin pärjäisi. Ja sitten on vielä tietysti ne tavarat, jotka ovat tärkeitä niihin liittyvien muistojen tai tunnetilojen vuoksi, sellaisia minulla on mm. koiriini ja tyttöön liittyvät jutut, Roope-koiran vanha kaulapanta, tytön piirustuksia ja askarteluja, tytön vauva-ajan vaatteita ja ensikengät jne. :)<br />
   <br />
   Noiden kolmen kategorian ulkopuolelle kuuluvat tavarat ovat ns. turhaa kuormaa, joista eroon hankkiutuminen ei tuota suurta tuskaa. Tarve on tärkeysasteikolla ensimmäisenä, tunne heti kakkosena ja viihtyvyyteen liittyvä visuaalinen ilo kolmosena. Jokaisen uuden ostoksen olisi hyvä kuulua johonkin edellämainituista kategorioista, tosin tunne-puolelle uusi mööpeli tai vaate harvoin pääsee, sillä tunne syntyy vasta sillä hetkellä kun tavara / vaate on otettu käyttöön ja ensimmäinen muisto on luotuna. 🙂 <br />
   <br />
   Itsetutkiskelu on mielenkiintoista puuhaa aina silloin tällöin tehtynä. 🙂 Tsemppiä uuteen harppaukseen! &hearts;

 3. Tuo Mademoiselle -tuoli on mielestäni kaikkea muuta kuin funktionaalinen, muistan ne lukuisat kerrat isovanhempieni luona, kun istahdin siihen, tuoli keikkasi samantien, ja selkänoja iski takaraivoon. En todellakaan halunnut tuoleja perinnönjaossa omaan kotiini.

  1. Alma Cattilus: Tuoli on uskomattoman mukava istua ja selkä voi siinä hyvin. Myös istumakorkeus on sellainen että jalkapohjat ylettävät maahan, jolloin takareisien verenkierto ei häiriinny. Korkea selkänoja tukee myös niskaa, jolloin tuolissa voi ottaa rennosti ilman kaulan jäkittämistä. 🙂 Minusta nuo kaikki edellämainitut puolet tekevät tuolista nimenomaan funktionaalisen. Minulla tuoli ei ole koskaan keikannut siihen istuessani, mutta totta on että lasten kiipeilyä siinä en suosittele. Tyttö kerran meinasi kaatua sillä kun seisoi tuolilla ja nojasi selkänojaan. Kyseisen tuolin tarkoitus ei kuitenkaan ole toimia lasten kiipeilytelineenä, joten en pidä sitä huonona puolena tai miinuksena. Samalla tavoin keikkaa jokainen toimistotuolikin jos niihin vauhdilla heittäytyy istumaan, ja silti myös toimistotuoleilla on tärkeä paikkansa istuvan ihmisen elämässä ergonomisuutensa vuoksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *