Tänään sain erään henkevän ja mieltä avartavan keskustelun seurauksena idean perin skandinaavisesta ja vähäeleisestä sisustuksesta, jossa päävärinä olisi valkoinen ja tehosteena hieman tammea. Useissa suomalaisissa kodeissa lattiamateriaalina taitaa edelleen olla tammiparketti, joka meiltäkin löytyy. Osa suosii edelleen perinteikästä tammea sisustuksessa, osa tahtoo siitä eroon. Itse kuulun jälkimmäiseen ryhmään. :)

51730d1889ac61aa20000007.jpg

Jo vuosia sitten kun sisustustrendeihin ilmestyi tummat lattiapinnat (kuten merbau, pähkinä, wenge yms.), halusin vaihtaa meidän tavallisen tammiparketin pähkinäksi. Pähkinäinen vaihe sisustuksessa meni omalta osaltani ohi kokonaan vajaassa kolmessa vuodessa. Tässä ajassa emme onneksi ehtineet tekemään lattialle mitään muutoksia. Tilalle muutti valkoinen lattiahaave, joka on enemmän ja vähemmän kulkenut mielessäni niin pitkään etten enää edes muista milloin ja missä se alkoi. :) 

51730bc989ac61381f000007.jpg

Osa teistä lukijoista on sitä mieltä että tammiparkettimme pitäisi jättää ennalleen tuomaan lämpöä muutoin valkoiseen sisustukseen. Osa on taas ehdottomasti sitä mieltä että lattia ei sovi muun kodin ilmeeseen (tässä olette totisesti kyllä olleet oikeassa) ja se pitäisi korvata vähintäänkin toisen värisellä lattiavaihtoehdolla. Itse olen ollut vaihtamisen kannalla nyt reilut 6-vuotta, jonka aikana koti on käynyt läpi neljä täysin erilaista sisustustyyliäkin. :)

51730d3789ac618b1f000002.jpg

Minulle kuitenkin esitettiin tänään hyvin vaikea kysymys, johon en osannut vastata ja se sai miettimään syitä mitkä tekevät tammiparketista tai tammen väristä yleensäkin minulle punaisen vaatteen ja suurimman syyllisen siihen että sisustus ei toimi yhteen ja soita samaa säveltä. :D Kysehän ei oikeasti ole siitä että tammen värissä tai tammiparketissa olisi mitään vikaa, tai ainakaan itse en osannut mainita syitä mitkä tammesta tekisi jotenkin vähempiarvoisia ja huonompia kuin pähkinä, koivu tai valkoinen puu. Vaikeiden kysymysten lisäksi minulle annettiin tehtävä, jossa minun pitää yrittää rakentaa sisustus sillä tavoin että tammiparketti on osa suurta kokonaisuutta. Vaikeaa. :)

51730bfc89ac619622000002.jpg

Tässä oma tapani sisällyttää tammiparketti tiiviiksi osaksi valkoista sisustusta - ne pienet ja suuret asiat!

Tammiparketti isona lattiapintana on jo niin hallitsevassa asemassa, että käyttäisin sisustuksessa suuria valkoisia mattoja, kuten olen tehnytkin. Iso valkoinen Pappelina ruokapöydän alle, valkoinen pienempi Pappelina eteiseen, iso valkoinen matto olohuoneeseen ja omat sängynvierusmatot riittävän suurina molempiin makuuhuoneisiin. Mattoihin en laittaisi mitään muuta väriä kuin valkoista, kuviointeja ei laisinkaan jotta tila pysyy rauhallisena 3-sauvaisen tammiparketin kanssa.

Itse suosin omassa kodissa väripari-ajattelua, eli tahdon että kaikilla "poikkeustapauksilla" on oma parinsa saman silmänkantaman sisällä. Parketin kaveriksi olisi siis saatava väripari, jotta tammiparketti olisi kunnolla integroituna osaksi sisustukseen eikä olisi irrallinen ja kokonaisuudesta poikkeava kuten tähän asti on aina ollut. :) Tammea olisi siis tuotava sisustukseen lisää, ou nou ja kauhistus. :D

5172fc9e89ac61671f000002.jpg

Tammi on oikeasti mielettömän kaunis puulajike enkä pidä sitä rumana tai epäsopivana muualla kuin omassa kodissani. Siksi yritin ajatuksen tasolla irrottaa itseni tästä kodista ja kuvitella että kyseessä on ystäväni koti, jonka olen saanut sisustaakseni. Tyylillisesti tämä kuvitteellinen ystäväni antaa minulle vapaat kädet, mutta värityksen osalta on rajoitteita - päävärin pitää olla valkoinen ja tammi täytyy olla selkeä osa kokonaisuutta. 

Mietin pitkään tammensävyisiä kalusteita ja kolusin läpi monta nettikauppaa ja inspiraatiokuvaa. Tulin siihen tulokseen, että tammea lisätään vain pari pientä ja sopivaa ripausta sinne tänne. :) Vähemmän on enemmän!

- Keittiön puolella olevalle seinähyllylle lisäisin kollaasissa olevan Georg Jensenin teräksisen säästönorsun pienien tammisten pikku norsujen kera. Myös Iittalan tammipohjainen Vitriini sopisi katseenvangitsijaksi hyllylle.

- Valkoiselle ruokapöydälle laittaisin Iittalan tammisen Aalto-alustan ja siihen päälle esim kirkkaan Aalto-maljakon hieman pienemmässä koossa jotta tammen väri tulee hyvin esille.

- Keittiön tasolle laittaisin muutaman teräksisen Georg Jensenin säilytyspurkin, jossa tammen värinen kansi (nämä minulla muuten onkin keittiössä parhaillaan). 

- Eteisen päätyseinälle laittaisin yhden tai kaksi tammista Muuto Dots-seinäripustinta, kolmen valkoisen joukkoon. 

- Olohuoneeseen riittää esim tammenvärinen puinen iso tarjotin, jonka laittaisin rahin päälle laskutasoksi.

Näillä pienillä asioilla saisin sidottua tammiparketin osaksi muuta sisustusta, eikä lattia olisi ehkä enää niin kovin hirveä, ehkä. :D

Tämä on kyllä harkitsemisen arvoinen asia, koska saisimme säästettyä laminaattiin menevän summan ja sijoitettua sen johonkin tarpeellisempaan. En kuitenkaan usko että 6-vuoden mietteet ja lattiaa koskevat värinvaihtotoiveet mihinkään katoaisivat. :) Lupasin silti avoimin mielin miettiä ja harkita vakavasti tätä asiaa ja laittakaa tekin ajatuksia tulemaan kommenttiboksiin. Millainen suhde sinulla on tammeen värinä ja materiaalina, ja onko perinteinen ja totuttu tammiparketti jo ehdottoman out of style? :)

(Kuvat omasta kodista blogitaipaleen alkumetreiltä, kollaasikuvat Stockmann)