Miksi valitsin Nordic Bamboo -bambulattian

Kaupallinen yhteistyö: Nordic Bamboo

Uusi bambulattiani on nyt asennettuna ja koti hohtaa uutuuttaan kuin uudiskohde. Tässä postauksessa kerron teille miksi valitsin juuri Nordic Bamboon ja luonnollisen Kaisla -bambulattian, tule mukaan lukukierrokselle tutustumaan valintakriteerieni saloihin! 🙂

Nordic Bamboo Miksi valitsin ekologisen bambulattian - Sisustusremontti Omakotivalkoinen
Nordic Bamboo Miksi valitsin ekologisen bambulattian - Sisustusremontti Omakotivalkoinen

Yllätyksellinen valinta

Moni odotti minulta valkoista lattiavalintaa ja yllättyi kun lattia paljastuikin valkoisen sijaan olevan ehtaa puuta – lämmintä, aitoa ja kotoisaa. Rakastan valkoista yli kaiken, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Alkuperäisenä ajatuksenani olikin Nordic Bamboon valkoiseksi sävytetty kaunis Kuura, jonka ympärille lähdin visioimaan kodin koko sisustusta.

Tilauksen teon jälkeen alkoi pitkä odotus, jonka aikana aloin miettimään asioita ”oman boksini ulkopuolelta” – onko valkoinen lattia sittenkään oikea valinta, tuleeko kodista liian kolkko, kylmä tai keskeneräisen näköinen? Instagramissa julkaistut minimalistiset ja vitivalkoiset sisustuskuvat näyttävät kieltämättä upealta, mutta millainen on todellisuus oikeilla silmillä paikanpäällä katseltuna Suomen neljä erilaista vuodenaikaa huomioiden…

Nordic Bamboo Miksi valitsin ekologisen bambulattian - Sisustusremontti Omakotivalkoinen
Nordic Bamboo Miksi valitsin ekologisen bambulattian - Sisustusremontti Omakotivalkoinen

Mietintöjä valkoisesta sisustuksesta

Valkoinen lattia toimii vanhassa puutalossa täydellisesti, kuten myös hieman runsaammassa sisustustyylissä, jossa kontrasti syntyy kalusteilla ja sisustustarvikkeilla. Myös värilliset seinät (esim keltainen seinä, valkoinen lattia ♥) ja retrovivahteet sopivat valkoisen lattian kanssa mielestäni todella kauniisti yhteen. Ja vitivalkoinen kylpyhuone laattalattioineen, se saa puntin minullakin vipattamaan… mutta miten onkaan asian laita jos sisustuksessa noudatetaan ”vähemmän on enemmän” -periaatetta, panostetaan mielummin laatuun kuin määrään ja haetaan sisustuksen osalta jopa hieman askeettista lopputulosta.

Näyttääkö kokonaan lattiasta kattoon valkoisuutta hohtava koti olevan vähäisen kalustemäärän kanssa puoliksi tyhjä tai puoliksi täynnä, riippuen tietysti siitä miten päin asiaa haluaa tarkastella. 🙂

Nordic Bamboo Miksi valitsin ekologisen bambulattian - Sisustusremontti Omakotivalkoinen

Valkoinen vaihtuu naturelliin sävyyn

Näitä asioita puntaroin huolella ja perinpohjaisesti, päätyen lopulta siihen että kysyin Nordic Bamboon Jukka-Pekalta voisiko tilaustani vielä muuttaa ja vaihtaa valkoisen Kuuran kauniiseen luonnolliseen Kaislaan. Tämä onnekseni onnistui ja olen siitä ikuisesti kiitollinen – lattian asennuksen aikana vahvistui tunne että tein täysin oikean päätöksen.

Sitten päästääkin minua itseäni eniten kutkuttavaan aiheeseen, eli siihen miksi kaikista maailman materiaalivaihtoehdoista halusin kotiini juuri bambulattian. Siihen on monta syytä, joista ehkä tärkein on sen lujuusominaisuus. Bambu on materiaalina moninkertaisesti kovempaa ja kestävämpää kuin Suomen kestävämmäksi puulajiksi ristitty tammi. Bambulattiaa ei kotikäytössä saa hajalle millään, ei edes isokokoiset koirat saa siihen naarmuja aikaan kynsillään.  

Alla olevalta videolta näette mitä Nordic Bamboo -lattialle käy jos sitä moukaroi varasalla ja raaputtaa naulalla:

Erittäin luja ja kestävä bambulattia

Sen lisäksi että bambulattia kestää naarmuuntumattomana lähes mitä tahansa, on se luonnostaan myös antibakteerinen, antistaattinen sekä ääntä eristävä. Kerrostalossa eritoten on hyötyä siitä ettei kodin äänet eikä varsinkaan askellus kuulu alakertaan. Uskon että alakerran naapurini on tästä oikein hyvillään.

Bambulattian hyvät puolet eivät tähän vielä loppuneet. Kaiken edellä mainitun lisäksi se suodattaa UV-säteilyä ja sietää auringon vaikutuksia paljon paremmin kuin muut lattioissa käytettävät puulajit. Nordic Bamboon Kaislan kanssa ei tarvitse pelätä lattian kellastumista, tai tummumista hyvin pitkiin aikoihin.

14mm paksun massiivibambuisen lattian elinikä on todennäköisesti pitempi kuin omani, näin vitsikkäästi ilmaistuna, sillä sen voi huoltokäsitellä ja hioa lukemattomat kerrat. Bambu lisäksi ikääntyy paljon hitaammin ja kauniimmin kuin pohjoisen omat puulajit tammi, mänty ja koivu, joten bambulattian osalta ei seuraavaan kymmeneen vuoteen ainakaan ole odotettavissa juuri minkäänlaista ulkoista muutosta – toisin kuin tammiparketin kanssa joka muuttui auringon vaikutuksesta keltaisen kautta oranssiksi jo 7 vuodessa.

Nordic Bamboo Miksi valitsin ekologisen bambulattian - Sisustusremontti Omakotivalkoinen

Lemmikkiystävällinen valinta

Muita valintaani vaikuttavia tekijöitä on mm. se että haaveilemme uudesta koirasta (tai jopa kahdesta) ja etsimme aktiivisesti pörröistä sydämensulattajaa. Tämä pitää luonnollisesti huomioida lattiavalinnassa myös, vaikkei karvaiset tassut juuri tällä hetkellä kodin lattioilla olekaan tallustelemassa.

Lisäksi koen tärkeänä sen että lattia on huoltovapaa. Laadukkaita materiaaleja ja kulutuksenkestävyyttä on oppinut keittiöremontin myötä arvostamaan ihan erilaisella tavalla, ja haluan että pinnat pysyvät hyvässä kunnossa mahdollisimman vähällä vaivalla. Bambulattia on täydellinen valinta sellaiselle joka kaipaa arkeensa helppoutta – bambu kun kestää kosteuttakin todella hyvin ollakseen elävää materiaalia ja näin ollen se ei eteisen kurakengistäkään säiky. 🙂

Nordic Bamboo Miksi valitsin ekologisen bambulattian - Sisustusremontti Omakotivalkoinen

Ekologinen lattiamateriaali

Nordic Bamboo -bambulattia on eettinen valinta, sillä materiaalina käytetty bambu on peräisin Forest Stewardship Council (FSC) -järjestön, johon kuuluvat mm. WWF sekä Greenpeace,  tarkasti valvomasta ja vastuullisesti hoidetusta bambumetsästä Kiinasta.

Lisäksi bambun kasvuvauhti on todella nopea, saavuttaen sadonkorjuuiän jo noin viidessä vuodessa. Monella muulla lattiamateriaaliksi soveltuvalla puulajikkeella kuten tammella, täysikokoiseksi kasvaminen kestää useita kymmeniä vuosia. Ominaisuuksiensa ansiosta bambu on äärimmäisen kyvykäs luontokappale – nopeasti uusiutuva, vahva, hyvin kosteutta sietävä ja kauniskin. ♥

Nordic Bamboo Miksi valitsin ekologisen bambulattian - Sisustusremontti Omakotivalkoinen

Huomenna alkaa tavaroiden ja kalusteiden paikalleen laittaminen, enkä malta odottaa lopputulosta. 🙂 Huomenna siis jatketaan samalla teemalla, sillä erotuksella että tuo olohuoneessa nököttävä tavaravuori on asettunut nätisti paikoilleen. 🙂

Kivaa illan jatkoa kaikille!