Monta vuotta haaveilin tunnelmavalaistusta parvekkeesta ja kaiholla katselin läheisen omakotitaloalueen kauniisti valaistuja terasseja. Selvittelin aikoinani vaihtoehtoja valaistuksen lisäämiseen ja ehdoton kielto oli että parvekkeen betonielementtiin ei saa kajota porakoneella. Pyysin myös tarjousta mittojen mukaan lattialle teetetystä puulaudoituksesta upottetuine spotteineen, mutta hinta liikkui työn kanssa yli parissa tontussa ja pidin sitä liian kalliina investointina. Keksin kuitenkin edullisen ja toimivan keinon parvekevalaistuksen toteuttamiseen ilman porailua ja naulaamista. :D

IMG_4941.jpg

spottienasennus3.jpg

Spottien asennusta varten tarvitset tummia koristekiviä (harmaa tai musta) sekä ulkokäyttöön soveltuvan (IP66 / IP44) puutarhaspottisarjan. Minä käytin parvekkeellani Plantagenin mustia sileäpintaisia järvikiviä, joiden joukkoon upotin Clas Ohlsonin ledeillä toimivan valosarjan. Valosarjani sisältää yhden perusosan, johon kuuluu 10 spotin virranjakoboksi, muuntaja johtoineen, hämäräkytkin ja neljä varsinaista spottia, sekä 6kpl erillisiä lisäspotteja. Kymmennen spotin setti riittää noin 5m mittaisen reunuksen valaistukseen. 

iIMG_4852.jpg

Ensimmäisenä tehtävänä kannattaa kytkeä spotit käyttökuntoon ja varmistaa että ne toimivat. Hämäräkytkimellä varustettuun valosarjaan ei syty valoa testausolosuhteen ollessa päivän- tai lampunvalossa suoritettu. Hämäräkytkimen kun peittää esim kädellä, valo syttyy automaattisesti johdon ollessa pistorasiaan kytkettynä. Ihmettelin tätä asiaa nimittäin itse ja luulin että valosarjani on rikki, hihii. :D 

iIMG_4850.jpg

Seuraavaksi laitetaan kevyt sentin parin paksuinen kerros kiviä koristereunakohdan pohjalle. Tämä tukee spotteja ja pitää ne pari milliä irti lattiasta. Myös johtoja on helpompi johdatella kivien väleistä kuin paljaalla lattialla.

iIMG_4857.jpg

spottienasennus1.jpg

Kolmas vaihe on kaikista työläin - spottien asettelu nimittäin. Tässä hommassa minulla meni noin tunnin verran. Spotit on asennettu noin 40cm välein ja aloitin spottien laittelun parvekkeeni oikeasta reunasta, josta on pisin matka jakoboksille. Spotit makaavat vapaasti kivien päällä, parvekeasennuksessa niitä ei voi poraten kiinnittää tai upottaa betonielementtiin. Niputin johdot asennusjärjestyksessä aina toisiinsa kiinni spottien mukana tulleilla "sulkimilla" (ne vääntyvät nippusiteet, joilla paistopussejakin suljetaan), jotta spotit pysyvät oikealla etäisyydella toisistaan puuhailun aikana. :)

iIMG_4859.jpg

Minulla on parvekkeellani puiset vanhat ritilät, joiden alta laitoin kaikkien spottien johtoryppään kulkemaan kohti jakoboksia. Ritilöiden päälle tulleet matot peittävät koko komeuden alleen, joten pääsin aika vähällä vaivalla tämän suhteen. Mikäli parvekkeellasi on pelkkä matto, pitää johdotus piilottaa koristekivien joukkoon. Tämä on tehtävä vaiheen kolme yhteydessä.

iIMG_4862.jpg

spottienasennus2.jpg

Viimeisenä vaiheena lisätään kiviä sen verran että johdot menevät kokonaan piiloon ja spotti pysyy kohtisuoraan ylöspäin. Spottien ympärillä pitää asetella kiviä melko tarkkaan, jotta spottien runko peittyy mahdollisimman hyvin. 

iIMG_4866.jpg

Sitten vaan johto seinään ja valmista tuli! :) Tunnelmavalosta voi nauttia myös parvekkeella, eikä meidän kaupunkiasujien tarvitse enää kaiholla katsella rivi- ja omakotitalojen valaistuja kauniita terasseja. :) Työvälineitä ei tässä projektissa tarvita saksia lukuunottamatta, joilla avataan kivipussit. :)

IMG_4942.jpg

IMG_4876.jpg

IMG_4957.jpg

IMG_4915.jpg

IMG_4960.jpg

Lisäkuvia parvekkeelta löydät kahdesta aikaisemmasta postauksestani:

Viihtyisästi sisustettu kaupunkiparveke

Tunnelmakuvia ja vappufiilistä

Automaattinen hämäräkytkin sytyttää valot puolestani iltaisin, noin yhdeksän aikoihin tähän vuodenaikaan. :) Spottivalaistus luo todella kivan tunnelman ja erityisesti yöaikaan parveke näyttää taianomaiselta. Parvekkeella viihtyykin nyt ihan eri tavalla kuin aikaisemmin. Viikonloppua ja lämpimiä päiviä odotellessa... :)

Aurinkoista päivää kaikille! <3

(Kuvissa esiintyvät järvikivet saatu Plantagenilta yhteistyön kautta)