Ajattelin tarinoida teille sisustamis- sekä pukeutumistyylissäni vallitsevasta säännöstä. :)


VAPAUTA LUOVUUTESI, NÄE LAHJASI...
VÄHÄN TAVARAA = TILAA TOTEUTTAA!

ganthome025.jpg


Olen lähtöisin normisuomalaisesta pienituloisesta 5-lapsisesta perheestä, jossa oli tarpeeksi kaikkea tarpeellista materiaa hyvään ja turvalliseen elämään. Jos jotain erikoista tai kalliimpaa halusi, ei ollut itsestään selvää että sellaisen sai. Monesti kävikin niin, että ei enää halunnutkaan sitä tavaraa/lelua/vaatetta, kun joutui odottamaan. Välillä oli rahat tiukilla, mutta harrastuksista ei kuitenkaan koskaan tingitty. <3 <3 <3
Joskus oli vaikeita kausia, erityisesti teini-iässä. Se oli lähinnä sellaista nuorison perusvollotusta "kun muilla on, niin mäkin haluun, yhyhyy, miksi mä en saa koskaan-ikinä-milloinkaan mitään". ;D
Jakamisen ja kierrättämisen jalon taidon olen siis jo kotoa oppinut. Ja onneksi olemme voineet pyörittää esim vaatteita ja kenkiä 3 siskoksen ja äidin kesken, samaa kokoa kun kaikki olemme.
Ja mm. "läskikausi"-vaatteiden kierrätys on ollut erittäin hyvä juttu. Eipähän ole tarvinnut mennä kaupoille pyörimään ja sovittelemaan, todetakseen että housujen kokonumero on kasvanut aivan liikaa. :)Igloo1-big.jpg

Kun muutin 18-vuotiaana omaan kotiin silloisen poikaystäväni kanssa, ymmärsin miten kalliiksi elämä ja eläminen tulee. Sain toki "kotikotoa" ottaa mukaani yhtä jos toista käyttötavaraa, mutta silti paljon jäi uupumaan (esim. minulle elintärkeä vedenkeitin). Poikaystäväni oli myös omien periaatteideni vastaisesti "piilo"hamsteri, joka keräili kaikkea mahdollista käytetyistä nauloista alkaen. :) Mitään ei saanut heittää pois, vaikka olisi ollut kyseessä rikkinäinenkin tavara.
Tuo ajattelutapa tarttui myös minuun pikkuhiljaa. Aloin itsekin hamstraamaan kaiken näköistä. Pääasiassa sisustussälää ja vaatteita. Huomasinkin seuraavaan asuntoon muutettaessa ja tavaroita pakatessani miten paljon kaikkea turhaa rojua on nurkat pullollaan. Jokainen kaappi ja hylly, varasto, vaatehuone, nurkka.... kaikki tupaten täynnä. En enää tiennyt/muistanut mitä jo omistan ja usein tulikin ostettua kaupasta tavaraa tuplana (ellei jopa triplana) välttääkseen etsimisrumban.
Muistan edelleen, kuinka tavaroita pakatessani laskin huvikseni esim pyyhkeet (koko noin 70x140cm), niitä meiltä löytyi 42kpl WHAAAAAAAAT!!!!!? Ja perusvesilaseja yli 30kpl. Lakanoista ja tyynyliinoista nyt puhumattakaan...poliform4b.jpg

Henkilökohtaisesta hamsteriudesta kertonee se, että samoihin aikoihin keräilimme parhaan ystäväni kanssa mm. alushousuja, luit ihan oikein ALUSHOUSUJA! ;) Meillä oli omat korit eri mallisille pöksyille, oli sringejä (minulla reilusti yli 100kpl!!), normimallisia, boxereita ja hipstersejä.... Oli varmaan UFF:in lajittelijoilla hauskaa, kun purkivat 6 muovipussillista pikkuhousuja, joissa suurimmassa osassa vielä hintalappukin kiinni, HIHIIIII!Na%25CC%2588ytto%25CC%2588kuva+2011-10-0


Pikkuhiljaa minua kuitenkin alkoi ahdistaa tavaramäärä kotonamme, oma shoppailuni sekä itseänikin pahemman "hamsterin" kanssa eläminen. Meillä oltiin kuin sotatantereella, ainainen taistelu tavaroista ja tavaroiden paikoista. Koti ei enää tuntunut kodilta, vaan lähinnä kaatopaikalta/ hylättyjen tavaroiden hautuumaalta. Muutenkin tuntui, ettei omilla toiveillani ole mitään merkitystä ja elämä oli siivousta ja hampaiden kiristystä ja lisää siivousta. Kompromissiin emme koskaan päässeet, ennen kuin ero viimein tuli (tosin ihan muista syistä :D). Samalla kun pakkasin omia tavaroitani, luovuin kaikesta mahdollisesta turhasta. Muuttokuormani oli kooltaan vain puolikas pakettiautollinen sisältäen sohvan. Voi että mikä tunne, VAPAUS!!!! <3

Leather-Bed-For-White-Bedroom-Design-Gio


Sitten tapasinkin nykyisen mieheni ja pistimme hynttyyt yhteen. <3 <3 <3
Nyt olen löytänyt vertaiseni. :) Olemme (melko) samoilla linjoilla tavaramäärien suhteen. Sopivasti kaikkea tarpeellista käyttötavaraa ja -vaatetta, 1 kpl muistojen laatikoita / per nuppi sekä harrastusvälineet ja kausivaatteet. Roinasta ei tarvitse kättä vääntää, meillä toimii hyvin periaate 1 sisään ja 1 ulos. Mitään turhaa ei hankita.

ONE IN & ONE OUT! Tästä muutamia esimerkkejä:


- Ostin Gantin lakanasetit ja uudet peitot (2 kpl 150x210cm) ---> tuplapeitto ja kaikki aikaisemmat tuplapussarisetit pois
- Hankin V&B New wave- astiastoa ---> aikaisemmat astiasarjat pois (vain 2 kpl valkoisia Arabian Koko-kuppeja jäi sekä pikkuneidin omat astiat)
- Ostin uuden untuvatakin ---> vanha meni pilalle pesussa ja päätyi roskiin
- Ostin MOP:in olkalaukun ---> annoin kaikki muut pikkuiset laukkuni pois (3 kpl)
- Halusin valkoiset matot, ostin 4 isoa ja 3 pientä mattoa ---> myin/kierrätin kaikki vanhat mattoni, joita lähti 8 kpl!Abacus-walk-in-closet-by-Rimadesio-1.jpg


Nämä samat säännöt pätevät myös pukeutumisen puolella. Olen työskennellyt aina muodin tai sisustuksen parissa ja erityisesti vaateliikkeessä töissä ollessani tuli ostettua vaatteita kokonaisen naisarmeijan tarpeisiin. :)
Äitiyslomani alkaessa 1,5-vuotta sitten kävin läpi viimeisetkin säästämäni vaatekappaleet. Olin jo aiemmin valehtelematta hankkiutunut eroon 6 jätesäkillisestä muotiluomuksia ja tälläkin kertaa sain 3 jätesäkillistä kasattua lähtevien pinoon. Tarjoan vaatteitani ensin siskoilleni ja äidilleni, sitten ystäville ja tutuille ja jäljelle jääneet annan hyväntekeväisyyteen tai kierrätän UFF:in laatikkoon. Tyttöni pieneksi jääneet vaatteet ja tarvikkeet lahjoitin HOPE-yhdistykselle, joka tarjoaa apuaan vähävaraisille lapsiperheille täällä suomessa. Asiasta enemmän heidän omilla nettisivuillaan www.hopeyhdistys.fi/.
u_large.jpg


Olen myös huomannut, että mietin huomattavasti enemmän uusien tavaroiden ostamista. Harkitsen pitkään ja mietin mistä olen valmis luopumaan saadakseni tämän uuden tuotteen. Ensin oli vaikeaa, mutta nyt harkinta ja itsehillintä tulee jo aika luonnostaan. Ainakin paljonpaljon helpommin...
Myös siivoamiseen kulunut aika on lyhentynyt huomattavasti, ollessaan enää murto-osa siitä kuin ennen. Tavaroita ei tarvitse pahemmin etsiä, kun niillä on omat loogiset paikat. Ja itsestäni tuntuu, että olo olisi henkisesti vapautuneempi. On tilaa elää ja ajatella. :)
Ja vaikka ostan nykyään melko kalliita ja arvokkaitakin tavaroita/esineitä, minulla kuluu vähemmän rahaa, kuin silloin kun ostin mitä sattuu ja muka halvalla sai. Lisäksi olen tehnyt itselleni ostoslistan. Olen kirjannut siihen kaikki kovasti haluamani tavarat, jotka aion elämäni aikana hankkia. Tämän periaate on se, että listassa olevan tavaran voi korvata vastaavanlaisella tuotteella, mutta silloin ei sitä alkuperäistä sitten hankita. Se on joko tai. Esimerkkinä olkoon Pappelinan Svea-matto, jos haluan sen EN SAA OSTAA MITÄÄN MUUTA MATTOA! Sortumisia ei hyväksytä. :)

Alla tämän hetkinen ostoslistani;


- Eero Aarnion TuplaKupla lattiavalaisin koko XL
- Philippi teräksinen kukkamaljakko
- Pappelina Svea matto helmiäisvalkoinen
- Eero Aarnion Pony-tuoli valkoinen (tämä on liian iso meille, mutta ehkä sitten jos muutamme isompaan asuntoon joskus)
- Italialainen valkoinen nahkainen parisänky päädyllä
- Uusi keittiö (tulossa joulun jälkeen)
- Muutamia lisäyksiä V&B New wave-astiastoon
- Gantin tai Alessin aterimet 8:lle
- Gantin neliönmalliset lautasliinarenkaat 8:lle
- Gantin kokovalkoiset tähtilakanat tyynyliinoineen
- Gantin valkoisia ja harmaita tähtipyyhkeitä
- Suihkunurkka (suihkuseinän tilalle)
- Loboutinin mustat ja konjakin ruskeat peruskorkkarit
- Burberryn musta ja beige trenssi
- Mulberryn nahkainen konjakinruskea olkalaukku
- Ripsien pidennys/tuuhennos ensi kesäksi

Kylläpä tuo lista olikin pitkä... :) Se näytti paljon lyhyemmältä excelissä.HBZ1108OB014-de-39762731.jpg


Tuli paljon asiaa laidasta laitaan, toivottavasti tämä avasi edes vähän omaa järjenjuoksuani. Rakastan kauniita asioita ympärilläni, lahjojen antamista ja toisten iloiseksi tekemistä. Tulen onnelliseksi, kun saan vihdoin ostettua jotakin, josta olen haaveillut. Minulle tulee hyvä mieli, kun voin kierrättää itselleni turhaa tavaraa... :) <3 <3 <3 Olen materialisti ja ylpeä siitä. Haluan myös olla ekologinen ja vähentää kulutustani. Siinä olenkin jo mielestäni melko hyvin onnistunut!


Kivaa keskiviikkoa kaikille uusille ja vanhoille lukijoille! <3 <3

(Kuvat lainattu!)