5 vinkkiä hyllyjen somistukseen

5 vinkkiä hyllyjen somistukseen kokoaa yhteen niksit, joiden avulla asettelet tavarat kauniisti avohyllyyn. Tavaraa ei tarvitse olla määrällisesti paljoa, sillä visuaalisuuden salaisuus on ilmavuudessa ja kepeydessä. Tyhjää tilaa ei pidä pelätä, vaan sitä pitää vaalia.

5 vinkkiä hyllyjen somistukseen - Kauniit sisustusesineet ja sisustuskirjat

Hyllyt olivat ennen säilytyskalusteita

Oli hylly millainen tahansa, on sen tärkein tarkoitus toimia säilytyskalusteena ja auttaa meitä varastoimaan meille merkityksellistä tavaraa. Ennen vanhaan tavarat aseteltiin hyllyille selkeisiin ryhmiin. Kirjahyllyissä oli yleensä vain kirjoja ja valokuva-albumeita. VHS-elokuvat ja äänilevyt kerättiin vuorostaan omiin osastoihinsa. CD-levyille oli jopa ikiomat tornihyllyt, jotka nykypäivän teini-ikäisille ovat kirjaimellisesti historiallista antiikkia. 🙂

Digitalisaation myötä tarve isoille hyllystöille on vähentynyt tuntuvasti ja ennen niin suosittuja koko seinän levyisiä ”palahyllystöjä” harva enää kotiinsa haluaakaan.

5 vinkkiä hyllyjen somistukseen - Kauniit sisustusesineet ja sisustuskirjat

Onko hyllyillä enää funktiota?

Monissa kodeissa säilytystilantarve on pienentynyt elokuvien, musiikin ja kirjojen siirryttyä epäfyysiseen muotoon pilvipalveluihin. Hyllyjen funktio onkin viime vuosina erityisesti olohuoneissa alkanut kallistumaan sisustuksellisempaan suuntaan. Ne eivät ole enää olemassa vain tavaroiden säilytystä varten, vaan kantavat myös merkittävää roolia tilan sisustuksessa ja yleisessä harmoniassa.

Swedesen Libri-hyllyt ostin silmäniloksi, sillä säilytystilan suhteen ei niille tarvetta ollut. Sisustuksen kannalta katsoin kuitenkin tärkeäksi, että pienillä sisustustavaroilla ja viherkasveillani on oma paikkansa, jossa ne ovat esillä ryhmässä. Aikaisemmin ne oli ripoteltuna pitkin olohuonetta ja ne hukkuivat huomiossa isompien kalusteiden alle.

5 vinkkiä hyllyjen somistukseen - Kauniit sisustusesineet ja sisustuskirjat
5 vinkkiä hyllyjen somistukseen - Kauniit sisustusesineet ja sisustuskirjat

5 vinkkiä hyllyjen somistukseen

Näiden 5 vinkin avulla somistat hyllysi trendikkäästi ja ajan hengen mukaisesti:

1. Aloita nollasta

Tyhjennä kaikki hyllyt, pyyhi pölyt ja katso hetki hyllyäsi. Millainen on hyllylevyjen etäisyys toisistaan ja onko ne säädettävissä? Nauti ja hahmottele tulevaa kokonaisuutta hetki mielessäsi ja tarvittaessa ota avuksesi kynä ja paperia.

2. Kerää kauneimmat tavarasi yhteen

Kerää kaikki kauneimmat ja tärkeimmät tavarasi yhteen kasaan hyllyjen eteen lattialle, sängylle tai pöydälle. Älä mieti tässä vaiheessa mikä hyllyyn sopii vaan anna tunteiden viedä ja kerää kaikki suurta silmäniloa antavat muistoesineet, kirjat, maljakot, koristeet, purnukat, juhlakengät, laukut, valokuvakehykset, kasvit ja muut tärkeät esineet yhteen.

3. Sitten somistellaan! 

Valikoi kasasta pari suurinta esinettä / tavaraa ja laita ne hyllyille vastapäisiin kohtiin – esimerkiksi toinen alemmas vasemmalle ja toinen ylemmäs oikealle. Seuraavaksi asettele sinulle tärkeimmät tavarat hyllyjen parhaaseen paraatipaikkaan keskikohdan tienoille. Kolmantena asetellaan käytön kannalta oleellisimmat esineet omille paikoilleen, kuten vaikkapa pieni valaisin lukuvaloksi, jollainen minulta Libri-hyllystä sohvan viereltä löytyy.

4. Täydennystä suurkaupungin siluetin muodossa

Katso hetki hyllyäsi ja asettele tavarakasasta täydennystä tyhjäksi jääneisiin kohtiin. Mieti jokaista hyllyriviä suurkaupungin siluettina. Vaakasuuntaisesti rivistöä katsoessa tavaroissa tulisi olla korkeusvaihtelua, sekä muotojen ja materiaalien variaatioita. Kirjat kannattaa jakaa osiin useammalle hyllytasolle pienempiin riveihin ja pinoihin esimerkiksi kansien värityksen perusteella. Näin kirjat eivät valtaa koko hyllyä ja kokonaisuus pysyy rauhallisena ja harmonisena.

5. Viimeistelyä vaille valmista!

Poimi viimeiseksi kaikki pienimmät esineet ja katso löytyisikö niille sopiva paikka hyllyillä jo olevien tavaroiden ja esineiden joukosta. Pienet esineet, kuten kristallisen kivikokoelman kauneimmat yksilöt, voit myös kootusti kerätä yhteen, jolloin ne pääsevät paremmin esille ja toimittavat isomman esineen virkaa.

5 vinkkiä hyllyjen somistukseen - Kauniit sisustusesineet ja sisustuskirjat
Kauniit sisustusesineet ja sisustuskirjat - Omakotivalkoinen

Näin asettelet tavarat kauniisti hyllyille

Lisävinkki 1:

Jos hylly on kooltaan suurehko tai suuri, kannattaa harmonian säilyttämiseksi valita kaksi pääväriä ja kaksi tehosteväriä, joiden avulla valitset hyllyihin tavarat. Esimerkkiksi valkoinen ja harmaa voisivat olla esineissä kaksi vallitsevinta väriä (kirjankannet, koriste-esineet, valokuvakehykset jne.), joiden joukkoon asetellaan tehosteeksi pienempiä määriä vaikkapa kultaa (pari esinettä, kultainen pikkulaukku ja muutaman kirjan kannet) ja puunsävyjä (esim tarjotin, valaisimen jalka, koriste-esine).

Lisävinkki 2:

Valokuvakehyksiä voi laittaa nojalleen hyllylle ja niiden eteen sommitella pari kauniskantista kirjaa vaakatasoon. Myös vaakaan aseteltujen kirjapinojen päälle voi laittaa pieniä kehyksiä tuomaan toivottua korkeusvaihtelua. Lisäksi voit hyödyntää kirjoja valokuvakehyksien korvikkeena asettamalla kauneimman kirjasi esille kuin taide-esineen (kts. minun hyllyssäni Megan Hessin kuvittama upeakantinen Coco Chanel -kirja)

Kauniit sisustusesineet ja sisustuskirjat - Omakotivalkoinen

Käy myös lukemassa vinkkipostaukseni sisustusasetelmien tekoon, jossa käsittelen kaupunkisiluetti-ajatusmallia perusteellisemmin: → Vinkit sisustusasetelmien tekoon

Ihanaa alkanutta uutta viikkoa kaikille!

Lue myös: ➤ Coffee Table Books – Sohvapöytäkirjat