Otsikon kysymystä olen pyöritellyt mielessäni jo tovin ja ihan vakavasti harkinnut oman sohvani vaihtamista pelkkiin nojatuoleihin tai nojatuolin ja pienen divaanin yhdistelmään :) Perusteluja vaihtoajatukselleni on monia ja tärkein niistä on kalusteiden muunneltavuus vaihtuvien tarpeiden mukaiseksi. Jokainen on varmasti kuullut käsitteen "rojahdan sohvalle raskaan työpäivän jälkeen rentoutumaan". Osa varmasti näin tekeekin, mutta itse en ole oman muistini mukaan tehnyt kertaakaan. Itse tulen työpäivän jälkeen useimmiten kotiin kauppakassit kainalossa ja ensitöikseni puran kassien sisällöt kaappeihin. Sen jälkeen keittelen kahvia ja istun ruokapöydän ääreen kahvitauolle ennen kuin alkaa kotityöt, eli ruoanlaitto ja muu oheisohjelma. Arkisin saan vasta seiskan jälkeen illalla ensimmäisen mahdollisuuden istua alas rentoutumaan ja aika harvakseltaan silloinkaan siirryn olohuoneeseen. Ruokapöytä ja sen ympäristö on itselleni se kodin sydän missä viihdyn parhaiten, oppi ja tapa lieneen peruja äitiltä joka on ihan samanlainen. :)

Kivikdivaani.jpg

Kun täysi-ikäisyyden kynnyksellä suunnittelin omaan kotiin muuttamista, oli ensimmäisenä ajatuksena sohvan ostaminen - mistä ja millaisen sohvan ostan kun kotoa pois muutan. Jokaiseen kotiin minne olen aikuisiällä muuttanut, olen ensitöikseni aina miettinyt että millainen sohva sopii olohuoneeseen, onko vanha sohva sopiva ja oikean kokoinen vai pitääkö hankkia uusi. Jokaisen muuton ja kodin vaihtamisen jälkeen tehty ensimmäinen sisustushankinta on AINA ollut sohva, ihan joka kerta. :D

hayheelounge.jpg

Mikä sitten meidän kotona on sohvan funktio? Sitä olen myös miettinyt tosi paljon ja tärkein syy sohvan olemassa ololle on varmaankin se että sohva kuuluu itsestään selvyytenä jokaiseen kotiin, eikä ole tullut aikaisemmin edes mieleen ettei sitä olisi. Myös leffojen katselua varten se on mukava paikka ottaa rennosti ja löhöillä. Mihinkään muuhun sitä ei meillä tarvita. Televisiota katsellaan meidän perheessä nykyisin hyvin vähän ja saattaa mennä jopa kolmekin päivää kun tv on kiinni. Olen siirtynyt katselemaan uutiset, leffat ja tv-ohjelmat netistä ja läppäri on tähän täysin riittävä kapistus. Useimmiten katselen omia ohjelmiani ilta-aikaan Ruutu.fi:stä, Katsomosta, taikka Netflixistä ja paikkana toimii joko ruokapöytä (iltapalan yhteydessä) tai sänky (en tiedä rennompaa fiilistä, kuin hyvä sarja / leffa, läppäri ja oma sänky puoli-istuvassa asennossa). :) 

Siksi olenkin nyt fundeerannut, että alan kehittelemään muutamia uusia sisustusideoita omaan olohuoneeseeni, jotka eivät pidä sisällään perinteistä sohvaa. Tämä on ikäänkuin aikamatka 70-luvulle (jota en koskaan elänyt :D), jolloin monissa olohuoneissa nähtiin istumapaikkoina pelkästään nojatuoleja ja olohuoneen käyttötarkoitus oli pääasiassa oleilua ja vieraiden kestitsemistä varten. Olohuoneet olivat viihtyisiä ja kalusteet oli kerätty usein ryhmään pöydän ympärille. 70-luvulla vallinneista trendiväreistä en syty itse yhtään mutta muutoin kyllä ihailen sen aikaista sisustustyyliä,  joka oli enemmän ihmisläheisempää kuin tämän päivän tietotekniikka-aikakautena. :)

Kuvissa seikkailevat Kivik-divaani ja Hay Hee-nojatuoli ovat molemmat potentiaalisia vaihtoehtoja mahdolliseen muutokseen. Yksin, kaksin tai kolmisinkin. :) Jatkan asian funtsimista ja kenties jonain päivänä perinteinen sohva on historiaa, rennon ja muuntautumiskykyisen istuinryhmän vallatessa olohuoneen. :)

Kivaa lauantaita kaikille!

(Tuotekuvat: Ikea, Finnish Design Shop)