Nyt on ollut pitempään tapetilla esim Pinterestin kuvapalvelu ja kuvien lainaaminen yleensä. Ajattelin itsekin ottaa kantaa tähän luvattomaan kuvien lainaamiseen.

Pinterest on Amerikkalainen kuvapalvelu, joka on laajentunut parin vuoden sisällä maailmanlaajuiseksi ilmiöksi, saavuttaen yli 10 miljoonaa käyttäjää. Erittäin suosituksi Pinterest on noussut bloggaajien keskuudessa ja monet ovatkin linkkaileet sieltä kuvia omaan blogiinsa.

Pinterestin ongelma on se, että kun "pinnaat" omaan Pinterest-tiliisi kuvan netistä, annat Pinterestille luvan käyttää ja myydä kuvaa eteenpäin. Ristiriita syntyykin siitä, että vaikka kuva ei ole omasi, valtuutat pinnauksellasi kuvalle käyttöoikeuden muissa medioissa (Pinterest on myynyt kuvia mainoksiin ja lehtiin).
Valtuutustahan et kuitenkaan Suomen lakien mukaan voi antaa toisen omistamaan omaisuuteen. Vaikea yhtälö siis. Myös korvaukset kuvan luvattomasta käytöstä maksat SINÄ, ei Pinterest eikä mikään muukaan taho, VAIN SINÄ!

Kuinka moni jaksaa alkaa selvittelemään kuka on "pinnannut" oman kuvansa alunperin tuohon palveluun ja alkaa nostaa juttua siitä, en minä ainakaan... Tosin itseäni ei haittaa omien kuvien "pinnaaminen" tai lainaaminen muutenkaan. :)

Täytyy myös muistaa se seikka, että Suomessa on paljon tiukemmat tekijänoikeuslait kuin esim Amerikassa. Ja koska elämme maassa maan tavalla, on meidän noudatettava Suomen lainsäädäntöä.

Ruotsalaista bloggaajaa vastaan on ilmeisesti nostettu syyte kuvien luvattomasta jakamisesta blogissaan. Tämä on hyvin surullista, jos bloggaaja on tavallinen pieni ihminen, joka ei elantoaan blogillaan tienaa. :´( Jos taasen päätyönä on nimenomaan bloggaaminen, on kuvien lainaaminen kyseenalaista.


Itse vedänkin oman henkilökohtaisen rajan siihen, että kuviani saa vapaasti lainata ja jakaa, jos kyse ei ole kaupallisesta toiminnasta. Kuvistani ei siis tule rahaa muille (yritykset) eikä bloggaaja rakenna elantoaan toisten kuvien varaan. Silloinhan ei muutenkaan ole kyse enää omasta blogista, jos blogissa pääasiallisesti esiintyy näitä "inspiraatiokuvia".

En tiedä mitä tuleman pitää, kiristetäänkö lakeja ja oikeuksia entuudestaan vai mennäänkö jenkki-tyyliin, jossa kaikki on melkolailla vapaata riistaa. Se on kuitenkin itsestään selvää, että jos nettiin laitat kuvia, ne saattavat päätyä ties minne ja ties mitä kautta. Näin on ollut aina ja todennäköisesti tulee olemaankin. Siksi onkin syytä miettiä, mitä kuvia haluat netissä julkaista ja mitä et. Mitkään vesileimat tai muut kuvatekstit eivät poista käyttömahdollisuutta. Ne kun saa helposti poistettua kuvankäsittelyohjelmalla.

Summa summarum, olen lainannut sisustuskuvia netistä linkkien kera ei-kaupallisessa mielessä. Nyt en enää uskalla tehdä sitä, vaikka Pinterestistä ei olekaan minun tapauksessani kyse. Jatkossa näettekin kuvia vain meidän kotoa. =D

Mukavaa maanataita kaikille, tästä raskaasta aiheesta huolimatta. <3 <3 <3