Oman kodin valokuvaaminen on hyvin haasteellista syys- ja talvikausina, jolloin päivänvalo ei kirkkaimmillaankaan tunnu yltävän sisätiloihin asti. Kelvollisin kuvaushetki on klo 10-13 välillä, mutta sen hyödyntäminen ei aina ole mahdollista...

Omakotivalkoinen_8153.jpg

Vaihtoehtoja hämäräkuvaamiseen onneksi löytyy, vaikkakin ne pääasiassa tarkoittavatkin tuhansien eurojen valokuvausvälineistön hankkimista. Vaikka kuvaussilmäni ja -taitoni onkin karttunut kolmen blogivuoden ja kymmenien tuhansien valokuvien seurauksena melkoisesti, ei suuri rahallinen satsaus kamerakalustoon ole minun taidoillani ihan vielä järkevää - en todennäköisesti tulisi saamaan puutteellisella tekniikallani laitteistosta (valaistus, valovoimaisempi objektiivi, kaukolaukaisin...) riittävää hyötyä irti... Jokin ratkaisu minun piti kuitenkin keksiä, jotta blogikuvista tulisi mahdollisimman onnistuneita myös valoisan ajan ulkopuolella. :)

Omakotivalkoinen_8151.jpg

Omakotivalkoinen_8155.jpg

Nämä Pantonen mukista ottamani kuvat napsin eilisiltana klo 21 aikaan, ulkona oli pilkkopimeää ja Canonin edullinen 18-55is stm -objektiivini on valovoimaisuudeltaan täysin riittämätön kodin yleisvalaistuksen varassa kuvaamiselle. Kokeilin millainen vaikutus on remppalamppuni käyttämisellä, nostamalla sen tikkaille yläviistosta suunnatuksi kohdevalaisimeksi valokuvausstudion tapaan. Lisävalon vaikutus on mullistava, vaikka kuvat ovat edelleen hieman rakeisia. Ilman kohdistettua lisävaloa kuvat olisivat olleet täynnä harmaata lumisadetta eikä mukin ääriviivat olisi erottuneet taustastaan lainkaan. 

Omakotivalkoinen_8158.jpg

Omakotivalkoinen_8160.jpg

Jos varastossasi pyörii raksalamppu, kannattaa sitä hyödyntää studiolamppuna. :) Toinen vaihtoehto mitä kannattaa kokeilla on kameran salaman ympärille sujautettu vessapaperi- tai talouspaperirullan hylsy. Se tekee salamavalosta pehmeämmän ja suuntaa valon epäsuorasti yläviistoon, joka ehkäisee salamakuvaukselle ominaista vääristymää. Kuvien värisävy on keinovalossa aina lämminsävyinen, mutta värejä voi yrittää korjata manuaalisesti joko kameran valkotasapainoasetuksista tai jälkikäteen kuvankäsittelyohjelmalla. Itse käytän kuvankäsittelyssä ilmaisohjelmia - Picasaa, Picmonkeya sekä LunaPicia. Ilmaisversioiden säätömahdollisuudet ovat hieman rajalliset, mutta toistaiseksi ne ovat riittäneet minulle satunnaisen valotuksen ja sävytyksen oikaisuun. :)

Omakotivalkoinen_8116.jpg

Yllä oleva kuva on parin päivän takaisesta postauksestani, jonka kuvissa hyödynsin raksalampun lisävaloa. Kello oli jo reippaasti yli kaksi kun tartuin kameraan ja päivä oli jo alkanut hämärtymään. Kynttilänvalolla on valoisaankin aikaan taipumus muuttaa kuvan sävyjä tummemmaksi, joten sen ehkäistäkseni kohdistin raksalamppuni pöydällä olevaan kynttelikköön saadakseni kuvista kirkkaammat ja selkeämmät. :)  

Kuvauskohteena olevasta Pantonen mukista toivottiin ikiomaa postausta ja tarkkaa kuvausta sen olemuksesta. :) Muki on melamiinia ja sen vuoksi hyvin kevyt. Pantonen 11-4800 värikoodin mukainen valkoinen silikonirengas on vain aavistuksen harmaampi kuin mukin valkoinen runkoväri, sävyeroa korostaa materiaalien erilainen kiiltoaste - mukin ollessa hieman kiiltävä ja silikonin täysin mattainen. Muki sopii kahvin hörppimisen lisäksi myös esim hammasmukiksi tai kynäpurkiksi, mutta kyniä pitempien hiusharjojen tai keittiövälineiden säilyttimenä se kyllä kaatuu, valitettavasti. Oma mukini tulee perinteiseen käyttöön kahvimukiksi, heti uuden keittiön valmistuttua. :) 

Kivaa perjantaita ja alkavaa viikonloppua kaikille!

Omakotivalkoinen_Miia.jpg