Siirsin toisen tuoleista jo parvekkeelta sisälle, kun en malttanut olla sovittelematta sitä sisätiloihin. <3 Olen kyllä superhyper fiiliksissäni näistä tuunatuista tuoleista ja sormet oikein syyhyää, että pääsen teille huomenna postailemaan lisää tämän tyylisiä juttuja kun paljastan salaisen projektini. :)

P1016877.jpg

Tuoli on yksinkertaisesti aivan ihana ja tyylinsä puolesta Artek(ish)iä eli Artek-henkinen diy-tuoli. :) Laskin että maalin kanssa yhden tuolin kokonaishinnaksi tuli 6,45 euroa. :D :D Sanattomaksi vetää. :D :D

Pp1016880.jpg

P1016882.jpg

Sain sähköpostia lukijaltani, joka kunnostaa työkseen laatukalusteita ja hän oli sitä mieltä että nämä tuolit saattaisivat hyvinkin olla 90-luvun alkupuolelta ja Martelan julkitilakalusteita. Saatan siis muistaa ihan oikein, että tokaluokkalaisena istuin juuri tälläisellä tuolilla koulun ruokalassa. :) Ja mikäs siinä jos tosiaan Martelan valmistama tuoli on kyseessä, sillä vitosen  olisin maksanut kyllä paaaaaljon huonommastakin jakkarasta ihan mielelläni. :)

N%C3%A4ytt%C3%B6kuva%202013-09-04%20koht

Laura ja Janni pyysivät minulta tarkkoja ohjeita tuolien ja jakkaroiden tuunailuun tarvittavine välineistöineen, joten liitän sen tähän postaukseen. :)

Tarvitset:

  • Tuunattavan tuolin tai jakkaran (Ikeasta saa edullisesti tuunattavia perusjakkaroita tai sitten voit katsella valikoimaa Huutiksesta, Tori.fistä, nettikirppareilta tai kierrätyskeskuksista. Myös vanhempien ja sukulaisten vintit ja varastot kannattaa myllätä läpi, sieltä löytyy yleensä parhaat helmet. :))
  • Hiekkapaperia
  • Maalipesuaineen ja roskiskuntoisen rätin, vanhan paidan tai risan sukan
  • sanomalehtiä tai muuta suojaukseen kelpaavaa "roskaa"
  • Maalisudin (hyvä leveys noin 4-6cm)
  • Helmi Kalustemaalia lempparivärissä (riittoisuus 8-10m2 / L)

Riippuen tuolin kunnosta, voit selvitä vähällä vaivalla. Jos tuoli on hyväkuntoinen ja ehjä, eikä se tarvitse paikkausta vaativia korjaustoimenpiteitä, voit hypätä suoraan tuumasta toimeen kuten minä. :) Tällöin riittää kevyt hionta hiekkapaperilla, jonka jälkeen laimennetulla maalipesulla nihkeäpyyhintä ja huuhtelu puhtaalla huuhdellulla rätillä. Anna kuivaa rauhassa noin 10-20 min, jotta kaikki kosteus varmasti haihtuu ennen maalaamista. Muista suojata alusta hyvin paksulla sanomalehtikerroksella tai muovilla / pahvilla, jotta maali ei tärvele lattiaa. 

Sekoita maali hyvin pohjaa myöten (avaamattoman purkin voi ravistaa) ja maalaa tuunattava tuoli tai jakkara ohuehkolla maalikerroksella. Maali ei saa jäädä valumaan yhtään, varmista maalauksen päätteeksi että valumia ei ole ilmestynyt. Ensimmäinen maalikerros ei peitä riittävästi, joten käsittelykertoja tulee vähintään kaksi ellei jopa kolmekin. Mitä radikaalimpi on värinvaihdos (varsinkin tummasta vaaleaan), sen enemmän tarvitaan maalikerroksia. Mustasta valkoiseen vaihtaessa suosittelen käyttämään erillistä pohjamaalia (esim Otex tai Helmi Pohjamaali). Helmi Kalustemaali on pölykuiva tunnissa ja päällemaalauskuiva ilmankosteudesta riippuen noin 16 tunnissa. Anna maalin kuivaa mielummin liian kauan kuin liian vähän aikaa, koska jos maali ei ole kuivunut kunnolla ennen uuden kerroksen sivelyä, se alkaa kuoriutua irti pensselinvetojen mukana. 

Oikeaoppisesti kalusteista pitäisi aina hioa vanha maali- tai lakkapinta kokonaan pois, paikata kolhut ja halkeamat puukitillä sekä pohjamaalata huolellisesti. Arvokkaissa designkalusteissa minäkin tekisin näin, mutta edullisissa mööpeleissä minulle riittää että lopputulos on siisti ja tavallista elämää kestävä. 

Vain kerran olen aikaisemmin maalaillut huonekaluja kalustemaalilla ja tämä luonnistuu kyllä kokemattomaltakin maalarilta, kunhan maalattava kaluste ei ole kovin hankalan muotoinen. Nelisen vuotta sitten maalasin tytön pinnasängyn vaaleanpunaiseksi ilman mitään ohjeita tai valmisteluja ja siitäkin tuli tosi onnistunut (vaikka itse sanonkin). :) Ja itse tehty on aina itse tehty, oli se sitten tuunattu huonekalu tai herkullinen korvapuusti. :)

Ihanaa iltaa kaikille ja huomiseen! <3

(Tuotekuvat: Prisma)