Kävin lukijani kanssa pitkän sähköpostiväittelyn yrttien soveltumisesta muuhun käyttöön kuin ruoalaittoon. Hän oli sitä mieltä, että yrtti kelpaa vain soppaan sekä lautaselle, ja minun mielipiteeni on että yrteillä voi vihersisustaa keittiön lisäksi kodin muitakin tiloja. :) Lupasin tehdä hänelle kuvapostauksen siitä, että oregano on kaunis ja kelvollinen sisustuselementti esimerkiksi makuuhuoneessa ja tässäpä nyt tulloo sitten todistusaineistoa sanojeni tueksi. :)

iIMG_6019.jpg

iIMG_6009.jpg

iIMG_6016.jpg

Oreganolle riittää vähempikin valomäärä. Makuuhuoneessani se nauttii ilta-auringosta ja on viihtynyt siellä jo reippaan viikon varsin runsaasti kasvaen. Moni köynnösmäisesti laskeutuva viherkasvi vie kasvaessaan ja rehottaessaan tilaa, niiden lehdet ovat isommat ja köynnökset painavammat, jolloin ne pitää solmia seinähyllyyn kiinni tippumisen varalta. Kevytlehtisessä yrtissä tätä pelkoa ei ole, ja pienikokoisena oregano (tai muu yrtti) sopii sirolle String Pocket seinähyllylle isolehtistä viherkasvia tai kukkaa paremmin. 

iIMG_6006.jpg

iIMG_6018.jpg

iIMG_6004.jpg

Jos en tietäisi kyseisen rehun olevan yrtti, pitäisin sitä kuvien perusteella ihan tavallisena köynnöskasvina. Edullisuutensa ja syötävyytensä vuoksi yrteillä on kiva sisustaa reippaammallakin otteella. Niistä voi rakentaa kokonaisen yrttiviidakon, tai kuten minä - ripotella niitä sinne tänne tuomaan raikkautta ja freesiyttä. :) Basilika on ehkä eniten "keittiömäinen" kiiltävine ja kohtisuoraan ylös kasvavine lehtineen, mutta mattapintaisilla lehdillä varustetut rönsyilevät yrtit sopivat minusta varsin mainiosti toimittamaan viherkasvinkin virkaa. Oregano ja timjami ovat hyviä vaihtoehtoja. Yrttien ominaistuoksu hälvenee yrtin kasvaessa, oman oreganoni vienon tuoksun tunnistaa vain nuuhkaisemalla sen lehtiä, eli makuuhuone ei suinkaan tuoksahda pizzalta. :D

IMG_6012.jpg

Minä olen vahvasti sitä mieltä että superfood-yrteillä vihersisustamisesta tulee supersisustamista - luovaa, rajoja rikkovaa, nättiä, edullista ja käytännöllistä. Kenenkään ei tarvitse vastahankaan alkaa ripottelemaan ruokarehuja pitkin kotia, mutta minusta ei ole lainkaan häpeällistä, outoa tai noloa kantaa oreganoa makuuhuoneeseen tai timjamia olohuoneeseen. Tämän kätevämpää vihersisustamista ei nimittäin voi ollakaan, ja tulee samalla viljeltyä "oman maan mausteita". :D

Nyt on kirmattava kauppaan ostamaan loppuviikon sapuskat ja sen jälkeen alkaakin luuta ja rätti viuhumaan viikkosiivouksen merkeissä. Palaillaan iltasella taas asiaan, heipat siihen asti! :)