Moni lukijoistani painii vaatepaljouden kanssa ja itsekin samassa tilanteessa olleena tiedän miten vaikeaa on karsia ylimääräisiä vaatteita ja kenkiä pois. Tässä postauksessa kerron omia hyväksi havaittuja vinkkejäni vaatekaapin sisällön taltuttamiseen. :)

IMG_8248.jpg

Olen työskennellyt naistenvaatteiden parissa yli 10-vuotta ja muodista kiinnostuneena ihmisenä shoppailin ja tuunailin itselleni uusia vaatteita viikottain. Vuonna 2009 minulla on niin järjetön määrä vaatteita, asusteita sekä kenkiä, etten saanut yhtä sukkaparia enää mahdutettua kaappiini. Vaatteitani oli viiden kokonaisen korkean vaatekaapin lisäksi myös silloisissa eteiskaapeissa, sekä verkkovarastossa laatikoihin ja jätesäkkeihin pakattuna. Niiden yhteenlaskettua lukumäärää en uskalla edes arvioida, puhumattakaan niistä kymmenistä tuhansista euroista, joilla lompakkoni keveni muotivuosien aikana. Rakastin työtäni, muotisuuntauksien seuraamista, katutrendejä ja tietysti myös niitä vaatteita. Nuoruudella oli toki oma osansa asiaan, olin melkoisen ulkonäkökeskeinen ihminen siihen aikaan. :D Herätykseni johtui puhtaasti turhautumisesta ja suuttumuksesta itseäni ja vaatevuoriani kohtaan. Tilanne oli kaoottinen valloillaan olleen epäjärjestyksen vuoksi - vaatteita oli aina hukassa ja meillä oli sotkuista pitkin poikin lojuvien vaatteiden vuoksi. Tähän halusin stopin ja siitä alkoi tieni kohti tätä pistettä jossa nyt olen. :)

IMG_8354.jpg

Ensimmäisenä vaiheena suosittelen tyhjentämään kaikki vaatteet, asusteet (ja kengät) ulos kaapeista ja keräämään ne olohuoneen lattialle tai muuhun isoon tilaan röykkiöksi. Vaatteiden läpikäyminen on helpompaa, kun kaikki ovat yhdessä kasassa, ympärillä on reippaasti tilaa niiden lajittelulle ja itse voi istua mukavasti lattialla. Minulla oli vieressäni kaksi jätesäkkiä, joista toinen oli roskia ja toinen kierrätystä varten. Säkin kylkeen kannattaa merkata jo tässä vaiheessa minne sisältö on menossa, jotta säkkejä ei tarvitse myöhemmin penkoa. Rikkinäiset, nukkaantuneet, elähtäneet, reikäiset, haalistuneet, värjääntyneet yms. menevät suoraan roskikseen. Väärän kokoiset, -väriset ja -näköiset menevät kierrätyssäkkiin. Näiden kahden selkeän huspois-jätesäkin lisäksi suosittelen tekemään kaksi vaateläjää, toiseen usein käytetyt ja takuuvarmat lempparivaatteet ja toiseen ne ihan kivat ehkä-no-mutkut", joihin kuuluvat myös ne painonpudotusta odottavat sitku-vaatteet. :) 

Tässä vaiheessa moni kadottaa motivaationsa ja viikkaa lempparit sekä ehkäsitkumutkut takaisin kaappiin huokaisten helpotuksesta että edes jotakin turhaa on karsiutunut pois. :) Me emme kuitenkaan lopeta tähän, vaan käymmekin seuraavaksi lempparivaatteiden kimppuun. 

IMG_8232.jpg

Lempivaate-invetaario tehdään kakkosvaiheena siksi, että se toimii uuden hallitumman ja helpomman vaatevalikoiman perustana ja kertoo parhaiten millainen on oma tyylisi ja minkälaisissa vaatteissa eniten oikeasti viihtyy. Samalla kun viikkailet lemppareitasi kaappiin päätyviin pinoihin, voit miettiä millaisista vaatteista pidät ja millaisia tarpeita sinulla on. Onko työpukeutuminen ajantasalla? Löytyykö sopivat harrastus- ja urheiluvaatteet? Miten pukeudut kotona oleillessa? Entä juhliessa? Mahdolliset puutteet kannattaa kirjata ylös paperille, siitä on helppo myöhemmin luntata... :)

 iIMG_8229.jpg

Kolmosvaiheessa hyökätään epäilyttävien vaatteiden kimppuun ja tämä on se kaikista haastavin vaihe koko projektissa. Ehkäsitkumutkut aiheuttavat monesti harmaita haivenia, sillä joukossa on todennäköisesti aivan ihaniakin vaatteita, jotka eivät ihanuudestaan huolimatta pääse päälle kovinkaan usein. Läjässä saattaa luurata upea juhlamekko vuodelta nakit ja muusi, josta ei raaskisi luopua kun se oli niin kallis. Hirmuisen hyviä biletoppejakin saattaa pinosta pilkottaa, joita ihan takuulla tulisi käytettyä kunhan ensin ostaa sen tän ja tuon (yleensä alaosan ja/tai rintaliivit) niiden kanssa. :) Totuus on se ettei huonosti istuvia tai muutoin vääränlaisia vaatteita kannata säilyttää, sillä niitä ei tule pidettyä kuitenkaan. Moni ajattelee että rahat menee hukkaan jos luopuu vaatteesta jota voisi käyttää (vaikkei kuitenkaan käytä), vaikka todellisuudessa kyseiseen vaatteeseen käytetty rahallinen arvo meni hukkaan jo heti silloin kun vaatteen meni ostamaan. Itse vaate ei tuo itselleen arvoa kaapissa makoilemalla, arvo tulee käyttökerroista jolloin se on päällä. Sadan euron laatuneule on edullinen sijoitus pitkällä tähtäimellä, mikäli se on aktiivisessa käytössä. Vain kaksi käyttökertaa elinikänsä aikana tuottaa kustannuksia 50€ per kerta, neule ei enää kuullosta kovin järkevältä ostokselta eihän? :)

Yksi pahimmista ongelmakohdistani oli huonosti istuvat paitapuserot, joita oli kertynyt lähemmäs parikymmentä. Joukossa oli sekä halpaa henkkamaukkaa että kalliimpia laatumerkkejä, mutta huono paita on aina huono paita, oli merkki mikä hyvänsä. Jos vaihtoehtona on ostaa yksi elämää helpottava hyvälaatuinen ja kauniisti istuva lempivaatekategoriaan pääsevä yksilö, suosittelen hankkiutumaan huonoista hätävaravaatteista kokonaan eroon. 

IMG_8383.jpg

Jos lopullinen luopuminen tuntuu liian radikaalilta ja vaikealta, voit pakata vaatteita myös varastoon. Ihmisellä on kummallinen kyky oppia päästämään irti asioista silloin kun niihin ottaa hieman etäisyyttä. Tämä pätee myös tavaroiden ja vaatteiden karsimisessa. Poissa silmistä, poissa mielestä todellakin toimii ja takaan että puolen vuoden kuluttua olet katkaissut henkisen napanuoran kyseisiin vaatekappaleisiin. Et ehkä enää muista mitä olet pakannut pois ja puolen vuoden kuluttua vaatteita läpikäydessäsi ihmettelet miksi edes koskaan säästit ne. :) Luopumista ilman luopumista, kätevää omien ajatusten manipulointia. :)

IMG_8351.jpg

Painonpudotusvaatteet ovatkin oma lukunsa, niihin on yleensä ihan omanlaisensa tärkeäksi muodostunut side. Kuinka moni teistä on joskus tuntenut keventyneensä muutamia kiloja ja innoissaan päättänyt varmistaa asian kokeilemalla laihdutusfarkkujaan? Kuinka monta kertaa tuloksena on ollut sovituksesta johtuvaa tuskanhikeä ja suurta pettymystä farkkujen ollessa edelleen liian piukeat? Itse olen elänyt tuon karvaan hetken niin monta kertaa, että muistan vieläkin miten laihtumis- ja liikuntamotivaationi haihtui kuin tuhka tuuleen peilin edessä farkut polvissa kiukusta sihistessäni. :D Suuri tyytyväisyys ja ilo keventyneestä olosta vaihtuu äkkiä pettymykseen ja periksiantamiseen. Laihdutusvaatteet ovat toki kiva mittari, mutta omasta mielestäni niillä on alitajunnallisestikin negatiivinen vaikutus ihmismieleen. Katsellessasi kolme numeroa liian pieniä farkkujasi vuosien takaa, muistat ilolla kuinka hyvässä kunnossa olit. Samaan hengenvetoon tiedostat nykytilanteesi ja työmäärän joka sinua odottaa, mikäli mielit mahtua niihin vielä joskus... Hyvä mieli - paha mieli, innostunut motivaatio - pettymys ja turhautuminen. Tästä syystä hankkiuduin eroon tammikuussa 2012 kaikista omista laihdutusvaatteistani ja kas kummaa, jojoilu loppui ja onnistuin viimeinkin pudottamaan kaikki 25kg liikakiloani. :D

IMG_8236.jpg

Palatakseni vielä takaisin itse karsimisprojektiin, listaan alle selkeyden vuoksi eri vaiheet:

  • Kerää kaikki vaatteesi, asusteesi ja kenkäsi yhdeksi läjäksi
  • Ota kaksi jätesäkkiä, merkkaa toiseen roskat ja toiseen kierrätys
  • Vaihe 1A: Lajittele isosta läjästä roskikseen joutavat risat ja huonokuntoiset pois
  • Vaihe 1B: Lajittele kierrätykseen menevät selkeät virheostokset pois
  • Vaihe 2: Lajittele lempivaatteesi, viikkaa ne kaappiin ja kirjaa samalla ylös mahdolliset puutteet ja muut tarpeet
  • Vaihe 3: Lajittele epäröintiä aiheuttavat ehkäsitkumutku-vaatteet, pyri olemaan erittäin kriittinen ja pyydä tarvittaessa makutuomarointiin apua ystävältäsi

iIMG_8377.jpg

Kierrätykseen päätyvien vaatteiden suhteen tulisi toimia mahdollisimman nopeasti, jotta rasittava lojumiskierre ei pääse syntymään. Vaatteita voi kierrättää monella tapaa, itse annan ystävieni valikoida parhaimmat mukaansa ja sen jälkeen toimitan jäljelle jääneet turhakkeet joko Fidaan tai Uffiin. Olen vienyt vaatteitani myös H&M:lle, joka vastaanottaa myös rikkinäisiä vanhoja tekstiilejä valmistaen niistä uusia muotivermeitä. Yhtä kierrätysvaatepussillista vastaan saa etukupongin, jolla voi tehdä edullisempia ostoksia (niitä tarvehankintoja, eikä heräteostoksia!). :) H&M:n Long Live Fashion -kierrätyskampanjasta voit lukea lisää TÄÄLTÄ!

Laitathan kommenttia mikäli sinulla on kysyttävää tai kaipaat extramotivaatiobuusterointia. :) Itse kaipasin aikoinaan vertaistukea ja karsintavinkkejä, mutta sen puutteessa jouduin kulkemaan vaikeimman kautta ja pärjäilemään itsekseni. Siispä autankin mielelläni teitä kaikkia, jotka olette samassa pattitilanteessa vaatepaljouden suhteen kuin minä vuosia sitten. <3