Inkiväärinen kasvissosekeitto – Nopeaa & terveellistä

Olen rakastunut inkiväärin makuun ja sen terveysvaikutuksiin. Päiväni alkaa piristävällä inkivääri-sitruunashotilla ja päättyy inkiväärillä maustettuun vihreään teehen tai inkiväärin makuiseen yrttijuomaan (teetä ilman teetä). Myös ruoanlaitossa käytän viikottain inkivääriä ja kasvissosekeitossa se on ehdoton aines, antaen vegesopalle kivan pikantin makuvivahteen. 🙂

Tykkään valmistaa helppoja ja nopeita arkiruokia, joissa ei liikoja hienostella tai hifistellä. Kasvispainotteinen ruokavalio sopii tällaiselle arjen yksinkertaistajalle käytännönkin puolesta – riittää kun omistaa hyvän veitsen, kuorijan, leikkuulaudan, raastimen, kattilan ja jonkinlaisen survaimen, jolla saa muhennosta ja sosetta aikaiseksi. 🙂

Alla resepti nopeasti valmistuvaan terveyspommiin, joka auttaa nujertamaan kaamoksen oireet ja sopii myös linjoistaan huolehtivalle:

Inkiväärinen kasvissosekeitto

Ainekset (4 annosta)

 • 1,5 bataattia (noin 600g)
 • 6 porkkanaa
 • 1 sipuli
 • 3 valkosipulinkynttä
 • pieni pätkä selleriä
 • 3tl inkiväärimurskaa
 • 3dl kookosmaitoa (vaihtoehtoisesti makeuttamatonta mantelimaitoa tai kauraruokakerma (esim Oatly))
 • 4dl vettä
 • ripaus (noin 1tl) suolaa
 • mausteet maun mukaan, esim hyppysellinen persiljaa ja korianteria

Kuori ja pilko bataatit, porkkanat, sipulit ja selleri, nosta kasvikset kattilaan. Kuori inkivääri ja raasta kasvisten joukkoon. Lisää kattilaan vesi ja kookosmaito. Kookosmaidon sijasta voit käyttää myös makeuttamatonta mantelimaitoa tai ruoanlaittoon soveltuvaa kauramaitoa / -kermaa. Anna kiehua niin kauan kunnes kasvikset ovat kypsyneet, noin 20 minuuttia. Lisää joukkoon suola sekä makusi mukaiset mausteet / yrtit ja soseuta sauva- tai tehosekoittimella.

Nauti ihanasti lämmittävästä sosekeitosta sellaisenaan tai täysjyväleivän kanssa.

Tämä soppa on ollut pelastukseni – sen lisäksi että se on taivaallisen hyvää, on se myös äärimmäisen terveellistä, kevyttä ja inkiväärin ansiosta turvotusta poistavaa. Nälkä lähtee ilman ähkyä ja väsähtämistä, ja vastustuskyky kiittää ravintoaineista. 🙂

Iloista tiistaita kaikille! 

8 kommenttia “Inkiväärinen kasvissosekeitto – Nopeaa & terveellistä

  1. Marjukka: Kannattaa kokeilla, Irina testasikin jo ja tykkäsi kovasti. 🙂 Parasta tuossa on inkiväärin lisäksi koostumus, ihanan sametista tulee kun kiehuttaa kookosmaidonkin kattilassa. 🙂

 1. Nam! Kuulostaa hyvältä. 😋 Itsekin olen inkiväärin ystävä. Täytyy ilman muuta kokeilla reseptiä.

  Millainen tuo mainitsemasi inkivääri-sitruuna -shotti on? Teetkö sen itse vai ostatko valmiina? Resepti tai ostovinkki olisi mieleeni. Kuinka suuria annoksia nautit ja juotko tuon tyhjään vatsaan?

  1. Hippu-76: tuo keitto on tosi hyvää, voisin syödä sitä joka päivä. 😀

   Teen shotit välillä itse puristamalla sitruunaa lasiin ja raastamalla inkivääriä MUJI:n miniraastimella joukkoon. Välillä ostan shotit valmiina, esim K-Marketissa myydään Sonaturalin Super Juices inkiväärishottia joita ostan useamman kerralla silloin kun niitä hyllystä löytyy. Ovat niin suosittuja että usein ovat loppu. 😀 Myös R-kioskilla myydään inkiväärishotteja, löytyy kylmäkaapista sellaisissa pienissä muovipulloissa ja muistaakseni niissä on kestotarjous 2kpl 2,5€.

   1. Nyt on kokeiltuna sekä itsetehty shotti että keitto. Molemmat maistuvat erinomaisilta. 😋 Kiitos vinkeistä!

    Josko tästä alkaisi terveellisempi syöminen? 🤔

    1. Hippu-76: Tuo on niin helppo tehdäkin, kun kaikki vaan pannaan samaan kattilaan ja soseutetaan kun ovat tarpeeksi muhineet. 🙂 Ei tarvitse miettiä missä vaiheessa kuuluisi lisäillä sitä sun tätä. 😀

 2. Näyttääpä hyvältä! Syökö lapsi samaa ruokaa? Meillä perheen pojat ei pitkällä tikullakaan koske kasvissosekeittoihin niin melko vähän tulee keiteltyä niitä. Otetaan silti ohje testiin, minä syön jos ei muille maistu 😀

  1. Lore: tyttö syö useimmiten samaa ruokaa, mutta tästä keitosta ei tykkää jos inkivääriä mukana. 😀 Ilman inkivääriä lautanen kuitenkin tyhjenee nopeasti, keiton koostumus kun on sellainen pehmeä ja suussa mukavan tuntuinen kookosmaidosta johtuen. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *