EU-direktiivi muuttaa Suomessa tähän asti vallinnutta verkkokauppojen maksutonta palautuskäytäntöä 23.6.2014 alkaen. Yritykset voivat halutessaan periä palautuskulut ostajalta ja ilmaista tuotepalautusta ei enää voi pitää automaationa. Tämä tulee varmasti vaikuttamaan meidän kuluttajien ostokäyttäytymiseen ja ostopäätöksien syntymiseen tulevaisuudessa ja minunlainen nettishoppailija on suorastaan kauhuissaan tästä muutoksesta.

pIMG_2319.jpg

Nykyisessä lakiin säädetyssä maksuttomassa palautuskäytännössä on ollut kuluttajan näkökulmasta pelkkiä etuja, mutta kortin kääntöpuolena on suuri palautusprosentti, joka vaikuttaa negatiivisesti kauppiaiden toimintaan. Asia onkin siksi hyvin mutkikas ja vaikea on ennustaa miten tämä kesäkuinen muutos tulee vaikuttamaan verkkokauppojen tilausmääriin ja kauppiaiden liikevaihtoon pitkällä tähtäimellä. Sen aika näyttäköön...

IMG_2320.jpg

Itse olen tällä hetkellä sitä mieltä, että muutoksen seurauksena moni pienempi nettikauppa tulee lopettamaan toimintansa kannattamattomana tilausmäärien pienentyessä ja kilpailun kiristyessä entisestään. Kun jo nykyisten hieman suurempien tilaus- ja palaustusmäärien kanssa eletään kädestä suuhun, en henkilökohtaisesti usko että palautusten maksullisuus tulee muuttamaan liikevaihto- tai liikevoittoprosenttia positiivisempaan suuntaan. Minusta tässä heittäydytään nyt kuraisesta ojasta kadun toisella puolella olevaan ojaan, eikä suinkaan ojasta vehreälle paremmalle ruohikolle. Tilanne ei parane sillä, että postituksista ja palautuksista koituneet kulut pienenevät sillä sisään virtaavia eurojakin tulee jatkossa vähemmän. Asiakkaat (kuten minä) eivät ehkä "uskalla" tilata tuotteita nettikaupoista enää entiseen malliin palautuksen muuttuessa maksulliseksi ja hankalaksi. Toivon todella että olen väärässä mielipiteideni, pelkojeni ja fiiliksieni suhteen, koska pienempiä verkkokauppoja ja suomalaista yrittäjyyttä todella tarvitaan, kipeämmin kuin koskaan aikaisemmin.

IMG_2815.jpg

Mitä tulee isoimpiin verkkokauppa-toimijoihin, he kasvattavat todennäköisesti monopoliasemaansa entisestään. Suurimmat verkkokaupat voivat jatkossakin tarjota kaikille asiakkailleen maksuttoman palautuksen suuremman liikevaihtonsa turvin, ja osa heistä onkin jo ilmoittanut noudattavansa jatkossakin nykyistä maksutonta käytäntöä. Suurimmilla liikkeillä on luonnollisesti myös laajempi tuotevalikoima, joten palautuskäytännöstä tullee todellinen kilpailuvaltti tulevaisuudessa. Pienemmät verkkokaupat eivät pysty kilpailemaan suurimpien kanssa enää senkään vertaa kuin tähän asti, vaikka eivät palautuksesta tekisikään maksullista. Itse näen asian niin, että tilanne joko jatkuu entisen kaltaisena maksuttomine palautusvyyhteineen, tai sitten saamme hyvästellä pienempiä lempparinettikauppojamme kannattamattoman liiketoiminnan vuoksi. :( Toivon että vuoden kahden kuluttua voin huokaista helpotuksesta ja myöntää olleeni täysin väärässä tämän postaukseni suhteen.

iIMG_2470.jpg

Lisämuutoksena nykyiseen palautuskäytäntöön tulee myöskin asiakkaan ilmoitusvelvollisuus. Asiakkaan on jatkossa aina ilmoitettava myyjälle kaupan perumisesta tai tuotepalautuksesta ennakkoon. Pelkkä tavaran noutamatta jättäminen tai paketin palautus ei enää riitä. Se miten tämä ilmoittelu tulee tulevaisuudessa hoitaa, en vielä tiedä. 

Onneksi 14 päivän peruutus- ja palautusoikeus sentään säilyy entisellään, vaikkakin palautuksesta koituneet kustannukset tulevatkin jatkossa kauppiaasta riippuen asiakkaan maksettavaksi. Aika tosiaan näyttää mihin suuntaan tilanne kehittyy ja miten vaikutukset näkyvät kuluttajien ostokäyttäytymisessä ja verkkokauppojen kannatavuudessa. 

IMG_2809.jpg

Kuulisin mielelläni teidän mielipiteitä tulevasta lakimuutoksesta ja maksullisesta palautuksesta. Uskotko että muutos tulee vaikuttamaan omaan ostokäyttäytymiseesi? Jos ruudun ääressä on verkkokauppiaita, tahtoisin kuulla myös teidän näkemyksiänne mahdollisista eduista ja haitoista.

EDIT: Haluan vielä täsmentää teille, että postaukseni ydinasia oli vilpitön huoleni pienten verkkokauppojen tilanteesta, joka on puun ja kuoren välissä mielestäni myös lakimuutoksen jälkeen. Maksullinen palautus on tottakai hyvä asia toistuvien ja suurien palautusmäärien kanssa kamppaileville pienyrittäjille. Kääntöpuolena siinä on kuitenkin se, että kaikki verkkokaupat eivät muutosta ota käyttöön, joten kilpailuasetelma tulee olemaan minusta epäreilu. Pienimmille verkkokaupoille tulee suuria kuluja palautusmääristä johtuen, mutta vähentynyt tilausmääräkään ei ole hyvä asia. En väitä että tilanne tulee muuttumaan palautuksien tai niistä koituvien kustannusten suhteen puoleen taikka toiseen, mutta halusin ottaa esille tämän itseäni mietityttävän asian. Tilaamisen helppous, joustavuus, luotettavuus ja edullisuus ovat minulle erittäin tärkeitä asioita verkko-ostoksia tehdessä. Murehdinkin tätä tulevaa muutosta sekä yrittäjien että itseni osalta, aktiivinen verkkokauppa-asiakas kun olen.