Ilahduin kovasti saadessani joulukuusen kokoisen lahjakortin tuttavani Ollin joulukuusikauppa Havusen myyntipisteeseen. ♥ Myyntipisteellä oli toinen toistaan kauniimpia ja tuuheampia kotimaisia klassikkokuusia, omaksi joulupuuksi valikoin 220cm korkean uskomattoman kauniin alaspäin levenevän ja tuuhenevan täydellisen vihreän yksilön. ♥

Omakotivalkoinen_0184.jpg

Omakotivalkoinen_0174.jpg

Omakotivalkoinen_0181.jpg

Havusen kotimaiset joulukuuset ovat lajikkeeltaan metsäkuusia, joista suurin osa kasvaa Kirkkonummella sekä Etelä-Savossa Rantasalmella. Myyntipisteistä saatavat kuuset ovat pääasiallisesti 170-250cm pitkiä. Tämän lisäksi saatavilla on rajattu erä 250-400cm kuusia. Tänä vuonna Havusen valikoimaan on lisätty myös luomukuuset, jotka tulevat 14-vuotiaalta kuusiyrittäjältä Sipoosta. 

Omakotivalkoinen_0173.jpg

Omakotivalkoinen_0172.jpg

Joulukuusen matka kodin jouluisen tunnelman luojaksi vie keskimäärin 10 vuotta. Kuusen istutuksen jälkeiset 3-4 vuotta sen kasvuympäristö luodaan mahdollisen otolliseksi säännöllisillä aluskasvillisuuden hoitotöillä, jotta kuusi saisi riittävästi valoa kasvaakseen tasaiseksi ja tuuheaksi. Seuraavien vuosien aikana aluskasvillisuuden torjunta jatkuu ja viidentenä vuonna alkaa kuusen leikkuumuotoilu. Kuusta muotoleikataan 1-2 kertaa vuodessa viiden vuoden ajan, jonka seurauksena 10 vuoden iässä, kuusi on kypsynyt valmiiksi odotukset täyttäväksi suomalaiseksi joulukuuseksi. 

En ole koskaan tullut edes ajatelleeksi miten pitkään kuusen kasvatus vie aikaa. Olen ollut siinä luulossa että luonnonkuusia myydään summanmutikassa metsänomistajien takapihoilta kuusitoimittajille, josta ne matkaavat meidän suomalaisten olohuoneisiin joulua koristamaan. :)

Omakotivalkoinen_0201.jpg

Omakotivalkoinen_KapyDiy2.jpg

Omakotivalkoinen_KapyDiy3.jpg

Omakotivalkoinen_KapyDiy4.jpg

Omakotivalkoinen_KapyDiy1.jpg

Keräsimme huhtikuussa tytön kanssa näitä jättimäisiä käpyjä joulua silmällä pitäen ja jämämaalillani tuunasin niille kauniin valkoisen lumihunnun. Joulukuusi näyttää minusta aivan ihanalta, hieman ekohenkiseltä ja sitähän se tavallaan onkin luonnosta poimittujen ja itse tuunattujen käpykoristeiden kanssa. :)

Omakotivalkoinen_0194.jpg

Omakotivalkoinen_0192.jpg

Valkoiset pallovalosarjani eivät riittäneet 220cm korkean muhkean kuusen täytteeksi ja päädyin tunnin vatvomisen jälkeen ottamaan valoviritelmäni pois. Käpyjen rinnalle ripustelimme rakkaat valkoiset Villa Stockmannin joulupallot ja vaikka niissä on hieman kimallusta, säilyi kuusen ilme kuudesta koristepallosta huolimatta hyvin luonnollisena. :) Airamin hyvin pienikokoisia ledejä sisältävä Tähtitaivas-valosarja voisi sopia koristeiden joukkoon, saa nähdä löydänkö sellaista enää tässä vaiheessa joulukuuta... Jos en löydä, olemme ilman kuusenvaloja. :)

Omakotivalkoinen_0209.jpg

Omakotivalkoinen_0216.jpg

Joulukuusen ulosvienti on varsinkin kerrostalossa sotkuista puuhaa. Kodin lisäksi myös hissi ja rappukäytävä täyttyvät kuivuneista tipahtelevista neulasista ja niiden siivoamiseen menee kohtuuttoman paljon aikaa ja vaivaa. Havusen kätevä joulukuusipussi ratkaisee ongelman - kuusipussi nostetaan kuusen ympärille, jolloin kuusi on helppo kuljettaa ulos asunnosta ilman, että asunto on täynnä neulasia. Pussi on biohajoava, mutta koska sen pilkkoutumisaika on noin 12 kuukautta, suosittelee Havunen että pussi poistetaan määränpäässään kuusen ympäriltä ja lajitellaan joko seka- tai energiajätteeksi. Näin kuusen maatumisprosessi alkaa nopeammin.

Omakotivalkoinen_0187.jpg

Havusen omat myyntipisteet sijaitsevat pääkaupunkiseudulla hyvien yhteyksien ja palveluiden läheisyydessä. Joulukuusilahjakortit toimivat lisäksi myös yhteistyökumppaneiden myyntipisteissä Kuopissa, Lahdessa, Tampereella, Turussa, Porissa, Oulussa sekä Vaasassa. Havusen ja K-citymarketin yhteistyön ansiosta kuusia voi tilata myöskin K-citymarketin ruoan verkkokaupasta kotiinkuljetuksella, tarkoituksenaan palvella myös heitä, joilla ei ole mahdollisuutta hakea joulukuusta itse myyntipisteeltä.

Oma kuusenhakureissuni oli varsin mielenkiintoinen, sillä kipaisin hakemassa sen myyntipisteeltä yksinäni ja autottomana kuljetin sen kotiin julkisia kulkuneuvoja hyödyntäen. :D Terkkuja kaikille teille jotka näitte minut kanniskelemassa itseäni lähes puolet suurempaa joulukuusta kauppakeskuksen läpi kohti metroa. :D 

Omakotivalkoinen_0171.jpg

Omakotivalkoinen_0178.jpg

Havunen on mukana hyväntekeväisyystoiminnassa ja toimittaa kaikki ylijääneet kuuset Veikko Hurstin säätiölle, jonka toimesta ne jaetaan veloituksetta Töölön kisahallilla 24.12. järjestettävän Hurstin joulujuhlan yhteydessä eteenpäin. Minusta tämä on erittäin kunnioitettava ja hieno teko, tästä saisi monet muutkin yritykset ottaa mallia! ♥

Joko teillä on kuusi hankittuna ja koristeltuna? :)

Omakotivalkoinen_Miia.jpg

(Kuusi saatu Havunen.fi)