Kosmetiikan haitat haltuun

Tänä perjantaina ei puhuta kukkapuskista, vaan paljon vakavammasta aiheesta – kosmetiikan sisältämistä haitallisista aineista ja sovelluksesta, joka helpottaa parempien valintojen tekemistä…

Kosmetiikan haitat haltuun infopostaus

Fiksumpia valintoja

Mikromuovista ja sen vesistöille ja eläimille aiheuttamasta vaarasta on puhuttu mediassa jo jonkin aikaa. Tavallisen kuluttajan silmin on kuitenkin vaikea hahmottaa ongelman todellista laajuutta, saati ehkäistä vahinkoja tekemällä yksilönä parempia valintoja.

Pelkästään muoville on olemassa yli 500 erilaista termiä ja on mahdotonta tälläisen tavallisen kansalaisen painaa muistiinsa murto-osaakaan haitallisista muovin ainesosista. Muovin lisäksi on vielä sadoittain muitakin kosmetiikassa käytettäviä ainesosia, jotka eivät totisesti tee ihmiselle hyvää kuten formaldehydi.

Tätä valintojen vaikeutta helpottaakseni latasin käyttööni maksuttoman CosmEthics-sovelluksen, jonka avulla voin tarkastaa nykyisten käytössäni olevien kauneustuotteiden sisällöt sekä kartoittaa valtavasta tuotevalikoimasta sellaiset yksilöt, jotka eivät saastuta sen enempää luontoa kuin omaa kehoanikaan.

Kosmetiikan haitat haltuun infopostaus

Helppokäyttöinen sovellus avuksi

Suomenkielinen sovellus on helppo käyttöinen kunhan alkuun pääsee. Tuotteet löytyvät hakukentän avulla suoraan tuotteen tai valmistajan nimellä. Mikäli tietoja ei löydy, voi sinne skannata (tai näppäillä) tuotteita itse tarkastettavaksi. Sovelluksen voi myös kustomoida omiin tarpeisiinsa ja asettaa manuaalisesti hälytystilan esimerkiksi muoville tai omaa ihoa allergisoiville ainesosille.

Kosmetiikan haitat haltuun infopostaus

Selvitä ainesosien haitallisuus

Kävin juuri läpi kaikki omat kosmetiikkatuotteeni ja helpotuin siitä miten moni tuotteeni oli epäilyksistäni huolimatta keskivertotasolla vailla erityisempiä allergeenejä tai haitta-aineita. Negatiivisen yllätyksen koin kuitenkin kolmen turvalliseksi mieltämäni tuotteen kohdalla, jotka heivasin suoraa tietä roskikseen – Kaappiin puolityhjäksi unohtunut lapsille markkinoitu XZ Muumi -shampoo sisältää parabeenien lisäksi formaldehydia, kuten myös pitkään käytössä ollut Erittäin Hieno Suomalainen klassikkoshampookin… onneksi kyseisen sarjan hoitoaine sisältää ”vain” parabeeneja, tosin nekään eivät ole hyväksi. Shokkina tuli myös se että Yotuelin hammastahnoissakin on formadehyldiä, kaunokielisesti nimeltään Diazolidinyl Ureaa.

Mainittakoon kuitenkin että kyseinen Muumi-shampoo on vanhempaa vuosikertaa eikä uuden näköisessä Muumi-shampoopullossa inci-listan perusteella ole enää käytetty formaldehydia. Tarkkana kannattaa kaupan hyllyllä silti aina olla ja kuluttajathan ne loppukädessä ohjaavat valinnoillaan valmistajia tekemään parempia ja turvallisempia tuotteita.

Kosmetiikan haitat haltuun infopostaus

Tiedonjanoa

Olen vasta ihan alkutekijöissäni tässä kosmetiikkatuotteiden laajemmassa sisältötarkastelussa, mutta sen sanon että silmät aukesivat tuon Youtuelin kohdalla. Monta vuotta olen pessyt hampaitani tällä tahnalla luullen että se on laatutavaraa…

Kosmetiikan haitat haltuun infopostaus

CosmEthics – Tiedä mitä ostat

En ehdi kaupassa tutkimaan tuotteiden ainesosalistoja ja wikipediatietoja, mutta onneksi voin jatkossa hakea avun tästä sovelluksesta välttääkseni huonojen valintojen tekemisen. Itsestäni ei niin väliä olisi, tähän kroppaan on varmasti vuosikymmenten aikana kertynyt kaikenlaista kuonaa ja formadelhydiäkin, mutta tyttö minua huolettaa. Hänet haluan säästää ylimääräisiltä myrkyiltä, kuten myös vesistöt. Perehtyminen jatkuu ja tulen todennäköisesti tekemään teille postauksen oman kosmetiikkani läpikäymisestä ja siitä miten kaiken tiedon kanssa mennään tästä eteenpäin – millaisia tuotteita jatkossa ostan.

CosmEthics-sovelluksesta ja kosmetiikan haitoista voit lukea lisää heidän englanninkieliseltä sivustoltaan TÄÄLTÄ!

Kivaa viikonloppua kaikille!

Kuvat: CosmEthics.com