Heipsan kaikille, täällä ollaan taas! :)

Tykkään todella paljon avoimista säilytysratkaisuista ja muuntautumiskelpoisista kalusteista, on kyseessä sitten vaatekaapistot tai sisustukseen integroidut hyllykokonaisuudet. Säädeltävyys ja monipuoliset muokattavissa olevat käyttömahdollisuudet ovat pitkän ajan tähtäimellä järkevä painopiste alati muuttuvissa elämäntilanteissa myös taloudellisesti tarkasteltuna. Olen viime viikkoina ollut avustamassa useassa muutossa ja tavaroiden kantaminen ja niiden kanssa äheltäminen on saanut silmäni totaalisesti aukeamaan - hirmuisen tavaramäärän läpikäyminen, pakkaaminen, siirtäminen ja paikoilleen laittaminen paikasta A paikkaan B on todella työlästä, aikaavievää ja usein myös osittain turhaakin, sillä tilastojen mukaan kodin irtaimistosta puolet ovat sellaisia joita tarvitaan hyvin harvoin tai ei lainkaan. Tavaramäärän kasvamisen kanssa käsikädessä kulkee myös säilytystilatarpeen lisääntyminen. Monen huonekaluketjun myydyimmät tuotteet ovat juurikin niitä lipastoja, laatikostoja ja kaappeja, joiden umpiovien taakse on helppo kätkeä tarpeetontakin tavaraa. 

Ikea_inspiskuva3.jpg

Avoimien säilytysratkaisujen kanssa tavaran jemmailu on hyvin vaikeaa ellei jopa mahdotonta. Kun kaikki tavarat ja vaatteet ovat silmänkantaman päässä näkyvillä, joutuu pakostakin kohtamaan ne päivittäin ja tiedostamaan niiden olemassa olon. Tämä ei tietenkään kaikille ole se oikea ratkaisu, mutta itselleni avoimista säilytystiloista on ollut vain hyötyä. Mitään turhaa ei tee mieli ostella ja virheostoksista tulee hankkiuduttua eroon nopeasti, koska niitä ei voi jemmailla unohdukseen. :) Tavaramääräni pysyy kohtuullisissa rajoissa jo pelkästään säilytystilan määrän ja olomuodon vuoksi. 

String_walkinclosetunit2.jpg

Ensimmäisen kuvan kaltaiset Ikea-poiminnat avoimista vaatesäilytyskokonaisuuksista ovat inspiroineet minua jo pitkään, paljon ennen oksarekin ilmaantumista makuuhuoneeseen. Ikean vaatesäilytyssarjoissa on kuitenkin omat rajallisuutensa - ne sopivat vaatehuoneisiin, makuuhuoneisiin ja kodinhoitotiloihin mutta oleskelutiloihin ne ovat mielestäni liian säilytyskalustemaisia. Vaatteita ei tietenkään olohuoneessa säilytetä (paitsi olosuhteiden pakosta), mutta itselleni on tärkeää että kaluste taipuu tarvittaessa muunkinlaiseen käyttöön kuin siihen mihin se on alunperin hankittu. Tämä on ollut yksi tärkeimmistä ostoperiaatteistani jo reilun vuoden ja pidän tästä ideologiastani kiinni jatkossakin vaikka se ei ihan ongelmatonta aina olekaan. :)

im22.06.17.jpg

Keksin omasta mielestäni kivan idean hyödyntää String-hyllymoduuleja Ikean kaltaisella tavalla vaatesäilytyksessä. Yritin etsiä googlesta kuvamateriaalia, jossa moduuleja olisi käytetty näin, mutten löytänyt ainuttakaan, en suomen, ruotsin, tanskan, norjan, englannin enkä espanjan kielillä etsittynä. Stringien lähes rajaton käyttömahdollisuus yltää hyvin myös vaatesäilytyksen puolelle, mm. kaltevat teräksiset lehtihyllyt sopivat erinomaisesti kengille ja lokerikkomoduuli asusteiden sekä korujen säilytykseen. Henkarivaatteiden ripustamista varten keksin heti kaksi erilaista ideaa, seinään kiinnitettävä 30cm pitkä ripsutuskoukku tai valkoiseksi maalattu 80cm pitkä puu- / terästanko jonka voi kiinnittää sivupaneeliin valkoisilla pienillä nippusiteillä. Stringillä lieneen joskus ollut oma moduulinsa tähänkin tarkoitukseen, mutta nyt en sellaista onnistunut löytämään.

StringSystem3.jpg

Vaikka String-kokonaisuus kustantaa puolet enemmän kuin Ikean vastaavan kokoinen viritelmä, saa String minulta silti selvät voittopisteet. String System moduuleja on valmistettu iät ja ajat, kokonaisuuksia voi 99% mahdollisuudella laajentaa ja muokata seuraavienkin vuosikymmenten aikana muuttuneiden tarpeiden mukaisiksi. Ikean mööpeleiden osalta epävarmuustekijä on hyvin suuri, monta hyvää sarjaa on joko kokonaan lopetettu tai sitten uudistettu sellaiseksi ettei vanhat ja uudet osat sovi yhteen. Stringin eduksi on mainittava myös itselleni tärkeimmäksi noussut ominaisuus eli se että hyllystö on helppo muuttaa vaatekaapista työpisteeksi (tai niiden yhdistelmäksi), olohuoneen kalusteeksi tai jopa pienen ruokailutilan ruokailuryhmäksi klaffipöytä-moduulin ansiosta. :)

Stringistä on moneksi, sukupolvelta toiselle! <3

Aurinkoista torstaita kaikille!

(Kuvat: Ikea.fi, String.se)