Sain lukijaltani M:ltä idean postaukseen, jossa poimin omasta mielestäni kivoja lahjaideoita ylioppilaille ja muille valmistuneille nuorille. Yleisimmät lahjahankinnat ovat ainakin ennen muinoin olleet rahalahjan ja lahjakorttien lisäksi nuoren aikuisen omaan kotiin tarkoitettuja hyödyllisiä tavaroita. Monesti ylioppilaalla on ollut tiedossaan esimerkiksi astiasarja, jota tahtoo kerätä ja sitä on kartutettu juhlavieraiden toimesta.

Tein pienen gallupin omassa lähipiirissäni ja hyvin harva nuori tuntuu nykyisin keräävän mitään yksittäistä sarjaa itselleen, vastaus oli lähes poikkeuksetta "Ikeasta saa koko setin sitten kun tarttee". Lahjan ostaminen onkin ilmeisen hankalaa, jos tiedossa ei ole mitään tiettyä toivetta lahjansaajalta. Vielä hankalammaksi se menee, jos tuoreen ylioppilaan maku ei ole tiedossa muiltakaan osin. Silloin itse suosittelen hankkimaan jotakin pientä ja neutraalia ja liittämään oheen rahalahjan, jonka lahjansaaja voi käyttää haluamallaan tavalla esim. säästökassaa kasvattaen...

Tässä omia ehdotuksiani ylioppilaslahjoiksi sellaisissa tapauksissa, kun mitään tarkempaa osviittaa lahjansaajan toiveista ei ole saatavilla. Hintahaarukka vaihtelevasti noin 15-100 euroa välillä.

Iittalan tuotteet ovat yleisesti aina hyviä ja turvallisia hankintoja. Vitriinirasiat ovat monikäyttöisiä ja kauniita esineitä. Niissä voi säilyttää koruja, kolikoita, pieniä harrastukseen liittyviä juttuja kuten kitaran plektroja, hiuspinnejä ja -pompuloita...

N%C3%A4ytt%C3%B6kuva%202013-05-04%20koht

Iittalan Nappulat ovat myös kaunis ja neutraali lahja. Esimerkiksi kolmen Nappulan kokoelma kauniiseen sellofaani-pakettiin käärittynä on upea ilmestys.

N%C3%A4ytt%C3%B6kuva%202013-05-04%20koht

Jos haluat antaa lahjaksi jotain vielä käytännöllisempää, on Iittalan Ego-kuppipari leipälautasineen kiva lahja. Moderni ja virtaviivainen muotoilu on ajaton ja täten sopii useimpiin muihinkin astiasarjoihin. 

N%C3%A4ytt%C3%B6kuva%202013-05-04%20koht

Itse teenjuojana tykkäisin lahjasta, josta minulle olisi iloa päivittäin. Eva Solon teenhaudutinkannu ja Magisson teekuppi olisivat mieluisia lahjoja. Nuorekkaita design-tuotteita arkipäivän elämiseen.

N%C3%A4ytt%C3%B6kuva%202013-05-04%20koht

Tanskalaisen Georg Jensenin design-esineet ovat arvokkaita lahjoja, jotka varmasti säilyttävät arvonsa myös tulevaisuudessa. Yksi tuote nousi minulla ylitse muiden ja varsinkin omaan pesään suuntaava nuori aikuinen saattaisi ilahtua desig-säästöpossusta jossa olisi valmiiksi kartutettuna hieman tuohta. :)

N%C3%A4ytt%C3%B6kuva%202013-05-04%20koht

Rahalahja ja lahjakortti olivat omassa ystäväpiirissäni aikoinaan ne parhaat lahjat. Vain yksi silloisista ystävistäni keräsi asiasarjaa (Arabia 24H) ja hän saikin ylioppilaslahjoina kerättyä lähes koko sarjan itselleen. Näitä astioita hän käyttää edelleen, reilut 10-vuotta myöhemmin. :)

Tekstiilipuolelta omasta mielestäni parhaimpia lahjoja ovat neutraalinsävyiset laadukkaat pyyhkeet. Valkoisen, harmaan ja beigen sävyiset käsi- ja kylpypyyhkeet ovat aina tarpeellisia ja ne eivät sido tulevaa sisustusta mihinkään tiettyyn väriin tai kuosiin. Valkoinen on näistä turvallisin ja itse saattaisin ostaa ylioppilaalle esim 4kpl Gant Homen valkoisia käsipyyhkeitä.

N%C3%A4ytt%C3%B6kuva%202013-05-04%20koht

Lahjan ostaminen on aina vaikeaa, varsinkin jos lahjansaaja on tuntemattomampi. Silloin kannattaa kysellä mahdollisia toivomuksia ylioppilaan vanhemmilta. Jos silloinkaan ei tule ilmi mitään tiettyjä esineitä, astioita, harrastuksiin liittyviä toiveita tms. niin ostaisin jotakin yllä olevista neutraaleista kodin kaunistuksista ja sujauttaisin hieman kahisevaa kauniissa kuoressa siihen oheen. Kukkia tulee yleensä juhlavierailta niin suuret määrät, että ostaisin itse vain yhden kauniin ja suuren ruusun.

Eli summa summarum, minä ostaisin 19-vuotiaalle ylioppilaalle ison kirkkaan Vitriini-rasian, jossa sisällä setelinippu kauniilla satiininauhalla solmittuna. Vitriinin sisältöineen paketoisin sellofaanikääreeseen. Monissa kaupoissa paketointi voidaan hoitaa myyjän toimesta, esim Iittalan myymälät ja Stockmann. Lahjan lisäksi iso valkoinen ruusu. Näin itse tekisin ja sormet ristissä toivoisin että lahjansaaja ilahtuisi. :)

Aurinkoista lauantaita kaikille! Palaillaan taas illemmalla. :)

(Kuvat: Iittala, Stockmann)