Monista designtuotteista löytyy tänä päivänä edullisia kopioita, jotkut niistä ovat onnistuneempia kuin toiset. :) Omasta mielestäni parhaimmat "kopiot" ovat sellaisia, joissa yhtäläisyys on nähtävissä mutta pienten eroavaisuuksien vuoksi suorasta kopiosta ei kuitenkaan voida puhua. Aiheesta innostuneena keräsin teille muutamia pihistä tai panosta -sarjaan sopivia tuotevertailuja. :)

NormannCopenhagenTablo_elloshome.jpg

Normann Copenhagenin Tablo -pöydän look-a-like on minusta todella kiva ja sirolinjainen. Samankaltaisesta yleisilmeestään huolimatta Elloksen "kopiossa" on riittävästi erottavia tekijöitä, kuten Tablon jalkojen alaslaskettu liitoskohta sekä pöytälevyn reunapyöristys, jotka puuttuvat täysin edullisesta Elloksesta. 

TomDixon_elloshome.jpg

Elloksen Canon -riippuvalaisin muistuttaa erehdyttävän paljon legendaarista Tom Dixonin Copperia. Tämäkin designkopiointi on mielestäni hyvänmaun mukainen, sillä kuvan kaltaisia perusmallisia valaisimia on markkinoilla tuhansia ja kupari on muutenkin nyt sisustuksessa in. 

PappelinaHoney_ElloshomeBessie.jpg

Pappelinan Honey -maton ja Elloksen Bessien välillä eroa onkin sitten jo enemmän, vaikka nopealla vilkaisulla voisi kuvitella molempien olevan Pappelinoja. Pappelina on tapansa mukaan kestävää muovipunosta ja kuvioinnista löytyy hunajakennojen lisäksi myös pyöreitä pampuloita. Bessie sen sijaan on puuvillaa ilman palloja. Molemmat matot ovat kaksipuoleisia, toisen puolen ollessa käänteisesti valkopohjainen tummanharmaalla kuvioinnilla.

KartellGhostBuster_elloshomeview.jpg

Jotexilta löytyi tämä kivannäköinen View -sivupöytä, jossa on yhtäläisyyksiä Kartellin Small Ghost Busterin kanssa. Erityisesti sivuprofiilista katsottuna ne ovat samankaltaisia, vaikkakin materiaali, tasomoduulin eritavoin pyöristetyt kulmat sekä taustalevyn puuttuminen puoltavat Kartellin versiota paremmuudessa. 

Gubi_jotex.jpg

Pyöreä nahkaverhoiltu peili tuntuu olevan tänä syksynä erityisen suosittu ja niitä löytyy monelta eri merkiltä. Alkuperäinen designklassikko taitaneen kuitenkin olla Gubin Adnet, joita on näkynyt paljon ulkomaalaisissa luxustason hotelleissa. Jotexin versio Look on keinonahkaa, joka näkyy tietysti myös edullisena hintana. Keskitason versioksi hinnan puolesta tähän vertailuun olisi sopinut myös Balmuirin viime vuonna lanseerattu mustaa aitoa nahkaa oleva Wellington Oval -peili, jonka hinta pyörii noin 300€ kieppeillä. 

Barcelona_elloshome.jpg

Seuraava designkopio meneekin jo mielestäni hieman mauttomuuden puolelle, vaikka itsekin olen joskus vakavasti harkinnut Barcelona -tuolikopion hankkimista taloudellisista sekä puhtaanapidollisista (lapsi- ja eläinperhe) syistä. Aito Barcelona on yksi designkeräilijöiden parhaimmista aarteista, joka säilyttää hyvin arvonsa. Halpoja kopioita löytyy markkinoilta sadoittain, sekä keinonahkaisina että aitonahkaisina. Elloksen keinonahkaisen tuolin saa reiluun 300€:n, mutta itse satsaisin kopiossakin rahani mielummin aitoon kestävään nahkaan, joka lisäkustannukseltaan on vain noin 200€ enemmän. Moni Barcelona-kopio valmistetaan italialaisesta laatunahasta, joka varmasti kestää normaalissa käytössä hyvänä vuosikymmenet, mutta moraalin kannalta ei oma kanttini antaisi kuitenkaan myöten. Tämä on siksi minulle ehdoton nounou. :)

FermLivingWire_Elloshome.jpg

Ferm Livingin Wire -kori on erityisesti mustassa värissään todella upea sisustuselementti. Ellokselta löytyy samaa tyyliä noudattava teräksinen kori, mutta hintaeroa on sen verran vähän, että itse satsaisin mielummiin tuohon Ferm Livingin alkuperäistuotteeseen.

MuutoStacked_Elloshome.jpg

Kaikenlaiset irtomoduulit ovat tekemässä uutta tulemistaan sitten 90-luvun ja Muuton Stacked -sarja on ollut etunenässä tässä trendisuuntauksessa. Ellokselta löytyy hämmentävän samanlainen kuutiohyllyn nimeä kantava moduulikokonaisuus, joka Stackedin irtomoduuleista poiketen myydään kolmen erikokoisen osan settinä. Hintaero on huima ja materiaalissa sekä viimeistelyssä on havaittavissa laatueroa, mutta kyllä minulle menisi ihan täydestä Muutosta tuo Elloksen variaatio. :)

Menupov_elloshome.jpg

Viimeisenä inspiraationa on Menun seinälle kiinnitettävät hauskat Pov -kynttilänjalat, joissa on samaa henkeä kuin Elloksen timantin muotoisissa kynttilänjaloissa. Tämä "kopiointi" ei mene ihan yks yhteen, koska muotoilussa on suurta eroavaisuutta. Sisustuksen kannalta kumpikin luo kuitenkin samanlaisen skandinaavisen design-efektin, joten tässä tapauksessa kynttilänjaloissa pihistäminen ei ole lainkaan hullumpi valinta. :)

Mitä mieltä sinä olet näistä "kopioista"? Pihistäisitkö vai panostaisitko?

(Kuvat: Ellos, Muuto, Menu, Finnish Design Shop, Ferm Living, Vepsäläinen, Jotex, Kartell, Pappelina, Tom Dixon, Balmuir. Postaus sisältää mainoslinkkejä!)