Arkivinkit – Näin pidennät vaatteen käyttöikää

Kuukauden kestänyt univormu-vaatehaaste sai aikaan monia oivalluksia ja yksi merkittävin havainto oli se, että vaatekappaleiden aktiivinen ja säännöllinen käyttö kuluttaa nykyvaatteen kangasta huomattavasti nopeammin kuin voisi uskoa. Tummissa ja erityisesti mustissa vaateissa ongelmana on myös värin haalistuminen, mikäli vaatetta myös pesee useamman kerran viikossa. Siksi onkin tärkeää huolehtia lempivaatteistaan, jotta niistä saa iloita mahdollisimman pitkään.

Näin pidennät vaatteiden käyttöikää - Arkivinkit Omakotivalkoinen

Lue aina pesuohjeet

Pesuun ja päälle, pesuun ja päälle – tämä oli mantrani kuukauden ajan, kun pukeuduin univormu-haasteessa päivittäin samanlaisiin vaatteisiin (lue lisää haasteesta TÄÄLTÄ).

Vaatearsenaaliini kuului parit mustat farkut sekä nippu mustavalkoisia raitapaitoja. Toiset farkuista virttyivät haasteen aikana todella epäsiisteiksi, niiden polvet haalistuvat, kangas muuttui ohuemmaksi ja lantiolle muodostui ikuiset pussit, jotka eivät pesussakaan lopulta enää palautuneet uomiinsa.

Kahdelle raitapaidalle kävi vähän samalla tavoin, valkoinen nuhjaantui harmahtavaksi, musta väri haalistui, hihan suut rispaantuivat, vartalonmyötäisen paidan muoto lötkähti ja saumat alkoivat kiertää. Kyseessä oli ihan tavalliset keskihintaisten ketjukauppojen vaatteet (Zara, Lindex jne.), joten kankaiden ja ompelutyön laadun osalta ei vaatteille hurjan pitkää ikää voinut odottakaan, mutta silti haluan vaatteideni kestävän aktiivikäytössä siistinä reippaasti pitempään kuin kuukauden.

Näin pidennät vaatteiden käyttöikää - Arkivinkit Omakotivalkoinen

Parhaat vinkit vaatteiden käyttöiän pidentämiseen

Tässä hyväksi havaitsemiani arkivinkkejä, joiden avulla olen onnistunut pidentämään minun ja tytön lempivaatteiden käyttöikää… 🙂

• Pese vaatteet aina tummuusasteiden ja värien mukaan – mustat ja hyvin tummat, valkoiset ja hyvin vaaleat sekä värikkäät omissa satseissaan. Värikkäissä vaatteissa kannattaa huomioida kuviot ja mahdolliset raidat, myöskään kirkkaanpunaista uutta paitaa ei kannata pestä laventelinsinisen topin kanssa samassa koneellisessa siitäkään huolimatta että ovat molemmat värillisiä vaatteita; lopputuloksena saattaa olla pinkki-liila laikukas toppi, kuten sain huomata. Itse testaan nykyisin aina ennakkoon miten paljon vaate päästä väriä upottamalla uuden vaatteen haaleahkoon veteen (noin 30°C). Jos väriä lähtee runsaasti, pesen vaatteen käsipyykkinä pari ensimmäistä kertaa.

• Lue aina vaatteiden pesuohjeet ja toimi pääpiirteittäin niiden mukaan, mutta laske 40°C suosituslämpötila 30°C:seen. Normaalissa arkielämässä likaantunut vaate puhdistuu matalammassakin lämpötilassa, säästäen näin vaatteen väriä (sekä sähköä).

• Laita aina kaikki napit ja vetoketjut vaatteista kiinni ennen pesua, näin estät kulumajälkien ja epätasaisten haalistumien syntymistä.

• Pese kuvioidut ja kirjaillut vaatteet sekä farkut aina nurinpäin. Tällä tavalla esimerkiksi puseron painokuva kestää ehjänä ja uudenveroisena pitempään. Paljetteja ja liimattuja ”timantteja” sisältävät vaatteet on ehdottoman tärkeä pestä nurinpäin, ne nimittäin hankaavat rummussa pyöriessään muita pyykkejä ja saattavat saada aikaan kulumäjälkiä erityisesti farkkukankaan kaltaisissa materiaaleissa.

Näin pidennät vaatteiden käyttöikää - Arkivinkit Omakotivalkoinen

• Käytä hellävaraisia mutta tehokkaita pesuaineita – itse pesen pyykkini Erisanin hajustettomalla pyykinpesunesteellä, joka soveltuu kaiken värisille tekstiileille. Pyykki on aidosti tuoksutonta, puhdasta ja sopivan pehmeää. Erillistä huuhteluainetta ei tarvita.

• ÄLÄ KOSKAAN KÄYTÄ huuhteluainetta vaatteisiin, jotka sisältävät elastaania, lycraa ja muita joustavia kuituja. Huuhteluaine tuhoaa joustavan kuidun palautumisominaisuuden, jonka seurauksena vaate venähtää muodottomaksi. Alushousut ovat tässä malliesimerkki – huuhteluaineella kyllästetyt alushousut saattavat jalkaan laitettuna tuntua normaalilta, mutta jo parin tunnin kuluttua huomaat että ne ovat alkaneet lötköttää jalassa tai muulla tavoin ovat ”huonosti”.

• Vältä kuivaamasta vaatteita kuivausrummussa (ainoa poikkeus pellavaiset vaatteet). Rumpukuivaus kuluttaa vaatteita enemmän kuin pesu ja haalistaa väriä. Kun lopetin omien vaatteideni rumpukuivauksen, huomasin selkeän eron mustien vaatteiden kunnossa – musta pysyy mustana todella paljon pitempään ilman mustalle pyykille tarkoitettuja pesuaineitakin! 🙂

• Muotoile vaatteet narulle ripustamisen yhteydessä, suorista paitojen sivusaumat ja housujen lahkeet. Näin vaate pysyy muodossaan, istuen hyvin myös päälle.

• Hanki useampi samanlainen lempivaate – älä käytä samoja farkkuja joka päivä. Kaikki tekstiilikuidut tarvitsevat palautumisaikansa, joten suosittelen antamaan erityisesti farkuille ja neuleille välipäiviä. Itselläni on useammat samanlaiset farkut, joita käytän vuoropäivin.

• Älä pese farkkuja liian usein! Farkut mukautuvat käytössä vartalon muotoihin ja mikään ei ole niin mahtavaa kuin täydellisesti istuvat farkut. Anna farkuillesi vapaapäiviä ja tuuletusta, se riittää ylläpitohuolloksi. Itse pesen farkkuni noin kerran kuussa eli neljän viikon välein.

Näin pidennät vaatteiden käyttöikää - Arkivinkit Omakotivalkoinen

• Pese kaikki läpikuultavaa ja ohutta kangasta olevat vaatteet (yleensä puserot) pesupussissa. Näin vaate ei vahingossakaan takerru kiinni esimerkiksi tarranauhaan tai vetoketjuun, eikä rummun pinta pääse vahingoittamaan herkkää kangasta.

• Pese pienet sneaker- ja ballerinasukat pesupussissa, niin ne eivät jää jumiin pesukoneen luukun reunalle.

Tälläisillä ohjeilla pesen meidän perheen pyykit ja olen onnistunut pidentämään jopa edullisten markettitrikoiden käyttöaikaa. 🙂 Kun vaatteistaan huolehtii hyvin, ne kestävät siistinä parhaimmillaan useita vuosia ja lastenvaatteiden tapauksessa seuraavallekin käyttäjälle. Tytön pieneksi jääneitä vaatteita kiertoon laittaessani saan aina kuulla että kylläpä ovat hyväkuntoisia ja käyttämättömän näköisiä, vaikka todellisuudessa niitä on pidetty päällä jopa useamman kerran viikossa. 🙂 Pelkästään vaatteen laatu ei määritä sen ikää, myös omalla huolenpidolla on hyvin suuri merkitys!

* * *

Tänään meillä käydään kaappien kimppuun ja huomenna luvassa onkin kirppisaiheinen postaus ja siivouspäivän kierrätysvinkkejä! Kivaa keskiviikkoa kaikille!