Olen herännyt todella myöhään tietoteknisiin juttuihin ja vasta vuonna 2006 aloin käyttämään nettiä kunnolla kun sain ekan oman koneeni. Sitä ennen netin käyttöni rajoittui lähinnä satunnaisiin kaverin koneella istumisiin ja pankin aulatilassa olleen verkkopankki-koneen käyttöön laskun maksujen yhteydessä. Olen ihan oikeasti maksellut laskuni pankin tuulikaapista käsin vielä vuonna 2006, hihii. :D Nykyisellä tietokoneen käyttötarpeellani on vaikea edes muistaa tuollaista aikaa, mitähän sitä silloin teki kaikella vapaa-ajalla kun en edes koneella istunut??? :D

KODINDATAKESKUS.jpg

Netin perusjutut ovat nykyisin aika helppoja, olen oppinut ratkomaan vuosien varrella jos jonkinlaisia ongelmia nettiyhteyden vikatilanteista hajonneisiin vempaimiin ja tiedän mistä löydän vastauksia uusiin ongelmiin. Viimeisin ongelmatila koski pätkivää yhteyttä, joka ärsytti eniten netti-telkkaria katsellessa. Katsomon katselu varsinkin oli niin ju-ju-ju-mit-mit-ta-ta-ta-tavaa, etten edes viitsinyt vaivautua sen ohjelma-antia seuraamaan. Aikani asiaa vatvottua löysin ongelmalle syyn - Soneran 100 Mbit/s valokuitu laajakaistayhteyden nopeus jakaantuu meillä niin moneen laitteeseen, että tiedonsiirto tökkii. Iltaisin meillä on useampia laitteita samanaikaisesti päällä: Netflix tai Ruutu.fi telkkarissa, blogi läppärillä, uutiset iPadilla, meilit kännykässä... Monta rautaa siis tulessa samaan aikaan. :)

appleextreme8878.jpg

Ystäväni Datanörtti suositteli Buffalon ikivanhan wi-fi-boksini vaihtamista parempaa rautaa sisältävään laitteeseen ja minähän tein työtä käskettyä. :) Omenaperhe kun ollaan, halusin jatkaa samalla linjalla ihan jo yhteensopivuuden ja laitesynkronoinnin vuoksi. Pystysuuntaisesti muotoiltu ja tilaa säästävä uusi Apple AirPort Extreme tukiasema vauhdittaa wi-fi-nopeuden kolminkertaiseksi ja huomenna nähdään pitääkö vempain lupauksensa, kun saan sen vaihdettua Buffalo-romun tilalle. :)

Alla teknistä tietoa Mac Storen sivuilta lainattuna:

802.11ac. Nopean uusi määritelmä.

Kolmivirtaisen 802.11ac-tekniikan ansiosta täysin uusi AirPort Extreme -tukiasema vie Wi-Fi-nopeudet äärimmäisyyksiin. Nyt voit saavuttaa jopa 1,3 Gb/s tiedonsiirtonopeuden, joka on kolme kertaa aiempaa 802.11n -standardia nopeampi. Se tarkoittaa kolme kertaa nopeampaa Wi-Fi-yhteyttä. Saat myös kaksi kertaa suuremman kaistanleveyden, jossa 80 MHz leveät kanavat tarjoavat enemmän tilaa datalle, joka virtaa nopeammin kuin koskaan. Jos sinulla on lisäksi 802.11a/b/g/n -laitteita, AirPort Time Extreme maksimoi myös nämä yhteydet. 

Samanaikainen tuki kahdelle taajuudelle.

AirPort Extremessä on samanaikaisesti kaksitaajuuksinen 802.11ac Wi-Fi. Tämä tarkoittaa, että se voi käyttää 2,4 GHz ja 5 GHz taajuuksia samaan aikaan. Joten riippumatta siitä, mitä taajuutta langattomat laitteesi tukevat, ne muodostavat automaattisesti yhteyden parhainta mahdollista taajuutta käyttäen nopeimman suorituskyvyn takaamiseksi.

Beamforming kerää voimia laitteellesi.

802.11ac -tekniikkaan kuuluu myös älykäs ja tehokas keilanmuodostava antenniryhmä. Useimmat tukiasemat välittävät tasaista ja jatkuvaa Wi-Fi-signaalia kaikkiin suuntiin. Keilanmuodostava antenniryhmä on kuitenkin älykkäämpi – se tietää, missä 802.11ac-laite sijaitsee verkossa. AirPort Extreme kohdistaa signaalin tähän laitteeseen. Niinpä Wi-Fi-signaalisi on vahvempi, häiriöttömämpi ja nopeampi.

IMG_5117.jpg

Siinä se masiina odottelee Bestå-tason päällä huomista asennusta. AirPort Extreme on ulkomuodoltaan ja väriltäänkin kauniisti sisustukseen integroitavissa, että harmittaa jemmata sitä tuonne datakaapin sisälle piiloon. :) Sinne sen kuitenkin lykkään, se on turvassa pienen tytön uteliailta hyppysiltä ja pölyltäkin. :D Toivottavasti tämä Express-tason wi-fin siirtolaite pelaa ja jumittava nettitelkka olisi tosiaankin historiaa. Jospa Katsomoakin voisin alkaa taas katsomaan nikottelematta ja kiukkuamatta. :)

Kivaa lauantai-iltaa kaikille ja huomiseen! <3

Ps. Ainiin, Netflixin oma sarja Hemlock Grove jatkuu uuden kauden jaksoilla heinäkuussa!!! JEEEE! :)