Olen miettinyt tytön huoneeseen uutta kattovalaisinta jo aika pitkään, puolivuotta toisinsanoen. Olen googlettanut niin monta valaisinvaihtoehtoa etten muista niistä enää puoliakaan. Valintakriteereinä minulla oli valkoinen väri ja skandinaavinen muotoilu. Pohjoismaiset design-valaisimet on käyty läpi perinpohjin ja ajattelin esitellä teille oman valkoisten design-valaisimien top 5-listan. :)

N%C3%A4ytt%C3%B6kuva%202013-05-12%20koht

YKI NUMMI - KARTIOT

Yki Nummi oli yksi merkittävimmistä skandinaavisista valaisinsuunnittelijoista 1950–70-luvuilla. Hän oli monipuolisesti lahjakas taiteilija ja muotoilija, joka suunnitteli kaikkea kodin käyttötavaraa.

"Yki Nummen suunnittelema ripustettava Kartiot-valaisin rakentuu kahdesta kartion mallisesta kuvusta. Valo suuntautuu sekä ylös että alas. Ulompi kupu on painosorvattua metallia ja väriltään valkoinen tai musta. Sisempi kupu on valkoista akryyliä."

 

Kartiot_white.jpg

MUUTO  - MYY

Myy-valaisimen suunnitellut Norway Says kertoo tuotteesta: "Myy-lampulla on elegantti ulkomuoto ja vahva persoonallisuus. Inspiraatio Myy-lampun leikkisään muotoon on syntynyt lapsena lukemiemme Muumikirjojen hahmoista ja kuvituksista. Valaisimen näppärä koko mahdollistaa sen asentamisen myös ryhmiksi tai riviin keittiönpöydän tai ruokailupöydän yläpuolelle, halliin ja porraskäytäviin tai mihin tahansa, mihin haluat tuoda sisustuselementin, joka on ainutlaatuinen mutta vähäeleinen."

Muuto%20Myy%20valkoinen.jpg

 KERAPLAST INTERIOR - LEONARDO

Leonardo- valaisin edustaa akryylin parhaita ominaisuuksia. Koon, muodon ja värin läpikuultava symmetria antaa Leonardolle luonteen, joka ei karsasta eri aikakausia tai tyylejä, vaan se yhdistää ympäristön elegantisti luomaansa valopiiriin. Leonardo-riippuvalaisimella on Avainlippu- ja "Design from Finland"- merkkien käyttöoikeudet.

 

34836-012-00000_7.jpg

YKI NUMMI - LOKKI

Tämä legendaarinen Lokki, toiselta nimeltään Lentävä lautanen, on Yki Nummen 1960-luvulla suunnittelema klassikon aseman saavuttanut ripustettava kattovalaisin. Valaisin on valkoista akryylia ja metalliset ripustusvaijerit kuulaketjua. Lokki-valaisin antaa sekä epäsuoraa ja suoraa valoa ja on häikäisemätön, sillä itse valonlähde ei mistään kulmasta pääse paistamaan suoraan silmiin. 

valaisin_lokki.jpg

 EERO AARNIO - VAASI

Eero Aarnio on yksi suurista modernin kalustemuotoilun vaikuttajista Suomessa ja maailmalla. Hän tuli tunnetuksi 1960-luvulla lasikuidusta muotoilemistaan Pallo- ja Pastilli-tuoleista, joiden valmistus on jatkunut jo vuosikymmeniä.

Vaasi-valaisin koostuu kahdesta sisäkkäin ripustetusta vaasimaisesta kuvusta. Valaisimen ulompi kupu on kirkasta muovia ja sisempi kupu valkoista opaalimuovia.

Lue lisää ja katso video, jossa Eero Aarnio kertoo Vaasi-riippuvalaisimen synnystä.

590757_01.jpg

EERO AARNIO - TUPLA KUPLA

Eero Aarnion vuonna 2001 suunnittelema, klassikoksi muodostunut Tupla Kupla -valaisinsarja tunnetaan myös nimellä Double Bubble. Muovivalutekniikalla valmistettua Tupla Kuplaa on kolmea eri kokoa: kaksi pöytävalaisinta ja yksi veistoksellinen lattiavalaisin. Lisäksi tuoteperheeseen kuuluu Habitare messuilla 2012 esitelty Tupla Kupla -kattovalaisin. 

Valo saadaan jakatumaan tasaisesti, sillä muhkeamuotoisessa valaisemessa on kolme valonlähdettä, yksi kummassakin kuplassa ja yksi varressa.

Valo pääsee oikeuksiinsa myös suurimmassa Tupla Kuplassa, jossa käytetään hieman tehokkaampia lamppuja.

8256568_fullsize.jpg

Tässä oma suosikkilistani. Tupla Kuplan kattovalaisin on todella veikeä, se on suurinpiirtein M-kokoinen Tuplis mutta ylösalaisin katosta ripustettuna. Kattovalaisin ei ilmeisesti ole vielä massavalmistuksessa, en ainakaan löytänyt siitä kuvia enkä ostotietoja. No, ehkä meidän Tuplis-kiintiö on täynnä jo. :D Hihiii.

Näistä loppusuoralle päätyi alunperin Yki Nummen Kartiot ja Lokki, mutta Muuton Myy tuli ja vei finaalipaikan. Myy on aika pieni, melkein jopa liian pieni tytön huoneeseen, mutta sen minä tahdon ja tiedän että tyttökin siitä tykkää kovasti. Keltaisena sitä harkitsin hetken aikaa, mutta päätin tylsästi valita turvallisemman valkoisen Myyn. :) Valkoinen Myy on siis tulossa tytölle ja siirrän lisävaloksi TuplaKupla S-pöytävalaisimen hänen huoneeseensa myös. Toivottavasti lamput ovat ehjiä ja käyttökelpoisia vielä 15-vuoden kuluttua, sillä toivon että niiden design kestää aikaa ja tyttö haluaisi viedä ne mukanaan kun muuttaa joskus sitten ikuisuuden kuluttua omaan kotiin. <3 <3

Ihanaa illan jatkoa! <3

(Kuvat ja osa tekstilainauksista: Innojok, Finnish Desing Shop, Eero Aarnio.com)