Otin mission saada kuvattua valkoisten sävyjen värieron seinämaalien ja vitivalkoisen osalta. Tämä ei ollut helppoa, sillä valkoisen värieroa ei usein selkeästi huomaa ja valaistuskin vaikuttaa asiaan. Onnistuin kuitenkin melko hyvin taltioimaan tämän, kun käytin vertauskohteena tulostuspaperia. :)

P1015929.jpg

Seinissä on kahta erilaista sävyä, sävyttämätön valkoinen struktuuripinta ja hieman valkoisemman näköiset raidat, joka on Paperin-sävyinen (F497) pohjamaali. Molemmat ovat hyvin valkoisia luonnossa katseltuna mutta tulostuspaperiin verrattuna ne näyttävät kermaisilta. Samoin näyttää myös Ikean korkeakiiltoinen Lack-hyllykin. Kuvaisinkin, että seinämme ovat taitetun valkoisia, eli eivät vitivalkoisia mutteivat kermaisiakaan. Kermanvalkoinen näyttää meidän kotona vaaleankeltaiselta, kuten tuo maalarinteipin palanen jolla kiinnitin paperin seinään. Kuvista poiketen ei todellisuudessa ero ole onneksi ihan näin selkeä. :)

P1015933.jpg

Vitivalkoista meillä ei montaakaan esinettä ole. Ruokapöydän kansilevy, String-hylly ja Muuton valkoinen palikka-mylly ovat valkoisimmat. Lähes yhtä valkoisia ovat Hayn Loop-naulakko ja pukkijalat sekä Tray-pöytä ja nahkainen sängynrunko. Tästä seuraavana on listalla Ikean valkoiset huonekalut, jotka ovat "Ikean valkoiset", eli tulostuspaperiin verrattuna efekti on sama kuin seinien kanssa. Sohva, Pappelinan matto, verhot ja liinavaatteet ovat eniten kermaan vivahtavia mutta niin vähäisessä määrin, että missään nimessä ei voida puhua kermanvalkoisesta kuitenkaan. :)

Valkoisissakin on siis eroja, suuria ja pieniä. Itse tykkään kovasti taitetusta valkoisesta joka on selkeä valkoinen, mutta paljon pehmeämpi sävyltään kuin tulostuspaperin kirkas ja neutraali värisävy. Jotkut valkoiset vuorostaan vivahtavat siniseen ja tätä sinertävänvalkoista en meille voi edes ajatella. Se saisi kaikki meidän pinnat näyttämään likaiselta ja kellastuneelta. :)

Monesti olen kuullut puhuttavan, että valkoisella on maailman helpointa sisustaa - senkus vaan ostaa valkoisia tavaroita ja maalaa kaikki pinnat valkoisella. Periaatteessa näin osittain onkin, mutta kyllä valkoisessakin kodissa täytyy tehdä tarkkoja värivertailuja kotivalossa eikä kaupasta voi suinpäin ostaa mitä tahansa valkoista. Värieroja ei voi välttää, koska erilaiset pintamateriaalit heijastavat valoa eri tavalla ja se vaikuttaa myös silmillä nähtyyn sävyyn. Ja ihmissilmä kyllä erottaa jos sävyssä on liian isoja eroja, koska kokonaisuudesta tulee rauhaton ja osa tilassa olevista valkoisista saattaa muuttua likaisen näköiseksi. Pahin yhdistelmä on kova sinertävän valkoinen yhdistettynä pehmeään kermanvalkoiseen. :)

Valkoinenkin on väri, siinä missä punainen ja sininenkin. Valkoista sisustusta verrataan usein värittömyyteen, mitä se ei suinkaan ole. Valkoisessakin on lukemattomia ja keskenään erilaisia sävyjä, joita ei voi yhdistää ihan tuosta vain jos haluaa että kokonaisuus on balanssissa. Epäonnistunut kokovalkoinen lopputulos näyttää yhtä pahalta kuin yhdistäisi sinertävää pinkkiä ja lämmintä okranpunaista samaan tilaan. :D

Aurinkoista lauantaita!